Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/1995 z dne 30. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/1995 z dne 30. 6. 1995

Kazalo

1758. Odlok o prometnem in obalnem režimu na območju Bohinjskega jezera, stran 2624.

Na podlagi 65. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS št. 72/93; odločba US RS št. U-I-13/94-95, 45/94 – odločba US RS št. U-I-144/94-18; Uradni list RS, št. 57/94 in 14/95), na podlagi 2. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in na podlagi 16. člena statuta Občine Bohinj, je Občinski svet občine Bohinj na 1. izredni seji dne 10. 6.1995 sprejel
O D L O K
o prometnem in obalnem režimu na območju Bohinjskega jezera
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
Namen odloka
Odlok ureja režim cestnega prometa in parkiranja ob obali Bohinjskega jezera in v okolici, druge aktivnosti ob obali in posebni (izredni) prevoz turistov zaradi spodbujanja manjšega obremenjevanja in racionalne rabe tega območja zaradi zagotavljanja varstva Bohinjskega jezera pred škodljivimi vplivi ter prekomernimi obremenitvami.
2. člen
Območje
Odlok velja za celotno območje Bohinjske jezerske kotline od slapa Savice na zahodu in na vzhodu do meje, ki poteka po črti: Vogar–Hudičev most–cerkev Sv. Pavla–vzhodni rob vasi Stara Fužina in Ribčev Laz–potok Suha in za gozdno cesto Stara Fužina–Voje, Vogar–Planina Blato.
II. REŽIM PROMETA
3. člen
Vožnja
Na območju za katerega velja navedeni odlok je promet z vozili na motorni pogon dovoljen samo po kategoriziranih cestah.
Po nekategoriziranih cestah (vaške, poljske in gozdne poti, prostori okrog parkirišč ipd.) ter izven kategoriziranih in nekategoriziranih cest je vožnja z vozili na motorni pogon prepovedana.
Lastniki nepremičnin imajo ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena prost dostop do svojih nepremičnin, ki so na tem območju.
Prvi odstavek tega člena ne velja za območje levega brega potoka Savica (v Ukancu), kjer je promet vozil na motorni pogon dovoljen samo s posebno dovolilnico.
4. člen
Parkiranje
Na območju, ki ga ureja odlok je parkiranje dovoljeno samo na za to določenih mestih, medtem ko je na vseh drugih mestih parkiranje prepovedano.
Ne glede na prvi odstavek lahko lastniki nepremičnin, parkirajo svoja vozila na svojih nepremičninah.
Za avtobuse parkiranje v I. coni ni dovoljeno.
V času trajanja cerkvenih obredov ali kulturnih prireditev v cerkvah Sv. Pavel, Sv. Janez in Sv. Duh je dovoljeno parkiranje vozil obisovalcev ob cerkvenem objektu. Režim parkiranja mora biti označen na jasen in viden način.
5. člen
Cone parkiranja
Mesta, ki so namenjena za parkiranje (v nadaljnjem besedilu: parkirišče) so glede na oddaljenost od obale jezera razdeljena v dve coni.
V I. cono spadajo parkirišča:
– Na Veglju (350 vozil)
– Pod Skalco (100 vozil)
– Na Kredi pri hotelu Pod Voglom (rezervno – 150 vozil)
– Jakov rot (40 vozil) in
– Naklova glava (100 vozil).
V II. cono spadajo parkirišča:
– Na Vorenčkojci (150 vozil)
– Labora (300 vozil)
– Za Hotelom Jezero (250 vozil)
– Travnik pred Turističnim društvom (rezervno – 100 vozil)
– Križišče Ukanc (400 vozil) in
– Pri Savici (280 vozil).
Parkirni prostor pred Turističnim društvom Bohinj spada v I. cono. Uporabniki tega parkirnega prostora lahko brezplačno parkirajo največ dve uri. Po poteku tega časa mora uporabnik plačati nadomestilo v višini, ki velja za I. cono.
6. člen
Razpolaganje s parkirišči
S parkirišči, ki so z odlokom določeni za parkiranje in ki so urejeni v ta namen razpolaga Občina Bohinj.
Za parkirišča, ki niso last občine Bohinj in so vključena v ta odlok, sklene občina pogodbo o uporabi teh zemljišč z lastniki oziroma najemniki.
Parkirišče mora izpolnjevati naslednje tehnične pogoje:
– parkirišče ne more biti kmetijsko zemljišče prve kategorije,
– označeno mora biti s prometnimi znaki in mora biti primerno urejeno,
– parkirišče je po potrebi ograjeno z ograjo, ki je primerna glede na okolje.
Kolikor lastnik oziroma najemnik svoje zemljišče, na območju za katerega velja ta odlok, uporablja kot javno parkirišče in zaračunava nadomestilo, mora za to dejavnost pridobiti potrebna dovoljenja ter soglasje Občine Bohinj in upoštevati vsa določila tega odloka. V tem primeru mora lastnik oziroma najemnik urediti odnose z občino s posebno pogodbo, v kateri se določi tudi termin pobiranja nadomestila.
7. člen
Plačilo nadomestila
Uporabniki parkirišč morajo za uporabo parkirišč plačati nadomestilo.
Nadomestilo za uporabo morajo plačati tudi uporabniki gozdne ceste Stara Fužina–Voje, Vogar–Planina Blato.
Nadomestilo iz prvega in drugega odstavka tega člena pobirajo pooblaščene osebe koncesionarja (v nadaljnjem besedilu: pobiralci nadomestila).
Vsakdo, ki plača nadomestilo iz prvega odstavka lahko z datiranim potrdilom o plačilu nadomestila, ta dan ponovno parkira svoje vozilo na vsakem parkirišču ustrezne cone. Kolikor ponovno parkira na parkirišču, za katero je določena višja cena nadomestila, mora doplačati razliko v ceni.
8. člen
Cene nadomestil
Cena nadomestila iz prvega odstavka 7. člena tega odloka je odvisna od cone parkiranja. Cena nadomestila iz drugega odstavka 7. člena tega odloka znaša dvakratno ceno nadomestila, ki velja za parkiranje v II. coni.
Cene nadomestil določi Občinski svet občine Bohinj vsako leto s sklepom, najkasneje do 1. aprila tekočega leta. Sklep občinskega sveta mora biti objavljen v Uradnem vestniku Gorenjske ali v Uradnem listu RS in v sredstvih javnega obveščanja.
9. člen
Obseg nadomestila
Nadomestilo iz prvega odstavka 7. člena tega odloka obsega:
– plačilo uporabe parkirišč;
– možnost uporabe obale jezera v skladu s tem odlokom in drugimi veljavnimi predpisi;
– delno povračilo stroškov urejanja in vzdrževanja parkirišč;
– delno povračilo stroškov nabave in čiščenja sanitarnih naprav;
– delno povračilo stroškov čiščenja obale jezera in odvoza smeti in
– delno povračilo stroškov organiziranja in izvajanja režima po tem odloku in
– stroški koncesije.
Nadomestilo iz drugega odstavka 7. člena tega odloka obsega:
– plačilo uporabe ceste;
– delno povračilo stroškov urejanja in vzdrževanja ceste;
– stroški koncesije.
Vsebina prvega in drugega odstavka tega člena mora biti natiskana na zadnji strani potrdila o plačilu nadomestila.
10. člen
Oblika potrdila o plačilu nadomestila
Potrdilo o plačilu nadomestila mora ustrezati naslednjim pogojem:
– iz potrdila mora biti razviden namen plačila;
– potrdila morajo biti numerirana:
– razlikovati se morajo po barvi glede na vrsto vozila;
– razvidna mora biti cona parkiranja:
– potrdilo mora biti datirano.
11. člen
Termin plačevanja
Nadomestilo iz prvega odstavka 7. člena tega odloka se plačuje v času poletne turistične sezone in sicer od 1. 7. do 31. 8. vsako leto.
Nadomestilo iz drugega odstavka 7. člena tega odloka se plačuje od 1. 5. do 30. 9. vsako leto.
Občina lahko določi tudi drugi termin plačevanja.
12. člen
Kartica “Gost Bohinja”
Vsakdo, ki na območju Občine Bohinj prespi vsaj enkrat in je prijavljen ter plača krajevno turistično takso, se šteje kot gost Bohinja (v nadaljnjem besedilu: gost Bohinja).
Gost Bohinja lahko za dvakratno ceno nadomestila, za enodnevno parkiranje v I. coni kupi kartico “Gost Bohinja”, ki mu poleg drugih ugodnosti omogoča brezplačno parkiranje. Omenjeno kartico lahko za gosta kupi tudi gostitelj, vendar mora dokazati, da je gost prijavljen.
Kartica “Gost Bohinja” mora vsebovati: priimek in ime gosta, registrsko številko avtomobila, termin (datum trajanja) za katerega se kartica izdaja in naslov začasnega bivališča gosta.
Ceno kartice “Gost Bohinja” določi občinski svet Občine Bohinj vsako leto s sklepom, po drugem odstavku 8. člena tega odloka.
13. člen
Obveznost gostitelja
Vse pravne osebe ali posamezniki, ki se ukvarjajo s prenočevanjem gostov, turistična društva in agencije, morajo vsem obiskovalcem, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev kartice “Gost Bohinja”, zagotoviti možnost nabave te kartice.
14. člen
Izdajanje kartic
Kartice “Gost Bohinja” subjektom iz 13. člena tega odloka ter “Gostom Bohinja” izdaja oziroma prodaja izvajalec režima parkiranja, temu pa izda kartice organ občine, pristojen za finance.
Občina in koncesionar morata o prometu s karticami voditi evidenco.
15. člen
Letne dovolilnice (nalepke)
Občani Občine Bohinj lahko za svoje vozilo pridobijo letno dovolilnico (nalepko).
Letna dovolilnica se izda na podlagi potrdila o lastništvu vozila (prometno dovoljenje) in dokazilu stalnega prebivališča (osebna izkaznica ali drug ustrezni dokument).
Občani Občine Bohinj, plačajo za letno dovolilnico dvakratno ceno nadomestila za enodnevno parkiranje vozila v I. coni, odvisno od vrste vozila, za katero se izdaja.
Osebe, ki so lastniki počitniškega objekta na območju Občine Bohinj in nimajo statusa “Gost Bohinja”, lahko kupijo letno dovolilnico (nalepko) za svoje vozilo in zanjo plačajo desetkratni znesek nadomestila za enodnevno parkiranje vozila v I. coni, odvisno od vrste vozila, za katero se izdaja.
Letna dovolilnica (nalepka) velja tudi za uporabo gozdne ceste Stara Fužina–Voje, Vogar–Planina Blato. Upravljalci planinskih koč kupijo letno dovolilnico za uporabo te ceste po ceni, ki jo Občinski svet občine Bohinj določi s sklepom po drugem odstavku 8. člena tega odloka.
16. člen
Neprenosljivost dovolilnice
Letna dovolilnica je neprenosljiva.Vsaka zloraba dovolilnice, njena prodaja ali odtujitev je kazniva.
17. člen
Nameščanje dovolilnice
Letna dovolilnica mora biti nameščena v zgornjem delu prednjega vetrobranskega stekla.
Na dovolilnici mora biti vpisana registrska številka tistega vozila, za katero je bila le-ta izdana.
Lastnik motornega kolesa ali kolesa z motorjem mora imeti letno dovolilnico nameščeno na vidnem mestu.
18. člen
Nakup letnih dovolilnic
Upravičenci iz 15. člena kupijo letne dovolilnice (nalepke) pri izvajalcu režima parkiranja, ki mu jih izda Občina Bohinj.
IV. REŽIM OB OBALI
19. člen
Način uporabe
Obalo jezera in samo jezero lahko obiskovalci uporabljajo za sončenje, plavanje, počitek, veslanje, surfanje, jadranje, potapljanje in druge podobne aktivnosti. Te se lahko izvajajo predvsem na naslednjih območjih:
– zaliv Ukanc;
– ob kampu Zlatorog;
– na Naklovi glavi;
– v Jakovem rovtu;
– pri Hotelu pod Voglom;
– celotna vzhodna stran jezera od Fužinarskega zaliva do počitniškega doma na Skalci.
20. člen
Opremljenost obale
Območja obale iz 19. člena morajo biti označena s tablami “Obala za kopanje” ali drugim ustreznim znakom ter opremljena s sanitarnimi bloki in posodami za smeti. Na teh območjih se lahko postavijo začasne kabine za preoblačenje.
Na navedenih območjih je v skladu z drugimi predpisi možno postavljati začasne objekte za začasno ponudbo zaprtih pijač in sladoledov.
V. POSEBNI PREVOZ TURISTOV
21. člen
Namen posebnega prevoza
V času poletne turistične sezone se organizira posebni prevoz turistov z namenom, da se čimbolj razbremeni motorni promet ob Bohinjskem jezeru in da se zmanjša parkiranje vozil v conah bližje jezeru.
22. člen
Način prevoza
Posebni prevoz turistov se opravlja po Spodnji in Zgornji bohinjski dolini do Ukanca.
Posebni prevoz se organizira tako, da bo omogočal enakomerno porazdelitev obiskovalcev in turistov po obali jezera.
Izvajalca posebnega prevoza izbere občinski svet, ki določi režim prevoza.
Izvajalec prevoza mora izpolnjevati vse pogoje, ki jih določajo drugi predpisi, ki urejajo opravljanje javnega prevoza potnikov.
VI. IZVAJANJE REŽIMA PARKIRANJA
23. člen
Koncesionar
Režim po tem odloku sme izvajati kot svojo dejavnost le pravna oseba, ki ima sedež na območju Republike Slovenije, na podlagi koncesije (v nadaljnjem besedilu: koncesionar).
Koncesija za izvajanje režima po tem odloku se lahko dodeli koncesionarju, ki izpolnjuje organizacijske, kadrovske in tehnične pogoje, ki so potrebni za izvrševanje koncesije.
24. člen
Razpis
Koncesionar se izbere na podlagi javnega razpisa.
V razpisu morajo biti navedeni pogoji določeni z odlokom, ki jih mora koncesionar za pridobitev koncesije izpolnjevati.
Občinski svet podeli koncesijo najboljšemu ponudniku.
25. člen
Dodelitev koncesije
O dodelitvi koncesije za izvajanje režima po tem odloku odloča občinski svet ali komisija, ki jo za to pooblasti občinski svet, koncesijsko pogodbo pa sklene župan.
Občinski svet mora o vlogi za dodelitev koncesije odločiti najkasneje v treh mesecih. Župan mora koncesijsko pogodbo skleniti v tridesetih dneh po dodelitvi koncesije.
Koncesija se dodeli za največ pet let in se po poteku te dobe lahko podaljša.
Tri mesece pred potekom roka iz prejšnjega odstavka lahko koncesionar zaprosi za podaljšanje koncesije.
Koncesija se lahko večkrat podaljša. Koncesionar ima prednost pri dodelitvi koncesije za nadaljnje obdobje.
26. člen
Neprenosljivost koncesije
Koncesije za izvajanje režima po tem odloku ni možno prenašati na druge osebe.
27. člen
Koncesijska pogodba
V koncesijski pogodbi je treba navesti:
– firmo in sedež koncesionarja;
– trajanje koncesije;
– višino koncesijske dajatve;
– pravice in obveznosti pogodbenih strank.
S prevzemom koncesije mora koncesionar prevzeti naslednje obveznosti:
– za izvajanje režima zagotoviti prednost pri zaposlovanju občanov Bohinja. Prednost imajo dijaki, študentje in iskalci zaposlitve;
– zagotovi, da so pobiralci nadomestila enotno oblečeni;
– zagotovi ustrezno organizacijo dela na prakiriščih;
– da postavi ustrezno število smetnjakov in sanitarnih blokov (kontejnerjev) na parkiriščih oziroma na delih obale iz 19. člena tega odloka;
– da dnevno skrbi za čistočo na parkiriščih;
– redno vzdržuje čistočo sanitarnih blokov;
– pobira nadomestilo in skrbi za urejenost parkirišč;
– zagotoviti mora, da se po potrebi kontrolira kemično, biološko in mehansko čistočo jezerske vode na delih obale 19. člena tega odloka.
Vse ostale medsebojne pravice in obveznosti uredita Občina Bohinj in koncesionar s koncesijsko pogodbo.
Glede koncesijske pogodbe se uporabljajo splošna pravila obligacijskega prava.
28. člen
Odvzem koncesije
Občinski svet na predlog občinske uprave odvzame dodeljeno koncesijo za izvajanje režima po tem odloku, če ugotovi, da:
– koncesionar ni pričel poslovati v roku določenim za začetek izvajanja režima;
– je koncesionar prekinil izvajanje ali poslovanje brez objektivnega razloga;
– koncesionar ne izpolnjuje več pogojev, ki jih določa ta odlok;
– koncesionar krši določbe koncesijske pogodbe;
– koncesionar ne poravna v roku koncesijske dajatve;
– koncesionar nadzornemu odboru občinskega sveta ali pristojnemu organu občinske uprave ne omogoči izvajanje nadzora.
Na podlagi sklepa občinskega sveta o odvzemu koncesije iz prejšnjega odstavka koncesijska pogodba preneha veljati.
29. člen
Koncesijska dajatev
Za dodeljeno koncesijo mora koncesionar plačevati koncesijsko dajatev.
Koncesionar mora odvajati na žiro račun Občine Bohinj koncesijsko dajatev v višini, za katero se stranki sporazumeta v pogodbi.
Plačana koncesijska dajatev je stoodstotni prihodek Občine Bohinj in se nameni za infrastrukturno ureditev okolja na območju katerega velja ta odlok.
30. člen
Poročilo o izvajanju koncesije
Koncesionar mora vsako leto, po končanem roku iz 11. člena tega odloka sestaviti letno poročilo o izvajanju koncesije.
Poročilo mora najkasneje do 31. septembra predložiti županu, občinskemu svetu in nadzornemu odboru.
Poročilo mora vsebovati naslednje podatke:
– število vseh izdanih potrdil o plačilu nadomestila za posamezno vrsto vozil;
– število neizdanih potrdil o plačilu nadomestila;
– število prodanih dovolilnic (nalepk);
– število izdanih in prodanih kartic “Gost Bohinja”;
– število zaposlenih pri pobiranju nadomestila.
31. člen
Nadzor nad koncesijo
Nadzor nad izvajanjem koncesije opravljata nadzorni odbor in občinska uprava.
Naloge nadzornega odbora so:
– nadzira in analizira izvajanje koncesije;
– obravnava in analizira poročilo koncesionarja;
– poroča občinskemu svetu o izvajanju koncesije;
– obvešča občinski svet in občinsko upravo o ugotovitvah;
– sodeluje z občinsko upravo.
Če nadzorni odbor pri izvajanju nadzora ugotovi, da se koncesija izvaja v nasprotju s tem odlokom ali v nasprotju s koncesijsko pogodbo o tem obvesti občinski svet in župana.
32. člen
Naloge občinske uprave
Naloge občinske uprave so:
– nadzira in analizira izvajanje koncesije oziroma koncesijske pogodbe;
– izvaja neposreden nadzor pri opravljanju vseh procesov in postopkov, ki so neposredno ali posredno vezani z izvajanjem koncesije;
– daje predloge za uvedbo postopka pred pristojnimi organi;
– obravnava in prouči poročilo koncesionarja;
– na zahtevo poroča o izvajanju koncesije občinskemu svetu.
Če občinska uprava pri izvajanju nadzora ugotovi, da se koncesija ne izvaja v skladu s tem odlokom ali s koncesijsko pogodbo, ali jo o tem obvesti nadzorni odbor izda odločbo za odpravo ugotovljenih nepravilnosti.
V odločbi iz prejšnjega odstavka se določijo roki, v katerih mora koncesionar odpraviti ugotovljene nepravilnosti. Rok ne sme biti krajši kot osem dni in ne daljši kot petnajst dni od dokončnosti odločbe.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
33. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. organizira vožnje z vozili na motorni pogon v nasprotju s 3. členom tega odloka;
2. organizira parkiranje vozil na motorni pogon v nasprotju s prvim odstavkom 4. člena tega odloka;
3. kot lastnik ali najemnik zemljišča pri pobiranju nadomestila ne upošteva določil tega odloka (četrti odstavek 6. člena);
4. na željo oziroma zahtevo osebe, ki ima status “Gost Bohinja” ne omogoči nakup kartice “Gost Bohinja”; (10. člen);
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali fizična oseba, če stori prekršek iz 1., 2., in 3. točke prvega odstavka.
34. člen
Z denarno kaznijo najmanj 25.000 SIT se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:
1. na zahtevo pooblaščene osebe po tem odloku ne plača nadomestila iz prvega in drugega odstavka 7. člena tega odloka;
2. parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju s drugim odstavkom 5. člena tega odloka in ne plača nadomestila;
3. proda, odtuji ali kako drugače zlorabi letno dovolilnico (16. člen).
35. člen
Z denarno kaznijo 5.000 SIT se takoj na mestu prekrška kaznuje fizična oseba, če:
1. vozi vozilo na motorni pogon v nasprotju s 3. členom tega odloka;
2. parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju s 4. členom tega odloka.
VIII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
36. člen
Nadzor
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvršuje občinska uprava, občinski komunalni redar, pooblaščeni nadzorniki TNP in policija.
37. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka ostanejo v veljavi določbe drugih predpisov, ki urejajo način uporabe Bohinjskega jezera, jezerske obale in njene okolice.
38. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati 6. točka prvega odstavka 9. člena odloka o javnem redu in miru v Občini Radovljica (Uradni list RS, št. 24/91).
39. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem Vestniku Gorenjske in Uradnem listu RS.
Št. 354-1/95-1
Bohinj, dne 10. junija 1995.
Predsednik
Občinskega sveta občine Bohinj
Jože Cvetek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti