Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/1994 z dne 27. 10. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/1994 z dne 27. 10. 1994

Kazalo

2397. Sklep o kratkoročnih posojilih bankam, stran 3740.

Na podlagi 5. točke 25. člena, 30. člena in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-1) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o kratkoročnih posojilih bankam.
1. Banka Slovenije daje bankam, v okviru ukrepov za uravnavanje količine denarja v obtoku in v skladu s tekočimi denarnimi gibanji, okvirna kratkoročna posojila z rokom dospelosti do enega meseca.
Podlaga za črpanje kratkoročnih posojil so vpisani blagajniški zapisi Banke Slovenije v tujem denarju.
2. Znesek, do katerega lahko posamezna banka črpa kratkoročno posojilo, se določi z uporabo koeficienta, izračunanega za vsako banko, v rokih in na način, določen s tem sklepom.
3. Koeficient se izračuna vsak mesec na podlagi dnevnih podatkov za predhodni mesec in je delež posamezne banke v vsoti skupnega zneska presežka nad predpisano neto devizno pozicijo, določeno s sklepom o najmanjšem znesku deviz, ki ga morajo imeti pooblaščene banke (Uradni list RS št. 21/94 s spremembami), stanja vpisanih blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju z rokom dospelosti nad 120 dni in stanja začasno prodanih deviz Banki Slovenije z obveznim povratnim odkupom.
4. Za zavarovanje obveznosti iz naslova posojila zastavi banka terjatve iz blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju po nominalni vrednosti, najmanj v višini 120 odstotkov odobrenega posojila, za celotno obdobje do dokončne poravnave vseh obveznosti iz tega posojila. Rok dospelosti blagajniških zapisov, uporabljenih za zavarovanje, mora biti daljši od šest dni po roku dospelosti posojila.
5. Guverner Banke Slovenije določi s sklepom o posredovanju Banke Slovenije na denarnem trgu s kratkoročnim posojilom višino okvirnega skupnega zneska posojila, način izračuna koeficientov iz dnevnih podatkov in koeficiente, ki določajo deleže posameznih bank, obrestno mero, izraženo v odvisnosti od splošne eskontne mere Banke Slovenije, rok in način črpanja, način vračila in druge pogoje za črpanje kratkoročnega posojila. Sklep in ponudbo o posredovanju s kratkoročnimi posojili pošlje Banka Slovenije vsem bankam.
6. Banka Slovenije sklene z vsako banko okvirno pogodbo o črpanju kratkoročnih posojil, s katero se določijo pogoji za črpanje in vračanje posojil, način obračunavanja in plačevanja obresti, način zavarovanja obveznosti izčrpanih posojil in druge pogoje.
7. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 22-0237/94
Ljubljana, dne 18. oktobra 1994.
Predsednik Sveta Banke Slovenije
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti