Uradni list

Številka 75
Uradni list RS, št. 75/1994 z dne 2. 12. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 75/1994 z dne 2. 12. 1994

Kazalo

2691. Uredba o načinu in metodah za določitev deleža Slovenskih železnic Ljubljana v družbenem kapitalu določenih družbenih podjetij in njihovem lastninskem preoblikovanju, stran 4276.

Na podlagi 21. člena zakona o načinu opravljanja in financiranja prometa na obstoječi železniški mreži ter reorganizaciji in lastninskem preoblikovanju javnega podjetja Slovenske železnice Ljubljana (Uradni list RS, št. 71/93) in prvega odstavka 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o načinu in metodah za določitev deleža Slovenskih železnic Ljubljana v družbenem kapitalu določenih družbenih podjetij in njihovem lastninskem preoblikovanju
1. člen
S to uredbo se določa način in metode za določitev deleža Slovenskih železnic v družbenem kapitalu naslednjih družbenih podjetij (v nadaljnjem besedilu: podjetja):
– SŽ – TTG Slovenijaturist Ljubljana,
– SŽ – Zdravilišče Atomske Toplice Podčetrtek,
– SŽ – Špedicija za mednarodni in notranji promet Fersped Ljubljana,
– SŽ – Železniška tiskarna Ljubljana,
– SŽ – Consulting – Podjetje za izvajanje investicij Ljubljana,
– SŽ – Projektivno podjetje Ljubljana,
– Prometni inštitut Ljubljana d.o.o.,.
– SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Delež v družbenem kapitalu podjetij, ki se prenese na Slovenske železnice, se ugotavlja kot posledica ustanovitvenih vložkov in vlaganj Slovenskih železnic v dejavnost podjetij.
Po tej uredbi ugotovljeni deleži se prenesejo na javno podjetje Slovenske železnice, ki ga določa 15. člen zakona o načinu opravljanja in financiranja prometa na obstoječi železniški mreži ter reorganizaciji in lastninskem preoblikovanju javnega podjetja Slovenske železnice Ljubljana (Uradni list RS, št. 71/93).
2. člen
Delež v družbenem kapitalu podjetij, ki se prenese na Slovenske železnice, se ugotavlja v družbenem kapitalu, ugotovljenem na dan 1. januar 1993, po uredbi o metodologiji za izdelavo otvoritvene bilance stanja (Uradni list RS, št. 24/93, 62/93 in 72/93).
3. člen
Delež Slovenskih železnic v družbenem kapitalu podjetij iz 1. člena te uredbe na dan 1. januar 1993 se ugotovi na naslednji način:
ustan. kap. + 50% obraču. amort. + sovlag. SŽ
--------------------------------------------- x 100 = % deleža SZ
vsa vlaganja v opredmetena osn. Sredstva
Ustanovitveni kapital podjetij so ugotovljene vrednosti osnovnega kapitala, ki so jih pri ustanovitvi podjetij ali njihovih pravnih prednikov v podjetja vložile Slovenske železnice.
Obračunana amortizacija se upošteva od dneva ustanovitve podjetij do 31. decembra 1992 po podatkih iz zaključnih računov.
Sovlaganja Slovenskih železnic predstavljajo sredstva, ki so jih Slovenske železnice vložile oziroma brezplačno odstopile podjetjem v času od ustanovitve podjetij do 31. decembra 1992.
Vsa vlaganja v opredmetena osnovna sredstva predstavljajo naložbe teh podjetij v poslovna sredstva in sredstva skupne porabe za druge namene brez vlaganj v stanovanjska sredstva.
4. člen
Vrednosti ustanovitvenega kapitala, obračunane amortizacije, sovlaganj Slovenskih železnic ter vseh vlaganj v opredmetena osnovna sredstva iz predhodnega člena, se ugotavljajo na podlagi knjigovodskih podatkov in valorizirajo na dan 1. januar 1993.
Valorizacija se opravi s preračunom v DEM po veljavnem srednjem tečaju Centralne banke na zadnji dan poslovnega leta, v katerem so posamezne vrednosti evidentirane.
Tako izračunane vrednosti se iz DEM preračunavajo v SIT po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan 1. januar 1993.
5. člen
Delež Slovenskih železnic v družbenem kapitalu Prometnega inštituta Ljubljana, d.o.o., je že ugotovljen in znaša 100%.
6. člen
Družbeni kapital, ki ostane v podjetjih po ugotovitvi deleža Slovenskih železnic, po v prej navedenih členih te uredbe, se lastninsko preoblikuje po zakonu o lastninskem preoblikovanju podjetij.
7. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 023-03/94-6/2-8
Ljubljana, dne 24. novembra 1994.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti