Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/1995 z dne 2. 6. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/1995 z dne 2. 6. 1995

Kazalo

1494. Odlok o lokalnih gospodarskih javnih službah, stran 2177.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. in 105. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 61. in 62. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 57/94) je Občinski svet občine Krško na seji dne 11. 5. 1995 sprejel
O D L O K
o lokalnih gospodarskih javnih službah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa dejavnosti, ki so gospodarske javne službe (v nadaljevanju: javne službe) na območju Občine Krško (v nadaljevanju: občina) in ureja način njihovega opravljanja.
Kot javne službe se opravljajo dejavnosti, ki so z zakonom določene kot obvezne lokalne gospodarske javne službe in dejavnosti, ki so kot lokalne javne službe določene s tem odlokom.
2. člen
Javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov.
Pri predlaganju odločitev na področju javnih služb, ki jih sprejema občinski svet lokalne skupnosti ter pri sprejemanju odločitev, ki so v njegovi pristojnosti, je dolžen zagotavljati, da se javne službe opravljajo v okviru racionalno funkcionalno in prostorsko zaokroženih oskrbovalnih sistemih.
II. NAČIN OPRAVLJANJA JAVNIH SLUŽB
3. člen
Občina z odloki podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več javnih služb oziroma podrobneje določi elemente iz 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93).
Kadar standardi in normativi iz prvega odstavka prejšnjega člena niso predpisani za celotno državo, se predpišejo z akti iz prejšnjega odstavka.
III. JAVNE SLUŽBE
4. člen
Na območju Občine Krško se kot javne službe opravljajo naslednje dejavnosti:
1. oskrba s pitno vodo
2. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda
3. ravnanje s komunalnimi odpadki
4. odlaganje ostankov komunalnih odpadkov
5. javna snaga in čiščenje javnih površin
6. urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin
7. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov ter druge naloge zaradi varstva zraka in varstvo pred požarom
8. oskrba z industrijsko in požarno vodo
9. vzdrževanje kategoriziranih občinskih cest z zimsko službo
10. urejanje in vzdrževanje pokopališč
11. pogrebne storitve
12. urejanje in vzdrževanje ulic, trgov in cest v mestih in naseljih, ki niso razvrščene med magistralne, regionalne in lokalne ceste
13. urejanje in vzdrževanje javnih tržnic
14. urejanje in upravljanje sejmišč
15. oskrba s toplotno energijo
16. oskrba s plinom
17. nadzor hišnih plinskih napeljav
18. urejanje javnih parkirišč
19. javna razsvetljava v naseljih
20. javni potniški promet
21. plakatiranje in okraševanje
22. deratizacija in dezinfekcija.
Javne službe iz prejšnjega odstavka se opravljajo na celotnem območju sedanje občine, glede na prostorske razporeditve javnih dobrin in potreb po spremljanju javnih služb in se lahko z odloki iz 3. člena določijo drugače.
Dejavnosti iz 1., 2., 3., 4., 5., 6. in 7. točke prvega odstavka tega člena so obvezne lokalne javne službe, dejavnosti iz 8. do 22. točke prvega odstavka tega člena pa so izbirne lokalne javne službe.
5. člen
Kot izbirne javne službe se lahko izvajajo tudi druge dejavnosti, ki jih kasneje določi občinski svet oziroma pristojni organ lokalne in širše lokalne skupnosti.
6. člen
Z akti iz 3. člena tega odloka se podrobneje opredelijo objekti in naprave, namenjeni za izvajanje javnih služb, določijo objekti in naprave, ki so javno dobro, uredijo pogoji in način rabe objektov in naprav ter uredijo druga vprašanja, ki jih določa 7. člen zakona o gospodarskih javnih službah.
IV. NAČIN IZVAJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
7. člen
Izvajanje gospodarskih javnih služb zagotavlja občina neposredno z javnim podjetjem ali režijskim obratom, z dajanjem koncesij ali z vlaganjem javnega kapitala v dejavnost oseb zasebnega prava, v skladu s 3. členom tega odloka in 7. členom zakona o gospodarskih javnih službah.
8. člen
Javno podjetje se ustanovi kot podjetje v lastnini občine ali kot podjetje v mešani lastnini v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
Ustanoviteljske pravice do javnega podjetja izvršuje občinski svet občine.
Režijski obrat se oblikuje z odlokom o organiziranosti in delu občinske uprave.
9. člen
Za izvajanje gospodarskih javnih služb lahko občina da koncesijo pravni ali fizični osebi, ki je registrirana in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
Postopek javnega razpisa in izbora ter postopek v zvezi z izborom na podlagi vloge o zainteresiranosti določi občinski svet občine s koncesijskim aktom v skladu z zakonom, ki ureja gospodarke javne službe.
Z izbranim izvajalcem (koncesionarjem) sklene pogodbo o koncesiji župan občine v imenu in za račun občine.
10. člen
Na podlagi odločitve občinskega sveta se lahko zagotovi izvajanje dejavnosti gospodarskih javnih služb tudi z vlaganjem finančnih in drugih sredstev v zasebno-pravne subjekte (podjetja, obratovalnice, posamezniki idr.).
V. ORGANIZACIJA IZVAJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
11. člen
Dejavnosti iz 4. člena tega odloka opravlja javno podjetje, ali se zagotavljajo z dajanjem koncesij osebam zasebnega prava ali z vlaganjem javnega kapitala v zasebno-pravne subjekte.
12. člen
Vprašanja, povezana s položajem in poslovanjem izvajalskih podjetij, ki opravljajo gospodarske javne službe in druga vprašanja, se uredijo s posebnimi odloki.
VI. STROKOVNO-TEHNIČNE, ORGANIZACIJSKE IN RAZVOJNE NALOGE
13. člen
Strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge na področju gospodarskih javnih služb v občini opravlja pristojni občinski organ, določen z odlokom o organizaciji in delu občinske uprave.
14. člen
Naloge iz 13. člena so naslednje:
1. strokovne, tehnične in organizacijske naloge v zvezi z upravljanjem, načrtovanjem, vzdrževanjem in izgradnjo objektov in naprav, potrebnih za izvajanje javnih služb, če z aktom o ustanovitvi režijskega obrata, javnega gospodarskega zavoda ali javnega podjetja oziroma koncesijsko pogodbo ali pogodbo o vlaganju te naloge niso prenešene na režijski obrat, javni gospodarski zavod, javno podjetje, koncesionarja ali osebo v dejavnosti, katere občina vlaga kapital zaradi zagotavljanja javnih dobrin
2. investicijsko načrtovanje, gospodarjenje z objekti in napravami gospodarske infrastrukture in javnimi površinami, vodenje investicij gradbeni nadzor
3. določanje lokalnih komunalnih standardov, normativov cen in predlogov za prispevke
4. nadzor nad kakovostjo in ekonomičnostjo poslovanja gospodarskih javnih služb
5. naloge strokovnega nadzora nad izvajalci javnih služb in osebami, na katere so prenesene posamezne naloge iz tega člena, v zadevah izvajanja teh nalog
6. naloge v zvezi z informatizacijo in informacijsko bazo za potrebe javnih služb
7. strokovne, tehnične in organizacijske naloge v zvezi z javnimi razpisi in izbiro izvajalcev za koncesionirane javne službe ter naloge v zvezi z razpisi za vlaganje kapitala ter pripravo pogodb
8. strokovne tehnične in organizacijske naloge v zvezi s financiranjem javnih služb
9. določanje pogojev in dajanje soglasij k dovoljenjem za posege v prostor, če ti zadevajo infrastrukturne objekte in naprave, če ni to kot javno pooblastilo preneseno na izvajalce javnih služb
10. dajanje predpisanih dovoljenj za priključitev na infrastrukturne objekte in naprave, namenjene za izvajanje javnih služb, če ni to kot javno pooblastilo preneseno na izvajalce javnih služb
11. administrativna opravila za svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin
12. druge naloge določene z zakonom ali predpisom in programom dela občine.
V skladu z zakonom in sklepom občinskega sveta lahko občina s pogodbo preveri izvajanje posameznih nalog iz prejšnjega odstavka tega člena za opravljanje takšnih nalog registrirani organizaciji ali posamezniku.
VII. VARSTVO UPORABNIKOV
15. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin se oblikuje svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin, ki ga imenuje občinski svet.
Občinski svet sprejme tudi pravilnik o sestavi, pristojnostih in funkcioniranju sveta.
VIII. FINANCIRANJE JAVNIH SLUŽB
16. člen
Storitve javnih služb, ki so individualno določljive in izmerljive, se financirajo iz cene, ki jo plačujejo njihovi uporabniki glede na količino porabe.
Storitve gospodarskih javnih služb, pri katerih ni mogoče ugotoviti njihovega uporabnika, ali je to povezano z nesorazmerno velikimi stroški, se financirajo iz proračunskih sredstev.
Javne službe se tako financirajo:
– s ceno proizvoda ali storitve, ki je lahko tudi v obliki tarife, takse, nadomestila ali povračila
– iz sredstev proračuna
– iz davka občine
– iz prihodkov izvajalcev javnih služb
– iz posojil in
– iz ostalih virov.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
Do sprejetja aktov iz 3. člena tega odloka, se za ureditev zadev, ki nisto urejene s tem odlokom, uporabljajo določbe predpisov, izdanih na podlagi 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82) oziroma določbe drugih predpisov, če niso v nasprotju s tem odlokom.
Akte iz 3. člena tega odloka sprejme občinski svet.
18. člen
Prenos objektov in naprav in informacijske baze za potrebe gospodarskih javnih služb, ki so na osnovi 77. člena zakona o gospodarskih javnih družbah postali last občine, izvrši pristojni občinski organ, ki z njimi tudi opravlja.
19. člen
Za vse ostale zadeve v zvezi z javnimi službami, ki niso urejene s tem odlokom, se uporabljajo veljavni predpisi.
Za uveljavitev določil tega odloka je s strani občine pristojen župan.
20. člen
Določila odloka o komunalnih dejavnostih Občine Krško (Uradni list SRS, št. 30/88) se uporabljajo do sprejetja odlokov o izvajanju posameznih gospodarskih javnih služb, kolikor niso v nasprotju z določili tega odloka.
21. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1-028-3/95
Krško, dne 11. maja 1995.
Podpredsednik
Občinskega sveta
občine Krško
Robert Kerin l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti