Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/1994 z dne 9. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/1994 z dne 9. 12. 1994

Kazalo

2753. Odlok o ureditvenem načrtu učno-vzgojno-rekreativnega območja Sovič v Postojni, stran 4353.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90) in na podlagi 23. člena statuta občine Postojna (Uradni list RS, št. 21/91 in 21/93) je Skupščina občine Postojna na 31. skupni seji dne 10. 11. 1994 sprejela
O D L O K
o ureditvenem načrtu učno-vzgojno-rekreativnega območja Sovič v Postojni
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju dolgoročnega plana občine Postojna za obdobje 1986-2000 in v skladu z določbami srednjeročnega družbenega plana občine Postojna za obdobje 1986-1990, dopolnjen 1993, sprejme ureditveni načrt za območje učno-vzgojno-rekreativnega območja Sovič v Postojni, ki ga je izdelal URBIS Maribor, pod št. 3R09-2/93 v marcu 1994.
2. člen
Ureditveni načrt iz 1. člena vsebuje tekstualne opise in grafične prikaze, ki se nanašajo na mejo območja ter na ureditve in oblikovanje območja, objektov in naprav.
Tekstualni del obsega:
1. Splošni del
2. Povzetek posebnih strokovnih podlag
3. Predlog ureditve po posameznih področjih
4. Geodetski del
5. Soglasja pristojnih organov in organizacij
Grafični del obsega:
1. Prikaze iz prostorskih sestavin planskih aktov
2. Pregledne situacije z mejo območja
3. Ureditveno situacijo
4. Situacijo komunalnih naprav.
II. OBSEG UREDITVENEGA OBMOČJA
3. člen
Območje UN obsega naslednje parcele oziroma dele parcel v katastrski občini k.o. Postojna:
1668/8, 1649/22, 1649/21, 2624/2, 1649/10, 2627/1, 2627/2, 2629/1, 1621/1, 1621/2, 1618/1, 1614/2, 47/2, 47/1, 49, 1610, 1625/1, 1625/2, 1625/3, 1592/1, 1649/14, 1649/17, 1649/3, 1649/2, 2634, 1668/5, 1668/6, 1668/7, 1662, 1661, 1649/20, 1649/33, 1649/19, 1649/18, 1661, 1658, 1655, 1653, 1649/9, 1649/5, 1649/11, 1632/2, 1632/1, 1622, 240, 663, 2716, 540.
Potek meje ureditvenega območja je razviden iz grafičnih prilog.
III. FUNKCIJE OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
4. člen
Območje iz prejšnjega člena se nameni izključno učno-vzgojno-rekreativni rabi. V ta namen se območje uredi kot sledi v nadaljevanju.
5. člen
Dostopi v območje so iz stare postojnske četrti Majlont, iz območja Postojnske jame (dva dostopa), iz naselja Veliki Otok, iz Poti na Poljano (dva dostopa) in preko Ceste okrog Soviča.
Na vseh dostopih se postavijo kažipoti, pojasnjevalne table s prikazom celotnega območja, po potrebi se uredijo stopnice in razširijo obstoječe poti. Na Cesti okrog Soviča in Poti na Poljane se postavijo ovire, ki preprečujejo dostop z motornimi vozili, razen v primeru intervencije in vzdrževalnih del.
6. člen
Uredijo se naslednje peš poti:
– osrednja peš pot z lipovim drevoredom po Lovračevi rebri do platoja SZ od Soviča
– krožna pot okoli in na vrh Soviča
– pot v smeri Veliki Otok in Kacul
– cesta okrog Soviča
– novi dostop iz Lovračeve rebri do območja Postojnske jame (pot A)
– pot na vrh Kacula (pot B)
– učno-vzgojne poti v SZ delu območja (pot C)
Na vseh poteh je potrebno odstraniti odvečno zarast, mestoma poti razširiti, izravnati, peskati in urediti odvodnjo. Na strmih odsekih se poti opremijo s stopnicami. V križiščih poti se postavijo kažipoti.
7. člen
Po celotnem območju in ob poteh se uredijo počivališča. Na počivališčih se namestijo klopi (prerezana debla) ali se uredijo sedišča na suhozidu. Počivališča se uredijo tudi v sklopu razgledišč.
8. člen
Na vseh obstoječih in predvidenih poteh se na izpostavljenih legah uredijo razgledišča.
Osrednje razgledišče se uredi na vrhu Soviča, kjer se postavi razgledni stolp na temeljih opuščenega bunkerja. Druga pomembnejša razgledišča so pri Slovenski štangi in na jasi pod vrhom Kacula.
9. člen
Otroško igrišče se uredi na platoju zahodno oziroma SZ od vrha Soviča. Igrišče se uredi kot centralni igralni park. Opremo predstavljajo lesena igrala, klopi in mize. Igrala se razmestijo polkrožno v sredini območja, ob robu se namestijo klopi.
10. člen
Trim steza se uredi okoli manjšega vrha SZ od Soviča z vadbenim prostorom.
Orodja za trim se postavijo na manjšem platoju južno od omenjenega vrha.
Vadbeni prostor se opremi s standardnimi napravami iz impregniranega lesa.
11. člen
Na JZ strani nad Majlontom se uredi plezalna stena. Območje se zavaruje z ograjo, dostop se uredi iz obstoječe poti.
12. člen
Na JV strani območja se nahaja obstoječe strelišče, ki se ohrani, vendar izključno za potrebe dejavnosti športnega strelišča. Dovoljena je uporaba zračne puške, lokostrelstvo in malokalibersko orožje.
Znotraj območja se uredi športni objekt dimenzij 21 x 16 m za potrebe pokritega strelišča, garderob, sanitarij in spremljajočih dejavnosti. Objekt je pritličen, streha dvokapnica.
Območje prepadnih sten nad streliščem se zasadi in ogradi z leseno ograjo. Iz vseh smeri dostopov se postavijo opozorilne table.
IV. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
13. člen
1. Vodooskrba
Na območju UN Sovič se nahajajo objekti vodooskrbe (vodohrani in cevovodi) za oskrbo mesta Postojne in širše okolice. Trije objekti so starejše izvedbe, na JV strani območja (tik nad streliščem) pa je zgrajen nov vodohran.
Vsi objekti ostanejo znotraj območja. Potrebno je urediti samo ograje, jih ustrezno zasaditi in tako skriti poglede na te objekte. To velja posebej za novi vodohran, ki je viden že iz smeri avtoceste.
Posebej je potrebno paziti tudi pri vzdrževanju cevovodov in eventualnih popravilih, da ne pride do nepotrebnih prekopov območja in poškodbe vegetacije in drevesnega sistema.
Lokacijo predvidenega raztežilnika nad naseljem Veliki Otok je potrebno določiti tako, da objekt ne bo viden iz sprehajalnih poti. Območje objekta je potrebno zasaditi.
2. Odvoz smeti
Na vseh počivališčih, razglediščih in območju otroškega igrišča je potrebno namestiti koše za odpadke.
V. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO POSEGOV V PROSTOR
14. člen
Ureditev in sanacija lipovega drevoreda
Sanacija lipovega drevoreda bo obsegala naslednja dela:
– obrezovanje krošenj (razbremenitev krošnje pri močno nagnjenih ali nepravilno razraščenih lipah), izrezovanje suhih vej in štrcljev, zmanjšanje krošnje pri drevesih, kjer so debla votla;
– sanacija debel z drevesno kirurgijo (sanacija reznih površin, odstranjevanje strohnjenega lesa, zaščitni premazi – kambisan sistem);
– sanacija koreninskega sistema (sanacija odkritih in poškodovanih korenin, odstranjevanje kamenja, zasip s humusom, dognojevanje, zalivanje);
– odstranitev starih panjev;
– nadomestne saditve;
– delni posek, redčenje in obrezovanje dreves gozdnega sestoja tik ob lipovem drevoredu, da se ustvarijo minimalni pogoji za rast obstoječih in novozasajenih dreves.
Za sanacijo lipovega drevoreda se izdela poseben program.
15. člen
Pogozditve
Z avtohtonimi rastlinskimi vrstami se pogozdi se verno pobočje ob poti iz Majlonta na začetku poti čez Lovračevo reber.
16. člen
Urejanje in vzdrževanje gozda
Gozd, kot prevladujočo obliko površinskega pokrova, je potrebno obravnavati kot "parkovni gozd" z rekreacijo, splošno kulturno, učno-vzgojno pa tudi z znanstveno raziskovalno funkcijo. Temu je potrebno prilagoditi režim gospodarjenja, ki naj obsega:
– nego gozda;
– izjemno sečnjo drevja zaradi varstvenih ali gozdnogojitvenih ukrepov in spravilo;
– ohranjanje in negovanje strnjenega gozda z gostim polnilnim slojem na strminah (preprečevanje erozije in padanja kamenja);
– posebno varstvo gozda na območju nadzemnega dela Postojnske jame;
– skrb za čistočo v gozdu.
Za zagotovitev ustrezne oblike vzdrževanja in varovanja bo potrebno urediti odnose z lastniki na podlagi nadomestnih odkupov in plačila odškodnin oziroma rente, kar se določi s posebnim odlokom. Lesnoproizvodna funkcija naj bo podrejena ostalim funkcijam.
Urejanje in vzdrževanje gozda naj poteka pod nadzorom in strokovnim vodstvom ustrezne strokovne organizacije in na osnovi izdelanega načrta vzdrževanja. Čiščenje in odstranjevanje podrasti naj se opravlja izmenično (ne na večjih površinah hkrati) s ciljem ohranjanja stabilnega mešanega gozda z bogatim polnilnim slojem in pestro podrastjo. Spravilo lesa je potrebno izvajati pod strogim nadzorom, da ne pride do poškodb obstoječega drevja in podrasti (izogibati se uporabi težje mehanizacije). Za okleščene veje je potrebno opraviti mletje, pri čemer se biomasa raztrese po gozdu. Strogo je potrebno izvajati prepoved steljarjenja.
17. člen
Zasaditve
Z avtohtonimi rastlinskimi vrstami se zasadijo naslednja območja:
– ograje okrog vodohranov je potrebno ozeleniti (živa meja gaber se zasadi izmenično znotraj – zunaj ali samo zunaj). Na mestih, kjer je ograja postavljena tik ob pot, se ograja prestavi, tam kjer to ni mogoče se opravi korekcija poti;
– ob strelišču, na vrhu brežine, kjer se zasaditev kombinira z varovalno leseno ograjo zaradi varnosti;
– ob Poti na Poljane, SV od dostopa na tradicionalno pot lipovega drevoreda, nasproti vojaškim objektom.
18. člen
Posebni pogoji
V območju UN Sovič so prepovedane naslednje dejavnosti:
– vožnja z motornimi vozili in motornimi kolesi (razen za spravilo lesa, vzdrževalna dela in intervencije);
– nenadzorovana sečnja;
– kurjenje;
– kopanje jam in jarkov;
– plezanje po drevesih in skalah, razen na določenem območju in pod nadzorom;
– odlaganje smeti;
– vsakršnakoli gradnja znotraj območja, ki ni opredeljena v UN, razen za potrebe vzdrževanja komunalnih objektov.
Znotraj območja, ki je opredeljeno kot arheološko, je urejanje rekreacijskih poti in spremljevalnih elementov (tabel ipd.), možno le ob predhodnem soglasju ZVNKD Nova Gorica. Za vse izkope v širšem območju vzpetine je zahtevan spremljevalni arheološki nadzor.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Ureditveni načrt je na vpogled občanom, krajanom, organizacijam in skupnostim v prostorih občine Postojna pri Sekretariatu za varstvo okolja in urejanje prostora ter na Krajevni skupnosti Postojna.
20. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Medobčinski inšpektorat občin Postojna, Cerknica in Ilirska Bistrica v Postojni.
21. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-144/94
Postojna, dne 10. novembra 1994.
Predsednik
Skupščine občine Postojna
Josip Bajc, jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti