Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/1994 z dne 8. 7. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/1994 z dne 8. 7. 1994

Kazalo

1653. Navodila za izvajanje sklepa o računovodskih izkazih bank in hranilnic, stran 2601.

Na podlagi 23. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in 3. točke sklepa o računovodskih izkazih bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 40/94) izdaja guverner Banke Slovenije
NAVODILA
za izvajanje sklepa o računovodskih izkazih bank in hranilnic
1. Banke in hranilnice izpolnjujejo in predlagajo računovodske izkaze predpisane v sklepu o računovodskih izkazih bank in hranilnic (Uradni list RS, št. 40/94) na način, ki je določen s temi navodili.
2. Banke in hranilnice sestavijo bilanco stanja na podlagi podatkov iz knjigovodskega stanja računov, predpisanih s kontnim okvirom za banke in hranilnice (Uradni list RS, št. 5/94) in metodologije za sestavo bilance stanja, ki je sestavni del tega navodila.
3. Banke in hranilnice sestavijo izkaz uspeha na podlagi knjigovodskih podatkov o prihodkih in odhodkih v obdobju, za katerega se sestavljajo računovodski izkazi. V posamezne postavke izkaza uspeha se vnesejo podatki za določene konte ali skupine kontov. V primeru navedenih trištevilčnih kontov se v obrazec vnese seštevek zneskov iz štirištevilčnih kontov, predpisanih s kontnim okvirom za banke in hranilnice.
Znesek prihodkov ali odhodkov iz naslova revalorizacijskega izida se vnese v izkaz uspeha iz revalorizacijskega izida, ki ga banke in hranilnice izdelajo ob koncu obračunskega obdobja v obliki obrazca, ki je sestavni del tega navodila.
4. Banke in hranilnice izpolnijo izkaz uporabe dobička ali kritja izgube tako, da v ustrezne postavke vnesejo zneske ugotovljenega dobička, namenjenega za povečanje rezerv, za razdelitev lastnikom, zaposlenim, za druge namene ali pa za prenos nerazporejenega dobička v naslednje leto.
V primeru izkazane izgube, se prikaže znesek izgube, ki se krije v obračunskem obdobju ter znesek, ki ga banka ali hranilnica kot nekrito izgubo prenaša v naslednje obračunsko obdobje.
5. V obrazce iz 2., 3. in 4. točke tega navodila se v stolpce za zneske prejšnjega leta vnašajo podatki iz računovodskih izkazov za predhodno obračunsko obdobje.
6. Zneski v vseh računovodskih izkazih se vpisujejo v tisoč tolarjih.
7. Banke in hranilnice sestavijo računovodske izkaze ob koncu obračunskega obdobja ter ob začetku likvidacije, stečajnega postopka ali nastanka statusnih sprememb.
8. Banke in hranilnice predložijo računovodske izkaze za poslovno leto na predpisanih obrazcih Banki Slovenije najkasneje do 28. februarja naslednjega leta.
V primeru statusnih sprememb med letom banke in hranilnice sestavijo računovodske izkaze po stanju zadnjega dne pred statusno spremembo in jih predložijo Banki Slovenije najkasneje v roku dveh mesecev po datumu statusne spremembe.
9. V primerih, ki jih opredeljuje veljavna zakonodaja, banke in hranilnice predlagajo Banki Slovenije tudi konsolidirane računovodske izkaze najkasneje do 31. marca naslednjega leta.
10. Ne glede na določila 5. točke tega navodila se v računovodskih izkazih po stanju na dan 31. 12. 1994 kot podatek predhodnega obračunskega obdobja vpiše stanje na dan 1. 1. 1994.
11. Navodila začnejo veljati v osmih dneh po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 28. junija 1994.
Banka Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti