Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/1994 z dne 15. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/1994 z dne 15. 12. 1994

Kazalo

2798. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Žalec, stran 4412.

Na podlagi 31., 33., 45. in 50. člena zakona o planiranju in urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84, 15/89) in 1. in 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) ter 141. člena statuta občine Žalec (Uradni list SRS, št. 46/86 in 40/87 ter Uradni list RS, št. 5/91-I in 56/93) je Skupščina občine Žalec na skupni seji družbenopolitičnega zbora, zbora krajevnih skupnosti in zbora združenega dela dne 24. novembra 1994 sprejela
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Žalec
1. člen
Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Žalec (Uradni list RS, št. 34/92, 69/93, 7/94, 11/94 in 20/94) se dopolnijo in spremenijo s sestavinami navedenimi v členih tega odloka.
2. člen
Ustrezno se spremeni in dopolni grafično gradivo:
– kartografska dokumentacija s prikazom ureditvenega območja programske zasnove bencinskega servisa Zg. Črnova: list PKN 1/5000 Šoštanj št. 36
Grafično gradivo se dopolni s programskimi zasnovami za ureditveno območje bencinskega servisa Zg. Črnova, ki jih je izdelal in dopolnil "HMEZAD – inženiring d. o. Žalec, pod št. 31/93, avgusta 1993 in septembra 1994.
3. člen
Opredelitev območja
Ureditveno območje programskih zasnov bencinskega servisa v Zg. Črnovi v Krajevni skupnosti Vinska gora leži na II. območju kmetijskih zemljišč med obstoječo magistralno cesto Velenje-Arja vas in opuščeno magistralno cesto Velenje-Arja vas ter v neposredni bližini območja, za katerega je izdelan zazidalni načrt za individualno stanovanjsko gradnjo v Zg. Črnovi. Ureditveno območje obsega travnik 6.r. ter del zemljišča opuščene magistralne ceste in izgradnja bencinskega servisa predstavlja zapolnitev ter s tem zaokrožuje skupine že izgrajenih objektov.
Meja ureditvenega območja
Ureditveno območje se v celoti nahaja v kat. občini Črnova. Meja ureditvenega območja poteka ob magistralni cesti Velenje-Arja vas, nadalje po opuščeni cesti Velenje-Arja vas in na vzhodu meji na parc. št. 74/3 k. o. Črnova. Ureditveno območje obsega naslednja zemljišča: parc. št. 74/1, 721/2 in 676/5 vse k. o. Črnova. Površina ureditvenega območja meri ca. 2100 m2.
Namenska raba prostora
Območje je namenjeno izgradnji bencinskega servisa s spremljajočimi dejavnostmi in bo omogočilo normalno oskrbovanje z naftnimi derivati in ostalo dejavnostjo za potrebe kupcev iz Krajevne skupnosti Vinska gora, Krajevne skupnosti Šentilj ter za lastnike motornih vozil na magistralni cesti Velenje-Arja vas. V ureditvenem območju je predviden objekt bencinskega servisa, trgovina, prodajalna plina, bistro in avtopralnica za osebne avtomobile. Predviden je vkop dveh 50 m3 dvoplaščnih rezervoarjev opremljenih s kontrolno napravo. Vzhodni del območja je predviden za parkirišče za osebna vozila, za stranke ter pripadajoče zelene površine na vzhodnem, severnem in južnem območju.
Zasnova prometnega, komunalnega in energetskega omrežja
a) Promet Predviden bencinski servis v Zg. Črnovi je lociran na južni strani ob magistralni cesti Arja vas-Velenje na območju Krajevne skupnosti Vinska gora. V ta namen je predvidena razširitev magistralne ceste z izgradnjo tretjega pasu za zavijanje v levo in zavijanje v levo iz servisa. Uvoz in izvoz za osebna vozila za avtopralnico ter spremljajoče objekte pa je predviden tudi iz opuščene magistralne ceste, sedaj lokalne ceste iz južne strani. Interno cestišče bo asfaltirano, v območju pretakanja goriv pa bo betonska plošča.
b) Kanalizacija Na obravnavanem območju potekata dva odprta kanala za odvajanje meteorne vode. Celotno območje je kanalizirati ter zgraditi čistilno napravo za potrebe bencinskega servisa. Ciste meteorne vode je odvajati preko peskolovov v podtalje, vode iz manipulacijskih površin, parkirišč, pretekalne ploščadi ter iz območja rezervoarjev pa preko ustreznih lovilcev olj in maščob v podtalje ali fekalno kanalizacijo.
c) Vodovodno omrežje Ob obravnavanem ureditvenem območju poteka obstoječi vodovod Velenje – Lipje z alkaten cevmi 0 110cm, na katerega se priključijo predvideni objekti. Za protipožarno zaščito se predvidita dva nadzemna hidranta. Sanitarna in požarna voda bo vezana na komunalni vodovod. Za potrebe tehnološke vode za avtopralnico se izvede zaprt krogotok vode ter zgradi rezervoar z 10 m3 vode.
č) Elektrika Obravnavano območje se bo napajalo z električno energijo iz obstoječega omrežja v skladu s soglasjem Elektro Celje – Javno podjetje za distribucijo električne energije PO Celje.
d) PTT omrežje Telefonsko omrežje ter priključki se izvedejo v skladu z soglasjem upravljalca.
Usmeritve za urbanistično in arhitektonsko oblikovanje
Urbanistična zasnova sledi prometni zasnovi bencinskega servisa, ki je pogojena s funkcijo bencinskega servisa. Le-ta je namenjen osebnemu in tovornemu prometu magistralne ceste, obenem pa bo zadovoljeval potrebe prebivalcev tega območja ter kmetijstva.
Bencinski servis je povezan s cesto Arja vas-Velenje in z lokalno cesto.
Objekt bencinskega servisa bo pritličen, sestavljen iz bistroja, avtopralnice in prostorov namenjenih za prodajo bencinskih in naftnih derivatov. Odprti in zaprti del sta pokrita z ravno streho. Izpostavljena lokacija objekta proti magistralni cesti Arja vas-Velenje pa pogojuje ustrezno oblikovanje fasade.
Med cesto Arja vas-Velenje in bencinskim servisom je obvezna ureditev zelenega pasu. Prav tako je treba ustrezno urediti zelene površine med parkirnimi površinami.
Usmeritve za varovanje naravnega in bivalnega okolja
Na ureditvenem območju je upoštevati vse veljavne predpise o varstvu okolja in pogoje soglasodajalcev. Posebna pozornost velja zaradi specifične dejavnosti protipožarnim ukrepom in zaščiti pred onesnaženostjo voda. Ureditveno območje se nahaja izven mej vodovarstvenega območja.
Vse nezazidane površine je potrebno ustrezno zazeleniti.
4. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-003/94
Žalec, dne 24. novembra 1994.
Predsednik
Skupščine občine Žalec
Milan Dobnik, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti