Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1995 z dne 24. 3. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1995 z dne 24. 3. 1995

Kazalo

821. Sklep o sofinanciranju podiplomskega študija, stran 1398.

Na podlagi 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) in 93. člena zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 67/93) je Vlada Republike Slovenije na 133. seji dne 16. marca 1995 sprejela
S K L E P
o sofinanciranju podiplomskega študija
1. Pogoji za sofinanciranje podiplomskih študijskih programov iz proračuna Republike Slovenije
Iz proračuna Republike Slovenije se sofinancirajo študijski programi, sprejeti po določilih zakona o visokem šolstvu in statuta visokošolskega zavoda, ki se izvajajo kot javna služba, in sicer:
– študijski programi za pridobitev specializacije, ki letno obsegajo največ 300 oziroma v celoti največ 450 ur predavanj oziroma seminarjev, pri čemer skupno število predmetov ne presega 6 predmetov;
– študijski programi za pridobitev magisterija, ki letno obsegajo največ 300 oziroma v celotnem študiju največ 450 ur predavanj oziroma seminarjev, pri čemer skupno število predmetov ne presega 6 predmetov, zadnji semester pa je namenjen pripravi magistrske naloge;
– študijski programi oziroma skladno s statutom visokošolskega zavoda potrjeni individualni študijski projekti za pridobitev doktorata znanosti, ki niso daljši od štirih let.
Študijski programi se izvajajo kot individualni študijski projekti, če je v študijski program vpisano manj kot 5 podiplomskih študentov.
2. Šolnina
Za vključitev v podiplomske študijske programe se plačuje šolnina, določena na podlagi pravilnika o šolninah in drugih prispevkih v visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 40/94, člen 7).
Za izvedbo podiplomskih študijskih programov, ki so bili sprejeti skladno s predpisi in se izvajajo kot javna služba, se s sredstvi iz proračuna Republike Slovenije šolnina zmanjša
– za sredstva osnovnega sofinanciranja,
– za sredstva dodatnega finaciranja.
3. Osnovno sofinanciranje podiplomskih študijskih programov
Osnovno sofinanciranje podiplomskih študijskih programov zagotavljata Ministrstvo za šolstvo in šport in Ministrstvo za znanost in tehnologijo.
Iz posebne postavke Ministrstva za šolstvo in šport za podiplomski študij se iz proračuna Republike Slovenije sofinancirajo podiplomski študijski programi, ki se izvajajo kot javna služba na visokošolskih zavodih in jih kot prioritetne predlagajo univerzi oziroma samostojni visokošolski zavodi.
Iz posebne postavke Ministrstva za znanost in tehnologijo se iz proračuna Republike Slovenije sofinancirajo podiplomski študijski programi, ki ustrezajo naslednjim pogojem:
– izvajajo se kot javna služba na visokošolskih zavodih v sodelovanju z raziskovalnimi organizacijami,
– kot prioritetne jih določijo univerzi in samostojni visokošolski zavodi v sodelovanju z raziskovalnimi organizacijami,
– Svet za znanost in tehnologijo Republike Slovenije oblikuje mnenje o prioritetah z vidika kadrovskih ciljev opredeljenih v Nacionalnem raziskovalnem programu.
Osnovno sofinanciranje podiplomskih študijskih programov obsega do 15 % šolnine, določene na podlagi pravilnika o šolninah in drugih prispevkih v visokem šolstvu. Ta sredstva so namenjena za kritje dodatnih materialnih stroškov za opremo in prostor, ena tretjina pa je lahko namenjena tudi za delo visokošolskih učiteljev oziroma mentorjev.
4. Dodatno sofinanciranje podiplomskih študijskih programov
4.1. Ministrstvo za znanost in tehnologijo ter Ministrstvo za šolstvo in šport oziroma druga resorna ministrstva na podlagi svojih letnih razpisov dodatno sofinancirajo izvajanje posameznih podiplomskih študijskih programov. Resorna ministrstva lahko dodatno sofinancirajo tudi podiplomske študijske programe, ki ne prejemajo osnovnega sofinanciranja oziroma niso del javne službe v visokem šolstvu.
Ministrstvo za znanost in tehnologijo dodatno sofinancira izvedbo podiplomskih študijskih programov, ki so uvrščeni med nacionalno pomembna raziskovalna in razvojna področja.
Ministrstvo za šolstvo in šport dodatno sofinancira izvedbo podiplomskih študijskih programov, v katere se vključujejo učitelji in drugi strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju ter stažisti asistenti na visokošolskih zavodih.
Druga resorna ministrstva dodatno sofinancirajo izvedbo posameznih študijskih programov v skladu s posebnimi razvojnimi potrebami na področjih, za katera so odgovorna.
Ministrstva se lahko dogovorijo o skupnem dodatnem sofinanciranju posameznih študijskih programov.
4.2. Dodatno sofinanciranje se lahko pogodbeno izvede:
– kot neposredno plačilo izvajalcu, ki zagotovi ustrezno znižanje ali oprostitev šolnine,
– v okviru pogodbe o namestitvi mladega raziskovalca oziroma asistenta stažista,
– kot štipendija ali druga oblika denarne pomoči podiplomskemu študentu.
4.3. Letni razpis za sofinanciranje podiplomskih študijskih programov pripravi resorno ministrstvo praviloma do 15. aprila in vsebuje:
– navedbo podiplomskega študijskega programa, programskega področja oziroma prednostnih programskih področij sofinanciranja,
– dodatne razpisne kriterije kot npr.: sodelovanje gostujočih profesorjev iz tujine oziroma raziskovalnih organizacij pri izvedbi programa, interdisciplinarna zasnovanost programa oziroma sodelovanje več visokošolskih zavodov in/ali raziskovalnih organizacij, spodbujanje doktorskega študija brez predhodnega magisterija, opredelitev nadstandarda glede na normative iz tega sklepa ipd.,
– zahtevo po predložitvi dokazil o izpolnjevanju pogojev, ki jih določa zakon o visokem šolstvu, ta sklep in letni razpis, še zlasti pa predložitev veljavnega študijskega programa, soglasij in sklepa o sprejemu študijskega programa ter mnenje Sveta za visoko šolstvo Republike Slovenije.
Postopek izbire ter obseg sofinanciranja določi resorno ministrstvo v okviru svojih pristojnosti. Ministrstvo za znanost in tehnologijo v postopku razpisa in izbire pridobi mnenje Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije.
Razpis štipendij za podiplomski študij, postopek izbire kandidatov ter pogoje in način štipendiranja in drugih oblik denarnih pomoči določi resorno ministrstvo v okviru svojih pristojnosti.
4.4. Visokošolski zavodi in raziskovalne organizacije, ki izpolnjujejo pogoje iz 3. in 4. točke tega sklepa, z letnimi programi, sporazumno z Ministrstvom za znanost in tehnologijo, določijo število plačanih mest za mlade raziskovalce za čas usposabljanja po strokovnih področjih in vrstah podiplomskega usposabljanja ter na podlagi javnega razpisa izberejo kandidate, ki jih zaposlijo na teh delovnih mestih.
4.5. Javni raziskovalni zavodi, ki sodelujejo pri izvajanju podiplomskih študijskih programov, prek javnega razpisa izmed vpisanih podiplomskih študentov izberejo kandidate, ki se v okviru programov usposabljajo v teh zavodih.
4.6. O dodatnem sofinanciranju izvedbe podiplomskih študijskih programov sklene resorno ministrstvo z izvajalcem pogodbo, ki vsebuje zlasti:
– navedbo izvajalca oziroma izvajalcev programa,
– navedbo podiplomskega študijskega programa, trajanja in organizacije študija ter število vključenih podiplomskih študentov,
– višino sredstev sofinanciranja,
– obveznosti izvajalca, med drugim obveznost, da predloži poročilo o izvedbi programa.
Pogodba lahko vsebuje tudi druge elemente, ki so skladni z zakonom in tem sklepom.
Ta določila se smiselno uporabijo tudi v pogodbi o štipendiranju ter v pogodbi o namestitvi mladega raziskovalca oziroma asistenta stažista.
4.7. Dodatno sofinanciranje iz proračuna Republike Slovenije lahko obsega tudi nadstandardni del izvedbe podiplomskih študijskih programov, če za to obstajajo strokovna priporočila Sveta za visoko šolstvo Republike Slovenije, Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije ali drugih podobnih strokovnih teles.
5. Sofinanciranje priprave podiplomskih študijskih programov
Ministrstva lahko skladno s sprejetimi nacionalnimi programi oziroma strategijami sofinancirajo tudi priprave novih podiplomskih študijskih programov, pri čemer se smiselno uporabljajo določila 4. točke tega sklepa.
6. Veljavnost sklepa
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se do sprejema nacionalnega programa.
Št. 402-04/94-31/2-8
Ljubljana, dne 16. marca 1995.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti