Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/1995 z dne 14. 4. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/1995 z dne 14. 4. 1995

Kazalo

971. Pravilnik o metodologiji za določitev stroškov, ki se financirajo kot ustanoviteljske obveznosti, stran 1618.

Na podlagi 36. člena in tretje točke 27. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91) ter prvega odstavka 29. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) ter četrte točke sklepa o normativih in standardih za določanje sredstev za izvajanje nacionalnega raziskovalnega programa (Uradni list RS, št. 16/94) in v skladu s 3. členom sklepa o pogojih dodeljevanja proračunskih sredstev za financiranje ustanoviteljskih obveznosti zavodom, ki opravljajo raziskovalno dejavnost (Uradni list RS, št. 17/94), izdaja minister za znanost in tehnologijo
P R A V I L N I K
o metodologiji za določitev stroškov, ki se financirajo kot ustanoviteljske obveznosti
I. USTANOVITELJSKE OBVEZNOSTI
1. člen
(1) Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) financira ustanoviteljske obveznosti raziskovalnim organizacijam, ki izpolnjujejo pogoje, predpisane s sklepom o pogojih dodeljevanja proračunskih sredstev za financiranje ustanoviteljskih obveznosti zavodom, ki opravljajo raziskovalno dejavnost (Uradni list RS, št. 17/94), pravilnikom o merilih za ocenjevanje kakovosti raziskovalne dejavnosti in o evidencah ter spremljanju raziskovalne dejavnosti (Uradni list RS, št. 65/94) in s tem pravilnikom.
(2) Ustanoviteljske obveznosti se določajo na način in v obsegu, kot to določa ta pravilnik.
2. člen
Za raziskovalne organizacije, ki so ob izpolnjevanju predpisanih pogojev upravičene do financiranja na podlagi tega pravilnika, se štejejo zavodi in enote, opredeljeni v 1. členu sklepa o pogojih dodeljevanja proračunskih sredstev za financiranje ustanoviteljskih obveznosti zavodom, ki opravljajo raziskovalno dejavnost (Uradni list RS, št. 17/94).
II. KALKULATIVNI ELEMENTI ZA DOLOČITEV STROŠKOV
3. člen
Kalkulativni elementi za določitev stroškov izhajajo iz normativov in standardov za določanje sredstev za izvajanje nacionalnega raziskovalnega programa in so določeni v skladu z metodologijo za določitev cene raziskovalne ure v sklepu o normativih in standardih za določanje sredstev za izvajanje nacionalnega raziskovalnega programa (Uradni list RS, št. 16/94).
4. člen
(1) Kalkulativni elementi za določitev povprečne strukture stroškov so izračunani na podlagi sklepa o normativih in standardih za določanje sredstev za izvajanje nacionalnega raziskovalnega programa (Uradni list RS, št. 16/94) in upoštevaje strukturo stroškov za cenovne kategorije A, B, C in D in dejanske porabe stroškov po posameznih vedah v letu 1994.
(2) Kalkulativni elementi za določitev povprečne strukture stroškov po vedah in odstotkih so:
I. NARAVOSLOVJE                                             %
1. Plače izvajalcev in prispevki                         36,6
2. Stroški upravljanja in vodenja                         6,3
3. Stroški za zagotavljanje osnovnih delovnih
   pogojev                                               16,8
4. Amortizacija in razvojni sklad                        13,3
5. Neposredni materialni in nematerialni
   stroški in storitve                                   27,0

II. TEHNIKA                                                 %
1. Plače izvajalcev in prispevki                         38,0
2. Stroški upravljanja in vodenja                         6,5
3. Stroški za zagotavljanje osnovnih delovnih
   pogojev                                               16,7
4. Amortizacija in razvojni sklad                        12,6
5. Neposredni materialni in nematerialni
   stroški in storitve                                   26,2

III. BIOTEHNIKA                                             %
1. Plače izvajalcev in prispevki                         38,4
2. Stroški upravljanja in vodenja                         6,6
3. Stroški za zagotavljanje osnovnih delovnih
   pogojev                                               16,6
4. Amortizacija in razvojni sklad                        12,5
5. Neposredni materialni in nematerialni
   stroški in storitve                                   25,9

IV. MEDICINA                                                %
1. Plače izvajalcev in prispevki                         37,3
2. Stroški upravljanja in vodenja                         6,4
3. Stroški za zagotavljanje osnovnih delovnih
   pogojev                                               16,8
4. Amortizacija in razvojni sklad                        12,9
5. Neposredni materialni in nematerialni
   stroški in storitve                                   26,6

V. HUMANISTIKA                                              %
1. Plače izvajalcev in prispevki                         48,1
2. Stroški upravljanja in vodenja                         6,9
3. Stroški za zagotavljanje osnovnih delovnih
   pogojev                                               14,8
4. Amortizacija in razvojni sklad                         8,1
5. Neposredni materialni in nematerialni
   stroški in storitve                                   22,1

VI. DRUŽBOSLOVJE                                            %
1. Plače izvajalcev in prispevki                         47,0
2. Stroški upravljanja in vodenja                         7,0
3. Stroški za zagotavljanje osnovnih delovnih
   pogojev                                               15,2
4. Amortizacija in razvojni sklad                         8,4
5. Neposredni materialni in nematerialni
   stroški in storitve                                   22,4
5. člen
Financiranje ustanoviteljskih obveznosti, ki se prizna na podlagi tega pravilnika, se izračuna tako, da se za določitev sredstev iz kalkulativnih elementov iz 4. člena tega pravilnika prizna:
– za kalkulativni element pod drugo točko (stroški upravljanja in vodenja) - 100 %
– za kalkulativni element pod tretjo točko (stroški za zagotavljanje osnovnih pogojev dela) - 100 %
– za kalkulativni element pod četrto točko (amortizacija, razvojni sklad) - 25 %
III. DOLOČITEV SREDSTEV IN FINANCIRANJE
6. člen
(1) Raziskovalna organizacija iz 2. člena tega pravilnika se uvrsti v vede iz 4. člena tega pravilnika upoštevaje odstotek, določen za kalkulativne elemente za posamezno vedo v 4. členu tega pravilnika, in upoštevaje obseg prihodkov iz projektov v posamezni vedi v preteklem koledarskem letu.
(2) Uvrstitev raziskovalne organizacije v posamezno vedo vsako leto s sklepom o dodelitvi sredstev za financiranje ustanoviteljskih obveznosti določi minister za znanost in tehnologijo.
7. člen
Sredstva ustanoviteljskih obveznosti, ki pripadajo raziskovalni organizaciji, so enaka odstotnemu deležu, izračunanemu na podlagi 4., 5. in 6. člena tega pravilnika, v celotnem prihodku od raziskovalne dejavnosti raziskovalne organizacije v preteklem koledarskem letu.
8. člen
(1) Raziskovalna organizacija, ki je v skladu s 6. členom tega pravilnika uvrščena v vedi humanistika ali družboslovje, lahko odloči, da stroške iz kalkulativnega elementa pod prvo točko drugega odstavka 4. člena tega pravilnika (plače izvajalcev in prispevki) vključi v ustanoviteljske obveznosti, vendar le za izvajalce z nazivom “znanstveni svetnik” in “višji znanstveni sodelavec” in pod pogojem, da sodelujejo v raziskovalnem projektu, ki se financira v okviru nacionalnega raziskovalnega programa.
(2) Razvrstitev izvajalcev oziroma raziskovalcev v znanstvene nazive opravi raziskovalna organizacija po svojem internem aktu in v skladu s pravilnikom o uporabi kvantitativnih kriterijev za razvrščanje v znanstvene, strokovno-raziskovalne in razvojne nazive (Uradni list RS, št. 75/94).
(3) Izvajalcev, ki so v skladu s tem členom vključeni v financiranje ustanoviteljskih obveznosti in v tekočem letu končajo projekt ter ne pridobijo novega, raziskovalna organizacija ne more vključiti v financiranje ustanoviteljskih obveznosti v prihodnjem letu.
(4) Sredstva za financiranje ustanoviteljskih obveznosti v obsegu, določenem v prvem odstavku tega člena tega pravilnika, so strogo namenska in jih raziskovalna organizacija sme uporabiti izključno za plače in prispevke izvajalcev, ki jih je upravičeno vključila v financiranje.
(5) Izplačilo iz prejšnjega odstavka ima v tekočem mesecu v okviru predpisov s področja plačilnega prometa prednost pred vsemi drugimi izplačili.
9. člen
(1) Vključitev stroškov iz prve, druge in tretje točke drugega odstavka 4. člena v ustanoviteljske obveznosti se vračuna pri ceni raziskovalne ure tako, da se ta del stroškov odšteje.
(2) Sredstva iz tretje alinee 5. člena se ne vračunajo v ceno raziskovalne ure in so strogo namenska ter se usmerijo v razvojni sklad raziskovalne organizacije, uporabijo pa se lahko le za:
– financiranje infrastrukture in raziskovalne opreme
– za usposabljanje raziskovalnih kadrov
– za pokritje stroškov za pripravo projektov in mednarodno sodelovanje.
10. člen
(1) Raziskovalni organizaciji, ki je visokošolski zavod, se pokrivajo ustanoviteljske obveznosti za raziskovalno dejavnost po drugi in tretji točki drugega odstavka 4. člena tega pravilnika na način iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika, če jim teh stroškov ne pokriva ministrstvo, pristojno za šolstvo.
(2) Raziskovalna organizacija iz prvega odstavka tega člena mora vlogi za financiranje priložiti ustrezno potrdilo ministrstva, pristojnega za šolstvo.
(3) Raziskovalna organizacija iz prvega odstavka tega člena se odloči, ali bo sredstva iz kalkulativnih elementov iz druge in tretje točke drugega odstavka 4. člena tega pravilnika, ki se po tem pravilniku priznajo kot ustanoviteljske obveznosti, pridobival kot polno ceno raziskovalne ure ali pa v obliki financiranja ustanoviteljskih obveznosti v obsegu raziskovalnih projektov, ki jih financira ministrstvo za tekoče leto.
11. člen
(1) Raziskovalni organizaciji, ki je medicinska klinika, se pokrivajo ustanoviteljske obveznosti za raziskovalno dejavnost po drugi in tretji točki drugega odstavka 4. člena tega pravilnika, če jim teh stroškov ne pokriva ministrstvo, pristojno za zdravstvo.
(2) Raziskovalna organizacija iz prvega odstavka tega člena mora vlogi za financiranje priložiti ustrezno potrdilo ministrstva, pristojnega za zdravstvo.
12. člen
Raziskovalna organizacija, ki je enota visokošolskega zavoda oziroma medicinske klinike, je upravičena do financiranja v skladu z 9. členom tega pravilnika, če:
– ima pooblastila v pravnem prometu za sklenitev pogodbe in za samostojno prijavo na razpis v okviru nacionalnega raziskovalnega programa ter pooblaščenca, ki jo zastopa in vodi raziskovalno organizacijo;
– ji samostojni obračun omogoča trimesečno izkazovanje prihodkov in odhodkov enote po subjektih in namenih (periodični obračun) ter letni obračun enote v skladu z računovodskimi predpisi;
– je v enoti za polni delovni čas sistemiziranih in zasedenih vsaj pet delovnih mest za raziskovalno delo, od tega najmanj eno z nazivom “znanstveni svetnik” in eno z nazivom “višji znanstveni sodelavec”
– če je izpolnjen pogoj iz drugega odstavka 10 člena oziroma drugega odstavka 11. člena tega pravilnika.
13. člen
V primeru, da sredstva, potrebna za ustanoviteljski delež države, presegajo razpoložljiva oziroma zagotovljena sredstva ministrstva v proračunu RS, se linearno znižajo ustanoviteljski deleži za tekoče obdobje.
IV. POSTOPEK ZA DODELITEV SREDSTEV IN NADZOR
14. člen
(1) Raziskovalne organizacije iz 2. člena tega pravilnika so dolžne vsako leto do 15. decembra ministrstvu predložiti vlogo za financiranje v naslednjem letu.
(2) Vlogi je treba priložiti listine iz 4. člena sklepa o pogojih dodeljevanja proračunskih sredstev za financiranje ustanoviteljskih obveznosti zavodom, ki opravljajo raziskovalno dejavnost (Uradni list RS, št. 17/94).
(3) Vlogi iz prejšnjega odstavka je treba priložiti še:
– program dela in finančni načrt,
– poročilo o ocenjevanju kakovosti in
– druge podatke, ki jih zahteva ta pravilnik.
(4) Vlogo predloži direktor oziroma predstojnik raziskovalne organizacije.
15. člen
(1) Novoustanovljena raziskovalna organizacija mora vlogi priložiti listine iz prejšnjega člena tega pravilnika, razen listine iz druge alinee tretjega odstavka. Finančni načrt mora temeljiti na izkazanem številu ur raziskovalnega dela, načrtovanega v obdobju, na katerega se nanaša financiranje ustanoviteljskih obveznosti.
(2) Ministrstvo določi obseg sredstev za delovanje raziskovalne organizacije za leto, v katerem je bila raziskovalna organizacija ustanovljena (od ustanovitve do 31. decembra) in za prvo naslednje leto po ustanovitvi, na podlagi tega pravilnika ter odločitve ministrstva.
(3) Raziskovalna organizacija, ki je enota visokošolskega zavoda, je upravičena do sredstev po tem pravilniku praviloma od 1. januarja po ustanovitvi.
16. člen
(1) Če vloga za dodelitev sredstev za ustanoviteljske obveznosti nima potrebnih podatkov, dokazil ali listin iz prejšnjega člena, ministrstvo opozori raziskovalno organizacijo, da vlogo dopolni oziroma predloži manjkajoče listine.
(2) Če predlagatelj pomanjkljivosti v določenem roku ne odpravi, se šteje, da prijava ni vložena. Predložena dokumentacija se vrne predlagatelju.
17. člen
(1) Na podlagi sklepa o višini sredstev za pokrivanje ustanoviteljskih obveznosti skleneta ministrstvo in raziskovalna organizacija pogodbo, s katero se določijo:
– medsebojne pravice, obveznosti in odgovornosti
– način plačevanja (praviloma dvanajstine)
– možnost revalorizacije sredstev.
(2) V pogodbi se posebej določi namembnost sredstev.
(3) Če raziskovalna organizacija zmanjša porabo sredstev glede na kalkulativni element v 4. členu tega pravilnika, lahko tako sproščena sredstva porabi v skladu z drugim odstavkom 9. člena tega pravilnika.
18. člen
Raziskovalna organizacija je dolžna ministrstvu poslati poročilo o porabi sredstev v preteklem letu do 1. februarja tekočega leta. To poročilo je pogoj za nadaljnje izplačevanje sredstev za ustanoviteljske obveznosti.
19. člen
Če raziskovalni organizaciji del ustanoviteljskih obveznosti pokriva drugo ministrstvo, se ta del odšteje od zneska, ki ga v skladu s tem pravilnikom dodeljuje Ministrstvo za znanost in tehnologijo.
V. PREHODNE DOLOČBE
20. člen
Raziskovalna organizacija mora do konca aprila 1995 poslati vlogo ter potrebno dokumentacijo za odobritev sredstev za ustanoviteljske obveznosti.
21. člen
Določbi 10. in 11. člena tega pravilnika se začneta izvajati s 1. 1. 1996.
22. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 83/95
Ljubljana, dne 5. aprila 1995.
prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti