Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1995 z dne 17. 2. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1995 z dne 17. 2. 1995

Kazalo

551. Razlaga splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo, stran 940.

Komisija za razlago splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo je na podlagi 56. člena navedene pogodbe na seji 24. 11. 1994 sprejela naslednje
R A Z L A G E
splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo
(Uradni list RS, št. 39/93, v nadaljnjem besedilu: SKP):
1
31. člen SKP – socialno ekonomski in delovni položaj ter pravice, obveznosti in odgovornosti delavcev iz delovnega razmerja
Delodajalec je na podlagi prvega odstavka 31. člena SKP dolžan zagotoviti sindikatu informacije o vseh vprašanjih, ki neposredno ali posredno vplivajo na položaj delavcev pri delu, predvsem pa naslednje podatke: o gospodarskem položaju družbe, razvojnih ciljih, stanju proizvodnje in prodaje, splošnem gospodarskem položaju, spremembi ali zmanjšanju dejavnosti, spremembi organizacije delovnega procesa oziroma tehnologije, letnem poročilu in obračunu in drugih vprašanjih, ki so določena v sporazumu iz drugega odstavka 32. člena.
V sklop vprašanj, o katerih mora delodajalec zagotoviti informacije sindikatom, spadajo tudi odločitve glede pravic in obveznosti glede posameznega delavca v skladu s 3. členom zakona o delovnih razmerjih.
2
32. člen SKP – dogovor med sindikatom in delodajalcem
Pogodba med organizacijo oziroma delodajalcem in sindikati ni obligatoren akt in to vsebino lahko ureja tudi podjetniška kolektivna pogodba. Če pogodba ni sklenjena so neposredno uporabne tudi določbe kolektivne pogodbe dejavnosti ali SKP.
Ljubljana, dne 24. januarja 1995.
Predsednica komisije
prof. dr. Polona Končar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti