Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/1994 z dne 30. 11. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/1994 z dne 30. 11. 1994

Kazalo

2645. Pravilnik o upravljanju šolskih učbeniških skladov, stran 4224.

Na podlagi tretjega odstavka 32. člena zakona o osnovni šoli (Uradni list SRS, št. 5/80, 29/86 in 31/86 in Uradni list RS, št. 8/90 in 12/91-I) izdaja minister za šolstvo in šport
P R A V I L N I K
o upravljanju šolskih učbeniških skladov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja upravljanje šolskih učbeniških skladov na osnovnih šolah v Republiki Sloveniji.
2. člen
Šolski učbeniški sklad (v nadaljevanju: sklad) po tem pravilniku so učbeniki, ki jih osnovna šola (v nadaljevanju: šola) izposoja učenkam in učencem.
3. člen
Za učbenik po tem pravilniku se štejejo učbeniki, potrjeni v skladu s pravilnikom o učbenikih (Uradni list RS, št. 15/93 in 18/93) in so kot učbeniki objavljeni v katalogu veljavnih učbenikov za osnovno šolo.
4. člen
Šola za izposojene učbenike učencem oziroma njihovim staršem ali skrbnikom zaračuna obrabnino za izposojene učbenike. Celoletna obrabnina ne sme biti višja od 1/3 (ene tretjine) maloprodajne cene (z vključenim prometnim davkom) kompleta novih učbenikov posameznega razreda ali povprečja vseh razredov na šoli.
Šola lahko izjemoma zaradi socialnih razlogov posameznega učenca oziroma učenko oprosti plačila obrabnine za tekoče šolsko leto.
5. člen
Šola sme sredstva, pridobljena iz naslova obrabnin, porabiti le za dokup učbenikov. Sredstva uporablja po načelih dobrega gospodarja, tako da ohranja njihovo realno vrednost.
Iz sredstev sklada šola krije tudi stroške upravljanja sklada. Višina stroškov upravljanja se izračunava vsako leto glede na število dejansko izposojenih učbenikov po enačbi:
Podatke o prilivu in odlivu sredstev od obrabnin skupaj s seznamom učbenikov, izločenih iz sklada šola posreduje vsako leto Ministrstvu za šolstvo in šport najkasneje do konca oktobra.
II. VODENJE SKLADA, SPREMLJANJE POTREB PO UČBENIKIH, IZPOSOJA UČBENIKOV TER VODENJE EVIDENCE
6. člen
Šola vodi sklad, spremlja uporabo učbenikov in vsako leto pripravi analizo stanja ter okvirni program potreb po novih učbenikih za naslednje šolsko leto.
Šola pripravi analizo stanja in okvirni program potreb ter oboje pošlje vsako leto Zavodu RS za šolstvo in šport najkasneje do konca marca.
7. člen
Za pregledno vodenje sklada šola vodi naslednje evidence:
– evidenco vseh učbenikov v skladu,
– evidenco izposojenih učbenikov po posameznih učencih za tekoče šolsko leto in
– evidenco pridobljenih in porabljenih sredstev iz naslova obrabnin.
III. POSTOPEK RAZDELJEVANJA UČBENIKOV
8. člen
Šola vsako leto najkasneje meseca maja evidentira potrebe po izposojenih učbenikih in s sredstvi iz obrabnine dokupi nove učbenike.
Učbenike za posamezni razred šola učencem lahko razdeli že pred zaključkom tekočega šolskega leta za prihodnje šolsko leto, najkasneje pa prvi teden pouka v novem šolskem letu.
9. člen
Pri razdeljevanju učbenikov učencem sodelujejo razredniki in predmetni učitelji, ki pripravijo tudi seznam učencev, ki so si učbenike izposodili iz sklada.
IV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
10. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 603-29/94
Ljubljana, dne 17. novembra 1994.
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister
za šolstvo in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti