Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/1994 z dne 5. 11. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/1994 z dne 5. 11. 1994

Kazalo

2494. Odlok o ureditvenem načrtu mestnega jedra Mozirje, stran 3888.

Skupščina občine Mozirje je na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90) in 38. člena statuta občine Mozirje ter 70. člena poslovnika SO Mozirje (Uradni list RS, št. 19/93, 35/93, 8/94) na seji dne 13. 10. 1994 sprejela
ODLOK
o ureditvenem načrtu mestnega jedra Mozirje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme ureditveni načrt mestnega jedra Mozirje, ki ga je izdelala Univerza v Ljubljani -Fakulteta za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo -Oddelek arhitekture iz Ljubljane, pod številko 40/89 junija 1990 v sodelovanju z Zavodom za urbanistično načrtovanje in razvoj občine Mozirje.
2. člen
Ureditveni načrt vsebuje tekstualni in grafični del z naslednjo vsebino:
A) Tekstualni del:
– Prostorska analiza in zgodovinski razvoj
– Tehnično poročilo
– Pravilnik o urejanju prostora
– Odlok o ureditvenem načrtu (osnutek)
– Analiza posameznih stavb na trgu
– Spisek parcel in lastnikov B) Grafični del:
1. Izris iz DP občine Mozirje
2. Meja ureditvenega območja
3. Analiza talnih površin
4. Analiza namembnosti
5. Analiza starosti – etažnosti – materialov
6. Analiza streh
7. Evidenca naravne in kulturne dediščine
8. Ureditvena situacija 1:1000
9. Predvideni objekti 1:1000
10. Situacija komunalnih naprav 1:1000
11. Parcelni pas – aksonometrija 1:200
12. Predlog poslovno stanovanjske hiše 1:200
II. OBMOČJE OBRAVNAVE
3. člen
Meja območja obravnave je razvidna iz grafičnih prilog (list št. 2).
Obodna meja ureditvenega načrta:
Od izhodiščne točke pri odcepu regionalne ceste za Žekovec poteka meja ob notranjem robu cestišča regionalne ceste Žekovec-Mozirje in to do križišča s krajevno cesto parc. št. 696/2. Od tu poteka meja v smeri zahoda in preko naslednjih parcel: 347/4, 346/6, 345/5, 343/1, 362/1, 337, 362/2; dalje poteka meja ob parcelah 340/1 in 375 do krajevne ceste parc. št. 683/2, kjer se obrne proti jugu ob zunanjem robu krajevne ceste parc. št. 683/2 do križišča s krajevno cesto parc. št. 683/2 in nato proti vzhodu do križišča krajevne ceste parc. št. 685/2 in ob njenem robu do križišča s krajevno cesto parc. št. 687/1. Od tu poteka meja ob robu krajevne ceste parc. št. 687/1 proti vzhodu. Ob križišču s krajevno cesto parc. št. 530/12 zavije ob cesti proti jugu, prečka cesto proti vzhodu, po meji parcele 528, nato proti jugovzhodu po meji parcele 24 in 535/1. Dalje poteka priti severovzhodu ter seče parceli št. 535/1 in 25/1 do križišča krajevne ceste parc. št. 687/1. Nato poteka po zunanjem robu krajevne ceste parc. št. 687/1 proti severovzhodu vse do križišča s cesto Mozirje-Loke, kjer se obrne proti severu ob robu ceste do meje parcele št. 68/2, od koder poteka po meji te parcele proti severovzhodu, dalje po meji parcele št. 68/1. Nato preseče parcele št. 73/2, 73/1 ter 75/1 vse do križišča z regionalno cesto R-341 do izhodiščne točke.
III. URBANISTIČNA ZASNOVA
4. člen
Ureditveni načrt mestnega jedra Mozirja upošteva zgrajene objekte in zgodovinsko zasnovo trga. Vsi predvideni posegi morajo upoštevati ohranitev naselbinske podobe in ohranitev kvalitetne stavbne dediščine.
Ureditveni načrt daje možnost za razvoj obstoječih in uredbo novih dejavnosti, kar pomeni kontinuiteto razvoja naselja. Tako se ohranja obstoječa porazdelitev dejavnosti:
– naselbinska enota pod cerkvijo – ob Trnavi -stanovanjski objekti z možnostjo storitveno-trgovske ponudbe v sklopu objektov,
– naselbinska enota na Tratah – obstoječi objekti z možnostjo spremembe namembnosti v obstoječih gabaritih,
– naselbinska enota med Trnavo in krajevno cesto parc. št. 687/1 obstoječi stanovanjski objekti z možnostjo delnih dozidav ter novogradnja stanovanjskih objektov na prostih parcelah,
– naselbinska enota ob cesti Mozirje-Loke – obstoječi objekti z možnostjo prizidav in rekonstrukcij,
– naselbinska enota osrednjega trga – ohranitev obstoječe zazidave z možnostjo spremembe namembnosti, ustreznimi rekonstrukcijami in delnimi dozidavami,
– prostor med osrednjim trgom in regionalno cesto Mozirje-Žekovec
– pozidava poslovno-stanovanjskih objektov na prostih parcelah, rekonstrukcije obstoječih dvoriščnih objektov, ureditev dovozne ceste in parkirnih prostorov za mestno jedro.
IV. PREDVIDENI OBJEKTI IN NAPRAVE TER DRUGI POSEGI V PROSTOR
5. člen
V območju ureditvenega načrta je predvidena gradnja 26. novih objektov kot zapolnitev obstoječe pozidave, 4. prizidki, 1. gospodarski objekt in 1. rekonstruiran objekt.
6. člen
Objekti št. 4, 5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 28, so stanovanjsko-poslovni objekti s pritličjem, etažo in izkoriščenim podstrešjem: Poslovna dejavnost mora služiti turistični, oskrbni ali storitveni dejavnosti. Obrtne dejavnosti, ki povzročajo hrup in onesnaževanje okolja niso dovoljene.
7. člen
Objekti št. 1, 2, 3, 17, 18, 31 in 32 so stanovanjske hiše s kletjo, pritličjem in izkoriščenim podstrešjem.
8. člen
Objekt št. 13 je rekonstruiran gospodarski objekt s pritličjem in izkoriščenim podstrešjem za stanovanje.
9. člen
Objekt št. 29 je gospodarski objekt – pritličje.
10. člen
Objekti s številko 7, 8, 27, in 33 so prizidki k obstoječim objektom za povečanje stanovanja oziroma poslovnih prostorov. Gabariti bodo prilagojeni obstoječim objektom.
11. člen
Objekti s številko 9, 16, 26 in 30 so poslovno-trgovski objekti s pritličjem, etažo in izkoriščenim podstrešjem.
12. člen
Dozidave in nadzidave obstoječih objektov so dovoljene le izjemoma in z upoštevanjem predhodnih pogojev Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine iz Celja.
V. MERILA IN POGOJI ZA ARHITEKTURNO OBLIKOVANJE IN UREJANJE ZELENIH POVRŠIN
Arhitekturno oblikovanje
13. člen
Arhitekturno oblikovanje mora biti podrejeno in usklajeno z oblikovnimi značilnostmi obravnavanega območja. Pri tem je upoštevati naslednje pogoje:
– kulturno-zgodovinsko izročilo obravnavanega prostora,
– enovitost naselbine,
– lego objektov,
– gradbene linije,
– naklone strešin in barvo kritine (opečna kritina),
– v javne objekte omogočiti dostop invalidom. Sestavni del ureditvenega načrta je idejna-arhitektonska rešitev glavne ulice s katalogom opreme, ki bo obvezna za oblikovanje.
Oblikovanje in urejanje zelenih površin
14. člen
Ureditev zelenih površin obsega prilagajanje naravnim razmeram:
-obstoječe zelene površine je potrebno čim bolj ohraniti in urediti,
– posebno skrb je posvetiti zaščitenim drevesom in njihovi neposredni okolici,
– po izgradnji novih objektov je potrebno okolico objektov zazeleniti,
– izbor nove vegetacije mora ustrezati flori območja, predvidenemu namenu in dopolnitvi obstoječe vegetacije,
– ob obstoječih in novih objektih eventualne žive meje ne smejo presegati višine 70 cm in morajo biti odmaknjene od roba vozišč najmanj 1 m.
VI. DRUGI POGOJI ZA IZVAJANJE UREDITVENEGA NAČRTA
Pogoji za varstvo okolja in zmanjšanje njegove ogroženosti
15. člen
Vsi posegi v prostor morajo izboljšati pogoje bivanja in odpravljati negativne vplive obstoječe ureditve. Upoštevati je naslednje pogoje:
– novi objekti morajo biti odmaknjeni od obstoječih oziroma predvidenih najmanj toliko, da so zagotovljeni higiensko-zdravstveni, požarno-varstveni pogoji,
– v javne objekte morajo biti omogočeni dostopi invalidom,
– novi objekti ne smejo imeti motilnih vplivov na okoliške objekte,
– v objektih ne sme biti dejavnosti, ki bi vplivale moteče na okolico, ki bi onesnaževale okolje ali povzročale nevarnost za ljudi in premoženje.
Pogoji za varovanje kulturne in oblikovane naravne dediščine
16. člen
Obravnavano območje ureditvenega načrta varujemo kot naselbinski spomenik. Stavbe, za katere velja varstveni režim I., II., III. in IV. stopnje so označene na grafični prilogi "Evidenca naravne in kulturne dediščine".
VII. KOMUNALNA UREDITEV
17. člen
Vodovod:
Celotno ureditveno območje bo priključeno na obstoječo krajevno vodovodno omrežje.
18. člen
Kanalizacija:
Z izgradnjo sekundarnega kanalizacijskega omrežja bo celotno območje priključeno na obstoječi kolektor in čistilno napravo Mozirje. Vsi priključki morajo biti izvedeni po pogojih upravljalca kanalizacije.
19. člen
Elektrika:
Obstoječi in predvideni objekti bodo priključeni na obstoječi razvod in obstoječe trafo postaje.
Priključitev posameznih objektov se mora izvesti po pogojih upravljalca – distributerja.
20. člen
Telefon:
Obstoječe telefonsko omrežje je potrebno dograditi z možnostjo priključkov za nove in obstoječe objekte, ki še nimajo priključkov.
21. člen
Promet
Navezovanje območja:
Dostop v območje mestnega trga Mozirje je iz regionalne ceste R-341 in to iz zahodne in vzhodne smeri.
Notranji promet poteka po "glavni" trški cesti z odcepi proti posameznim območjem znotraj območja. Za razbremenitev prometa v samem trgu in za pridobitev potrebnih parkirnih prostorov je predvidena izgradnja napajalne ceste s parkingi na severni strani trga – s priključkom na regionalno, cesto Mozirje-Žekovec. Prometni režim je prikazan v grafični prilogi "Arhitektonska ureditev trga Mozirje".
22. člen
Mirujoči promet:
Z preureditvijo trga Mozirje in izgradnjo napajalne ceste bo pridobljeno ustrezno število parkirnih mest, ki bodo služila stanovalcem in obiskovalcem.
23. člen
Peš promet:
Ob glavnih prometnicah območja se naj peš promet uredi s pločniki – predvidoma na obeh straneh cestišča.
24. člen
Javni promet:
V območju ureditvenega načrta ni predvidenih avtobusnih postajališč, niti parkirnih prostorov za avtobuse in tovorna vozila. Do vseh javnih in stanovanjskih objektov je zagotoviti možnost dovoza s tovornimi vozili.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
25. člen
S tem odlokom prenehajo veljati določila prostorskih ureditvenih pogojev za dele naselij (Uradni list RS, št. 66/93), ki se nanašajo na območje ureditvenega načrta.
26. člen
Površine v območju urejanja s tem odlokom se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s tem ureditvenim načrtom.
27. člen
Do pričetka gradnje predvidenih objektov in ureditev, ostaja namembnost zemljišč nespremenjena.
28. člen
Poleg določil tega odloka je pri načrtovanju objektov in ureditev upoštevati vse pogoje iz soglasij, ki so sestavni del projekta iz 1. člena tega odloka.
29. člen
Za vse posege v prostor v obravnavanem območju mora biti izdelana lokacijska dokumentacija in pridobljena vsa predpisana soglasja.
30. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna urbanistična inšpekcija.
31. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled pri pristojni upravni organizaciji za urejanje prostora občine Mozirje.
32. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-11/92-94-01
Mozirje, dne 13. oktobra 1994.
Predsednik
Skupščine občine Mozirje
Franc Miklavc, inž. les. ind. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti