Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1995 z dne 28. 2. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1995 z dne 28. 2. 1995

Kazalo

642. Odlok o ureditvenem načrtu Pokopališče Krško, stran 1077.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93) in 30. člena odloka o pristojnosti in sestavi zborov občinske skupščine (Uradni list SRS, št. 3/90) je Skupščina občine Krško na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 10. 11. 1994 sprejela
O D L O K
o ureditvenem načrtu Pokopališče Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se ureditveni načrt Pokopališče Krško, ki ga je izdelal “SAVAPROJEKT “ Krško, pod številko UN 113/92.
2. člen
Določbe tega odloka so dopolnjene z opisi in grafičnimi prikazi v ureditvenem načrtu, ki se nanašajo na mejo območja, lego, potek, zmogljivost, velikost, oblikovanje objektov, naprav in ureditev.
II. MEJA OBMOČJA UREDITVENEGA NAČRTA
3. člen
Meja območja poteka po naslednjih parcelah:
k.o. Leskovec: 990/2, 994/1, 1246/9, 996/1, 996/3, 997/2, 997/1, 1246/10, 1000/11, 1000/5, 1004/2, 1004/3, 1004/4.
III. POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Objekti pokopališča Krško so:
1. Obstoječa poslovilna vežica
2. Nova poslovilna vežica
3. Poslovilni prostor
3. Cvetličarna
4. Grobna polja
5. Vhodni portal
6. Nadstrešnica stopnišča
5. člen
Obstoječa poslovilna vežica se prenovi in nameni gospodarski dejavnosti. Prestavijo se predelni zidovi, odstrani se obstoječa nadstrešnica in zgradi nova dimenzije 7 × 25 m. Novi del-trem ima obliko pokritega stebrišča z ravno streho, z možnostjo pozidave pod pogojem, da stebrišče ostane vidno. Uporabijo se naslednji materiali:
– obdelani beton (npr. kulirplast), kamen in steklo.
V objektu se uredijo:
– prodajni prostori (cvetličarna in prodajalna pogrebne opreme)
– prijavna pisarna, čajna kuhinja
– razstavni prostor pogrebne opreme
– pomožni prostori (sanitarije, garderobe, prostor za vrtnarja, večja secirna soba s hladilnikom in garaža z manjšim skladiščem).
6. člen
Novi poslovilni objekt se zgradi na novem – razširjenem delu pokopališča, v bližini jugovzhodnega vogala obstoječega dela pokopališča. Je centralno lociran ter predstavlja dominanto na novem – razširjenem delu pokopališča.
Objekt je kvadratne oblike, tlorisnih dimenzij 26 × 26 m ter maksimalno višino 12 m. Pri oblikovanju objekta je potrebno uporabiti osnovne simbolne elemente (kvadrat, krog in piramido) ter elemente simetrije.
Fasada poslovilnega objekta je svetlejših umirjenih tonov, lahko je kombinacija dveh barv. Streha je naklona 30–40 stopinj, kritina je iz bitumenske skodle – temno rjave barve.
Objekt sestavljata tudi:
– manjši zvonik, ki je v centru strehe,
– ter večji križ, ki je sestavni del južne stene objekta, izdelan iz kamna.
V notranjosti objekta površine 670 m˛, se uredijo naslednji prostori:
– šest celic za pokojne
– vežice – prostor za poslovitev svojcev od pokojnika,
– dvorana za poslovilni obred,
– čajna kuhinja,
– garderoba za osebje pogrebne dejavnosti,
– sanitarije (ločeno za osebje in obiskovalce),
– skladišče pogrebne opreme.
Ogrevanje prostorov poslovilnega objekta se bo v prvi fazi vršilo s pomočjo električnih grelnih peči, po izgradnji mestnega plinovodnega omrežja, se uredi ogrevanje s pomočjo plinskih grelnih teles.
7. člen
Poslovilni prostor se uredi na vzhodni strani pokopališča med novim poslovilnim objektom in dostopno cesto do pokopališča.
Površina 23,2 a le-tega se tlakuje z betonskimi ploščami ter z dvobarvnim (siva in rdeča barva) zlaganjem poudari funkcijska povezanost z novim poslovilnim objektom.
8. člen
Vhodni portal povdarja novi – glavni vhod na pokopališče. Izdela se iz kamna ali betona, ki mora biti dodatno obdelan (npr. s kulirplastom). Tloris vhodnega portala je 4 × 16 m, maksimalna višina pa 4 m.
9. člen
Grobna polja se uredijo na zahodnem in južnem delu pokopališča kot površine, ki so kot koncentrični odseki razporejeni okoli novega poslovilnega objekta. Označeni so z črkami A do P.
Na pokopališču Krško so naslednje zvrsti grobov:
– enojni in dvojni (družinski ) grobovi,
– otroški grobovi,
– vrstni grobovi,
– žarni grobovi,
– grobnice,
– prostor za rastros pepela,
– grobišče
– prostor za anonimne pokope
– ter prostor za skupno grobišče umrlih v primeru večje katastrofe.
10. člen
Enojni in dvojni (družinski) grobovi se uredijo na grobnih poljih A do J. Osnovne dimenzije enojnih grobov so:
– širina 1 m in dolžina 2,4 m,
dvojnih, oziroma družinskih:
– širina 2 m in dolžina 2,4 m.
Širine grobov se zaradi krožne zasnove grobnih polj lahko povečajo, vendar morajo ostati v intervalu:
– za enojne grobove 1–1,1 m
– in dvojne grobove 2–2,2 m.
Ureditev enojnih in dvojnih grobov se lahko izvede kot parkovni ali klasični tip groba. V posamezni vrsti grobnega polja ter vrstah levo in desno od poti pokopališča, se vedno uredijo grobovi istega tipa. Med hrbti grobov, oziroma spomeniki, se uredi zeleni pas širine 0,6 m z nizkim rastlinjem (npr. ciprese do 1 m višine).
11. člen
Parkovna ureditev groba poudarja parkovni izgled pokopališča. Površina groba je razdeljena na dva dela:
– prvi del širine 2 m (1 m) ter dolžine 0,6 m, je namenjen individualni ureditvi (rože, nizko zelenje, trava, zemlja, kamnite plošče),
– ostali del groba je zasajen z visoko kvalitetno travo.
Med travnatimi deli grobov ni nakazane meje, nakazana je le meja med travnatim delom groba in stezo, ki se uredi z vrtnimi robniki.
Dimenzije nagrobnih spomenikov so lahko maksimalnih dimenzij:
– širina 1,5 m (0,8 m za enojni grob),
– globina (debelina) 0,6 m,
– ter višina 0,9 m.
Izdelani so obdelanega kamna različnih barv.
12. člen
Klasična ureditev groba omogoča svobodno oblikovanje grobne površine. Dimenzije nagrobnih spomenikov so enake kot pri parkovni ureditvi groba ostala površina groba se lahko poljubno obdela (trava, zemlja, kamnite plošče...). Meje med posameznimi grobovi ter meja med grobom in potjo mora biti nakazana s samo ureditvijo groba.
13. člen
Otroški grobovi se uredijo na grobnem polju “O”. Dimenzije 1 × 1,4 m. Velikost in oblikovne zahteve so enake kot pri enojnih grobovih.
14. člen
Žarni grobovi se uredijo na platoju ob zahodnem vhodu na pokopališče (grobno polje E) in jugovzhodnem delu na grobnem polju K . Žarni grobovi so enako obdelani – kamnita plošča v celoti prekriva grob in je dim. 0,6 × 0,6 m. Nagrobni spomeniki so lahko največ 0,7 m visoki, 0,6 m široki in 0,3 m globoki. Postavljajo se lahko navpično ali pod kotom 15 stopinj.
Možna je ureditev “žarnih niš“ v zahodni steni na grobnem polju E. Nagrobne – stenske plošče so lahko maksimalnih dimenzij 0,5 × 0,5 m.
15. člen
Grobno polje M je zelena površina in kot rezervat za kasnejše urejanje tega območja.
16. člen
Prostor za rastros pepela se uredi na najvišjem delu pokopališča, ob zaščitni steni na zahodnem delu pokopališča (grobno polje E). Pepel pokojnika se rastrese po zelenici na omenjenem delu pokopališča, ki je urejen tako, da se tu vrši tudi poslednje slovo od pokojnika.
17. člen
Grobišče (grobno polje N) je prostor, ki je namenjen anonimnim pokopom pokojnika ter prenosu in skupnemu pokopu posmrtnih ostankov pokojnikov s starega dela pokopališča in vrstnih grobov novega dela pokopališča. Uredi se na vzhodnem delu pokopališča med trgom slovesa ter sektorjema D in J.
Na tem delu se postavi spomenik ali podobna ureditev, kamor se bodo zapisovala imena pokojnikov pokopanih na grobišču.
18. člen
Prostor za skupno grobišče umrlih v primeru večje katastrofe se uredi v zahodnem delu pokopališča, kot parkovna ureditev.
V primeru smrti večjega števila ljudi, se le ti pokopljejo na omenjenem prostoru ter se postavi spomenik ali drugačna ureditev, ki bo lahko nosila imena vseh pokopanih.
19. člen
Nadstrešnica stopnišča se zgradi na zahodnem vhodu na pokopališče ob grobnem polju z žarnimi grobovi in raztrosom pepela (polje E). Nadstrešnica poudarja vhod na ta del pokopališča ter je največ 4,5 m visoka in ima tloris 7 × 8 m. Izdela se iz kamna ali betona, ki mora biti dodatno obdelan (npr. s kulirplastom).
20. člen
Cvetličarna – kiosk se kot začasni objekt postavi na severnem delu ob obstoječem poslovilnem objektu. Objekt je osmerokotnik s stranico 3,7 m in je največ 4 m visok. Po preureditvi obstoječega poslovilnega objekta se začasni objekt demontira in odstrani.
IV. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
21. člen
Prometna ureditev
Glavni dostop do pokopališča je z magistralne ceste M 10/3. Uredi se 64 novih parkirišč ob vzhodnem – glavnem vhodu na pokopališče. Parkirišča se uredijo s travnatimi ploščami.
Gospodarski dostop do poslovilnega objekta se asfaltira ter z zapornico zapre promet za ostala vozila.
Vse komunikacijske površine na pokopališču so namenjene pešcem. Glavne poti, ki potekajo krožno in žarkasto od novega poslovilnega objekta so širine 3 m in se tlakujejo. Stranske (širine 1,5 m) in pomožne poti se nasujejo s peskom in utrdijo.
Izvedba vseh poti se prilagodi možnostim gibanja invalidom ter prevozu pokojnika z vozičkom do mesta pokopa, zato nakloni poti ne smejo presegati –5 procentov.
22. člen
Vodovodno omrežje
Oskrba s pitno in požarno vodo za potrebe pokopališča se zagotovi s priključitvijo na primarni cevovod S Φ250 mm Krškega vodovoda, izgradnjo vodovodnega omrežja pokopališča in postavitvijo treh nadzemnih hidrantov.
Vodovodno omrežje sestavljajo:
– glavni cevovod (PVC Φ160, 110 in 75 mm) v dolžini 377 m, globine 1,4 m,
– ter razvodno omrežje iz polietilenskih cevi.
Trase vodovodnega omrežja na pokopališču potekajo v osi le-teh, cevi se polagajo na peščeno posteljico na globini 1,3 m.
23. člen
Kanalizacijsko omrežje
Odvod fekalnih voda iz novega poslovilnega objekta se uredi v triprekatno nepretočno greznico.
Odvod meteornih voda s strešin poslovilnega objekta in platoja pred njim ter cestnih površin se uredi z izgradnjo kanalizacije iz plastičnih cevi PVC Φ300 mm, katere trasa poteka po poslovilnem platojo ter robu cestišča do obstoječega mešanega kolektorja pri mostu čez Leskovški potok, v dolžini 328 m.
Meteorne vode z glavnih poti pokopališča se stekajo v ponikovalnice.
Prestavi se meteorna in mešana kanalizacija na odseku po območju žarnih grobov.
24. člen
Energetsko omrežje
Novi poslovilni objekt se priključi na električno omrežje iz transformatorske postaje TRANSPORT. Trasa energetskega nizkonapetostnega kablovoda poteka izven območja ureditvenega načrta skupno s kablovodom za priključitev bencinskega servisa. Po območju ureditvenega načrta pa po desnem robu glavne poti južnega vhoda na pokopališče (s strani bencinskega servisa). Kablovod se položi na globino 0,8 m, na prečkanjih z ostalimi komunalnimi vodi pa se položi v zaščitno cev.
Na samem pokopališču se javna razsvetljava uredi s svetilkami, ki akumulirajo energijo sonca podnevi in omogočajo osvetljevanje pokopališča v mraku in prvih večernih urah.
Obstoječi prostozračni nizkonapetostni vod, ki napaja objekte NOVOTEHNE, se ukine. Nadomestni NN kablovod je že zgrajen, trasa le-tega pa poteka izven območja ureditvenega načrta.
25. člen
Telefonsko omrežje
Obstoječi prostozračni telefonski vod se prestavi, oziroma odstrani. Nova trasa telefonskega kablovoda poteka od ceste M 10/3 po levem robu glavnih poti in poslovilnega platoja proti Novotehni. Dolžina trase je 214 m. S prestavitvijo omenjenega telefonskega voda se uredi tudi telefonski priključek novega poslovilnega objekta.
Obstoječi zemeljski telefonski kabel, ki poteka ob dovozni cesti do Novolesa (okvirna trasa poteka pod predvidenimi parkirišči na vzhodni strani pokopališča), se zaščiti z izgradnjo enocevne kabelske kanalizacije ali s priključitvijo Novolesa na novozgrajeno omrežje v bližini tovarne.
26. člen
Plinovod
Skozi območje UN poteka visokotlačni (20 bar) plinovod. Komunalni koridor plinovoda je širok 5 m (od osi) za primer gradnje in izkope grobov ter 3 m (od osi) za primere zasaditve dreves.
27. člen
Odpadki
Na območju širitve pokopališča se postavijo tipske košare za smeti velikosti 1/1/1 m na vseh mestih, kjer se nahajajo tudi pipe za vodo.
Na poslovilnem platoju se postavi več manjših – ”uličnih” košev za smeti.
Upravljalec pokopališča bo tako zbrane odpadke odlagal v večje, t.j. 5 mł zabojnike, ki bodo postavljeni na vzhodnem delu v podaljšku novih parkirišč ter uredil odvoz le-teh na regionalno deponijo komunalnih odpadkov.
V. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO POSEGOV V PROSTOR
28. člen
Hrup
Zaradi pietete do umrlih in nemotenega odvijanja žalnih slovesnosti se na zahodnem, južnem in vzhodnem obrobju območja ureditvenega načrta uredijo protihrupne bariere. Na zahodu se le-ta izdela v kombinaciji:
– protihrupna stena, ki je hkrati tudi notranja stena območja žarnih grobov
– nasipom 1,2 m nad koto ceste ter naklona 1:2 proti pokopališču in
– zazelenitvijo.
Na južnem in vzhodnem delu pa sestavljajo protihrupno bariero različne grmovnice in drevje.
29. člen
Vodnogospodarske ureditve
Ob Leskovškem potoku poteka zeleni pas drevja in grmovnic, ki bodo služile kot protihrupna bariera. Najožji pas (najmanj 3 m) ob potoku se zatravi, tako, da je možno vzdrževanje, oziroma urejanje potoka.
30. člen
Rušitve in prestavitve
Odstrani se obstoječi vojaški cevovod, ki poteka diagonalno preko območja pokopališča. Le-ta se ne nadomesti, ker je njegova funkcija ukinjena.
Odstrani se prostozračni nizkonapetostni vod, ki napaja objekte Novotehne.
Odstrani se prostozračni telefonski vod, ki poteka diagonalno preko pokopališča (sedanja povezava za Novotehno in Bor).
31. člen
Ureditev zelenih površin
Zelene površine na grobnih poljih in ob poslovilnem objektu se zasadijo z iglavci in zimzeleno vegetacijo. Zelenice so razgibano urejene, tako barvno, kot tudi višinsko. Parkirišče in parkovni del pokopališča, ki je namenjen skupinskemu pokopu v primeru večje katastrofe, se zasadi s kombinacijo listnatih in iglastih dreves ter grmovnic. Pri izboru vrst je potrebno izbrati primerno kombinacijo oblik, velikosti ter barve listov in cvetov.
32. člen
Potres
Objekte in ostale ureditve je potrebno zgraditi po pogojih, kjer je predvidena maksimalna intenziteta potresa VIII stopnje po MCS.
33. člen
Položaj in velikost novih parcel
Na območju ureditvenega načrta imajo nove ureditve glede na obstoječe parcele naslednjo lego:
.                                              k.o. Leskovec
– obstoječa mrliška vežica:                    *320, 994/4
– novi poslovilni objekt:                      1000/3, 1000/9, 1000/1,
                                               1000/2, 1000/8, 1246/8, 996/1,
                                               997/3
– poslovilni prostor:                          1246/8, 996/1, 997/3, 1000/7,
                                               1000/8
– grobna polja:                                1000/2, 1000/3, 1000/4,
                                               1000/9, 1000/10, 1246/8,
                                               997/3, 1000/8, 1004/2,
                                               1246/10, 997/1, 992/2, 993,
                                               1002/2,
– poti:                                        1000/9, 1246/8, 997/3, 997/1,
                                               1000/10, 1000/11, 1000/3,
                                               1000/4, 1004/2, 994/2, 993,
                                               1000/2, 1004/3, 1004/4
– gospodarska cesta:                           1246/8, 996/1, 994/2, 1000/1
– parkirišča:                                  996/1, 996/3, 997/3, 997/2
– protihrupna bariera:                         1004/2, 1004/3, 992/2, 993,
                                               992/3, 994/4, 1004/4, 992/4
VI. ETAPE IZVAJANJA POSEGOV V PROSTOR
34. člen
Predhodna dela
– odstranitev cevovoda,
– odstranitev prostozračnega nizkonapetostnega voda,
– prestavitev prostozračnega telefonskega voda
– planiranje terena in formiranje platojev
– ter zasaditev protihrupnega pasu okoli pokopališča
I. faza
– ureditev grobnih polj (sektor A do E)
– otroških grobov (sektor O)
– grobišča (sektor N)
– zelenice (sektor M)
– sektor P (kat. fakt.)
– poti in zelenice
– ter parkirišča in nove vhode.
II. faza
– ureditev grobnih polj (sektor G do J)
III. faza
– del ureditve grobnih polj (sektor G do J)
– ureditev grobnih polj (sektor K in L)
Nov poslovilni objekt in poslovilni plato se zgradita istočasno, vendar etapnost izgradnje ni vezana na opisane faze. Obstoječa mrliška vežica se prenovi po izgradnji novega poslovilnega objekta.
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJACEV
35. člen
Pri izvajanju posegov v prostor na območju pokopališča je izvajalec dolžan racionalno urediti gradbišče, gospodarno ravnati s prstjo, odvečno zemljo pa odpeljati na površine v občini Krško, ki so predvidene za sanacijo. Pri posegih na prometnicah zagotoviti varen promet. Pred pričetkom del je potrebno obvestiti upravljalce komunalnih naprav, ki so tangirani na tem območju.
36. člen
Tolerance za vertikalne in horizontalne gabarite objektov so 5 %. Tolerance za izvedbo komunalne infrastrukture so možne, vendar le v območju komunikacijskih poti znotraj pokopališča.
37. člen
Izdelajo se analize vpliva pokopališča na podtalnico krškega polja. Rezultati analiz bodo pokazali potrebnost, oziroma nepotrebnost dodatnih zaščitnih ukrepov).
VIII. KONČNE DOLOČBE
38. člen
Ob začetku pokopavanja na novem pokopališču se spremeni odlok o pokopališkem redu občine Krško za pokopališče Krško (Uradni list SRS, št. 35/88)
39. člen
Nadzor pri izvajanju ureditvenega načrta opravlja Medobčinski inšpektorat občin Sevnica, Krško in Brežice.
40. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled pri upravnem organu za urejanje prostora občine Krško in Savaprojektu Krško.
41. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 5-352-1/94
Krško, dne 10. novembra 1994.
Predsednik
Skupščine občine Krško
Danilo Siter l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti