Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/1994 z dne 9. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/1994 z dne 9. 12. 1994

Kazalo

2765. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana in srednjeročnega družbenega plana občine Žalec, stran 4366.

Na podlagi 31. 33., 45. in 50. člena zakona o planiranju in urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84, 15/89) in 1. in 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v predhodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) ter 141. člena statuta občine Žalec (Uradni list SRS, št. 46/86, 40/87 ter Uradni list RS, št. 5/91-I in 56/93) je Skupščina občine Žalec na skupni seji družbenopolitičnega zbora, zbora krajevnih skupnosti in zbora združenega dela dne 24. novembra 1994 sprejela
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin
dolgoročnega plana in srednjeročnega družbenega plana
občine Žalec
1. člen
Dolgoročni plan občine Žalec za obdobje 1986-2000 (Uradni list RS, št. 21/90) in spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine Žalec (Uradni list RS, št. 34/92, 69/93, 7/94, 11/94 in 20/94) se dopolnijo in spremenijo s sestavinami, navedenimi v členih tega odloka.
DOLGOROČNI PLAN
2. člen
V točki 6.1.1. "Kmetijska zemljišča" se spremeni tretji odstavek in se glasi: V prvo območje kmetijskih površin je razvrščenih 10.426,80 ha in v drugo območje 6.804,02 ha površin.
PROSTORSKE SESTAVINE SREDNJEROČNEGA DRUŽBENEGA PLANA
3. člen
Ustrezno se spremeni in dopolni grafično gradivo:
– kartografska dokumentacija s prikazom izjemnega posega na I. območje kmetijskih zemljišč in območja programske zasnove: list PKN 1:5000 Celje št. 26.
Grafično gradivo se dopolni s programskimi zasnovami za ureditveno območje proizvodnih in servisnih dejavnosti južno od železnice v Žalcu, ki jih je izdelal Razvojni center – Inštitut za urejanje prostora pod št. 40/93 v juniju 1994.
OPREDELITEV OBMOČJA
4. člen
Ureditveno območje programskih zasnov proizvodnih in servisnih dejavnosti južno od železnice v Žalcu je omejeno na zahodu z Ulico Savinjske čete, na severu s Cesto na Lavo, na vzhodu meji na funkcionalna zemljišča obstoječih stanovanjskih objektov, na jugu pa vključuje "vrtičke" ob železniškem tiru.
Pozidan je le severozahodni del območja, kjer se nahajajo objekti cestne tehtnice in poslovni objekt Ulaga d.o.o. V smeri jugozahod – severovzhod poteka preko zemljišča industrijski tir Montana z nakladalno rampo. Ostale površine med železniškim tirom in obema cestama so makadamske parkirne površine. Severovzhodni del območja zaseda ograjeno skladišče gradbenega materiala, preostale površine pa so namenjene vrtičkarjem. Preko zemljišča poteka v smeri vzhod – zahod odvodni kanal.
MEJA UREDITVENEGA OBMOČJA
Programske zasnove vključujejo naslednja zemljišča parc. št.: 1986/1, 1986/2, 1986/3, 1986/4, 1007/1, 1007/3, 1007/9, 1007/18, 1007/19, 1942/6, 2061, 1007/5 k.o. Žalec, ter 1007/4 in 1011/2 k.o. Žalec v drugi fazi realizacije.
Površina ureditvenega območja meri ca. 2,3 ha, od tega je ca. 3750 m2 I. območja kmetijskih zemljišč.
NAMENSKA RABA PROSTORA
Južni del med Ulico Savinjske čete ter kmetijskimi površinami je rezerviran za RTP Žalec 110/20 kV s pripadajočimi objekti. Rezervat meri 2100 m2.
Severozahodni del ob križišču Ulice Savinjske čete in Ceste na Lavo je namenjen za servisno dejavnost (avtopralnica, vzdrževanje avtomobilov) in vključuje tudi obstoječe objekte Ulaga d.o.o. Zemljišče meri 1500 m2.
Osrednji del ob Ulici Savinjske čete do ceste na Lavo je rezervat za servisno in proizvodno dejavnost v obsegu 5200 m2.
Vzhodni del južno od Ceste na Lavo je rezervat za trgovsko – poslovni center, ki vključuje v I. fazi 6600 m2 in v II. fazi 3900 m2.
Ob obeh cestah je predviden 10 m zeleni pas – javne zelene površine – v obsegu 3700 m2, ki jih je kot zelene površine mogoče vključiti tudi v funkcionalna zemljišča posameznih dejavnosti.
ZASNOVA PROMETNEGA, KOMUNALNEGA IN ENERGETSKEGA OMREŽJA
Promet
Ureditveno območje proizvodnih in servisnih dejavnosti južno od železnice v Žalcu je omejeno na severu s Cesto na Lavo in na zahodu z Ulico Savinjske čete.
Dovozi na ureditveno območje so predvideni iz obeh prometnic, ki omejujeta območje.
Na Cesti na Lavo, sta predvidena dovoza "A" in "B". Dovoz "A" služi za dovoz na trgovsko-poslovni center I. in II. faza. Uvoz na dovoz "A" je možen iz obeh smeri. Dovoz "B" služi za dovoz na del ureditvenega območja, ki je namenjen servisni dejavnosti (avtopralnica, vzdrževanje avtomobilov). Uvoz na dovoz "B" je možen le iz smeri zahoda (desno zavijanje).
Na ulici Savinjske čete sta predvidena uvoza "C" in "D". Dovoz "C" omogoča dostop na del ureditvenega območja, ki je namenjen servisni in proizvodni dejavnosti. Dovoz "D" je namenjen dostopu na rezervat RTP Žalec 110/20 kV.
Parkirne površine na območju trgovsko-poslovnega centra bodo v skladu z usmeritvami urbanističnih zasnov Žalca zaradi svoje lokacije na robu ožjega mestnega območja služile tudi kot javne parkirne površine obiskovalcem centra naselja.
Po ureditvenem območju proizvodnih in servisnih dejavnosti južno od železnice, s severa poteka železniški tir "Montana". Ob tiru "Montana", pa se nahaja visokonakladalna klančina. Oba objekta se po projektu ŽG Projektivno podjetje Ljubljana p.o. št. 3267 opustita in odstranita.
Tako na obravnavanem ureditvenem območju ne bo železniških naprav in napeljav.

Kanalizacijsko omrežje
Fekalne vode z ureditvenega območja bodo speljane preko interne kanalizacije v javno kanalizacijo na severnem delu ureditvenega območja skladno s projektom kanalizacije (Projekt Hmezad Inženiring Žalec, št. 11/93) in pogoji upravljalca kanalizacije. Obstoječa kanalizacija je izvedena v betonskih ceveh Ø 30.
Meteorne vode z objektov, parkirišč in drugih manipulativnih površin obravnavanega ureditvenega območja bodo speljane preko ustrezno dimenzioniranih peskolovov v odprt odvodni kanal, ki poteka po južni in vzhodni strani obravnavanega ureditvenega območja.
Odvodnjavanje odpadnih vod iz območja servisnih dejavnosti (avtopralnica, vzdrževanje avtomobilov) bo speljano preko ustrezno dimenzioniranih lovilcev olj in maščob v kanalizacijo.

Vodovodno omrežje
Na južnem delu ureditvenega območja proizvodnih in servisnih dejavnosti južno od zelenice v Žalcu poteka obstoječi javni vodovod – PEHD Ø 125.
Sanitarna in požarna voda bo vezana na obstoječ javni vodovod. Vodovodni odcep Ø 90 za trgovsko-poslovni center je predviden na severovzhodnem delu, kar je razvidno iz situacije komunalnih naprav in napeljav.
Odvzem vode v tehnološke namene iz javnega vodo voda ni možen. Potrebna je izgradnja vodnjaka.

Električno omrežje
Na jugozahodnem delu obravnavanega ureditvenega območja je predviden rezervat RTP Žalec 110/20 kV. Po izdelavi idejne zasnove zazidave obravnavanega ureditvenega območja in javni razgrnitvi dokumenta je potrebno izdelati idejno rešitev elektrifikacije objektov, vključno z vključitvijo bodoče RTP 110/20 k V Žalec v visokonapetostno in srednjenapetostno električno mrežo.

PTT omrežje
Na ureditvenem območju ni obstoječega TT omrežja. Novo TT omrežje na obravnavanem ureditvenem območju bo načrtovano na osnovi idejne zasnove zazidave in potrebe novih objektov. Za novo TT omrežje bo potrebno izdelati tehnično dokumentacijo.
USMERITVE ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
Urbanistično - oblikovalska izhodišča za gradnjo ob obeh prometnicah - Ulici Savinjske čete in Cesti na Lavo - pogojujejo ulično zazidavo s poudarjeno vzdolžno osjo vzporedno z ulico in zelenim pasom med prometnimi ter zazidanimi površinami. Zasnova objektov bo usklajena s potrebami posameznih investitorjev. Dovoljena etažnost predvidenih objektov je P ali P+mansarda ali P+1. Pri določanju nivelete je treba upoštevati vodnogospodarske pogoje. Gradnja kleti ni možna. Predvidena je izvedba dvokapnih streh s temno kritino.
Zaradi izpostavljene lokacije ob cesti in železniški postaji morajo biti objekti ustrezno oblikovani z usklajeno obdelavo fasad, izborom strešin, kritine in naklonov strešin.
Specifična dejavnost pogojuje tudi ustrezno dimenzionirane parkirne površine, ki morajo biti obvezno zasajene z drevjem. Posebno pozorno morajo biti oblikovane peš poti in dostopi do objektov.
USMERITVE ZA VAROVANJE NARAVNEGA IN BIVALNEGA OKOLJA
Pri izdelavi prostorske izvedbene dokumentacije je treba upoštevati vse veljavne predpise o varstvu okolja in pogoje soglasodajalcev.
Na zahodu meji območje proizvodno-servisnih dejavnosti na obstoječo stanovanjsko sosesko, ki je zaradi obstoječega komunalnega hrupa ceste in železnice že močno obremenjena s hrupom. Nova dejavnost zato ne sme dodatno obremenjevati okolja s hrupom. Kot pasivna protihrupna zaščita je predvidena ureditev zelenega pasu ob obeh cestah.
V skladu z zakonom o varstvu okolja je za vse nove posege v prostor treba izdelati presojo vplivov na okolje in pridobiti okolje varstveno soglasje. Prostorski izvedbeni načrt mora med drugim vsebovati tudi vodnogospodarsko dokumentacijo, ki bo obravnavala zavarovanje objektov in naprav pred visokimi vodami Savinje.
ZASNOVA ETAPNOSTI GRADNJE
Etapnost gradnje bo potekala skladno s potrebami posameznih investitorjev. Vsaka etapa mora biti zaključena vključno z ureditvijo prometne, komunalne in energetske infrastrukture ter zunanje ureditve. Druga etapa realizacije je predvidena na zemljišču, ki obsega najmanj parceli št. 1007/4 in 1011/2 k.o. Žalec.
5. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-001/94
Žalec, dne 24. novembra 1994.
Predsednik
Skupščine občine Žalec
Milan Dobnik, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti