Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/1994 z dne 11. 11. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/1994 z dne 11. 11. 1994

Kazalo

2531. Odlok o gospodarskih javnih službah v občini Lendava, stran 3963.

Na podlagi prvega odstavka 140. člena ustave RS, 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. in 105. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) ter 3. člena odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o pristojnosti zborov skupščine občine Lendava (Uradni list RS, št. 43/93), je skupščina občina Lendava na skupni seji vseh zborov dne 24. 10. 1994 sprejela
O D L O K
o gospodarskih javnih službah v občini Lendava
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa dejavnosti, ki so gospodarske javne službe (v nadaljevanju: javne službe) v občini Lendava v nadaljevanju: občini) in ureja način njihovega opravljanja.
Kot javne službe se opravljajo dejavnosti, ki so z zakonom določene, kot obvezne gospodarske javne službe in dejavnosti, ki so kot izbirne lokalne javne službe določene s tem odlokom.
2. člen
Javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov.
Izvršni svet skupščine občine je pri predlaganju odločitev na področju javnih služb, ki jih sprejema skupščina občine, ter pri sprejemanju odločitev, ki so v njegovi pristojnosti, dolžan zagotavljati, da se javne službe opravljajo v okviru racionalno, funkcionalno in prostorsko zaokroženih oskrbovalnih sistemih.
II. NAČIN OPRAVLJANJA JAVNIH SLUŽB
3. člen
Občina z enim ali več odloki podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več javnih služb oziroma podrobneje določi elemente iz 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93). Kadar standardi in normativi iz prvega odstavka prejšnjega člena niso predpisani za celotno državo, se predpišejo z odloki občine.
III. JAVNE SLUŽBE
4. člen
Gospodarske javne službe so obvezne in izbirne. Obvezne gospodarske javne službe so določene z zakonom in tem odlokom. Izbirne gospodarske javne službe so določene s tem odlokom.
5. člen
Obvezne gospodarske javne službe so:
1. oskrba s pitno vodo
2. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda
3. ravnanje s komunalnimi odpadki
4. odlaganje ostankov komunalnih odpadkov
5. javna snaga in čiščenje javnih površin
6. urejanje lokalnih cest, javnih poti, površin za pešce, zelenih površin
7. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov
8. pokopališka in pogrebna dejavnost.
6. člen
Izbirne gospodarske javne službe so:
1. oskrba naselja s toplotno energijo
2. oskrba naselij z zemeljskim plinom
3. vzdrževanje komunalnih objektov in naprav individualne rabe in skupne rabe
4. plakatiranje, izobešanje zastav in transparentov
5. javna razsvetljava v naseljih, ki obsega razsvetljavo prometnih in drugih javnih površin v naselju
6. kabelsko razdelilni sistem za sprejem in distribucijo RTV signalov
7. vzdrževanje športno rekreacijskih objektov.
7. člen
Javne službe iz 5. in 6. člena tega odloka se opravljajo ali izvajajo na celotnem območju občine, če z akti iz 3. člena tega odloka za posamezne javne službe ni določeno drugače.
8. člen
Kot izbirne javne službe se lahko izvajajo tudi druge dejavnosti, ki jih določa skupščina občine ali z njenim pooblastilom izvršni svet.
IV. NAČIN IZVAJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
9. člen
Izvajanja gospodarskih javnih služb zagotavlja občina neposredno in z dajanjem koncesij.
10. člen
Občina praviloma zagotavlja izvajanje obveznih gospodarskih javnih služb iz 5. člena tega odloka, razen dimnikarske obveznosti, preko javnega podjetja.
11. člen
Javno podjetje se v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe, ustanovi kot podjetje v lasti občine ali kot javno podjetje z vložki zasebnega kapitala.
Zaradi zagotavljanja javnih dobrin iz 5. člena tega odloka občina kot ustanoviteljica oziroma soustanoviteljica javnega podjetja s posebno pogodbo prenese pravico uporabe objektov in naprav, potrebnih za izvajanje gospodarske javne službe na javno podjetje.
Ustanoviteljske pravice do javnega podjetja izvršuje izvršni svet skupščine občine.
12. člen
Če narekujejo razlogi, ekonomičnosti ali racionalnosti izvajanja gospodarskih javnih služb lahko občina v skladu z zakoni, ki urejajo gospodarske javne službe, posamezne dejavnosti iz 5. člena tega odloka zagotavlja tudi z dajanjem koncesij oseba zasebnega prava ali z vlaganjem javnega kapitala v zasebno-pravne subjekte.
13. člen
Za izvajanje izbirnih gospodarskih javnih služb lahko občina da koncesijo pravni ali fizični osebi, ki je registrirana in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
14. člen
Izvajalca dejavnosti, ki je predmet koncesije, (v nadaljevanju: koncesionar) izbere pristojni organ občine na podlagi javnega razpisa.
Pogoje za opravljanje koncesionarne gospodarske javne službe ter pogoje za izbor najugodnejšega ponudnika na podlagi javnega razpisa določi SO s koncesijskim aktom v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
Postopek javnega razpisa in izbire koncesionarja izvede izvršni svet ali od njega imenovana komisija za izbor najugodnejšega ponudnika, ki predlog o izbiri posreduje izvršnemu svetu skupščine občine, kateri o podelitvi koncesij odloči z upravno odločbo.
Ponudnik, ki meni, da so bila kršena pravila postopka javnega razpisa ali izbire koncesionarja ali da je izbor neutemeljen, lahko zahteva varstvo v skladu z zakonom.
15. člen
Z izbranim koncesionarjem sklene pogodbo o koncesiji izvršni svet skupščine občine v imenu in za račun občine.
16. člen
Na podlagi odločitve skupščine občine se lahko zagotovi izvajanje dejavnosti iz okvira gospodarskih javnih služb z vlaganji finančnih in drugih sredstev v zasebno pravne subjekte.
Vlaganje sredstev se opravi z zbiranjem ponudb na podlagi javnega razpisa. Postopek javnega razpisa in izbire je enak postopku iz 13. in 14. člena tega odloka.
17. člen
Koncesijska pogodba ali pogodba o vlaganju se lahko skladno z zakonom sklene tudi s tujo pravno ali fizično osebo.
V. UPRAVNE, STROKOVNO TEHNIČNE, ORGANIZACIJSKE IN RAZVOJNE NALOGE
18. člen
Upravne naloge (normativne, procesne in nadzorne) ter strokovno tehnične, organizacijske in razvojne naloge na področju gospodarskih javnih služb opravlja pristojni občinski organ, v skladu s pristojnimi, ki so določene s predpisom o organizaciji in delu občinske uprave ter v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
19. člen
Kadar to narekujejo razlogi racionalnosti in ekonomičnosti ali če so potrebna posebna strokovna znanja ali oprema, lahko upravni organ s soglasjem izvršnega sveta s pogodbo poveri izvajanje posameznih nalog, iz prejšnjega člena tega odloka, za opravljanje takšnih nalog registrirani organizaciji, samostojnemu podjetniku, posamezniku ali javnemu podjetju.
VI. VARSTVO UPORABNIKOV
20. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin se oblikuje svet uporabnikov občine, ki ga imenuje skupščina občine in ima 9 članov.
21. člen
Svet uporabnikov:
- usklajuje interese prebivalcev v lokalni skupnosti in predlaga skupne predloge skupščini občine in njenemu izvršnemu svetu
- zastopa interese krajanov v zvezi z načrtovanjem in financiranjem javnih služb in s tem povezanih objektov in naprav v razmerju do skupščine in njenega izvršnega sveta
- zastopa interese krajanov v razmerju do izvajalcev storitev in opozarja na pomanjkljivosti in predlaga izboljšave
- opravlja druge naloge v skladu s svojimi pravili in drugimi akti o poslovanju.
Skupščina občine zagotovi materialne in finančne pogoje za delo sveta uporabnikov.
22. člen
V primeru kršitve dolžnosti s strani izvajalca javnih služb, lahko uporabnik od pristojnega organa občine zahteva izdajo odločbe, s katero naj ta odloči o pravici uporabnika do storitve in naloži izvajalcu ustrezno ravnanje.
23. člen
Skupščina občine in izvršni svet sta dolžna obravnavati pripombe in nasvete uporabnikov.
Skupščina občine je dolžna obvestiti svet uporabnikov o svojih stališčih in ukrepih v skladu s poslovnikom o svojem delu, izvršni svet pa najkasneje v 30 dneh od dneva, ko je prejel pripombo ali predlog sveta uporabnikov.
VII. FINANCIRANJE JAVNIH SLUŽB
24. člen
Storitve javnih služb, ki so individualno določljive in izmerjene, se financirajo iz cene, ki jo plačujejo njihovi uporabniki glede na količino porabe.
Predlog cene posamezne storitve izdela izvajalec in ga s potrebno dokumentacijo predloži v potrditev izvršnemu svetu skupščine občine.
Izvršni svet lahko odloči, da se cene posameznih storitev plačujejo diferencirano glede na posamezne vrste uporabnikov in glede na količino porabljenih sredstev.
Cene se lahko tudi subvencionirajo iz proračuna.
25. člen
Storitve gospodarskih javnih služb, ki so povezane z nesorazmerno velikimi stroški se lahko financirajo iz proračuna občine.
26. člen
Občina lahko za financiranje lokalnih javnih služb predpiše davek v skladu s predpisi, ki urejajo financiranje porabe.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
27. člen
Postopek za ustanovitev sveta uporabnikov iz 20. člena tega odloka izvede izvršni svet v treh mesecih od dneva njegove uveljavitve.
28. člen
Do ustrezne zakonske ureditve razmejitve financiranja obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb med republiko in občino (lokalno skupnostjo) se za proračunsko financiranje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb uporabljajo določbe veljavnih predpisov.
29. člen
Z dnem pričetka veljavnosti tega odloka preneha veljati odlok o komunalnih dejavnostih občine Lendava (Uradne objave občin Pomurja, št. 4/84) in spremembe in dopolnitve odloka o komunalnih dejavnostih občine Lendava (Uradne objave občin Pomurja, št. 1/91)
Javno podjetje Komunala Lendava, p.o. se v skladu z določili zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 55/92, 7/93 in 31/93), zakona o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 30/93) in tega odloka preoblikuje v javno komunalno podjetje v roku in na način, določen s prej navedenimi predpisi.
30. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 352-4/94
Lendava, dne 30. maja 1994.
Predsednik
Skupščine občine Lendava
Štefan Cigut l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti