Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/1995 z dne 30. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/1995 z dne 30. 6. 1995

Kazalo

1834. Sklep o postopku zaključka obdelave plačilnih nalogov, stran 2710.

Na podlagi drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije in tretjega odstavka 27. člena zakona o Agenciji za plačilni promet, nadziranje in informiranje izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o postopku zaključka obdelave plačilnih nalogov
1. Agencija za plačilni promet, nadziranje in informiranje (v nadaljevanju: agencija) na podlagi tretjega odstavka 24. člena zakona o Agenciji za plačilni promet, nadziranje in informiranje izvršuje plačilne naloge v breme imetnikov računov največ do višine razpoložljivih sredstev na žiro računu banke ali hranilnice depozitarja.
Za razpoložljiva sredstva banke ali hranilnice depozitarja (v nadaljevanju: banka) se upošteva stanje na žiro računu banke v določenem trenutku.
2. Banka mora zagotoviti, da razpoložljiva sredstva na njenem žiro računu vedno zadoščajo za izpolnitev vseh njenih denarnih obveznosti. Za zagotovitev likvidnosti mora banka sprejeti ustrezne ukrepe in vnaprej predvideti pisne postopke za nenadne in neplanirane odlive sredstev deponentov ter z njimi najkasneje do uveljavitve tega sklepa obvestiti agencijo in Banko Slovenije. Sestavni del teh postopkov je tudi pogodba o sklenjenem okvirnem posojilu z drugo banko, ali več bankami, način zavrnitve ali umika nalogov banke ali nalogov deponentov.
3. Če ob prvi obdelavi vseh plačilnih nalogov deponentov banke sredstva na žiro računu banke ne zadoščajo za kritje vseh obveznosti banke, agencija o tem takoj obvesti banko in od nje zahteva takojšnjo poravnavo obveznosti na način, določen v predvidenih pisnih postopkih. Če banka ne zagotovi vseh sredstev iz posojila druge banke ali na drug način, agencija pokrije razliko tako, da uporabi sredstva z računa obvezne rezerve.
4. Agencija zaključi dnevno obdelavo prometa deponentov banke, ko pri vsaki banki zagotovi sredstva, ki zadoščajo za kritje vseh obveznosti banke.
5. Agencija obvešča Banko Slovenije o vseh ukrepih iz tega sklepa, ki jih je opravila, če sredstva na žiro računu banke začasno niso zadoščala za izpolnitev obveznosti banke, zlasti o zavrnitvi nalogov, stikih z bankami po prvi obdelavi plačilnih nalogov, o uporabljenih predvidenih postopkih bank za poravnave. Agencija obvešča Banko Slovenije tudi o drugih dogodkih, pomembnih za likvidnost banke.
6. Agencija lahko po potrebi izda navodila za enotno izvedbo in uporabo tega sklepa.
7. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 8. 1995.
dr. France Arhar l. r.
Guverner
Predsednik
Sveta Banke Slovenije

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti