Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/1994 z dne 5. 8. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/1994 z dne 5. 8. 1994

Kazalo

1853. Odlok o ravnanju s plodno zemljo pri izvajanju gradbenih del v občini Radovljica, stran 3041.

Na podlagi 12. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85. 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93) ter 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 ter Uradni list RS, 10/91, 13/93 in 66/93) in 5. člena odloka o organizaciji in delu Skupščine občine Radovljica (UVG, 15/89, Uradni list RS, 23/91, 13/93) je Skupščina občine Radovljica na 6. seji zbora združenega dela, 5. seji zbora krajevnih skupnosti in 6. seji družbenopolitičnega zbora dne 6. julija 1994 sprejela
ODLOK
o ravnanju s plodno zemljo pri izvajanju gradbenih del v občini Radovljica
1. člen
S tem odlokom se na območju občine Radovljica predpisuje način odstranjevanja plasti plodne zemlje pri izvajanju gradbenih del, njenega začasnega shranjevanja ter njeno nadaljnjo uporabo.
2. člen
Plodna zemlja v smislu določil 1. člena tega odloka je dobrina javnega pomena in se sme uporabljati le za vzdrževanje in obnavljanje obstoječih in urejanje novih zelenih površin ter za izboljšanje kmetijskih površin in urejanje zelenih površin za lastne potrebe občanov.
3. člen
Strokovni nadzor in druga strokovna opravila pri ravnanju s plodno zemljo v smislu določil tega odloka, zlasti pri odstranjevanju, deponiranju in uporabi opravlja Javno podjetje Komunala Radovljica.
4. člen
Investitorji oziroma izvajalci gradbenih del morajo pri ravnanju s plodno zemljo upoštevati naslednje pogoje:
1. pred pričetkom zemeljskih del se mora ugotoviti kakovost tal in določiti debelino sloja plodne zemlje,
2. odkop plodne zemlje se mora izvajati le v suhem vremenu in na način, ki ohranja njeno prvotno sestavo in plodnost zemlje,
3. plodna zemlja se mora deponirati na kupe, ki ne smejo biti višji od 1,5 m in ne širši kot 4 m, dolžina deponije je lahko poljubna,
4. deponirana plodna zemlja, ki je predvidena za kasnejšo uporabo, se mora ustrezno zaščititi s primerno zasaditvijo, da se ohrani njena plodnost,
5. plodna zemlja se mora deponirati na mesto, ki ga odredi Javno podjetje Komunala Radovljica v soglasju z upravnim organom, pristojnim za komunalne zadeve,
6. na območju, kjer se izvajajo gradbena dela, se sme deponirati le tista količina plodne zemlje, ki je potrebna za ureditev zelenih površin po načrtu ureditve zelenih površin,
7. pri izkopu kanalov za polaganje komunalnih vodov in naprav je obvezno ločiti vrhnjo plodno plast od spodnje plasti zemlje. Analogno velja tudi za zasipanje.
5. člen
Investitorji oziroma izvajalci gradbenih del so dolžni zahtevati od Javnega podjetja Komunale Radovljica najmanj 7 dni pred pričetkom odstranjevanja plodne zemlje, da jim določi debelino sloja, način odstranjevanja in mesto deponije plodne zemlje.
Če se ugotovi, da bo količina odstranjene plodne zemlje večja, kot je potrebno za ureditev zelenih površin na zazidalnem območju oziroma neposredni okolici objektov odredi Javno podjetje Komunala Radovljica mesto deponije odvečne plodne zemlje.
Izvajalska organizacija mora sporočiti Javnemu podjetju Komunala Radovljica najmanj 14 dni pred odkopom dan pričetka del.
Določbe tega člena ne veljajo za graditelje individualnih stanovanjskih hiš, spremljajočih objektov in kmetijskih objektov, razen dostopnih cest.
6. člen
Upravni organ, pristojen za gradbene zadeve je dolžan upoštevati določila tega odloka pri izdaji lokacijskih in gradbenih dovoljenj.
7. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem določil tega odloka opravlja gradbena inšpekcija in komunalni redar.
8. člen
Z denarno kaznijo od 50.000 SIT do 360:000 SIT se kaznuje pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
– ne upošteva tehničnih normativov pri ravnanju s plodno zemljo (4. člen)
– pred pričetkom odkopa plodne zemlje ne zahteva od Javnega podjetja Komunale Radovljica, da jim določi način odkopa in mesto deponije (prvi odstavek 5. člena)
– ne prijavi začetka del pri odkopu plodne zemlje (tretji odstavek 5. člena)
Z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 60.000 SIT se kaznuje posameznik ter odgovorna oseba pravne osebe, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
9. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-1/94-7
Radovljica, dne 6. julija 1994.
Predsednik
SO Radovljica
Vladimir Černe, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti