Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/1994 z dne 8. 7. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/1994 z dne 8. 7. 1994

Kazalo

1642. Zakon o garanciji Republike Slovenije za obveznosti iz pogodbe o najetju kredita Evropske investicijske banke za projekt gradnje Slovenskih avtocest/a, stran 2589.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
UKAZ
o razglasitvi zakona o garanciji Republike Slovenije za obveznosti iz pogodbe o najetju kredita Evropske investicijske banke za projekt gradnje slovenskih avtocest/A
Razglašam zakon o garanciji Republike Slovenije za obveznosti iz pogodbe o najetju kredita Evropske investicijske banke za projekt gradnje Slovenskih avtocest/A, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 28. junija 1994.
Št. 012-01/94-86
Ljubljana, dne 6. julija 1994.
Predsednik
Republike Slovenije
Milan Kučan l. r.
ZAKON
O GARANCIJI REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBVEZNOSTI IZ POGODBE O NAJETJU KREDITA EVROPSKE INVESTICIJSKE BANKE ZA PROJEKT GRADNJE SLOVENSKIH AVTOCEST/A
1. člen
Republika Slovenija daje garancijo za obveznosti Družbe za avtoceste d.d. v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: DARS d.d.) iz naslova kredita, ki ga ta najame pri Evropski investicijski banki v višini 28 mio ECU za gradnjo avtocestnih odsekov Malence-Šentjakob in Vransko-Arja vas, pod naslednjimi pogoji:
– znesek kredita se črpa v ECU ali v eni od valut držav članic ES;
– obrestna mera je variabilna, vendar fiksirana za vsak črpan znesek za izbrano valuto črpanja;
– rok odplačila – 20 let z vključenim 5-letnim moratorijem, začetek odplačevanja 1999;
– provizija za odlog črpanja – 1% za obdobje od prvotno določenega dneva črpanja do dejanskega dneva črpanja;
– provizija za odpoved kredita – 0,75% na odpovedan znesek;
– zamudne obresti – pogodbena obrestna mera + 2,5% za posamezno tranšo;
– valuta plačila stroškov: stroški plačila kredita (razen obresti) se obračunavajo in so plačljivi v ECU.
Skladno s prejšnjim odstavkom bo Republika Slovenija v primerih, ko DARS d.d., zaradi svoje neplačevitosti ne bo poravnala svojih dospelih obveznosti po kreditni pogodbi, na poseben poziv EIB, plačala te obveznosti namesto DARS d.d.
2. člen
Pogodbo o garanciji v imenu in za račun Republike Slovenije podpiše z Evropsko investicijsko banko minister, pristojen za finance.
Ministrstvo za finance skrbi za izvajanje tega zakona ter vseh pravic in obveznosti za Republiko Slovenijo, ki iz njega izhajajo.
3. člen
Sredstva za plačilo obveznosti DARS d.d. v primerih iz drugega odstavka 1. člena tega zakona se zagotovijo v proračunu Republike Slovenije.
V primerih, ko Republika Slovenija plača obveznosti iz kreditne pogodbe namesto DARS d.d., pridobi Republika Slovenija v razmerju do DARS d.d. pravico do regresiranja plačanih zneskov in vseh stroškov, ki so v zvezi s tem nastali.
4. člen
Republika Slovenija uresniči pravico do regresiranja z nalogom, ki ga izda minister, pristojen za finance, v breme sredstev zbranih na podlagi zakona o zagotovitvi namenskih sredstev za gradnjo avtocestnega omrežja v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 46/93).
Ne glede na prejšnji odstavek ima Republika Slovenija do izteka kreditne pogodbe iz 1. člena tega zakona pravico izvesti regresiranje v breme kateregakoli vira sredstev ali prihodkov DARS d.d. določenih v 5. členu zakona o Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 57/93) in zahtevati prenos sredstev iz posameznih virov v dobro proračuna Republike Slovenije.
V roku 30 dni po podpisu garancijske pogodbe iz 2. člena tega zakona skleneta ministrstvo, pristojno za finance in DARS d.d. pogodbo, s katero podrobneje uredita medsebojna razmerja v zvezi z izvajanjem določb tega člena.
5. člen
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 440-03/94-46/1
Ljubljana, dne 28. junija 1994.
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
mag. Herman Rigelnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti