Uradni list

Številka 41
Uradni list RS, št. 41/1994 z dne 12. 7. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 41/1994 z dne 12. 7. 1994

Kazalo

1693. Odlok o neprometnih znakih, panojih in transparentih v občini Vrhnika, stran 2761.

Na podlagi drugega odstavka 106. člena zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 38/81, 7/86, 37/87 in 2/88), zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82, 40/84, 29/86 in Uradni list RS, št. 1/91), 52. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91) in pravilnika o neprometnih znakih (Uradni list SRS, št. 17/82 in 22/84) ter 202. člena statuta občine Vrhnika (Uradni list SRS, št. 31/79, 5/82, 11/86 in 2/87), je Skupščina občine Vrhnika na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 9. 6. 1994 sprejela
ODLOK
o neprometnih znakih, panojih in transparentih v občini Vrhnika
1. člen
S tem odlokom se ureja način postavljanja, vzdrževanja in odstranjevanja znakov, ki opozarjajo na kulturni spomenik, zgodovinsko ali naravno znamenitost, obveščajo o napravah in objektih, ki so v neposredni zvezi s prometom in turizmom, znakov s katerimi se udeležence usmerja k podjetjem oziroma ustanovam (v nadaljnjem besedilu: neprometni znaki) ter panojev in transparentov v občini Vrhnika.
2. člen
Neprometni znaki in panoji na območju občine Vrhnika so enotno oblikovani.
Dovoljenje za postavitev neprometnih znakov, panojev in transparentov izdaja Oddelek za družbenoekonomski razvoj in planiranje (v nadaljnjem besedilu: pristojni občinski upravni organ).
Dovoljenje izda za določen' ali nedoločen čas. Evidenco izdanih dovoljenj vodi pristojni upravni organ.
3. člen
Predlagatelj vloži vlogo za izdajo dovoljenja za postavitev neprometnega znaka, panoja ali transparenta organu, ki je pristojen za izdajo dovoljenja.
K vlogi mora biti priložena mapna kopija z označeno lokacijo postavitve, skica znaka v pomanjšanem merilu, soglasje upravljalca ceste ter dokaz o pravici razpolaganja z zemljiščem ali stavbo.
Če pristojni upravni Organ presodi, da bi lahko postavitev neprometnega znaka, panoja ali transparenta negativno vplivala na prostor, pridobi še dodatno urbanistično presojo.
Vsi stroški postopka vključno s soglasji in urbanističnimi presojami so breme predlagatelja.
4. člen
Vsebina znaka mora biti oblikovana in predstavljena tako, da jo uporabnik, ki mu je namenjena, lahko prepozna v trenutku in se mora po osnovnih značilnostih jasno ločiti od prometnih znakov.
Znaki morajo biti estetsko oblikovani, pri tem je potrebno upoštevati njihov pomen in značilnosti prostora, kjer bodo postavljeni.
Velikost znaka ali skupine znakov na eni lokaciji mora biti okolici primerna in ne sme zmanjševati preglednosti prometnih znakov v okolici, preglednosti v križišču oziroma preglednosti ceste ter, kako drugače vplivati na. zmanjšanje varnosti cestnega prometa.
Največja dovoljena velikost neprometnega znaka je.. 1,5 m, velikost neprometnega znaka v skupini na isti lokaciji pa 1.25 m x 0,25 m. Velikost panoja ne sme presegati dimenzij 6 m x 3 m.
5. člen
Postavitev neprometnega znaka, panoja in transparenta v varovalnem pasu ceste opravi upravljalec ceste. Postavitev neprometnih znakov, panojev in transparentov znotraj naselij izven varovalnega pasu ceste opravlja izvajalec, ki ga pooblasti Izvršni svet Skupščine občine Vrhnika.,
Izvajalec, ki znak postavi, mora skrbeti tudi za njegovo vzdrževanje in odstranitev.
Stroške postavitve, vzdrževanja in odstranitve mora izvajalcu plačati naročnik neprometnega znaka, panoja ali transparenta.
6. člen
Od neprometnih znakov, panojev in transparentov se plačuje komunalna taksa v skladu z odlokom o komunalnih taksah v občini Vrhnika.
7. člen
Za neprometne znake, panoje in transparente, ki so ob uveljavitvi tega odloka že postavljeni na območju občine Vrhnika in ki ustrezajo kriterijem iz 4. člena tega odloka morajo njihovi lastniki v roku 90 dni po uveljavitvi odloka pridobiti ustrezno dovoljenje iz 2. člena.
V primeru, da lastnik že postavljenih znakov dovoljenja iz 2. člena tega odloka ne bodo pridobili v predpisanem roku 90 dni, bo organ, pristojen za nadzor nad izvajanjem tega odloka odredil odstranitev znaka na stroške lastnika, lastnik pa se kaznuje tudi za prekršek po 10. členu tega odloka.
8. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Medobčinski inšpektorat občin Idrija, Logatec in Vrhnika in komunalni nadzornik.
9. člen
Z denarno kaznijo do 90.000 SIT se kaznuje za prekršek izvajalec iz 5. člena tega odloka:
– če ne postavi neprometnega znaka, panoja ali. transparent v skladu z dovoljenjem,
– če ne vzdržuje neprometnih znakov, panoja ali transparentov
– če jih ne odstrani v predpisanem roku.
Z denarno kaznijo do 15.000 SIT se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena tudi odgovorna oseba izvajalca.
10. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje takoj na mestu prekrška:
– kdor postavi neprometni znak, pano ali transparent brez dovoljenja,
– kdor uničuje ali drugače poškoduje neprometni znak, pano ali transparent,
– kdor ne pridobi dovoljenj iz 7. člena.
11. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3/11-353-2/94
Vrhnika, dne 9. junija 1994
Predsednik
Skupščine občine Vrhnika
Vinko Tomšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti