Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/1994 z dne 30. 11. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/1994 z dne 30. 11. 1994

Kazalo

2679. Sklep o naložbah likvidnostnih presežkov nekaterih pravnih oseb javnega sektorja in o pasivnih obrestnih merah bank v sanaciji, stran 4251.

Na podlagi 9. in 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) je Vlada Republike Slovenije na seji 29. novembra 1994 sprejela
S K L E P
o naložbah likvidnostnih presežkov nekaterih pravnih oseb javnega sektorja in o pasivnih obrestnih merah bank v sanaciji
1
Najvišje obrestne mere, po katerih lahko javni zavodi, družbe ter skladi in agencije, katerih ustanovitelj ali 100% lastnik je Republika Slovenija in, ki pretežni del sredstev za svoje delovanje prejemajo iz državnega proračuna ali imajo z zakonom zagotovljeno financiranje, nalagajo svoje likvidnostne presežke, določa minister za finance s sklepom o obrestnih merah za obrestovanje plasiranih presežkov proračuna Republike Slovenije.
Minister za finance določi obrestne mere za depozite iz presežkov proračuna Republike Slovenije v taki višini, da se povprečna obrestna mera za posamezno vrsto kratkoročnih naložb čimbolj približa 50% realnega dela povprečne efektivne pasivne obrestne mere, ki jo objavlja Banka Slovenije za posamezno vrsto kratkoročnih sredstev.
2
Vlada Republike Slovenije nalaga predstavnikom države v organih upravljanja in nadzornih organih javnih zavodov, družb ter skladov in agencij, katerih edini ustanovitelj ali 100% lastnik ni Republika Slovenija in, ki prejemajo finančna sredstva iz državnega proračuna ali imajo z zakonom zagotovljeno financiranje, da v roku 15 dni skličejo izredne seje svojih organov upravljanja. Na teh sejah so predstavniki države dolžni glasovati za sklep, po katerem uprava navedenih subjektov morebitne likvidnostne presežke nalaga v skladu s prvo točko tega sklepa.
3
Subjekti iz prve in druge točke tega sklepa lahko dajejo namenske kredite in avanse le v mejah osnovne dejavnosti, zaradi katere so bili ustanovljeni, likvidnostne presežke pa lahko nalagajo le v obliki depozitov pri bankah.
4
Dokler velja sklep Banke Slovenije o spremembah in dopolnitvah sklepa o obračunavanju, izločanju in uporabi obvezne rezerve (Uradni list RS, št. 38/94), ne smejo banke v sanaciji v tekočem trimesečju sprejemati depozitov po obrestni meri, ki presega povprečno efektivno pasivno obrestno mero, ki jo za posamezno vrsto kratkoročnih sredstev objavi Banka Slovenije za preteklo trimesečje.
5
Likvidnostni presežki proračuna Republike Slovenije, s katerimi upravlja minister za finance, se smejo praviloma deponirati pri vseh bankah. Pogoje za deponiranje in način deponiranja sredstev, ki je podlaga za sklepanje pogodb določi minister za finance.
Kriterij deponiranja likvidnostnih presežkov proračuna Republike Slovenije pri bankah je največ delež banke v skupnih kreditih vseh slovenskih bank gospodarstvu. Bankam v sanaciji se lahko ta delež poveča do 10 odstotnih točk. Pri določanju nominalnega obsega depozitov pri posamezni banki mora minister za finance ravnati v skladu s 66. členom zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 1994 (Uradni list RS, št. 26/94).
6
Z dnem, ko začne veljati ta sklep preneha veljati sklep o ukrepih za znižanje pasivnih obrestnih mer v bančnem sistemu (Uradni list RS, št. 38/94, 45/94 in 47/94).
7
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 440-06/93-3/12-8
Ljubljana, dne 29. novembra 1994.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti