Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1995 z dne 10. 2. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1995 z dne 10. 2. 1995

Kazalo

512. Odlok o začasni organizaciji in delovnem področju občinske uprave občine Lenart, stran 820.

Na podlagi 49. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 - odločba Ustavnega sodišča Republike Slovenije, 45/94 - odločba Ustavnega sodišča Republike Slovenije in 57/94) ter 9. in 17. člena statutarnega sklepa občine Lenart je Občinski svet občine Lenart na seji dne 17. 1. 1995 sprejel
O D L O K
o začasni organizaciji in delovnem področju občinske uprave občine Lenart
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa v skladu s statutarnim sklepom občine Lenart začasno organizacijo uprave občine Lenart ter delovna področja upravnih organov in opredeljuje funkcionarje in vodilne delavce občinske uprave.
2. člen
Občinska uprava oziroma njeni organi opravljajo upravne, strokovne in druge naloge tako, kot jih opredeljuje statutarni sklep občine Lenart v okviru pravic in dolžnosti občine, ki jih določa zakon o lokalni samoupravi.
3. člen
Občinska uprava lahko opravlja določene upravne naloge za organe države, kolikor država za to pooblasti občinsko upravo ter strokovne naloge za javne zavode in druge javne službe.
Določene naloge iz pristojnosti občinske uprave pa se lahko poverijo tudi upravni enoti Lenart in drugim usposobljenim organom in organizacijam, kolikor občinska uprava nima ustreznih služb.
Medsebojna razmerja za opravljanje upravnih nalog s strani občinske uprave za upravno enoto Lenart in druge institucije in zavode ter opravljanje občinskih upravnih nalog na upravni enoti Lenart in v morebitnih drugih organih se uredijo z ustreznim sporazumom oziroma pogodbo.
4. člen
V sestavu občinske uprave so organizacijsko vključeni tudi tajniki in računovodska služba krajevnih skupnosti, ki pa neposredno ne tvorijo občinske uprave.
5. člen
Organi občinske uprave so samostojni pri opravljanju nalog iz svoje pristojnosti v skladu z zakoni, občinskimi odloki in drugimi predpisi. Za svoje delo organi občinske uprave odgovarjajo občinskemu svetu, delo organov občinske uprave pa vodi, nadzoruje in usmerja župan.
6. člen
Delo organov občinske uprave je javno.
Podatke in obvestila o delu organov občinske uprave daje župan, oziroma od njega pooblaščeni tajnik občinske uprave ter vodje oddelkov in pooblaščeni delavci, ki jih posebej pooblastijo spredaj navedene osebe.
II. ORGANIZACIJA IN DELOVNO PODROČJE ORGANOV OBČINSKE UPRAVE
1. Organizacija občinske uprave
7. člen
Občinska uprava je organizirana kot “URAD OBČINSKE UPRAVE OBČINE LENART” (v nadaljnjem besedilu: urad občinske uprave) po resornem načelu s tem, da celotno upravo vodi župan oziroma na podlagi prenešenega pooblastila tajnik občinske uprave, ki tudi skrbi za neposredno izvajanje nalog urada občinske uprave.
Organizacija organov in služb urada občinske uprave je naslednja:
– urad župana,
– oddelek za gospodarstvo in finance ter javne gospodarske in družbene službe,
– oddelek (referat) za urejanje prostora in varstvo okolja,
– služba za splošne in tehnične zadeve.
2. Delovno področje občinske uprave
8. člen
Organi in službe občinske uprave v skladu z zakonom o lokalni samoupravi, statutarnim sklepom in s tem odlokom ter drugimi predpisi opravljajo naloge po področjih, kot so organizirani, pri čemer opravljajo zlasti:
– pripravljajo predpise občine iz svojega delovnega področja,
– omogočajo pogoje za gospodarski razvoj na področju obrti in podjetništva, turizma, kmetijstva, gradbeništva in drugih gospodarskih dejavnosti,
– skrbijo za gospodarno rabo kmetijstih zemljišč ter agromelioracijske ter druge ukrepe na področju kmetijskih zemljišč,
– pripravljajo programe ter bilance prihodkov in odhodkov občinskega proračuna in skladov in skrbijo za izvajanje teh programov na podlagi občinskega proračuna,
– pripravljajo osnove in strokovne podlage ter razvojne dokumente in skrbijo za prijavo na natečaje za skladnejši regionalni razvoj (demografsko ogrožena območja),
– skrbijo za razvoj, financiranje in delovanje lokalnih javnih služb, in sicer:
· oskrba s pitno vodo,
· odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda,
· odlaganje ostankov komunalnih odpadkov,
· javna snaga in čiščenje javnih površin,
· urejanje javnih poti in poti za pešče,
· dimnikarstvo,
· urejanje javnih parkirišč,
· urejanje trgov in ulic v mestu,
· pokopališka in pogrebna služba,
· vzdrževanje lokalnih, krajevnih in gozdnih cest
– skrbijo za razvoj gasilstva,
– izvajajo strokovne ukrepe za ugotavljanje škode ter odpravo oziroma sanacijo posledic po elementarnih nesrečah,
– skrbijo za razvoj, organizacijo in delovanje javnih družbenih služb, oziroma družbenih dejavnosti, in sicer:
· pripravljajo in uresničujejo akte občine v zvezi z ustanoviteljstvom javnih zavodov na področju zdravstva, šolstva, otroškega varstva, kulture in socialnega varstva,
· skrbijo za pripravo in uresničevanje sprejetih programov razvoja osnovnega šolstva, otroškega varstva, kulture, zdravstva, socialnega varstva in športa,
· skrbijo za ustrezno organizacijo mreže zdravstva na primarni ravni, za osebno pomoč in pomoč družini na domu,
· skrbijo za razvoj in vzdrževanje objektov vseh družbenih dejavnosti neposredno s strani občine ali prek javnih zavodov na tem področju,
· skrbijo za programsko usklajevanje in financiranja varovanja naravne in kulturne dediščine,
– skrbijo za izvajanje predpisov na področju javnega reda in miru ter matičnih zadev,
– opravljajo postopek z najdenimi stvarmi,
– pripravljajo strokovne podlage in organizirajo sprejemanje prostorskega plana občine in prostorskih izvedbenih aktov,
– izdajajo lokacijska in gradbena dovoljenja ter priglasitve gradbenih del,
– pripravljajo in izvajajo ukrepe s področja varstva okolja oziroma ekologije iz pristojnosti občine,
– pripravljajo strokovne podlage za organizirano stanovanjsko gradnjo in reševanje stanovanjskih problemov, zlasti socialnih kategorij ter v ta namen skrbijo tudi za pripravo, komunalno urejanje in oddajo stavbnih zemljišč.
– skrbijo za urejanje mirujočega prometa in izvajanje drugih nalog na tem področju, kakor tudi za izvajanje nalog iz občinske pristojnosti na cestah in javnih poteh,
– skrbijo za vzdrževanje, popravila in obnovo premičnega in nepremičnega premoženja občine,
– opravljajo naloge s področja obče uprave, kadrovskih zadev in druge naloge, ki so v pristojnosti občine.
III. FUNKCIONARJI IN VODILNI DELAVCI TER DELAVCI S POSEBNIMI POOBLASTILI
9. člen
Vodilni funkcionar in predstojnik urada občinske uprave je tajnik občinske uprave, ki ga na predlog župana imenuje občinski svet.
Tajnik občinske uprave vodi in koordinira delo urada občinske uprave ter podpisuje vse upravne akte, za katere ga pooblasti župan.
10. člen
Vodje oddelkov in služb občinske uprave so odgovorni za delo v posameznih oddelkih in službah.
Vodje oddelkov in služb imenuje župan.
Tajnik občinske uprave lahko pooblasti vodje oddelkov in služb za podpisovanje določenih aktov.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
11. člen
Urad občinske uprave prevzame obstoječe delavce dosedanjih upravnih organov občine, ki so delali na področjih, določenih s tem odlokom in se razporedijo na ustrezna delovna mesta v skladu z načrtom delovnih mest občinske uprave, ki ga sprejme občinski svet.
Delovna mesta, ki na ta način ne bodo zasedena, se zasedejo v skladu s kadrovskimi in finančnimi možnostmi ter v skladu potrebo, da se opravijo nujne naloge, za katere je zadolžena občinska uprava.
12. člen
Občinska uprava opravlja določen del nalog tudi za Upravno enoto Lenart in druge ustrezne službe, za kar se Upravni enoti Lenart in drugim službam zaračunavajo ustrezne storitve.
13. člen
Delavci krajevnih skupnosti – tajniki in računovodja, ki so delovno vključeni v urad občinske uprave, se sicer ne štejejo za delavce občinske uprave.
14. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. januarja 1995 dalje.
Št. 06200-3/95
Lenart, dne 17. januarja 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Lenart
Janez Kramberger,
dr. vet. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti