Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/1995 z dne 3. 3. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/1995 z dne 3. 3. 1995

Kazalo

652. Zakon o poslovnem registru Slovenije (ZPRS), stran 1098.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z
o razglasitvi zakona o poslovnem registru Slovenije
Razglašam zakon o poslovnem registru Slovenije, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na
seji dne 20. februarja 1995.
Št. 012-01/95-14
Ljubljana, dne 28. februarja 1995.
Predsednik
Republike Slovenije
Milan Kučan l. r.
Z A K O N
O POSLOVNEM REGISTRU SLOVENIJE
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(splošna določba)
Ta zakon ureja vzpostavitev, vodenje in vzdrževanje Poslovnega registra Slovenije (v nadaljnjem besedilu: poslovni register), opredelitev enot poslovnega registra, določanje njihove identifikacije in njeno obvezno uporabo, podatke o enotah in njihovo razvrščanje po dejavnostih ter uporabo in izkazovanje podatkov o enotah registra.
II. VZPOSTAVITEV, VODENJE IN VZDRŽEVANJE POSLOVNEGA REGISTRA
2. člen
(definicija registra)
(1) Poslovni register je osrednja javna baza podatkov o vseh poslovnih subjektih s sedežem na območju Republike Slovenije, ki opravljajo pridobitno ali nepridobitno dejavnost ter o njihovih podružnicah in drugih delih poslovnih subjektov.
(2) Poslovni register vsebuje tudi podatke o podružnicah tujih poslovnih subjektov, ki opravljajo dejavnost na območju Republike Slovenije.
3. člen
(upravljalec registra)
Poslovni register vzpostavi, vodi, vzdržuje in izkazuje organ, ki opravlja dejavnost državne statistike (v nadaljnjem besedilu: upravljalec registra).
III. ENOTE POSLOVNEGA REGISTRA
4. člen
(enote registra)
(1) Enote poslovnega registra so poslovni subjekti, podružnice in drugi deli poslovnih subjektov ter podružnice tujih poslovnih subjektov.
(2) Poslovni subjekti so po tem zakonu fizične in pravne osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti oziroma s predpisom ali z aktom o ustanovitvi določene dejavnosti.
(3) Podružnice in drugi deli poslovnih subjektov (poslovne enote, predstavništva, zadružne enote, režijski obrati, upravne enote itn.) so po tem zakonu deli poslovnih subjektov (v nadaljnjem besedilu: podružnice), ki se registrirajo pri registrskem organu ali za katere obstaja javni interes, da se vodijo v poslovnem registru in jim je možno opredeliti naslov, opravljajo pa različno ali isto dejavnost kot poslovni subjekt, na istem ali drugem naslovu.
(4) Podružnice tujih poslovnih subjektov so po tem zakonu deli tujih poslovnih subjektov, ki opravljajo dejavnost na območju Republike Slovenije, ki so registrirani ali za katere obstaja javni interes, da se vodijo v poslovnem registru.
IV. IDENTIFIKACIJA ENOT POSLOVNEGA REGISTRA
5. člen
(določanje identifikacije)
(1) Enotam poslovnega registra upravljalec registra določi enolično identifikacijo (v nadaljnjem besedilu: identifikacija) ob ustanovitvi oziroma registraciji in se ne spreminja do prenehanja poslovanja enote. Po prenehanju poslovanja enote se njena identifikacija ne sme uporabiti za druge enote.
(2) Identifikacija enoznačno opredeli vsako enoto registra in predstavlja temeljni numerični standard, ki je določen po matematični metodi.
6. člen
(obvezna uporaba identifikacije)
Identifikacijo enot poslovnega registra morajo obvezno uporabljati vsi poslovni subjekti, podružnice in podružnice tujih poslovnih subjektov pri posredovanju podatkov ter medsebojni izmenjavi in povezovanju podatkov.
V. PODATKI O ENOTAH POSLOVNEGA REGISTRA
7. člen
(podatki o poslovnih subjektih in podružnicah)
(1) Upravljalec registra vodi in vzdržuje podatke o enotah poslovnega registra glede na določbe predpisov, ki urejajo registracijo posameznih pravno organizacijskih oblik.
(2) V poslovnem registru upravljalec registra vodi in vzdržuje naslednje podatke o posameznem poslovnem subjektu:
– identifikacijsko številko,
– firmo oziroma ime (tudi skrajšano firmo oziroma ime),
– sedež in naslov (občino, naselje, ulico, hišno številko, dodatek k hišni številki, poštno številko in geokodo, ki je izveden podatek in predstavlja centroid s koordinatama x, y v državnem koordinatnem sistemu, za kartografsko opredelitev lokacije),
– datum akta o ustanovitvi,
– podatke o vpisu pri registrskem organu (organ, datum in zaporedno številko vpisa),
– glavno dejavnost,
– pravno organizacijsko obliko,
– datum začetka poslovanja,
– ime in priimek ustanovitelja,
– poreklo ustanovitvenega kapitala (domači, tuji, mešani),
– države ustanovitvenega kapitala (do 5 držav),
– vrsto lastnine,
– ime in priimek zastopnika,
– podatke za povezavo (za povezane oziroma združene oblike),
– dejavnosti (registrirane oziroma določene s predpisom ali z aktom o ustanovitvi),
– telefon, teleks, telefaks (elektronska pošta),
– podatke o spremembah (vrsto in datum).
(3) V poslovnem registru se za poslovne subjekte vodijo naslednji prevzeti podatki od organizacij, pooblaščenih z zakonom:
– o poslovanju (posluje: da, ne),
– o velikostnem razredu (glede na število zaposlenih),
– številko prvega računa, ki ga poslovni subjekt odpre pri organizaciji, pooblaščeni za spremljanje plačilnega prometa.
(4) V poslovnem registru upravljalec registra vodi in vzdržuje za podružnice in podružnice tujih poslovnih subjektov naslednje podatke:
– identifikacijsko številko,
– ime in firmo,
– sedež in naslov (občino, naselje, ulico, hišno številko, dodatek k hišni številki, poštno številko in geokodo),
– za podružnice tujih poslovnih subjektov tudi državo sedeža poslovnega subjekta,
– vrsto podružnice,
– datum vpisa,
– dejavnosti,
– ime in priimek zastopnika,
– podatke o spremembah (vrsto in datum).
(5) Podrobnejša vsebina poslovnega registra se določi glede na pravno organizacijsko obliko poslovnega subjekta, v skladu s predpisi, ki določajo obveznost posredovanja podatkov.
VI. PRIDOBIVANJE PODATKOV IN PRIJAVA ZA VPIS V POSLOVNI REGISTER
8. člen
(viri in pretok podatkov)
(1) Vsi registrski organi v Republiki Sloveniji morajo upravljalcu registra sproti oziroma najpozneje v petih dneh od izpolnitve pogojev za registracijo brezplačno posredovati podatke (Prijavo za vpis v poslovni register – za nove enote oziroma spremembe za že registrirane enote, v nadaljnjem besedilu: prijava) iz 7. člena tega zakona o enotah poslovnega registra iz 4. člena tega zakona, ki jih vodijo v svojih registrih in drugih uradnih evidencah.
(2) Za že registrirane enote morajo registrski organi sproti oziroma najpozneje v petih dneh po vpisu spremembe v register oziroma drugo uradno evidenco posredovati upravljalcu registra spremembe podatkov, ki so vsebina poslovnega registra.
(3) Registrski organ iz prvega odstavka tega člena ne sme izdati sklepa oziroma odločbe o vpisu v register oziroma drugo uradno evidenco brez identifikacije, ki jo poslovnemu subjektu določi upravljalec registra najpozneje v petih dneh po prejemu prijave.
(4) Registrski organ po tem zakonu je organ oziroma organizacija, ki je s predpisom pooblaščena za vodenje uradne evidence oziroma registra. Z vpisom v register poslovni subjekt – pravna oseba pridobi pravno sposobnost oziroma podružnica tujega poslovnega subjekta ali fizična oseba izpolni pogoj za začetek opravljanja registrirane dejavnosti oziroma določene dejavnosti, s predpisom ali z aktom o ustanovitvi.
9. člen
(prijava za vpis v poslovni register)
(1) Poslovni subjekt mora ob predlogu za vpis v register oziroma evidenco predložiti registrskemu organu skupaj z drugimi predpisanimi listinami izpolnjeno prijavo, na podlagi katere mu upravljalec registra določi identifikacijo in ga razvrsti v glavno dejavnost.
(2) Poslovni subjekt, ki se ustanovi na podlagi zakona ali drugega predpisa in se ne registrira pri registrskem organu, mora upravljalcu registra sproti oziroma najpozneje v petih dneh od ustanovitve oziroma nastanka spremembe posredovati izpolnjeno prijavo.
VII. RAZVRŠČANJE PO DEJAVNOSTIH
10. člen
(dejavnost)
Dejavnost po tem zakonu je osnovna funkcija poslovnih subjektov in drugih enot poslovnega registra, s katero ustvarjajo dobiček oziroma uresničujejo temeljni namen ustanovitve. Dejavnosti se izvajajo s kombiniranimi produkcijskimi faktorji (oprema, delavci, proizvodna tehnika itn.) za ustvarjanje proizvodov in storitev. Dejavnost se opredeli z vložki, proizvodnimi procesi in z rezultati proizvodnih procesov.
11. člen
(razvrščanje po dejavnostih)
(1) Upravljalec registra razvršča vse enote poslovnega registra po dejavnostih v področja, podpodročja, oddelke, skupine, razrede in podrazrede standardne klasifikacije dejavnosti. O razvrstitvi izda obvestilo o identifikaciji in razvrstitvi po dejavnostih (v nadaljnjem besedilu: obvestilo) in ga posreduje registrskemu organu, če se enota registrira, in enoti poslovnega registra, ki je subjekt razvrščanja.
(2) Razvrščanje po dejavnostih je strokovni postopek, s katerim se enotam poslovnega registra na podlagi kriterijev določa ustrezna šifra in ime razreda ali podrazreda iz standardne klasifikacije dejavnosti.
12. člen
(glavna dejavnost)
(1) Glavna dejavnost je registrirana dejavnost oziroma s predpisom ali z aktom o ustanovitvi določena dejavnost.
(2) Če poslovni subjekt opravlja eno dejavnost, je ta njegova glavna dejavnost, če opravlja več dejavnosti, je treba glavno dejavnost ugotoviti.
(3) Če poslovni subjekt opravlja več dejavnosti, je njegova glavna dejavnost tista, s katero s svojimi proizvodi ali storitvami ustvarja največji delež od svoje skupne dodane vrednosti. Če ni možno ugotoviti deleža od skupne dodane vrednosti, se za kriterij ugotavljanja glavne dejavnosti uporablja delež osnovnih sredstev ali delež vloženih investicijskih sredstev oziroma delež števila zaposlenih ali izplačane bruto plače.
13. člen
(komisija za razvrščanje po dejavnostih)
(1) S tem zakonom se pri upravljalcu registra ustanovi komisija za razvrščanje po standardni klasifikaciji dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: komisija) za reševanje spornih primerov razvrstitve enot poslovnega registra.
(2) V spornih primerih razvrstitve po dejavnostih oziroma v glavno dejavnost po standardni klasifikaciji dejavnosti mora komisija ugotoviti, ali je enota pravilno razvrščena, na podlagi podatkov:
– o deležu skupne dodane vrednosti oziroma
– o deležu osnovnih sredstev ali deležu vloženih investicijskih sredstev oziroma
– o deležu števila zaposlenih ali deležu izplačane bruto plače.
(3) Komisija po potrebi ponovno razvrsti po dejavnostih enoto poslovnega registra in izda obvestilo. O tej spremembi obvesti registrski organ, če je enota registrirana pri registrskem organu, in enoto poslovnega registra, ki je ponovno razvrščena po standardni klasifikaciji dejavnosti.
(4) Člani komisije so: en predstavnik ministrstev, pristojnih za finance, gospodarske dejavnosti in za ekonomske odnose in razvoj ter po trije predstavniki zbornic in upravljalca registra. Predsednik komisije je po položaju eden izmed treh predstavnikov upravljalca registra, ki jih imenuje predstojnik upravljalca registra.
(5) Člane komisije imenuje predstojnik upravljalca registra na predlog institucij, v katerih so zaposleni.
(6) Komisija deluje po poslovniku, ki ga člani komisije sprejmejo na svoji prvi seji.
14. člen
(pravno sredstvo)
(1) Zoper razvrstitev po standardni klasifikaciji dejavnosti ni dovoljena pritožba, možen pa je upravni spor.
(2) Upravni spor iz prejšnjega odstavka sme sprožiti poslovni subjekt, če misli, da mu je z obvestilom iz prvega odstavka 11. člena tega zakona kršena kakšna pravica ali na zakon oprta neposredna korist. Upravni spor se sme sprožiti tudi v primeru, če poslovni subjekt sploh ne prejme obvestila o razvrstitvi v roku enega meseca od dneva, ko upravljalec registra dobi potrebne podatke.
VIII. UPORABA PODATKOV POSLOVNEGA REGISTRA
15. člen
(uporaba podatkov za statistične namene)
Za namene evidentiranja, zbiranja, obdelovanja, analiziranja in izkazovanja podatkov, pomembnih za spremljanje stanja in gibanj na vseh področjih nacionalnega gospodarstva, sme upravljalec registra za evidenčne in statistične namene povezovati individualne podatke iz 7. člena tega zakona o enotah poslovnega registra iz 4. člena tega zakona s podatki iz drugih javnih registrov in s podatki, ki se zbirajo z nacionalnim programom statističnih raziskovanj.
16. člen
(uporaba podatkov za druge namene)
(1) Podatki iz 7. člena tega zakona o enotah poslovnega registra iz 4. člena tega zakona so javni in pod enakimi pogoji dostopni vsem uporabnikom. Podatki poslovnega registra se lahko uporabljajo za evidenčne, statistične in analitične namene.
(2) Stroške priprave in posredovanja podatkov iz prejšnjega odstavka krije uporabnik, ki podatke zahteva, razen registrskih organov iz prvega odstavka 8. člena tega zakona. Vlada na predlog upravljalca registra s tarifo določi nadomestila za stroške priprave in posredovanje podatkov iz poslovnega registra.
(3) Uporabniki podatkov poslovnega registra smejo uporabljati podatke samo za namene, za katere so jim bili podatki posredovani. Uporabniki ne smejo spreminjati dobljenih podatkov in jih posredovati drugim uporabnikom.
17. člen
(vpogled v podatke)
(1) Posamezna enota poslovnega registra ima pravico do vpogleda v svoje podatke, ki so v poslovnem registru.
(2) Če enota poslovnega registra ugotovi, da so podatki o njej nepopolni, netočni ali neažurni, jih mora upravljalec registra dopolniti ali popraviti ter obvestiti registrski organ in enoto registra.
IX. HRANJENJE DOKUMENTACIJE
18. člen
(hranjenje dokumentacije)
(1) Dokumentacija po tem zakonu vsebuje prijave in obvestila ter druge listine, ki so pomembne za vodenje in vzdrževanje poslovnega registra.
(2) Dokumentacija, na podlagi katere se poslovnim subjektom, podružnicam in podružnicam tujih poslovnih subjektov določi identifikacija in se jih razvrsti po dejavnostih ali se izvrši sprememba ali popravek, se v arhivu poslovnega registra hrani pet let.
X. KAZENSKE DOLOČBE
19. člen
(prekrški – neuporaba identifikacije)
(1) Z denarno kaznijo najmanj 25.000 tolarjev se kaznuje za prekršek poslovni subjekt, ki pri posredovanju podatkov drugim poslovnim subjektom ne uporablja identifikacije (6. člen).
(2) Na način iz prejšnjega odstavka se kaznuje za prekršek podružnica tujega poslovnega subjekta, če pri posredovanju podatkov poslovnim subjektom ne uporablja identifikacije (6. člen).
(3) Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba poslovnega subjekta oziroma podružnice tujega poslovnega subjekta, ki stori prekršek iz prvega oziroma drugega odstavka tega člena.
20. člen
(prekrški – neposredovanje podatkov)
(1) Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba registrskega organa, če upravljalcu registra sproti oziroma najpozneje v petih dneh od izpolnitve pogojev za registracijo oziroma od vpisa sprememb brezplačno:
– ne posreduje podatkov o poslovnih subjektih, s katerimi razpolagajo (prvi in drugi odstavek 8. člena) oziroma
– če izda sklep ali odločbo o vpisu brez identifikacije, v primeru, da je od upravljalca registra pravočasno prejel obvestilo (tretji odstavek 8. člena).
(2) Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba poslovnega subjekta, ki se ustanovi na podlagi zakona ali drugega predpisa in se ne registrira pri registrskem organu, če upravljalcu registra sproti oziroma najpozneje v petih dneh od ustanovitve oziroma nastanka spremembe ne posreduje izpolnjene prijave (drugi odstavek 9. člena).
XI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
21. člen
(predpis vlade)
Vlada Republike Slovenije najkasneje v šestih mesecih po uveljavitvi tega zakona z uredbo predpiše:
– način določanja identifikacije poslovnim subjektom in njihovim podružnicam ter podružnicam tujih poslovnih subjektov, ki opravljajo dejavnost na območju Republike Slovenije (5. člen);
– vsebino poslovnega registra, ki se oblikuje glede na pravno organizacijsko obliko poslovnega subjekta oziroma obvezne podatke za posamezne poslovne subjekte (7. člen);
– način pridobivanja podatkov o novih enotah in spremembah za že registrirane enote za poslovni register od registrskih organov, ki na podlagi predpisov vodijo in vzdržujejo registre in druge javne evidence – npr. sodni register (prvi in drugi odstavek 8. člena);
– vsebino prijave (9. člen);
– način in kriterije razvrščanja enot poslovnega registra po dejavnostih (11. člen);
– način in kriterije razvrščanja poslovnih subjektov v glavno dejavnost v skladu s statističnimi standardi za klasifikacijo dejavnosti (12. člen);
– postopek dela komisije pri ponovni razvrstitvi po dejavnostih oziroma v glavno dejavnost (13. člen).
22. člen
(prehodno obdobje)
Upravljalec registra mora vzpostaviti poslovni register po tem zakonu v dveh letih po uveljavitvi tega zakona. Podatek o glavni dejavnosti bo upravljalec registra v obdobju dveh let vodil in vzdrževal v skladu z veljavno klasifikacijo dejavnosti.
23. člen
(prenehanje veljavnosti predpisov)
Z dnem uveljavitve tega zakona se preneha uporabljati zakon o enotni klasifikaciji dejavnosti (Uradni list SFRJ, št. 6/76). Podzakonski akti, izdani na njegovi podlagi, se uporabljajo do sprejetja izvršilnega predpisa iz 21. člena tega zakona, razen tistih določb, ki so v nasprotju s tem zakonom.
24. člen
(začetek veljavnosti zakona)
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 052-03/94-1/3
Ljubljana, dne 20. februarja 1995.
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
Jožef Školč l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti