Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/1995 z dne 21. 7. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/1995 z dne 21. 7. 1995

Kazalo

2046. Odredba o obveznem sodelovanju imetnikov škodljivih organizmov na železniških objektih, stran 3311.

Na podlagi 15. točke 56. člena zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 82/94) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
O D R E D B O
o obveznem sodelovanju imetnikov pri zatiranju škodljivih organizmov na železniških objektih
1. člen
Ta odredba določa obvezno sodelovanje imetnikov pri kemičnem zatiranju škodljivih organizmov na železniških objektih, pogoje, ki jih morajo izpolnjevati imetniki, izvajalci zatiranja škodljivih organizmov ter objekti zatiranja, tehnično opremljenost, način zatiranja, nadzor in omejitve pri zatiranju.
2. člen
Imetniki po tej odredbi so pravne in fizične osebe, ki so posestniki zemljišč na in ob železniških progah, industrijskih tirih ter drugi podobni železniški infrastrukturi in morajo vzdrževati te površine.
Objekti po tej odredbi so gramozne grede in bankine na odprtih progah, poleg teh pa tudi površine ob in na železniških progah, površine med progami, postajališča, skladišča ob železniških progah, viadukti in druge površine, za katere morajo imetniki skrbeti.
3. člen
Imetniki morajo imeti v delovnem razmerju najmanj tri delavce s srednjo strokovno izobrazbo strojne, prometne, elektrotehnične ali kemijske usmeritve, od tega najmanj enega s kmetijsko, gozdarsko ali biološko usmeritvijo, ki so zadolženi za zatiranje škodljivih organizmov na objektih (izvajalci zatiranja).
Delavci iz prvega odstavka tega člena morajo imeti opravljen preizkus znanja s področja naprav za tretiranje fitofarmacevtskih sredstev.
4. člen
Kemično zatiranje škodljivih organizmov na železniških objektih se lahko opravlja s pomočjo škropilne naprave (v nadaljevanju: škropilni vlak), ali z uporabo nahrbtne škropilnice primerne za škropljenje s herbicidi. Z nahrbtnimi škropilnicami se škropi površine izven gramoznih gred, bankin in na postajališčih, ki jih s škropilnim vlakom ni mogoče poškropiti.
Naprava za mešanje in doziranje fitofarmacevtskih sredstev za škropljenje s škropilnim vlakom mora biti avtomatsko krmiljena.
5. člen
Pri uporabi škropilnega vlaka je treba upoštevati navodila za uporabo, ki jih je izdal proizvajalec škropilnega vlaka.
Med škropljenjem mora eden od delavcev spremljati vremenske razmere, zato mora biti obvezno vključen termometer ali anemometer.
Delovna hitrost škropilnega vlaka v naseljenih območjih ne sme presegati 20 km/h. Izjema so odseki na odprtih progah, kjer zaradi obremenjenosti proge to ne bi bilo mogoče. Na teh odsekih je dovoljena hitrost največ 30 km/h, pod pogojem, da je škropilna armatura opremljena z zaščitnimi zavesami za preprečevanje odnašanja škropiva.
Delovna širina škropljenja škropilnega vlaka na odprtih progah je največ 5,7 m, pri čemer morajo biti ločeni desni, levi in sredinski krak škropilne naprave.
6. člen
Imetniki oziroma izvajalci morajo pred vsakokratnim zatiranjem na določenem območju določiti primerna fitofarmacevtska sredstva, njihove odmerke, čas in način zatiranja.
Pred vsakim pričetkom škropilne sezone morajo imetniki škopilnega vlaka preveriti tudi ustreznost njegovega delovanja za škropljenje.
7. člen
Izvajalci morajo voditi evidenco o zatiranju škodljivih organizmov na obrazcu, ki je priloga 1 in je sestavni del te odredbe.
8. člen
Izvajalci morajo o nameravanem izvajanju zatiranja škodljivih organizmov obvestiti kmetijskega, vodnogospodarskega, okoljevarstvenega in prometnega inšpektorja na območju, kjer se opravlja zatiranje.
9. člen
Imetniki lahko naprave, ki so bile v rabi in v obratovanju pred uveljavitvijo zakona o zdravstvenem varstvu rastlin, uporabljajo, ne da bi bile certificirane in označene z znakom o skladnosti.
Imetniki naprav iz prvega odstavka tega člena, morajo v enem letu od uveljavitve zakona o zdravstvenem varstvu rastlin naprave dati v pregled za pridobitev znaka o rednem pregledu, ki velja tri leta.
10. člen
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-13-132/95
Ljubljana, dne 14. julija 1995.
dr. Jože Osterc l. r.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti