Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/1994 z dne 30. 11. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/1994 z dne 30. 11. 1994

Kazalo

2674. Odredba o izvajanju zapore psov in mačk ter drugih preventivnih ukrepov zaradi zatiranja in preprečevanja širjenja stekline na območju občine Litija, stran 4246.

Na podlagi 21. točke 35 člena in 16. točke 67. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 6. člena pravilnika o ukrepih za zatiranje in izkoreninjenje stekline pri živalih (Uradni list SFRJ, št. 39/88 in Uradni list RS, št. 37/92) in 65. člena statuta občine Litija (Uradni list RS, št. 5/93) je Izvršni svet Skupščine občine Litija na 115. seji dne 18. 11. 1994 sprejel
O D R E D B O
o izvajanju zapore psov in mačk ter drugih preventivnih ukrepov zaradi zatiranja in preprečevanja širjenja stekline na območju občine Litija
1. člen
Zaradi zavarovanja ljudi in živali pred okužbo s steklino, preprečevanja širjenja stekline, ki je bila ugotovljena pri lisicah z območja občine Litija, so občani oziroma lastniki ali posestniki psov in mačk ter drugih živali dolžni ukrepati po določbah te odredbe.
2. člen
Lastniki oziroma posestniki psov so dolžni zagotoviti cepljenje proti steklini takoj, ko ti dopolnijo starost štirih mesecev. Do starosti štirih mesecev morajo biti psi zaprti v ograjenih prostorih.
3. člen
Psi in mačke morajo biti na zapornem območju, ki obsega območje občine Litija, zaprti ali pripeti in se ne smejo gibati prosto. Pri vodenju psov izven ograjenih prostorov pa morajo biti na jermenu ali povodcu in morajo biti markirani z znamko – registrsko številko, ki jo prejmejo ob cepljenju.
4. člen
Pooblaščena veterinarska organizacija je dolžna pokončavati necepljene pse, potepuške pse in mačke. Lovci lovskih družin so dolžni izvajati odstrel psov, ki se prosto gibljejo v lovišču brez zaščite, kot je navedeno v 3. členu. Odstreljene potepuške pse in mačke ter druge odstreljene živali morajo neškodljivo odstraniti.
5. člen
Lovci so dolžni izvajati intenzivni odlov lisic. Na celotnem območju je prepovedano odiranje lisic, druge mesojede dlakaste divjadi ter psov in mačk.
6. člen
Pooblaščena veterinarska organizacija je dolžna organizirati ubijanje in neškodljivo odstranjevanje živali obolelih za steklino, živali, ki so bile poškodovane – ki jih je ugriznila za steklino obolela druga žival in živali, ki se vedejo – obnašajo drugače, kot je značilno za njihovo vrsto in fiziološko stanje.
7. člen
Prostor, naprave in orodja, ki so bila v stiku s steklo živaljo, se mora razkužiti. Prepovedano je odnašanje živalskih proizvodov in živalskih surovin ter predmetov s katerimi se lahko prenaša steklina iz okuženega dvorišča ali objekta.
8. člen
Na zapornem območju ni dovoljeno prirejati razstave psov in mačk, vzrejenih pregledov in ocenjevanj brez posebnih dovoljenj, ki jih izda pristojni inšpekcijski organ. Promet s psi in mačkami izven zapornega območja za čas zapore ni dovoljen.
9. člen
Kršitve ali neizpolnjevanje določb odredbe se kaznuje v skladu s kazenskimi določbami zakona o zdravstvenem varstvu živali.
10. člen
Ta odredba velja do preklica oziroma do prenehanja bolezni stekline, za katero se šteje, da je prenehala po končani razkužbi in če je od tedaj minilo tri mesece in v tem času ni bilo novega primera obolevnosti za steklino pri živalih.
11. člen
Odredba začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-94/94
Litija, dne 18. novembra 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Litija
Slavko Rokavec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti