Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1995 z dne 17. 2. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1995 z dne 17. 2. 1995

Kazalo

547. Navodilo o vsebini in načinu vodenja registra imetnikov računov pri Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje, stran 912.

Na podlagi drugega in tretjega odstavka 4. člena, tretjega odstavka 16. člena ter drugega odstavka 77. člena zakona o Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje (Uradni list RS, št. 48/94) in v skladu z izdanim soglasjem Banke Slovenije, št. 29.00-1/95, z dne 10. 1. 1995, generalna direktorica Agencije Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje izdaja
N A V O D I L O
o vsebini in načinu vodenja registra imetnikov računov pri Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1
To navodilo predpisuje vsebino in način vodenja registra imetnikov računov (v nadaljnjem besedilu: register) pri Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje (v nadaljnjem besedilu: agencija).
II. OPREDELITEV REGISTRA IN NAMEN
2
Register je podatkovna baza o imetnikih računov in o računih pri agenciji.
Register se uporablja pri opravljanju nalog plačilnega prometa, nalog statistike, informiranja in drugih nalog agencije ter za povezovanje z drugimi javnimi registri.
3
Agencija vodi register za:
– račune, ki jih odprejo pravne osebe – imetniki računov,
– prehodne, obračunske in druge račune.
4
Register se oblikuje na podlagi podatkov iz dokumentacije, predpisane v navodilu o vrstah računov ter načinu in pogojih, pod katerimi pravne osebe odpirajo in zapirajo račune pri Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje (Uradni list RS, št. 9/95).
III. VSEBINA REGISTRA
5
Register vsebuje:
A) podatke o imetniku računa oziroma o računu
B) podatke za povezavo
C) podatke o zaprtju računa
Č) podatke za obveščanje.
6
A) Podatki o imetniku računa oziroma o računu
1. Številka računa (18 mest)
Številka računa je sestavljena iz številčne oznake organizacijske enote agencije, osnovnega računa iz plana računov za opravljanje plačilnega prometa prek agencije (v nadaljnjem besedilu: plan računov) in individualne partije.
Številko računa določi imetniku računa podružnica agencije.
Pri določenih osnovnih računih razreda 7 iz plana računov vsebuje številka računa tudi številčno oznako za namen sredstev, pri določenih računih razreda 8 pa številčno oznako občine.
2. Matična številka (12 mest)
Matična številka je identifikacijska številka, ki jo imetniku računa določi Zavod Republike Slovenije za statistiko. Matična številka se ne vpiše v register za imetnika računa oziroma za račun, ki mu Zavod Republike Slovenije za statistiko ne določi matične številke.
3. Firma oziroma ime (128 mest)
Firma oziroma ime je popolno ime imetnika računa, pod katerim je vpisan v sodni register, register pri upravnem organu ali je določeno z zakonom.
Za prehodne, obračunske in druge račune določi popolno ime računa centrala agencije.
4. Skrajšana firma oziroma ime (35 mest)
Skrajšana firma oziroma ime je skrajšano ime imetnika računa, pod katerim je vpisan v sodni register, register pri upravnem organu ali je določeno z zakonom.
Če ima imetnik računa registrirano ali v zakonu vpisano skrajšano firmo oziroma ime daljše od 35 znakov, ali če nima v registru ali v zakonu vpisane skrajšane firme oziroma imena, okrajša firmo oziroma ime imetnika računa podružnica agencije. Podružnica agencije okrajša ime tudi za prehodne, obračunske in druge račune.
Okrajšava mora v čimvečji možni meri odražati popolno ime imetnika računa oziroma računa.
5. Ulica in hišna številka (34 mest + 4 mesta)
Ulica in hišna številka, kjer ima imetnik računa sedež.
6. Kraj (22 mest)
Kraj, kjer ima imetnik računa sedež.
7. Poštna številka (5 mest)
Poštna številka kraja, iz seznama PTT enot, kjer ima imetnik računa sedež.
8. Oznaka depozitarja (5 mest)
Oznaka banke ali hranilnice depozitarja je številčna oznaka banke ali hranilnice, pri kateri imetnik računa deponira denarna sredstva. Oznako banke ali hranilnice depozitarja določi podružnica agencije na temelju zakona oziroma podatkov iz pogodbe o deponiranju denarnih sredstev med imetnikom računa in depozitarjem.
Če imetnik računa deponira denarna sredstva pri več bankah ali hranilnicah, vpiše podružnica agencije oznako 997.
Če je imetnik računa banka ali hranilnica, ki deponira denarna sredstva pri Banki Slovenije, vpiše podružnica agencije oznako 908.
Če je imetnik računa proračun Republike Slovenije, ki po zakonu o Banki Slovenije deponira denarna sredstva pri Banki Slovenije, vpiše podružnica agencije oznako 929.
Če imetnik računa ne deponira denarnih sredstev pri banki ali hranilnici niti pri Banki Slovenije, vpiše podružnica agencije oznako 913.
9. Račun banke ali hranilnice (5 mest)
Račun banke ali hranilnice je analitični račun iz kontnega okvira za banke in hranilnice. Račun banke ali hranilnice določi podružnica agencije na temelju pregleda osnovnih računov iz plana računov in pripadajočih analitičnih računov bank ali hranilnic iz kontnega okvira za banke in hranilnice.
10. Raven proračunov, upravnih organov, upravnih organizacij in skladov (1 mesto)
Številčno oznako za raven proračunov, upravnih organov, upravnih organizacij in skladov, določi podružnica agencije.
11. Datum odprtja računa (10 mest)
Dan, mesec in leto odprtja računa pri agenciji.
12. Številka vpisa v sodni register (10 mest)
Številka vpisa (vložka) imetnika računa v sodni register ali register pri upravnem organu.
13. Datum vpisa v sodni register (10 mest)
Dan, mesec in leto vpisa imetnika računa v sodni register ali register pri upravnem organu.
14. Oznaka občine (5 mest)
Številčna oznaka občine, kjer ima imetnik računa sedež.
15. Oznaki glavne dejavnosti (6 mest + 9 mest)
Številčna oznaka glavne dejavnosti po enotni klasifikaciji dejavnosti in številčna oznaka glavne dejavnosti po standardni klasifikaciji dejavnosti. Oznaki glavne dejavnosti določi imetniku računa Zavod Republike Slovenije za statistiko.
Enotna klasifikacija dejavnosti je opredeljena v odloku o enotni klasifikaciji dejavnosti (Uradni list SFRJ, št. 34/76 s spremembami in dopolnitvami), standardna klasifikacija dejavnosti pa v uredbi o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije dejavnosti (Uradni list RS, št. 34/94 in 3/95).
16. Oznaka za vrsto lastnine (2 mesti)
Številčno oznako za vrsto lastnine določi imetniku računa podružnica agencije na temelju opisnih podatkov iz sklepa o vpisu v sodni register.
17. Oznaka za poreklo kapitala (2 mesti)
Številčno oznako za poreklo kapitala določi imetniku računa podružnica agencije na temelju opisnih podatkov iz sklepa o vpisu v sodni register.
18. Oznaka za velikost (2 mesti)
Merila za velikost gospodarskih družb so določena v 51. členu zakona o gospodarskih družbah. Velikost določi imetnik računa.
19. Oznaka za pravnoorganizacijsko obliko (2 mesti)
Številčno oznako za pravnoorganizacijsko obliko določi imetniku računa Zavod Republike Slovenije za statistiko.
20. Oznaka za usklajenost pravne osebe z zakonom o gospodarskih družbah (2 mesti).
Številčno oznako določi pravni osebi podružnica agencije.
21. Posebna oznaka pri osnovnih računih za obračun depozitnih sredstev (2 mesti).
Posebno oznako pri osnovnih računih za obračun depozitnih sredstev iz plana računov določi podružnica agencije za izdelavo poročila KNJ-1.
22. Številka telefona (16 mest)
Številka telefona imetnika računa.
23. Številka telefaksa (16 mest)
Številka telefaksa imetnika računa.
24. Priimek in ime osebe, pooblaščene za zastopanje (30 mest za vsako osebo)
Priimek in ime direktorja oziroma oseb, pooblaščenih za zastopanje imetnika računa, vpisanih v sodnem registru oziroma registru pri upravnem organu.
25. Priimek in ime oziroma firma ustanovitelja – družbenika (40 mest za vsakega ustanovitelja-družbenika)
Priimek in ime fizične osebe oziroma firma ali ime pravne osebe ustanovitelja – družbenika imetnika računa, vpisano v sodnem registru, registru pri upravnem organu ali določeno z zakonom.
7
B) Podatki za povezavo
26. Račun za povezavo (18 mest)
Račun za povezavo je številka žiro računa podjetja, gospodarske družbe, zavoda, banke, hranilnice, zavarovalnice in druge pravne osebe ali številka drugega računa iz plana računov, ki je povezan z računom, ki ga agencija odpira.
Račun za povezavo se vpiše pri odprtju računov delov in podružnic domačih pravnih oseb, začasnih in drugih računov ter računov izločenih sredstev in računov za posebne namene.
27. Matična številka za povezavo (12 mest).
Matična številka za povezavo je matična številka imetnika računa iz prvega odstavka te točke (zap. št. 26).
Če Zavod Republike Slovenije za statistiko imetniku žiro računa ne določi matične številke, se pri odpiranju računov iz drugega odstavka te točke (zap. št. 26) ne vpiše matična številka za povezavo.
8
C) Podatki o zaprtju računa
28. Datum zaprtja računa (10 mest)
Dan, mesec in leto zaprtja računa pri agenciji.
29. Številka računa, na katerega se prenesejo sredstva (18 mest)
Številka računa pravnega naslednika imetnika računa oziroma drugega računa, na katerega se prenesejo denarna sredstva z zaprtega računa. Če je pravnih naslednikov več, se vpiše številka računa prvega pravnega naslednika oziroma številka računa pravnega naslednika, na katerega se prenese večina denarnih sredstev. Če pravnega naslednika ni, se številka računa ne vpiše.
9
Č) Podatki za obveščanje
30. Oznaka za način dostave obvestil (2 mesti)
Številčna oznaka za način dostave poročil o spremembah in stanju denarnih sredstev na računu in drugih obvestil imetniku računa.
31. Ime prejemnika obvestil (35 mest)
Firma oziroma ime imetnika računa ali priimek in ime fizične osebe, če prejemnik ni imetnik računa.
32. Ulica in hišna številka prejemnika obvestil ali številka poštnega predala (34 mest + 4 mesta)
Ulica in hišna številka, kjer je sedež ali bivališče prejemnika obvestil, ali številka poštnega predala.
33. Kraj prejemnika obvestil (22 mest)
Kraj, kjer je sedež ali bivališče prejemnika obvestil.
34. Poštna številka kraja prejemnika obvestil (5 mest)
Poštna številka kraja, iz seznama PTT enot, kjer je sedež ali bivališče prejemnika obvestil.
35. Številka predala prejemnika obvestil v agenciji (5 mest)
Številka predala v agenciji, v katerem bo imetnik računa prejemal obvestila.
36. Oznaka za delavca, ki vodi register (4 mesta).
Oznaka za delavca podružnice agencije, ki je odgovoren za vodenje registra.
37. Oznaka za delavca interne kontrole, ki vodi račun (4 mesta).
Oznaka za delavca interne kontrole podružnice agencije, ki je odgovoren za vodenje računa.
IV. VODENJE REGISTRA
10
Delavci v centrali agencije so odgovorni za pravilnost in ažurnost podatkov v vseh pregledih (šifrantih) v podatkovni bazi podružnic agencije. Delavci v centrali agencije vpisujejo spremembe in dopolnitve podatkov v pregledih prek osebnih računalnikov v centrali in računalniških mrež v centralne računalnike vseh podružnic agencije.
Delavci v podružnicah agencije, ki vodijo register, vpišejo podatke v register, ko prejmejo ustrezno dokumentacijo. Imetniki računov morajo agencijo obvestiti o nastalih statusnih in drugih spremembah, ki se nanašajo na podatke v registru, v 5 dneh po njihovem nastanku.
Podatke ter spremembe in dopolnitve podatkov delavci v podružnicah agencije vpisujejo v register prek osebnih računalnikov in lokalnih računalniških mrež v centralni računalnik podružnice.
Po vsakem vpisu podatkov v register izdelajo podružnice agencije računalniški izpis iz registra (obrazec register) in druge računalniške izpise za potrebe organizacijskih delov podružnic agencije.
Izpis podatkov iz registra (obrazec register) je PRILOGA tega navodila.
Na ravni agencije se dnevno po končani obdelavi plačilnega prometa oblikuje celoten register tako, da se zberejo vsi podatki iz registrov podružnic agencije. Podatki o dnevnih spremembah se prenesejo vsem podružnicam agencije. Na ta način ima vsaka podružnica agencije na svojem računalniku dnevno ažuren celoten register.
V. JAVNOST IN UPORABA PODATKOV IZ REGISTRA
11
Podatki iz registra so javni in dostopni vsem pravnim in fizičnim osebam, razen podatkov, ki po 50. členu zakona o sodnem registru (Uradni list RS, št. 13/94) niso javni (podatki o ustanoviteljih – družbenikih).
Fizične in pravne osebe lahko od agencije pisno zahtevajo podatke iz registra. Pri tem navedejo namen uporabe. Agencija daje podatke v obliki ročnega izpisa ali računalniškega izpisa na magnetnih medijih ali z neposredno računalniško komunikacijo.
Agencija zaračunava pravnim in fizičnim osebam storitve dajanja podatkov iz registra po tarifi. Organom, ki vodijo javne registre, agencija teh storitev ne zaračunava.
Pravne in fizične osebe smejo uporabljati podatke iz registra samo za namene, za katere so jim bili dani.
Dobljenih podatkov ne smejo dati drugim pravnim ali fizičnim osebam.
VI. ARHIVIRANJE DOKUMENTACIJE IN REGISTRA
12
Podružnice agencije v posebnih mapah trajno hranijo vso dokumentacijo, ki je podlaga za vse vpise podatkov v register. Med dokumentacijo sodi tudi računalniški izpis iz registra – obrazec register (na papirju ali disketi).
Centrala agencije najmanj tri leta hrani register po stanju zadnjega dne v mesecu za opravljanje nalog statistike in informiranja agencije.
VII. KONČNI DOLOČBI
13
Z dnem uveljavitve tega navodila prenehajo veljati določbe navodila o načinu enotnega vodenja registra imetnikov računov v organizacijskih enotah Službe družbenega knjigovodstva (Glasnik SDK, št. 6/91, s spremembami in dopolnitvami).
14
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 020-20/95
Ljubljana, dne 13. februarja 1995.
Romana Logar l. r.
Generalna direktorica
AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE                                             PRILOGA
ZA PLAČILNI PROMET, NADZIRANJE                                       Obrazec RIR
IN INFORMIRANJE
IZPIS PODATKOV IZ REGISTRA

--------------------------------------------------------------------------------
Zap.  Opis podatka                                                       Podatek
št.
--------------------------------------------------------------------------------
1     2                                                                  3
--------------------------------------------------------------------------------
A. PODATKI O IMETNIKU RAČUNA
1.    Številka računa
2.    Matična številka
3.    Firma oziroma ime
4.    Skrajšana firma oziroma ime
5.    Ulica in hišna številka
6.    Kraj
7.    Poštna številka
8.    Oznaka depozitarja
9.    Račun banke
10.   Raven proračunov, upravnih organov,
      upravnih organizacij in skladov
11.   Datum odprtja računa
12.   Številka vpisa v sodni register
13.   Datum vpisa v sodni register
14.   Oznaka občine
15.   Oznaki glavne dejavnosti
16.   Oznaka za vrsto lastnine
17.   Oznaka za poreklo kapitala
18.   Oznaka za velikost
19.   Oznaka za pravnoorganizacijsko
      obliko
20.   Oznaka za usklajenost pravne osebe z
      zakonom o gospodarskih družbah
21.   Posebna oznaka pri osnovnem računu
22.   Številka telefona
23.   Številka telefaksa
24.   Priimek in ime osebe, pooblaščene za
      zastopanje
25.   Priimek in ime oziroma firma
      ustanovitelja - družbenika

B. PODATKI ZA POVEZAVO
26.   Račun za povezavo
27.   Matična številka za povezavo

C. PODATKI O ZAPRTJU RAČUNA
28.   Datum zaprtja računa
29.   Številka računa, na katerega se
      prenesejo sredstva

Č. PODATKI ZA OBVEŠČANJE
30.   Oznaka za način dostave obvestil
31.   Ime prejemnika obvestil
32.   Ulica in hišna številka prejemnika
      obvestil ali številka poštnega predala
33.   Kraj prejemnika obvestil
34.   Poštna številka kraja prejemnika
      obvestil
35.   Številka predala prejemnika obvestil
      v agenciji
36.   Oznaka za delavca, ki vodi register
37.   Oznaka za delavca interne kontrole,
      ki vodi račun

Datum:

                                                   Podpis delavca,
                                                   ki vodi register


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti