Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/1995 z dne 30. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/1995 z dne 30. 6. 1995

Kazalo

1833. Sklep o načinu izvrševanja plačilnih nalogov okvirnih posojil, stran 2710.

Na podlagi drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in 25. člena zakona o Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje (Uradni list RS, št. 48/94) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o načinu izvrševanja plačilnih nalogov iz okvirnih posojil
1. Banka lahko z imetnikom računa, s katerim ima sklenjeno pisno pogodbo o depozitu na vpogled za sredstva, ki se vodijo na računih pri Agenciji za plačilni promet, nadziranje in informiranje (v nadaljevanju: agencija) sklene pisno pogodbo o okvirnem posojilu.
V pogodbi o okvirnem posojilu je določen znesek posojila, čas začetka uporabe in način vračila, rok veljavnosti pogodbe, način vračila okvirnega posojila po poteku pogodbe in drugi pogoji.
2. Če ima imetnik računa pri različnih bankah več pogodb o depozitih na vpogled za sredstva na računu pri agenciji, ima lahko tudi enako število pogodb o okvirnih posojilih.
Imetnik računa, ki mu je banka odobrila okvirno posojilo, pisno obvesti agencijo, ki vodi njen račun, o načinu uporabe in vračanju okvirnega posojila in ji predloži pogodbo pred prvim črpanjem.
3. Agencija začne izvrševati plačilne naloge iz okvirnega posojila naslednji dan potem, ko ji banka predloži pogodbo o okvirnem posojilu.
4. S črpanjem okvirnega posojila po tem sklepu je mišljeno izvrševanje plačilnih nalogov v breme računa uporabnika okvirnega posojila do zneska odobrenega okvirnega posojila po načelu tekočega računa, brez prenosa sredstev z žiro računa banke na račun uporabnika posojila.
5. Agencija izvršuje plačilne naloge iz odobrenega okvirnega posojila le do višine razpoložljivih sredstev na žiro računu banke depozitarja, ki je okvirno posojilo odobrila, kot je določeno v 24. členu zakona o agenciji, ne glede na to, da odobreno okvirno posojilo ni v celoti uporabljeno.
Z razpoložljivimi sredstvi na računu banke depozitarja, ki daje okvirno posojilo, je mišljeno stanje sredstev na računu banke v določenem trenutku.
6. Agencija dnevno ugotovi celoten znesek vseh črpanih okvirnih posojil za vsako banko in za ta znesek, pri končni dnevni obdelavi prometa deponentov banke, zmanjša sredstva na računu banke. O vseh črpanih okvirnih posojilih agencija obvesti uporabnike okvirnega posojila in banko depozitarja, ki je okvirno posojilo odobrila.
7. Črpano okvirno posojilo vrača uporabnik iz prilivov na svoj račun. Na dan poteka pogodbe mora uporabnik črpano okvirno posojilo v celoti vrniti, to je pokriti negativno stanje, ne glede na to, če je sklenil z banko novo pogodbo o okvirnem posojilu.
8. Če uporabnik okvirnega posojila iz tekočih prilivov ne odplača črpanega okvirnega posojila do dneva poteka roka po pogodbi za uporabo posojila, agencija pokrije nedovoljeno negativno stanje isti dan s preknjižbo v breme žiro računa banke in v dobro računa uporabnika posojila, banka pa na tej podlagi opravi ustrezna knjiženja.
9. Če se račun pravne osebe ukine zaradi uvedbe stečajnega ali likvidacijskega postopka, in se zato odpre posebni račun, črpano okvirno posojilo pa s prilivi ni bilo odplačano, agencija pokrije negativno stanje s preknjižbo v breme žiro računa banke, ki je odobrila okvirno posojilo in v dobro žiro računa uporabnika okvirnega posojila. Banka na tej podlagi opravi ustrezna knjiženja.
10. Agencija lahko po potrebi izda navodila za enotno izvedbo in uporabo tega sklepa.
11. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 8. 1995.
dr. France Arhar l. r.
Guverner
Predsednik
Sveta Banke Slovenije

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti