Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/1994 z dne 5. 7. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/1994 z dne 5. 7. 1994

Kazalo

1627. Odlok o razglasitvi kapele sv. Družine v Ziljah za kulturni spomenik, stran 2580.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81, 42/86 in Uradni list RS, št. 8/90, 26/92) ter 7. člena odloka o pristojnostih in sestavi zborov Skupščine občine Črnomelj (SDL. št. 1/89) je Skupščina občine Črnomelj na zasedanju vseh treh zborov dne 20. 6. 1994 sprejela
ODLOK
o razglasitvi kapele sv. Družine v Ziljah za kulturni spomenik
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
Z namenom, da se ohranijo zgodovinske, kulturne in estetske vrednote, se kapela sv. Družine v Ziljah razglasi za kulturni spomenik.
2. člen
Kapela sv. Družina v Ziljah je bila pozidana v začetku 20. stoletja. Njena bogato členjena arhitektura izdaja neogotske stilne prvine, značilne za začetek 20. stoletja. Polkrožna vrata se odpirajo na cesto, obe stranski fasadi sta predrti z dvema oknoma, ob zadnjo steno je prislonjena oltarna menza. Na njej stojijo kipi sv. Družine (Marija, Jožef, Jezus otrok), ki jim za kuliso služi na steno naslikana oltarna arhitektura.
Kapela je med redkimi materialnimi ostanki, ki spominjajo na močno izseljevanje Belokranjcev v Ameriko. Napis, vklesan v kamnito spominsko ploščo nad portalom, sporoča, da so jo postavili starši v spomin na sina -izseljenca.
II. OBSEG SPOMENIKA
3. člen
Kapela sv. Družine stoji v naselju Zilje, ob cesti Vinica – Preloka, ob stanovanjski hiši št. 42, na zemljišču, parc. št. 4242/3, k.o. Preloka. Sedanji lastnik parcele je Marko Čadonič, Zilje 42.
Kulturni spomenik po tem odloku je kapela sv. Družine. Primerno se varuje tudi neposredna okolica kapele sv. Družine.
III. VARSTVENI REŽIM
4. člen
Kapelo sv. Družine v Ziljah ohranjamo v njeni obliki in velikosti, varujemo značilnosti njene arhitekture, predvsem dekorativnega okrasja na fasadah in občutenja njene notranjščine (poslikava, barvna stekla ter oltarna plastika iz začetka 20. stoletja). Kot dragocen dokument varujemo kamnito napisno ploščo.
Ustrezno varujemo neposredno okolico kapele tako, da jo primerno hortikulturno uredimo.
5. člen
Vsi posegi na kapeli morajo biti podrejeni prezentaciji njenih spomeniških kvalitet.
Kakršni koli posegi na stavbi so možni le z dovoljenjem in pod strokovnim nadzorom pristojnih služb za varstvo kulturne dediščine.
IV. RAZVOJNE USMERITVE
6. člen
Kapela sv. Družine je potrebna ustrezne obnove (sanacija razpokanih zidov, zamenjava dotrajanih lesenih okvirjev oken in vrat, obnova fasade in notranjščine). Urediti je potrebno tudi neposredno okolico kapele.
V. NADZOR
7. člen
Strokovne naloge v zvezi z varstvom spomenika opravlja služba, pristojna za varstvo kulturne dediščine.
Za nadzor nad izvajanjem določb tega odloka so odgovorne pristojne inšpekcijske službe.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
8. člen
Nespoštovanje določb tega odloka se kaznuje z denarnimi kaznimi, ki so predvidene v zakonu o naravni in kulturni dediščini.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
9. člen
Občinski upravni organ, pristojen za premoženjsko pravne zadeve, poda po uveljavitvi tega odloka predlog za vpis zaznambe spomenika v zemljiško knjigo.
10. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 617-2/93
Črnomelj, dne 20. junija 1994.
Predsednik
Skupščine občine Črnomelj
Martin Janžekovič, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti