Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/1994 z dne 16. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/1994 z dne 16. 12. 1994

Kazalo

2804. Pravilnik o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu, stran 4416.

Na podlagi šestega odstavka 40. člena zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 67/93) minister za šolstvo in šport izdaja
PRAVILNIK
o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu
I. RAZPIS
1. člen
Univerze in samostojni visokošolski zavodi objavijo razpis za vpis v dodiplomske študijske programe z javno veljavnostjo skupaj v Objavah Ministrstva za šolstvo in šport.
Razpis za vpis v podiplomske študijske programe univerze in samostojni visokošolski zavodi objavijo v dnevnem časopisju.
2. člen
Razpis za vpis obsega:
– ime visokošolskega zavoda in njegov naslov,
– naziv študijskega programa,
– trajanje študija,
– pogoje za vpis,
– število prostih vpisnih mest ter
– postopke in roke za prijavo na razpis in za izvedbo vpisa.
Pri pogojih za vpis ter postopkih in rokih za prijavo na razpis in izvedbo vpisa se skladno s študijskim programom navedejo tudi merila in postopek za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa.
Z razpisom za vpis se objavijo tudi pogoji za vpis in število prostih vpisnin mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in za tujce.
Z razpisom za vpis se lahko objavijo tudi podrobnejša navodila in informacije, pomembne za izbiro študija.
3. člen
Vsebino razpisa za vpis določi pristojni organ univerze oziroma pristojni organ samostojnega visokošolskega zavoda.
Univerze oziroma samostojni visokošolski zavodi lahko objavijo razpis za vpis le za tiste študijske programe, za izvajanje katerih izpolnjujejo pogoje, določene z zakonom, statutom in študijskim programom.
Studijski programi, ki se bodo prvič izvajali v študijskem letu, za katerega se objavlja razpis, morajo biti pred razpisom objavljeni.
4. člen
Univerze in samostojni visokošolski zavodi si morajo k vsebini razpisa za vpis pred njegovo objavo pridobiti soglasje Vlade Republike Slovenije.
5. člen
Po objavi razpisa za vpis univerze oziroma njihove članice ter samostojni visokošolski zavodi organizirajo informativni dan, na katerem vse, ki se zanimajo za študij, seznanijo z razpisom, možnostmi in pogoji izobraževanja, poklici, za katere izobražujejo, možnostmi za nadaljnje izobraževanje ter drugimi informacijami, pomembnimi za odločitev o izbiri študija.
Informativni dan po prejšnjem odstavku se organizira praviloma v desetih dneh po objavi razpisa.
6. člen
Strokovna, tehnična in druga opravila, potrebna za izvedbo prijavnih postopkov na razpis za vpis v dodiplomske študijske programe, opravlja visokošolska prijavno-informacijska služba, ki jo organizirajo univerze in samostojni visokošolski zavodi.
7. člen
Po preteku rokov za prijavo na razpis za vpis visokošolska prijavno-informacijska služba analizira prijave za vpis ter pošlje podatke o prijavah univerzam, samostojnim visokošolskim zavodom, Ministrstvu za šolstvo in šport, Republiškemu izpitnemu centru in Republiškemu zavodu za zaposlovanje.
II. PRVA PRIJAVA NA RAZPIS
8. člen
Kandidati za vpis v dodiplomske študijske programe se morajo v 30 dneh po objavi razpisa prijaviti na razpis s prvo prijavo za vpis, ki jo pošljejo visokošolski prijavno-informacijski službi.
V prvi prijavi navedejo študijski program, v katerega se želijo vpisati in za katerega izpolnjujejo oziroma bodo do rokov, določenih s tem pravilnikom, izpolnjevali pogoje za vpis.
Kandidati, ki so končali srednjo šolo pred 1. 6. 1995 in za katere je ob omejitvi vpisa s študijskim programom določen preizkusni izpit, predmete, iz katerih se opravlja, pa je mogoče izbirati, v prvi prijavi navedejo, iz katere-ga(ih) predmeta(ov) ga(jih) bodo opravljali.
Kandidati za vpis v podiplomske študijske programe se prijavijo na način in v roku, določenem z razpisom.
III. OMEJITEV VPISA IN DRUGA PRIJAVA NA RAZPIS
9. člen
Če število prijavljenih kandidatov za vpis v dodiplomske študijske programe bistveno presega število razpisanih mest glede na prostorske, kadrovske ali opremske zmogljivosti visokošolskega zavoda, pristojni organ univerze oziroma samostojnega visokošolskega zavoda najkasneje do 15. aprila sprejme sklep o omejitvi vpisa.
K sklepu o omejitvi vpisa si mora univerza oziroma samostojni visokošolski zavod najkasneje do 25. aprila pridobiti soglasje Vlade Republike Slovenije.
10. člen
Kandidati, ki so se v roku iz 8. člena prijavili za vpis v študijski program, za katerega je vpis omejen, se lahko prijavijo še z drugo prijavo. V drugi prijavi navedejo še največ tri študijske programe, za katere je bil prav tako sprejet sklep o omejitvi vpisa.
Določba prejšnjega odstavka velja tudi za študijske programe, pri katerih se kot pogoj za vpis ugotavlja umetniška nadarjenost oziroma psihofizična sposobnost.
Drugo prijavo kandidati pošljejo visokošolski prijavno-informacijski službi najkasneje do 10. maja.
Kandidati, ki so končali srednjo šolo pred 1. 6. 1995 in za katere je ob omejitvi vpisa s študijskim programom določen preizkusni izpit, predmete, iz katerih se opravlja, pa je mogoče izbirati, v drugi prijavi navedejo, iz katerega(ih) predmeta(ov) ga(jih) bodo opravljali.
IV. DOKAZILA O IZPOLNJEVANJU VPISNIH POGOJEV
11. člen
Dokazila o izpolnjevanju pogojev za vpis v študijske programe za pridobitev univerzitetne izobrazbe so:
– maturitetno spričevalo;
– spričevalo o zaključnem izpitu, opravljenem po ustreznem štiriletnem srednješolskem programu, če so kandidati končali izobraževanje pred 1. 6. 1995;
– spričevalo o zaključnem izpitu in potrdilo o opravljenem diferencialnem izpitu, če so kandidati pred 1. 6. 1995 končali izobraževanje po štiriletnem srednješolskem programu, ki ni v celoti ustrezal za vpis v posamezni študijski program;
– potrdilo o opravljenem preizkusu umetniške nadarjenosti ali psihofizične sposobnosti, če je le-ta zahtevan s študijskim programom;
-spričevali 3. in 4. letnika, če so se kandidati prijavili za vpis v študijski program, za katerega je vpis omejen, za kandidate iz druge in tretje alinee tega člena pa tudi potrdilo o opravljenem preizkusnem izpitu, če je le-ta s študijskim programom določen kot merilo za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa.
12. člen
Dokazila o izpolnjevanju pogojev za vpis v študijske programe za pridobitev visoke strokovne izobrazbe so:
– maturitetno spričevalo;
– spričevalo o zaključnem izpitu, opravljenem po ustreznem srednješolskem programu;
– potrdilo o opravljenem diferencialnem izpitu, če so kandidati pred 1. 6. 1995 končali izobraževanje po štiriletnem srednješolskem programu, ki ni v celoti ustrezal za vpis v posamezni študijski program;
– potrdilo o preizkusu umetniške ali psihofizične sposobnosti, če je le-ta zahtevan s študijskim programom;
– spričevali 3. in 4. letnika, če so se kandidati prijavili za vpis v študijski program, za katerega je vpis omejen.
13. člen
Dokazilo o končanem srednješolskem programu za kandidate, ki so se vpisali v štiriletne srednješolske programe od šolskega leta 1981/82 do 1985/86 in so jih končali do 31. 8. 1991 oziroma 31. 8. 1992, je diploma (namesto spričevala o zaključnem izpitu).
Maturitetno spričevalo je tudi spričevalo o zaključnem izpitu – poskusni maturi. Če so se kandidati prijavili za vpis v študijski program, za katerega je vpis omejen, spričevalu priložijo potrdilo Republiškega izpitnega centra, iz katerega je razviden uspeh pri maturi, izračunan po določilih pravilnika o maturi (Uradni list Republike Slovenije, št. 50/93).
Kandidati, državljani Republike Slovenije, ki so končali srednjo šolo v tujini, predložijo zaključno spričevalo te šole in odločbo o nostrifikaciji tega spričevala.
Spričevalo o mednarodni maturi je enakovredno maturitetnemu spričevalu, pridobljenemu v Republiki Sloveniji.
Za kandidate, ki so končali petletni srednješolski program, se namesto spričeval 3. in 4. letnika upoštevata spričevali 4. in 5. letnika.
V. OPRAVLJANJE IZPITOV
14. člen
Visokošolska prijavno-informacijska služba v sodelovanju z univerzami in samostojnimi visokošolskimi zavodi ugotovi, ali prijavljeni kandidati izpolnjujejo pogoje za vpis. Kandidate, za katere se ugotovi, da morajo opraviti diferencialne ali preizkusne izpite, pisno seznani z roki in krajem opravljanja teh izpitov.
O kraju, času in načinu opravljanja preizkusa umetniške nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti kandidate pisno obvesti visokošolski zavod.
Kandidati morajo biti o opravljanju izpitov obveščeni najkasneje do 25. maja.
15. člen
Predmete, iz katerih se opravljajo diferencialni ali preizkusni izpiti, s študijskim programom določi in z razpisom objavi visokošolski zavod. Predmete, iz katerih se opravljajo nostrifikacijski izpiti, določi Ministrstvo za šolstvo in šport.
Če so predmeti, iz katerih se opravljajo diferencialni ali preizkusni izpiti, maturitetni predmeti, visokošolski zavod lahko odloči, da se le-ti opravljajo iz maturitetnih predmetov. V tem primeru opravljanje izpitov, vendar največ treh, lahko organizira Republiški izpitni center.
Preizkusi umetniške nadarjenosti in psihofizičnih sposobnosti se opravljajo na visokošolskem zavodu.
16. člen
Diferencialni in preizkusni izpiti, ki jih organizira Republiški izpitni center, se opravljajo v rokih, določenih z maturitetnim koledarjem.
Diferencialni in preizkusni izpiti, ki jih organizirajo visokošolski zavodi, se opravljajo od 1. do 15. junija in od 5. do 20. julija. Roki za opravljanje izpitov morajo biti razporejeni in medsebojno usklajeni tako, da jih kandidati lahko opravljajo za vse v prijavah navedene študijske programe.
Preizkusi umetniške nadarjenosti in psihofizične sposobnosti se opravljajo od 5. do 20. julija.
Visokošolski zavodi oziroma Republiški izpitni center o opravljenih izpitih kandidatom izdajo potrdilo, podatke o uspehu pri izpitih pa sporočijo tudi visokošolski prijavno-informacijski službi.
VI. ROKI ZA ODDAJO DOKAZIL O IZPOLNJEVANJU POGOJEV
17. člen
Dokazila o izpolnjevanju vpisnih pogojev kandidati predložijo visokošolski prijavno-informacijski službi.
Kandidati, ki se prijavljajo za vpis v šolskem letu, v katerem opravljajo zaključni izpit, oddajo spričevalo o zaključnem izpitu ter spričevali 3. in 4. letnika najkasneje do 15. julija.
Za kandidate, ki se prijavljajo za vpis v šolskem letu, v katerem opravljajo maturo, podatke iz spričeval 3. in 4. letnika ter podatke iz maturitetnega spričevala visokošolski prijavno-informacijski službi sporoči Republiški izpitni center najkasneje do 28. julija.
Kandidati, ki so končali srednjo šolo v preteklih letih, predložijo maturitetno spričevalo ali spričevalo o zaključnem izpitu skupaj s prvo prijavo na razpis, v primeru omejitve vpisa pa skupaj z drugo prijavo na razpis tudi spričevali 3. in 4. letnika. Kandidati, ki niso oddali druge prijave, vpis v študijski program, naveden v njihovi prvi prijavi, pa je omejen, predložijo spričevali 3. in 4. letnika najkasneje do 10. maja.
Podatke iz potrdil o opravljenih diferencialnih oziroma preizkusnih izpitih visokošolski prijavno-informacijski službi sporoči visokošolski zavod oziroma Republiški izpitni center najkasneje do 28. julija.
Podatke iz potrdil o opravljenih preizkusih umetniške nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti visokošolski prijavno-informacijski službi sporoči visokošolski zavod najkasneje do 28. julija.
18. člen
Kandidati, ki opravijo zaključni izpit v jesenskem izpitnem roku, in kandidati, državljani RS, ki so v tekočem šolskem letu končali izobraževanje v tujini, predložijo visokošolski prijavno-informacijski službi dokazila o izpolnjevanju pogojev najkasneje do 25. septembra.
Za kandidate, ki v jesenskem izpitnem roku opravijo maturo, podatke iz spričeval 3. in 4. letnika ter podatke iz maturitetnega spričevala visokošolski prijavno-informacijski službi sporoči Republiški izpitni center najkasneje do 25. septembra.
VII. IZBIRNI POSTOPEK
19. člen
Na podlagi števila razpisanih študijskih mest, sklepa o omejitvi vpisa, meril za izbiro kandidatov, podatkov iz prve in druge prijave za vpis ter predloženih dokazil visokošolska prijavno-informacijska služba vsakega kandidata razvrsti na prvega izmed v prijavah navedenih študijskih programov, za katerega izpolnjuje pogoje oziroma za katerega doseže zadostno število točk, in objavi sezname sprejetih in odklonjenih kandidatov.
Če z merili za izbiro kandidatov, objavljenimi v razpisu za vpis, ni določeno drugače, se na seznam sprejetih uvrstijo tudi kandidati z enakim številom točk, kot jih je dosegel zadnji uvrščeni glede na število prostih vpisnih mest, določenih s sklepom o omejitvi vpisa.
Izbirni postopek se opravi v treh dneh po objavi rezultatov mature, ki so jo kandidati opravljali v spomladanskem roku v tekočem šolskem letu, najkasneje pa do 5. avgusta. Seznami sprejetih kandidatov se objavijo na oglasnih deskah visokošolske prijavno-informacijske službe in na oglasnih deskah visokošolskih zavodov.
20. člen
Ne glede na določbo zadnjega odstavka prejšnjega člena, se na seznam sprejetih kandidatov naknadno uvrstijo
– kandidati, ki iz upravičenih razlogov v skladu z odločitvijo maturitetnih oziroma pristojnih šolskih organov ali zaradi udeležbe na najpomembnejših mednarodnih športnih tekmovanjih ali tekmovanjih v znanju opravljajo maturo ali zaključni izpit v jesenskem izpitnem roku in
– kandidati, državljani RS, ki so srednjo šolo končali v tujini in jim pridobljenega spričevala ni bilo mogoče nostrificirati do rokov za oddajo dokazil iz 17. člena tega pravilnika oziroma so jim kot pogoj za nostrifikacijo spričevala določeni nostrifikacijski izpiti.
Ti kandidati se uvrstijo med sprejete kandidate, če so dosegli najmanj tolikšno število točk kot zadnji uvrščeni kandidat s seznama iz prejšnjega člena.
21. člen
Kandidati, ki opravijo zaključni izpit oziroma maturo v jesenskem izpitnem roku, so v tekočem šolskem letu sprejeti za vpis v študijski program, naveden v prvi prijavi, če vpis v ta program ni bil omejen.
Če so se kandidati iz prvega odstavka tega člena prijavili za vpis v študijske programe, za katere je bil vpis omejen, so lahko po postopku, določenem v prvem odstavku 19. člena tega pravilnika, sprejeti na morebitna še prosta mesta.
22. člen
Seznama sprejetih in odklonjenih kandidatov iz 20. in 21. člena se objavita na oglasnih deskah visokošolske prijavno-informacijske službe in na oglasnih deskah visokošolskih zavodov najkasneje do 28. septembra.
23. člen
Tujci in Slovenci brez slovenskega državljanstva se prijavljajo na razpis za vpis skladno z določili pravilnika o študiju tujcev in Slovencev brez slovenskega državljanstva v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 5/94).
Če število prijav presega število prostih vpisnih mest za tujce oziroma Slovence brez slovenskega državljanstva, se kandidati izbirajo v skladu z merili in po postopku, kot je določen za državljane Republike Slovenije.
24. člen
Zaradi kršitve postopka je dovoljena pritožba v treh dneh po objavi rezultatov pristojnemu organu univerze oziroma samostojnega visokošolskega zavoda. Visokošolska prijavno-informacijska služba v ta namen pristojnemu organu predloži vse potrebne dokumente.
Če pristojni organ na podlagi predloženih dokumentov ugotovi, da je bila pritožba utemeljena in da je zaradi nepravilnosti v postopku prišlo do napačne razvrstitve, visokošolski prijavno-informacijski službi naloži, da kandidata naknadno uvrsti na seznam sprejetih.
Odločitev pristojnega organa je dokončna.
25. člen
Če po tem, ko so končani postopki iz 19. do 22. člena tega pravilnika, ostanejo prosta vpisna mesta, lahko visokošolski zavod podaljša rok za prijavo ter o tem obvesti v izbirnih postopkih izpadle kandidate in javnost.
Kandidati se prijavijo s tretjo prijavo, ki jo pošljejo visokošolskemu zavodu v treh dneh po izteku roka iz 22. člena tega pravilnika. Če število prijav preseže število prostih vpisnih mest, se za izbiro smiselno uporabljajo merila, ki so s študijskim programom določena ob omejitvi vpisa.
VIII. VPIS
26. člen
Vpis v začetni letnik za dodiplomski redni in izredni študij se opravi od 1. do 30. septembra, izjemoma pa do 10. oktobra za kandidate, ki so se za vpis prijavili v podaljšanem prijavnem roku.
Vpis v podiplomske študijske programe se opravi do petnajst dni pred začetkom študija.
27. člen
Študenti se vpisujejo v naslednje letnike oziroma semestre, če so izpolnili s statutom in študijskim programom določene obveznosti. Če ima študijski program v naslednjem letniku izbirne dele, študent navede, v katerem delu bo nadaljeval študij.
V skladu s statutom visokošolskega zavoda se vpisujejo v ustrezen letnik ali semester tudi študenti, ki v skladu z zakonom in statutom lahko ponavljajo letnik ali se prepišejo v drugi študijski program oziroma smer.
28. člen
Vpis rednih študentov iz prejšnjega člena v dodiplomske študijske programe se opravi od 1. do 30. septembra, vpis v izredni in podiplomski študij pa do petnajst dni pred začetkom študija.
Študentom, ki se iz upravičenih razlogov niso mogli vpisati v rednih rokih, pristojni organ visokošolskega zavoda lahko dovoli vpis tudi po preteku teh rokov.
29. člen
Roki, določeni s tem pravilnikom, se računajo po pravilih, ki veljajo za splošni upravni postopek.
30. člen
Določbe tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za razpis in vpis v programe za izpopolnjevanje.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
31. člen
Študenti, vpisani v predhodnem študijskem letu, ki se želijo vpisati v začetni letnik drugega študijskega programa, se morajo prijaviti na razpis za vpis, kot je določeno s tem pravilnikom.
Enako velja tudi za kandidate, ki so študij prekinili, pa se želijo ponovno vpisati v začetni letnik drugega študijskega programa.
32. člen
Visokošolsko prijavno-informacijsko službo organizirajo univerze in samostojni visokošolski zavodi najkasneje do 1. februarja 1995.
Namenska sredstva za delovanje visokošolske prijavno-informacijske službe zagotovi Ministrstvo za šolstvo in šport iz proračuna. Medsebojne pravice in obveznosti med univerzama in samostojnimi visokošolskimi zavodi ter Ministrstvom za šolstvo in šport se uredijo s pogodbo.
Visokošolska prijavno-informacijska služba deluje po pravilih, za katere se dogovorijo univerze in samostojni visokošolski zavodi.
33. člen
Dokler s statutom univerze ne bo določen pristojni organ iz 3. oziroma 9. člena tega pravilnika, o vsebini razpisa in o omejitvah vpisa odloča svet univerze.
34. člen
V študijskem letu 1995/96 določba 11. člena velja tudi za visokošolske, določba 12. člena tega pravilnika pa tudi za višješolske študijske programe, sprejete pred 1. 1. 1994.
35. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 603-7/94
Ljubljana, dne 12. decembra 1994.
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister za šolstvo in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti