Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/1995 z dne 2. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/1995 z dne 2. 6. 1995

Kazalo

1514. Odlok o sprejetju zazidalnega načrta - 26 S3 - Senično - "Podovnca", stran 2201.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90) in 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/94), je Občinski svet občine Tržič sprejel na 4. seji dne 23. 3. 1995
O D L O K
o sprejetju zazidalnega načrta -26 S3 – Senično – ”Podovnca”
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se zazidalni načrt za območje Senično -26 S3 “Podovnca”, ki ga je izdelal “ARHIS projektivno podjetje d.o.o. Tržič” (vodja projekta Niko Ahačič, dipl. inž. arh.), pod št. 94/2-11 v juliju 1994.
2. člen
Ureditveno območje Senično -26 S3 “Podovnca” leži južno od vasi Senično, na desni strani ceste Golnik – Tržič. Zemljišče je v naravi pretežno gozd, deloma naravni, deloma pa umetno nasajeni. Le manjši del zemljišča v severnem delu je travnik.
Območje obsega naslednja zemljišča: k.o. Senično parc. št.: 303/1, 304/2, 303/2, 303/14, 304/1, 303/7, 303/3, 303/8, 303/13, 303/11, 303/12, 303/4, 303/5, 303/6, 303/9, 305, 306, 310/1, 309/1, 309/2, 319/2, 320/2.
II. FUNKCIJA UREDITVENEGA OBMOČJA IN POGOJI ZA IZRABO
3. člen
Ureditveno območje Senično -26 S3 “Podovnca” je namenjeno stanovanjem, dopolnilni dejavnosti pa le izjemoma v okviru najstrožje omejitve hrupa v stanovanjskem naselju.
4. člen
Ureditveno območje Senično -26 S3 “Podovnca” obsega naslednje ureditve:
– tri obstoječe objekte na območju zazidalnega načrta, ki so označeni kot objekti 1, 2 in 3,
– izgradnjo 18 novih stanovanjskih objektov,
– izgradnjo dveh dovoznih cest,
– izgradnjo poti po naselju z obračališčem in parkiriščem ob vhodu v naselje,
– izgradnjo potrebnih komunalnih naprav,
– ureditev skupnih zelenih površin in ureditev individualnih zelenih površin.
III. POGOJI URBANISTIČNEGA OBLIKOVANJA, ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV IN DOVOLJENE TOLERANCE
5. člen
Parcele individualnih stanovanjskih objektov imajo površino od 575 do 1100 m, površino parcel v največji meri pogojuje konfiguracija terena, ki je mestoma zelo strm.
6. člen
Predvidena sta dva osnovna tipa stanovanjskih objektov;
– Tip “A” je individualna stanovanjska hiša, pritlična, podkletena in z izkoriščenim podstrešjem, garaža pa je v podaljšku strehe v pritličju,
– Tip “B” je prav tako individualna stanovanjska hiša, le da je ob vhodni strani hiše klet v nivoju urejenega terena in ima zato garažo v kleti.
7. člen
Vsi stanovanjski objekti imajo določene skupne elemente, ki so prikazani na grafičnem listu št. 5 – to so:
– tloris objekta v razmerju stranic čim bližje 2 : 3,
– naklon strešine 38,
– kritina – Bramac temno rjave barve,
– obvezni so čopi na strehi,
– tip frčade (razviden na grafičnem listu št. 5),
– obdelava fasade (omet bele barve),
– ter vsi elementi, ki so določeni v PUP za območje občine Tržič.
Tlorisne dimenzije objektov lahko od predvidene dimenzije odstopajo max. ± 2 m, če to dopušča velikost parcele (min. odmik od meje je 4 m, odmiki od komunalnih naprav ipd.). Večja odstopanja od predvidenih dimenzij je potrebno reševati z lokacijsko dokumentacijo, vendar morajo obvezni skupni elementi objektov biti upoštevani tudi tam.
8. člen
Teren parcel stanovanjskih objektov je večinoma v bregu in je lahko oblikovan izključno v terasah in z brežinami. Prepovedana je gradnja opornih zidov.
9. člen
Oblikovanje javnih površin, cest in poti je razvidno iz lista št. 7.
IV. POGOJI KOMUNALNEGA UREJANJA
10. člen
Za novo naselje ki ga obravnava zazidalni načrt Senično- 26 S3 “Podovnca” sta predvideni dve dostopni cesti z regionalne ceste Tržič–Golnik, na zahodni strani območja in na južni strani. Obe dostopni cesti sta sicer že obstoječi, ki pa ju bo potrebno rekonstruirati in razširiti na širino 5 m. Ob vhodu v novo naselje z zahodne strani je predvideno parkirišče, kar vse je razvidno iz grafičnega lista št. 7. Prav tako tudi poti in ceste v notranjosti naselja.
11. člen
Objekti bodo ogrevani individualno s pečmi na trda goriva ali na lahko kurilno olje.
Potrebno je izkoristiti vse možnosti za pasivno in aktivno izrabo sončne energije, saj obravnavano območje leži na izredno ugodnem območju glede izrabe sončne energije.
12. člen
Elektrika
Za napajanje novega naselja je predvidena nova TP, ki bo locirana ob vhodu v naselje z zahodne dostopne ceste. Visokonapetostni daljnovod bo priključen na 20 KV daljnovod, ki napaja obstoječo TP Senično, in poteka 200 m zahodno od predvidene TP. Vsi nizkonapetostni kabli bodo položeni v zemljo.
Javna razsvetljava
Javna razsvetljava bo napajana iz prižigališča v novi transformatorski postaji. Lokalne poti bodo razsvetljene s svetilkami na kandelabrih višine 4 m.
13. člen
Telefonija
Krajevna telefonska mreža je predvidena z zemeljskimi kabli, ki se zaključijo v tipskih podometnih omaricah na objektih.
Za dovodni kabel (predvidoma 50-parni), sta predvideni dve varianti:
– 1. varianta iz smeri Tržiča,
– 2. varianta iz smeri Gorič,
za obe varianti pa je potek trase predviden na desni strani ceste Golnik–Tržič in potem ob vzhodni dostopni cesti v samo naselje.
14. člen
Vodovod
Za novo naselje je potrebno izdelati projekt zunanjega vodovoda s posameznimi odcepi do posameznih objektov in zunanjo hidrantno mrežo.
Za novo naselje bo potrebno zgraditi nov vodovod, ki bo do novega naselja speljan iz smeri vasi Senično. Nov vodovod z novim zajetjem in novim rezervoarjem bo zgrajen v okviru rekonstrukcije, oziroma gradnje novega vodovoda za potrebe obstoječega naselja Senično in bližnjih vasi. Novo vodovodno zajetje je predpogoj za gradnjo novega naselja.
15. člen
Kanalizacija
Osnovna kanalizacija v novem naselju bo sestavljena iz dveh krakov, kanala “K”1 in kanala “K”2, ki bosta speljana v novo kanalizacijo, ki bo speljana iz vasi Senično do južnega dela obravnavanega območja, kjer je predvidena čistilna naprava za naselje Senično z gravitacijskim območjem.
Kolikor ne bo gradnja čistilne naprave usklajena z obstoječim naseljem, je potrebno najprej zgraditi čistilno napravo samo za novo naselje.
Meteorno vodo z utrjenih površin se spelje preko lovilca olj v bližnji potok, prav tako vodo s strešin.
16. člen
Poteki napeljav komunalnih naprav in cest so razvidni iz grafičnih listov št. 5, 6 in 7.
Pri projektiranju in izvedbi infrastrukturnega omrežja so za zagotovitev optimalnih rešitev dopustne smiselne in utemeljene tolerance v poteku tras in njih dimenziranju, ki so potrebne zaradi toleranc gabaritov objektov, konfiguracije terena, etapnosti gradnje ali ekonomskih razlogov.
V. ETAPNOST IZVAJANJA PROJEKTA
17. člen
Ureditveno območje Senično – S3 ni razdeljeno na posamezne faze izgradnje.
Pred izgradnjo stanovanjskih objektov je potrebno zgraditi pripadajočo infrastrukturo, kar velja zlasti za vodovod z novim zajetjem in rezervoarjem, kanalizacijo s čistilno napravo, regulacijo spodnjega dela potoka na vzhodni strani meje naselja in povečanim prepustom pod cesto Tržič – Golnik, nekoliko manj pa za dostopne ceste in poti v samem naselju, saj potekajo večinoma po obstoječih poljskih in gozdnih poteh.
VI. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU ZAZIDALNEGA NAČRTA
18. člen
Pri izgradnji stanovanjskih objektov v zazidalnem kompleksu Senično – 26 S3 “Podovnca” je zlasti obvezno upoštevati skupne elemente objektov, ki so prikazani tako v tekstualnem, kot v grafičnem delu zazidalnega načrta.
Pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja morata biti zgrajena vodovod in kanalizacija.
Pred pridobitvijo uporabnega, oziroma vselitvenega dovoljenja pa mora biti v celoti zgrajena vsa infrastruktura.
Gradnjo objektov in komunalnih naprav je potrebno izvajati točno po projektih in pod strogim nadzorom.
VII. KONČNE DOLOČBE
19. člen
Zazidalni načrt je stalno na vpogled občanom in zainteresiranim organizacijam pri pristojni službi Občine Tržič in pristojnem upravnem organu Upravne enote Tržič.
20. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
21. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 325-01/94-03
Tržič, dne 23. marca 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Tržič
Peter Smuk, dipl. inž. l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti