Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/1994 z dne 30. 6. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/1994 z dne 30. 6. 1994

Kazalo

1588. Sklep o ukrepih za znižanje pasivnih obrestnih mer v bančnem sistemu, stran 2517.

Na podlagi 9. in 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) je Vlada Republike Slovenije sprejela
SKLEP
o ukrepih za znižanje pasivnih obrestnih mer v bančnem sistemu
1. Pri deponiranju likvidnostnih presežkov proračuna Republike Slovenije in usmerjanju depozitne in kreditne politike bank v sanaciji, državnih skladov, družb in agencij, zavodov in podjetij, ki opravljajo javne službe, se upošteva efektivna pasivna obrestna mera, ki jo objavlja Banka Slovenije.
Najvišja dovoljena obrestna mera v naslednjih točkah tega sklepa je sestavljena iz stopnje revalorizacije (R) in 50% realnega dela efektivne obrestne mere, ki jo objavlja Banka Slovenije. Če Banka Slovenije objavi efektivno obrestno mero, ki ne vsebuje revalorizacijske stopnje, znaša najvišja dovoljena obrestna mera v naslednjih točkah tega sklepa 75% efektivne obrestne mere, ki jo objavi Banka Slovenije.
2. Banke v sanaciji ne smejo od državnih skladov, družb in agencij, zavodov in podjetij, ki opravljajo javne službe, sprejemati depozitov do enega leta po obrestni meri, ki presega najvišjo dovoljeno obrestno mero iz 1. točke tega sklepa.
Banke v sanaciji ne smejo imeti efektivne pasivne obrestne mere, ki presega efektivno pasivno obrestno mero, ki jo objavlja Banka Slovenije.
3. Likvidnostni presežki proračuna Republike Slovenije, s katerimi upravlja Ministrstvo za finance, se smejo deponirati le pri bankah, ki niso neto upnice na medbančnem trgu in katerih efektivna pasivna obrestna mera ne presega efektivne pasivne obrestne mere, ki jo objavlja Banka Slovenije.
Kriterij deponiranja likvidnostnih presežkov proračuna Republike Slovenije pri bankah iz prejšnjega odstavka je največ delež banke v skupnih kreditih vseh slovenskih bank gospodarstvu. Bankam v sanaciji se ta delež lahko poveča do 13 odstotnih točk na račun bank, katerih delež kreditov v gospodarstvu ne presega 2,5%, in bank, ki ne izpolnjujejo pogojev iz prejšnjega odstavka.
4. Podjetja in zavodi, ki opravljajo javne službe, agencije in družbe, ki prejemajo finančna sredstva iz državnega proračuna ali imajo z zakonom zagotovljeno financiranje, svojih morebitnih likvidnostnih presežkov iz teh virov ne smejo deponirati pri bankah niti dajati kratkoročnih kreditov drugim pravnim osebam po obrestni meri, ki presega najvišjo dovoljeno obrestno mero iz 1. točke tega sklepa.
5. Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 440-06/93
Ljubljana, dne 30. junija 1994.
Vlada Republike Slovenije
Lojze Peterle l. r.
Podpredsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti