Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1994 z dne 23. 9. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1994 z dne 23. 9. 1994

Kazalo

2015. Navodilo o postopku za nadomestitev dela stroškov delodajalcu za ohranitev produktivnih delovnih mest, stran 3255.

Na podlagi 51. člena, zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91, 12/92, 71/93, 2/94 in 38/94) ter 29. in 32. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja ministrica za delo, družino in socialne zadeve
NAVODILO
o postopku za nadomestitev dela stroškov delodajalcu za ohranitev produktivnih delovnih mest
1. člen
To navodilo določa postopek za nadomestitev dela stroškov delodajalcu za ohranitev produktivnih delovnih mest (v nadaljnjem besedilu: nadomestitev dela stroškov) v gospodarskih družbah, zadrugah ter v podjetjih (v nadaljnjem besedilu: družba), v katerih poteka kadrovsko prestrukturiranje.
Določba prejšnjega odstavka tega člena se ne nanaša na družbe, v katerih je vložen javni kapital oziroma na sofinanciranje programa razreševanja presežnih delavcev.
2. člen
Delodajalec uveljavlja nadomestitev dela stroškov tako, da ministrstvu pristojnemu za delo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) predloži:
1. pisno vlogo,
2. izvleček iz dokumentov o prestrukturiranju družbe (v nadaljnjem besedilu: elaborat), potrjen s strani pristojnega organa upravljanja in nadzornega organa, katerega sestavni del so tudi ukrepi za ohranitev produktivnih delovnih mest,
3. stroškovnik izvajanja ukrepov za ohranitev produktivnih delovnih mest iz 2. točke tega člena.
3. člen
Vloga, ki jo delodajalec predloži ministrstvu, mora vsebovati:
– podatke iz sodnega registra o družbi, ki se prestrukturira,
– pravno-organizacijsko obliko družbe v zadnjih dveh letih pred dnevom vložitve vloge,
– računovodske izkaze in poslovno poročilo za zadnje poslovno leto, ki morajo prikazovati resnično stanje premoženja in poslovni izid družbe (BON-1 in 2),
– prikaz kadrovske fluktuacije v zadnjih dveh letih pred dnevom vložitve vloge,
– prikaz sedanje in predvidene kadrovske strukture družbe (obrazca Ml in M2) z določeno časovno dinamiko kadrovskega prestrukturiranja,
– obliko sodelovanja delodajalca s sredstvi oziroma višino vloženih sredstev v kadrovsko prestrukturiranje v zadnjih dveh letih pred vložitvijo vloge,
– navedbo odgovorne osebe oziroma organa, ki je odgovoren za izvedbo elaborata in za podpis pogodbe o nadomestitvi dela stroškov.
4. člen
Na podlagi elaborata lahko ministrstvo nadomesti del stroškov delodajalcu za nadomestitev dela stroškov za ohranitev delovnih mest, zlasti pa za:
– sofinanciranje odpiranja novih produktivnih delovnih mest,
– prekvalifikacijo oziroma dokvalifikacijo delavcev,
– nadomestitev plač delavcev,
– krajši delovni čas delavcev.
5. člen
Delodajalec lahko uveljavlja sofinanciranje odpiranja novih produktivnih delovnih mest, če za nedoločen čas zaposli brezposelno osebo, ki ne prejema denarnega nadomestila za primer brezposelnosti in je pred sklenitvijo delovnega razmerja največ dve leti prijavljena pri Republiškemu zavodu za zaposlovanje oziroma, če zaposli delavca, ki ima z aktom pristojnega organa določen status trajno presežnega delavca in ne izpolnjevanje zahtev iz 5. člena zakona o pogojih za refundiranje prispevkov, ki jih plačujejo delodajalci za socialno zavarovanje.
Ministrstvo lahko sredstva iz prvega odstavka tega člena dodeli na podlagi pogodbe tudi drugim subjektom, ki opravljajo dejavnost izobraževanja delavcev za poklicno prekvalifikacijo oziroma dokvalifikacijo.
6. člen
Delodajalec lahko uveljavlja nadomestitev dela stroškov za prekvalifikacijo oziroma dokvalifikacijo delavcev, če se poklicno izobražujejo delavci, ki so na dan predložitve elaborata za nedoločen čas zaposleni pri delodajalcu in so, v skladu z elaboratom, vključeni v kadrovsko prestrukturiranje družbe.
7. člen
Delodajalec lahko uveljavlja nadomestitev plač delavcev, če ta sredstva predstavljajo največ 30% vseh načrtovanih sredstev za kadrovsko prestrukturiranje družbe in če ne presegajo 50% vseh sredstev namenjenih za nadomestitev dela stroškov, ki jih delodajalec lahko uveljavlja po tem navodilu.
Če delodajalec uveljavlja delno nadomestitev plač za starejše delavce oziroma invalide, lahko sredstva iz prejšnjega odstavka tega člena predstavljajo največ 50% vseh načrtovanih sredstev za prestrukturiranje oziroma sanacijo družbe.
Nadomestitev plač za posameznega delavca ne sme presegati 70% delavčeve bruto plače oziroma povprečno bruto plačo v gospodarstvu po zadnjih znanih podatkih Zavoda za statistiko Republike Slovenije v obdobju enega meseca pred predložitvijo elaborata.
8. člen
Delodajalec lahko uveljavlja nadomestitev dela stroškov za krajši delovni čas delavcev, če program prestrukturiranja družbe zahteva ekonomsko upravičen krajši delovni čas, kar se predvidi in ovrednoti v elaboratu.
V krajši delovni čas iz prejšnjega odstavka tega člena mora biti vključena najmanj ena tretjina vseh zaposlenih v družbi ali najmanj polovica zaposlenih v posamezni organizacijski enoti družbe. Krajši delovni čas mora trajati najmanj 60 delovnih dni v tekočem koledarskem letu.
Med krajšima delovnima časoma mora preteči najmanj šest mesečno obdobje polnega delovnega časa.
Nadomestilo dela stroškov za krajši delovni čas delodajalec lahko uveljavlja največ enkrat letno, v obdobju 3 let, kar je najdaljši čas za izvajanje ukrepa, pa se nadomestitev dela stroškov lahko izplača največ za skupno 12 mesecev.
9. člen
Ministrstvo lahko delodajalcu nadomestiti del stroškov za namene iz 4. člena tega navodila, če oceni da so navedbe delodajalca v elaboratu verodostojne ter predvideni ukrepi realni.
Temeljni kriterij za ohranitev nadomestitve dela stroškov delodajalcu za ohranitev produktivnih delovnih mest je celovita presoja stanja in možnosti za obstoj družbe na osnovi analize elaborata oziroma vloge delodajalca.
Pri ocenjevanju ustreznosti predloženega programa in ukrepov za ohranitev produktivnih delovnih mest se kot prednostni kriteriji upoštevajo:
– da gre za ohranitev ali uvajanje tržno zanimivega proizvodnega programa z zagotovljenim trgom,
– doseganje čim večjega učinka glede na vložena sredstva,
– da so zagotovljeni tudi drugi viri financiranja,
– da je program izvozno naravnan in temelji na konkurenčni tehnologiji,
– da je čas realizacije programa in ukrepov kratek,
– da se program realizira v občini z visoko stopnjo brezposelnosti ter
– če se program realizira na manj razvitem ali obmejnem območju.
10. člen
Na podlagi popolne dokumentacije in podatkov iz 2. in 3. člena tega navodila, strokovni delavci ministrstva pripravijo mnenje o elaboratu in ga najkasneje v dveh mesecih od dneva prejema vloge posredujejo komisiji, ki jo imenuje ministrica.
Komisija strokovno oceni elaborat ter poda predlog o nadomestitvi dela stroškov. Oceno elaborata in predlog o nadomestitvi dela stroškov sprejme komisija ž večino glasov članov komisije.
Dokončno odločitev o nadomestitvi dela stroškov sprejme ministrica.
11. člen
Komisijo iz 10. člena tega navodila sestavljajo najmanj trije člani, ki so strokovnjaki za področja oziroma dejavnosti, na katere se nadomestitev dela stroškov nanaša. Pri delu komisije sodeluje tudi strokovni delavec ministrstva, vendar brez pravice glasovanja.
Člani komisije ne smejo biti zaposleni, pogodbeno vezani ali imeti lastniških delov oziroma biti člani organov upravljanja pri delodajalcu, ki je podal vlogo.
Delo komisije vodi strokovni delavec ministrstva oziroma član komisije, ki ga določi ministrica.
Strokovna opravila za komisijo opravljajo delavci ministrstva.
12. člen
O dodelitvi pogojev dodelitve in načinu nadzora nad namensko uporabo sredstev za nadomestitev dela stroškov skleneta ministrstvo in delodajalec, pogodbo.
13. člen
Ministrstvo mora pozvati delodajalca k podpisu pogodbe. Pogodba mora biti sklenjena najpozneje v 15 dneh od vročitve poziva delodajalcu k podpisu pogodbe.
Če se delodajalec ne odzove na poziv za podpis pogodbe v roku iz prvega odstavka, se šteje, da je odstopil od vloge.
14. člen
Ministrstvo oziroma z njegove strani pooblaščena oseba izvaja nadzor nad porabo dodeljenih sredstev, zato mu mora družba v vsakem času omogočiti vpogled v dokumentacijo za izvajanje projekta sofinanciranja produktivnih delovnih mest.
Koristniki sredstev so na zahtevo ministrstva dolžni posredovati tudi poročila o namenski porabi sredstev.
15. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 035-006/94
Ljubljana, dne 22. septembra 1994.
Rina Klinar l. r.
Ministrica
za delo, družino
in socialne zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti