Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/1994 z dne 31. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/1994 z dne 31. 12. 1994

Kazalo

3028. Odlok o podelitvi koncesije za zgraditev in upravljanje omrežja za distribucijo zemeljskega plina, stran 5160.

Na podlagi 32. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) je Skupščina občine Slovenj Gradec na skupnem zasedanju družbenopolitičnega zbora, zbora združenega dela in zbora krajevnih skupnosti dne 16rdecembra 1994 sprejela
ODLOK
o podelitvi koncesije za zgraditev in upravljanje omrežja za distribucijo zemeljskega plina
1. člen
S tem odlokom je opredeljena dejavnost, območje, pogoji, javna pooblastila, pričetek in čas trajanja koncesije, način financiranja in drugi elementi pomembni za podelitev koncesije za zgraditev in upravljanje omrežja za distribucijo zemeljskega plina.
2. člen
Predmet koncesije je izgradnja omrežja za distribucijo zemeljskega plina in upravljanje omrežja za distribucijo zemeljskega plina za potrebe prebivalstva v občini Slovenj Gradec. Izgradnja omrežja je v skladu z načrtom razvoj omrežja za distribucijo zemeljskega plina, ki je sestavni del tega odloka.
3. člen
Koncesionar za zgraditev in upravljanje omrežja za distribucijo zemeljskega plina mora:
a) imeti izkušnje na področju programiranja, projektiranja in izgradnje ter upravljanja z omrežjem za distribucijo zemeljskega plina za potrebe prebivalstva in drugih porabnikov
b) pripraviti in predložiti idejni projekt s prikazom predvidenega omrežja in njegovih pomembnejših sestavnih delov z oceno vrednosti naprave, potreben čas za izgradnjo, finančni plan investicije ter pogoje in način upravljanja z omrežjem
c) pripraviti in predložiti analizo programov prodaje plina,
d) dati potrebne reference za pravočasno in kvalitetno izvedbo sprejete naloge
e) zagotoviti vsa potrebna sredstva za izgradnjo omrežja za distribucijo zemeljskega plina in njegovo upravljanje
f) razpolagati z zadostnimi strokovnimi kadri in drugimi potenciali za realizacijo izgradnje in upravljanje omrežja za distribucijo
g) oceniti stroške, ki jih morajo uporabniki nositi za priključitev na plinovodno omrežje in za prilagoditev lastnih naprav za uporabo plina ter pripraviti program za financiranje teh del.
4. člen
Koncesionarju bo občina (koncedent) podelila naslednja javna pooblastila:
1. izključno pravico uporabe zgrajenega omrežja za distribucijo zemeljskega plina za čas trajanja koncesijske pogodbe
2. izključno pravico prodaje zemeljskega plina iz omrežja za čas trajanja koncesijske pogodbe
3. pravico izgradnje omrežja za distribucijo zemeljskega plina vključno s pravico, da pod površjem vseh javnih površin postavi in vzdržuje cevovode, razne naprave in instalacije potrebne za distribucijo
4. pravico upravljanja z omrežjem za distribucijo zemeljskega plina
5. pravico sklepati pogodbe o dobavi plina
6. pravico določiti način in pogoje za plačilo uporabljenega plina
7. pravico ustaviti dobavo plina posameznim uporabnikom v primeru neplačila.
5. člen
Koncesionar izvaja koncesijsko pogodbo pod naslednjimi pogoji:
– da od občine odkupi obstoječo plinovodno omrežje v naselju Legen,
– da samostojno in na svoje stroške zgradi omrežje za distribucijo zemeljskega plina
– da uporabnikom zagotavlja kontinuirano in kvalitetno dobavo zemeljskega plina
– da skrbi za vzdrževanje omrežja v skladu z zakonodajo, standardi in predpisi
– da po potrebi širi in dograjuje omrežje za distribucijo zemeljskega plina.
6. člen
Koncesionar je edini distributer zemeljskega plina iz omrežja, ki ga je sam zgradil na območju občine za potrebe prebivalstva in drugih uporabnikov pod naslednjimi pogoji:
a) da spoštuje strokovno tehnične, organizacijske in razvojne naloge, ki izhajajo iz nacionalnega razvojnega programa za republiko in usmeritev lokalne skupnosti
b) da prodaja plin po cenah, ki jih oblikuje in določa občina v skladu z zakonom in občinim aktom
c) da pristojnim organom omogoča strokovni in finančni nadzor ter nadzor nad zakonitostjo dela
d) da dosledno upošteva tehnične, oskrbovalno stroškovne, organizacijske in druge standarde ter normative za izvajanje koncesijske pogodbe, ki veljajo v Republiki Sloveniji
e) da zagotovi, da bo vsa lastnina, poškodovana zaradi izvajanja del ocenjena in plačana oziroma vrnjena v prvotno stanje
f) da upošteva program podjetja Petrol DO Zemeljski plin, ki uporablja magistralno plinovodno omrežje v Sloveniji
g) da pridobi vsa potrebna soglasja in potrdilo podjetja Petrol DO Zemeljski plin o dobavi zemeljskega plina po magistralnem vodu.
7. člen
Koncesija prične veljati z dnem podpisa koncesijske pogodbe. Doba trajanja koncesije se šteje od 1. januarja tistega leta, ki sledi letu, v katerem je distribucijska mreža pričela delovati. Koncesijska pogodba se po njenem poteku lahko podaljša vendar ima koncesionar pri ponovnem sklepanju pogodbe o podelitvi koncesije prednost. Koncesionar je dolžan pričeti z deli na izgradnji distribucijske mreže takoj, ko je podpisana pogodba in so izdana vsa potrebna dovoljenja ter si zagotovi:
a) izvedbo priključnega cevovoda za plin s strani Petrol DO Zemeljski plin,
b) podpis pogodbe za dobavo plina med koncedentom, koncesionarjem in podjetjem Petrol DO Zemeljski plin.
Koncesionar se obvezuje, da bo omrežje zgradil v treh fazah, v pogodbi predvidenih rokih.
8. člen
Razmerje med koncedentom in koncesionarjem preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odkupom koncesije,
– z odvzemom koncesije.
9. člen
Koncesijska pogodba preneha:
– po preteku časa, za katerega je bila sklenjena, če pogodbeni stranki pogodbe ne podaljšata,
– z razdrtjem.
Razlogi in pogoji za razdrtje, odpovedni rok in druge medsebojne pravice in obveznosti ob odpovedi ali razdrtju pogodbe se določijo v koncesijski pogodbi.
Koncedent lahko odvzame koncesionarju ne glede na določila pogodbe koncesijo:
– če koncesionar ne prične z opravljanjem koncesije v za to določenem roku
– zaradi neupravičene prekinitve distribucije plina za več kot tri dni
– zaradi ponovljenih, hudih in dokumentiranih primerov neučinkovitih uslug po izključni krivdi koncesionarja
– če je v javnem interesu, da se dejavnost preneha izvajati kot koncesija
– v primeru stečaja koncesionarja.
Z odvzemom koncesije mora koncedent koncesionarju povrniti vsa vložena sredstva.
10. člen
Z odkupom preneha koncesijsko razmerje, če koncesionar preneha opravljati javno službo, ki je predmet koncesije, koncedent pa prevzame vse objekte in naprave, ki jih je koncesionar zgradil ali drugače pridobil.
Pogoji odkupa se določijo s koncesijsko pogodbo.
11. člen
Koncesionar zagotavlja za izgradnjo plinovodnega omrežja sredstva:
– iz lastnih virov
– z bančnimi krediti
– z državnega ekološkega sklada
– iz drugih virov.
Procent sredstev, ki jih koncesionar zagotavlja iz lastnih in bančnih sredstev in ostalih virov mora predstavljati praviloma 100% sredstev potrebnih za izgradnjo in upravljanje plinovodnega omrežja.
12. člen
Koncesionar dobi povrnjena sredstva, vložena v izgradnjo in upravljanje plinovodnega omrežja iz sredstev, ki se zbirajo od cene za uporabo zemeljskega plina. Način vrnitve in višina sredstev se podrobno določijo s koncesijsko pogodbo tako, da morajo v ceni plina biti vključeni izdatki za nakup plina, stroški upravljanja, premoženjska bremena in davki.
13. člen
Prodajno ceno plina potrjuje občina in je izražena v SIT.
Cena plina ne sme presegati cene plinskega olja glede na kalorično vrednost obeh goriv, izračunano po enakih standardih..
14. člen
O izbiri koncesionarja odloči koncedent v skladu s tem odlokom in prejetih ponudb, pridobljenih z javnim razpisom.
Koncedent o izbiri koncesionarja izda upravno odločbo.
15. člen
Strokovni nadzor nad zakonitostjo in tehnično primernostjo izvajanja koncesije opravljajo pristojne inšpekcijske službe in pristojni upravni organi.
Odbor sestavljen iz predstavnikom uporabnikov zemeljskega plina opravlja posebne naloge, zlasti pa daje pripombe in predloge v zvezi z delom koncesionarja pristojnemu upravnemu organu.
Sestava odbora, delovno področje, pristojnosti in pravice posebej določa ustanovitveni akt.
16. člen
Za odgovornost za nastalo škodo, ki jo povzroči koncesionar pri izvajanju ali v zvezi z izvajanjem gospodarske javne službe uporabnikom ali drugim pravnim in fizičnim osebam se uporabljajo pravila, ki urejajo odgovornost podjetij.
Koncedent odgovarja za povzročeno škodo subsidiarno do višine določene v koncesijski pogodbi.
17. člen
Koncesijo opravlja koncesionar v svojem imenu in za svoj račun na podlagi pooblastil tega odloka in določil koncesijske pogodbe.
18. člen
Vsi objekti in naprave, ki jih je koncesionar zgradil ali drugače pridobil za namen izvajanja koncesije, preidejo v last koncedenta ob prenehanju koncesijske pogodbe oziroma z odkupom, kolikor pride do predčasnega prenehanja koncesijske pogodbe. Načini in pogoji odkupa so podrobno določeni v koncesijski pogodbi.
19. člen
Koncedent bo za primere predčasnega prenehanja koncesijske pogodbe koncesionarju zagotovil ustrezne garancije za plačilo objektov in naprav, ki ostanejo v lasti koncedenta.
21. člen
Koncesionar je dolžan v okviru objektivnih možnosti opravljati koncesijo tudi ob nepredvidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile.
V primeru iz prejšnjega odstavka ima koncesionar pravico zahtevati od koncedenta povračilo stroškov, ki so nastali zaradi opravljanja koncesionirane gospodarske javne službe v nepredvidljivih okoliščinah.
Zaradi nepredvidljivih okoliščin, ki so nastale zaradi višje sile lahko koncesijsko razmerje preneha samo na podlagi sporazuma med koncedentom in koncesionarjem.
22. člen
Koncesionar je v skladu z zakonom odgovoren za škodo, ki jo pri opravljanju ali v zvezi z opravljanjem javne službe povzročijo pri njem zaposleni delavci uporabnikom ali drugim pravnim in fizičnim osebam.
23. člen
Če koncesionar v primerih, ki so posledica ravnanja pri njem zaposlenih ljudi ne zagotovi opravljanja koncesije lahko njeno opravljanje začasno zagotovi koncedent s prevzemom javne službe v režijo ali na drug način, določen v koncesijski pogodbi.
24. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 311-4/94
Slovenj Gradec, dne 16. decembra 1994.
Predsednik
Skupščine občine
Slovenj Gradec
Ivan Uršič, dipl. inž. agr. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti