Uradni list

Številka 41
Uradni list RS, št. 41/1994 z dne 12. 7. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 41/1994 z dne 12. 7. 1994

Kazalo

1686. Pravilnik o napredovanju zaposlenih v vrtcih v nazive, stran 2729.

Na podlagi drugega in tretjega odstavka 29. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/91-1) ter šestega odstavka 13. člena zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94), izdaja minister za šolstvo in šport v soglasju z ministrom za finance in ministrom za delo, družino in socialne zadeve
PRAVILNIK
o napredovanju zaposlenih v vrtcih v nazive
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V skladu s tem pravilnikom napredujejo vzgojitelji, pedagogi, psihologi, socialni delavci,' specialni pedagogi in knjižničarji, ki so zaposleni v vrtcih in delavci vrtca, ki opravljajo naloge pedagoškega vodje (v nadaljnjem besedilu: delavci vrtca), v naziv mentor, svetovalec in svetnik.
2. člen
V posamezen naziv lahko napreduje delavec vrtca, ki ima strokovno izobrazbo, določeno z zakonom, in delavec vrtca, ki nima ustrezne strokovne izobrazbe, če mu zakon dovoljuje opravljanje dela v vrtcu, če je opravil strokovni izpit in izpolnjuje posebne pogoje, določene s tem pravilnikom.
3. člen
Naziv mentor in svetovalec se pri prvem in drugem napredovanju v naziv pridobita za dobo desetih let.
Tretje napredovanje v naziv mentor oziroma naziv svetovalec ter napredovanje v naziv svetnik je časovno neomejeno.
4. člen
Ravnatelj oziroma drug poslovodni organ vrtca (v nadaljnjem besedilu: ravnatelj) sme napredovati v skladu s tem pravilnikom.
V času opravljanja funkcije se ravnatelju plača določi skladno z zakonom in drugimi predpisi, ki določajo oblikovanje plač direktorjev javnih zavodov.
II. POSTOPEK
5. člen
O napredovanju v nazive po tem pravilniku odloča minister, pristojen za predšolsko vzgojo (v nadaljevanju: minister).
Delavec vrtca, ki v skladu s tem pravilnikom izpolnjuje pogoje za napredovanje, pridobi naziv s 1. decembrom, če je bil predlog za napredovanje vložen v prvem roku, s 1. marcem, če je bil predlog vložen v drugem roku, in s 1. julijem, če je bil predlog vložen v tretjem roku, določenem v 7. členu tega pravilnika.
6. člen
Napredovanje v naziv predlaga ravnatelj oziroma drug poslovodni organ vrtca- ali vodja enote, če enota ni organizirana v okviru vzgojnoizobraževalnega zavoda (v nadaljnjem besedilu: predlagatelj), v soglasju z delavcem vrtca.
Napredovanje ravnatelja vrtca v naziv predlaga predstojnik pristojne organizacijske enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo in šport v soglasju z ravnateljem.
7. člen
Predlagatelj ugotavlja izpolnjevanje pogojev delavcev vrtca za napredovanje trikrat na leto. Predloge za napredovanje vloži pri ministrstvu, pristojnem za predšolsko vzgojo, v prvem roku v mesecu oktobru, v drugem roku v mesecu januarju in v tretjem roku v mesecu maju.
Če predlagatelj ne predlaga napredovanje delavca vrtca v naziv, za katerega izpolnjuje pogoje po tem pravilniku, v roku iz prejšnjega odstavka, lahko delavec vrtca sam predlaga napredovanje do konca novembra, do konca februarja oziroma do konca junija.
Če je predlog za napredovanje vložen po izteku roka iz prejšnjih odstavkov, se o njem odloči v prvem naslednjem roku.
8. člen
Predlog za napredovanje se vloži na obrazcu, ki je sestavni del tega pravilnika.
Predlagatelj mora poleg obrazca priložiti tudi oceno o delovni uspešnosti delavca vrtca, mnenje pristojnega strokovnega organa vrtca k oceni o delovni uspešnosti delavca vrtca, seznam strokovnega izobraževanja delavca in seznam dodatnega strokovnega dela, točkovanega v skladu z 20. členom tega pravilnika.
9. člen
Če vloži predlog za napredovanje delavec vrtca in ne predloži ocene o delovni uspešnosti ter mnenja pristojnega strokovnega organa vrtca k oceni o delovni uspešnosti delavca vrtca, zahteva ministrstvo od predlagatelja, da ju v določenem roku predloži.
Če predlagatelj v roku, ki ga določi ministrstvo, ne predloži dokazov iz prejšnjega odstavka, odloči ministrstvo o predlogu ha podlagi mnenja o delovni uspešnosti delavca vrtca, ki ga pridobi od pristojnega strokovnega organa vrtca.
III. POGOJI ZA NAPREDOVANJE V NAZIV
1. Posebni pogoji za napredovanje v naziv
10. člen
V naziv mentor lahko napreduje delavec vrtca, ki:
– je zaposlen najmanj 4 leta v vzgoji in izobraževanju,
– je uspešen pri svojem delu,
– je uspešno končal programe strokovnega izobraževanja. ki so skupaj ovrednoteni z najmanj 8 točkami,
– je opravil različna dodatna strokovna dela, ovrednotena z najmanj 7 točkami,
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka delavec vrtca, ki je v vzgoji in izobraževanju zaposlen najmanj 25 let, lahko napreduje v naziv mentor, če je uspešen pri svojem delu.
Delavec vrtca, ki napreduje v naziv v skladu s prejšnjim odstavkom, pridobi naziv mentor trajno.
11. člen
V naziv svetovalec lahko napreduje delavec vrtca, ki:
– je imel naziv mentor najmanj 5 let,
– je uspešen pri svojem delu,
– je uspešno končal programe strokovnega izobraževanja, ki so skupaj ovrednoteni z najmanj 7 točkami,
– je opravil različna dodatna strokovna dela, ovrednotena z najmanj 18 točkami, in je od tega zbral najmanj 6 točk za dodatna strokovna dela, navedena v b, c, č, d, e ali f točki 20. člena tega pravilnika.
12. člen
Ne glede na določilo prejšnjega člena lahko v naziv svetovalec izjemoma napreduje delavec vrtca, ki:
– je zaposlen najmanj 4 leta v vzgoji in izobraževanju,
– je nadpovprečno uspešen pri svojem delu,
– je opravil različna dodatna strokovna dela in zbral najmanj 18 točk za dodatna strokovna dela, navedena v b, c, č, d, e ali f točki 20. člena tega pravilnika, pri čemer lahko uveljavlja iz točke b največ 6 točk.
13. člen
V naziv svetnik lahko napreduje delavec vrtca, ki:
– je imel naziv svetovalec najmanj 5 let,
– ima visoko strokovno izobrazbo,
– je uspešen pri svojem delu,
– je uspešno končal programe strokovnega izobraževanja, ki so skupaj ovrednoteni z najmanj 7 točkami,
– je opravil različna dodatna strokovna dela, ovrednotena z najmanj 38 točkami in je od tega zbral najmanj 18 točk za dodatna strokovna dela, navedena v c, č, d, e ali f točki 20. člena tega pravilnika.
14. člen
Ne glede na določilo prejšnjega člena lahko v naziv svetnik izjemoma napreduje delavec vrtca, ki:
– je zaposlen najmanj 8 let v vzgoji in izobraževanju,
– ima visoko strokovno izobrazbo,
– je nadpovprečno uspešen pri svojem delu,
– je opravil različna dodatna strokovna dela in zbral najmanj 38 točk za dodatna strokovna dela, navedena v c, č, d, e ali f točki 20. člena tega pravilnika.
15. člen
Pri vsakokratnem napredovanju v naziv, razen pri prvem napredovanju, se pri ugotavljanju, ali so izpolnjeni pogoji, upošteva strokovno izobraževanje in dodatno strokovno delo, ki ga je delavec vrtca opravil po vložitvi predloga za napredovanje, na podlagi katerega je pridobil naziv.
Delavec vrtca lahko posamezen. končan program strokovnega izobraževanja oziroma posamezno opravljeno dodatno strokovno delo za napredovanje v naziv uveljavlja le enkrat.
2. Doba zaposlitve v vzgoji in izobraževanju
16. člen
Za eno leto zaposlitve v vzgoji in izobraževanju se šteje dvanajst mesecev zaposlitve ne glede na trajanje delovnega časa delavca vrtca.
V dobo zaposlitve iz prejšnjega odstavka se všteva tudi doba opravljanja vzgojnoizobraževalnega dela v socialno varstvenih zavodih za usposabljanje otrok z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju.
V dobo zaposlitve se ne všteva čas pripravništva ter čas odsotnosti delavca vrtca z dela zaradi bolezni, izobraževanja, strokovnega izpopolnjevanja ali drugih vzrokov v nepretrganem trajanju, daljšem od 6 mesecev, razen zaradi strokovnega izpopolnjevanja, na katerega je delavca vrtca napotil zavod oziroma drug delodajalec.
3. Delovna uspešnost
17. člen
Delovna uspešnost po tem pravilniku se ocenjuje na podlagi uspešnosti:
– dela z otroki,
– sodelovanja s starši,
– sodelovanja in timskega dela z delavci vrtca ter drugimi strokovnjaki,
– uporabe strokovnega znanja, pridobljenega z izobraževanjem,.
– drugega dela, ki je posebnost stroke oziroma delovnega mesta.
Delavec vrtca ne more biti ocenjen kot delovno uspešen delavec v času enega leta od dneva dokončnosti odločbe o izrečenem disciplinskem ukrepu.
4. Strokovno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje.
18. člen
Za strokovno izobraževanje po tem pravilniku se šteje organizirano izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje po programih, ki jih izbere in ovrednoti programski svet za strokovno izobraževanje in usposabljanje (v nadaljnjem besedilu: programski svet) na način in po postopku, ki ga določi minister.
Za vsak uspešno končan program strokovnega izobraževanja pripada delavcu vrtca število točk, s katerim je program ovrednoten.
Za strokovno izobraževanje po tem pravilniku se šteje tudi pridobljena diploma, specializacija, magisterij ali doktorat znanosti, ki se tematsko nanaša na področje vzgoje in izobraževanja ter ni pogoj za opravljanje dela na delovnem mestu, na katerega je delavec vrtca razporejen, s tem, da se vrednoti:
– diploma s 4 točkami,
– specializacija s 6 točkami,
– magisterij z 8 točkami,
– doktorat znanosti s 16 točkami.
19. člen
Vrtec mora omogočiti svojim delavcem letno najmanj pet dni strokovnega izobraževanja, ki se upošteva pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za napredovanje v skladu s tem pravilnikom.
5. Dodatno strokovno delo delavcev vrtca
20. člen
Dodatno strokovno delo delavcev vrtca, povezano z vzgojno-izobraževalnim delom, se vrednoti glede na obseg, trajanje in glede na zahtevnost:
a) z eno točko:
1. pet predstavitev vzgojnega dela za skupino študentov ali dijakov,
2. mentorstvo petim študentom oziroma dijakom za pripravo na nastop,
3. enotedensko mentorstvo za vsakih pet študentov oziroma dijakov na pedagoški praksi,
4. enotedensko komentorstvo za vsakih osem študentov oziroma dijakov na pedagoški praksi,
5. pet predstavitev vzgojnoizobraževalnega dela za starše ali sodelavce,
6. priprava in izvedba treh pedagoških delavnic za sodelavce,
7. izvedba treh predavanj za vzgojiteljski oziroma učiteljski zbor ali starše,
8. vodenje priprav in izvedba petih srečanj z aktivnim sodelovanjem otrok, staršev in vzgojiteljic (npr. delavnice, Živ-žav, otroški sejem, kostanjev dan idr.),
9. vodenje skupine otrok na dveh zimovanjih, letovanjih ali planinskih taborih,
10. vodenje priprav in izvedba dveh plavalnih, smučarskih ali drugih tečajev,
11. vodenje priprav in izvedba dveh različnih prireditev za otroke (lutke, igrice idr.),
12. enoletno vodenje izposojevalnice igrač s predstavitvijo igrač otrokom in staršem,
13. enoletno vodenje dodatne interesne delavnice (sekcije, društva) v vrtcu,
14. enoletno vodenje strokovnega aktiva v vrtcu,
15. avtorstvo didaktične igre ali pripomočka, ki ga potrdi ustrezni strokovni organ vrtca oziroma drugega vzgojnoizobraževalnega zavoda,
16. vodenje ali aktivno sodelovanje pri pripravi in izdaji glasila ali publikacije vrtca,
17. vodenje priprav treh tematskih razstav, odprtih za javnost,
18. vodenje priprav ene javne prireditve v kraju,
19. celovita predstavitev dejavnosti vrtca v javnih medijih;
b) z dvema točkama:
1. mentorstvo pripravniku oziroma delavcu vrtca začetniku,
2. mentorstvo trem otrokom, ki so prejeli priznanje na tekmovanju ali javnem natečaju na državni ravni,
3. organizacija in pedagoško vodenje treh zimovanj, letovanj, planinskih taborov in drugih podobnih aktivnosti za otroke,
4. enoletno vodenje strokovnega aktiva, organiziranega na lokalni ali državni ravni,
5. obdobje enega mandata vodenja strokovnega društva, kluba ali sekcije izven vrtca, ki se navezuje na vzgojno-izobraževalno dejavnost,
6. organizacija in vodenje enega strokovnega posveta ali seminarja,
7. organizacija in izvedba javne prireditve na regijski ravni,
8. obdobje enega mandata strokovnega dela v komisiji za strokovne izpite v vzgoji in izobraževanju,
9. eno predavanje ali izvedba pedagoške delavnice na strokovnem izobraževanju ali strokovnem posvetu organiziranem za delavce več vrtcev,
10. izvedba enega programa v zdravstveno terapevtski skupini (šola za starše),
11. en prevod in objava strokovnega članka,
12. ena strokovna recenzija, objavljena v javnem glasilu,
13. prva objava strokovnega članka v strokovnem časopisu ali pedagoški reviji.,
14. recenzija v postopku potrjevanja učbenika, priročnika ali delovnega zvezka;
c) s tremi točkami:
1. mentorstvo otroku, ki je dobil priznanje na mednarodni ravni,
2. priprava ali sodelovanje pri pripravi predloga vzgojnoizobraževalnega programa ali drugega strokovnega gradiva za sprejem na strokovnem svetu RS, pristojnem za vzgojo in izobraževanje,
3. predavanje ali referat na državnem posvetu, kongresu ali konferenci,
4. prva objava raziskovalne haloge,
5. soavtorstvo priročnika za vzgojno-izobraževalno delo, potrjenega v skladu s predpisi,
6. enoletno razvojno-raziskovalno in drugo strokovno delo v povezavi z Zavodom RS za šolstvo in šport, Pedagoškim inštitutom, višjo ali visoko šolo ter drugimi republiškimi institucijami, ki izobražujejo kadre za področje vzgoje in izobraževanja,
7. obdobje enega mandata sodelovanja v strokovnem svetu RS, pristojnem za vzgojo in izobraževanje;
č) s štirimi točkami:
1. referat na mednarodni konferenci ali kongresu,
2. vrhunski dosežek delavca vrtca, dosežen na mednarodni ravni,
3. objavljen prevod učbenika ali priročnika s področja vzgoje in izobraževanja,
4. avtorstvo didaktične igrače, za katero je bilo podeljeno priznanje na državni ravni;
d) s petimi točkami:
1. avtorstvo priročnika, delovnega zvezka ali učnega pripomočka, ki je bil potrjen v skladu s predpisi,
2. soavtorstvo učbenika ali strokovne knjige s področja vzgoje in izobraževanja,
3. obdobje enega mandata vodenja strokovnega sveta RS, pristojnega za vzgojo in izobraževanje;
e) z osmimi točkami:
– avtorstvo učbenika, ki je bil potrjen v skladu s predpisi in obsega do sto strani;
f) z desetimi točkami:
– avtorstvo učbenika, ki je bil potrjen v skladu s predpisi in obsega nad sto strani.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
21. člen
V postopku za napredovanje v naziv še v Času do 31.. 8. 1995 ne ugotavlja izpolnjevanje pogoja uspešno končanih programov izobraževanja, določenega v tretji alinei 10. in 11. člena ter četrti alinei 13. člena tega pravilnika. Šteje se, da je ta pogoj izpolnjen.
V času od 1. 9. 1995 do 31. 8. 1998 se šteje, da je delavec vrtca pogoj iz prejšnjega odstavka izpolnil, če je v posameznem obdobju uspešno končal programe strokovnega izobraževanja, ki so skupaj ovrednoteni z naslednjim številom točk:
– v času od 1. 9. 1995 do 31. 8. 1996 z najmanj 3 točkami,
– v času od 1. 9. 1996 do 31. 8. 1997 z najmanj 5 točkami,
– v času od 1. 9. 1997 do 31. 8. 1998 z najmanj 7 točkami za naziv svetovalec in svetnik ter z najmanj 8 točkami za naziv mentor.
22. člen
Ne glede na določbo prve alinee 11. člena tega pravilnika lahko delavec vrtca napreduje v naziv svetovalec, če je do uveljavitve tega pravilnika v vzgoji in izobraževanju zaposlen najmanj 10 let.
Ne glede na določbo prve alinee 13. člena tega pravilnika lahko delavec vrtca napreduje v naziv svetnik, Če je do uveljavitve tega pravilnika v vzgoji in izobraževanju zaposlen najmanj 15 let.
Predlog za napredovanje po prvem in drugem odstavku tega člena se mora pri ministrstvu vložiti najkasneje do 30. aprila 1996.
23. člen
Ne glede na določbo 7. člena tega pravilnika se lahko predlog za napredovanje delavcev vrtca v letu 1994 pri ministrstvu vloži do konca decembra 1994.
Če predlagatelj najkasneje v dveh mesecih po uveljavitvi tega pravilnika ne predlaga napredovanja delavca vrtca, ki izpolnjuje pogoje v skladu s tem pravilnikom, lahko delavec sam predlaga napredovanje v naziv.
24. člen
Delavci vrtca, ki so izpolnili pogoje za napredovanje do uveljavitve zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94), pridobijo naziv s 23. 4. 1994, če je bil predlog za napredovanje pri ministrstvu vložen do 31. 12. 1994.
Delavci vrtca, ki so izpolnili pogoje za napredovanje po uveljavitvi zakona iz prejšnjega odstavka, pridobijo naziv 60. dan po vložitvi predloga za napredovanje, če je bil predlog pri ministrstvu vložen do 31. 12. 1994.
25. člen
Delavec vrtca, ki je pridobil naziv po pravilniku o napredovanju v nazive v osnovnem in srednjem šolstvu, (Uradni list RS, št. 39/92 in 54/93), obdrži naziv do izteka obdobja, za katerega mu je bil podeljen. Delavec vrtca lahko ponovno napreduje v naziv v skladu s tem pravilnikom.
26. člen
Do določitve načina in postopka za izbiro in vrednotenje programov za izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje v skladu z 18. členom tega pravilnika se uporablja način in postopek, ki ga določa pravilnik o napredovanju v nazive v osnovnem in srednjem šolstvu (Uradni list RS, št. 39/92 in 54/93).
27. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 602-6/93
Ljubljana, dne 13. junija 1994
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister
 
Soglašam
Jožica Puhar l. r.
Ministrica
 
Soglašam
Mitja Gaspari l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti