Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/1994 z dne 30. 6. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/1994 z dne 30. 6. 1994

Kazalo

1553. Pravilnik o sofinanciranju prekvalifikacije ali dokvalifikacije presežnih delavcev, stran 2497.

Na podlagi 27. člena statuta Republiškega zavoda za zaposlovanje (Uradni list RS, št. 60/92) v zvezi s 46. in 47. členom zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91, 12/92 in 71/93) je Upravni odbor Republiškega zavoda za zaposlovanje na seji dne 11. 5. 1994 sprejel
PRAVILNIK
o sofinanciranju prekvalifikacije ali dokvalifikacije presežnih delavcev
1. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopek za sofinanciranje stroškov prekvalifikacije ali dokvalifikacije organizaciji oziroma delodajalcu, za delavce, katerim zaradi nujnih operativnih razlogov ni mogoče zagotoviti dela pri organizaciji oziroma delodajalcu brez ustrezne prekvalifikacije ali dokvalifikacije.
II. POGOJI ZA PRIDOBITEV SREDSTEV
2. člen
Republiški zavod za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod) sofinancira prekvalifikacijo ali dokvalifikacijo pod naslednjimi pogoji in v primerih:
– da so v organizaciji oziroma pri delodajalcu izvedeni vsi postopki za ugotavljanje in razreševanje presežnih delavcev, določeni z zakonom,
– ko gre za potrebo po prekvalifikaciji ali dokvalifikaciji prevzetih presežnih delavcev iz drugih organizacij oziroma od drugih delodajalcev,
– če se zagotovi trajna zaposlitev pri drugi organizaciji oziroma delodajalcu.
3. člen
Zavod sofinancira stroške teoretičnega in praktičnega dela prekvalifikacije ali dokvalifikacije, ter stroške v zvezi z delom v času njenega izvajanja.
Povračilo višine stroškov je odvisno od okoliščin in težavnosti izvajanja prekvalifikacije ali dokvalifikacije, glede na to, ali je ta organizirana v organizaciji, izven organizacije ali v tujini, in znaša na enega delavca:
– do dveh bruto zajamčenih plač, če se izvaja v organizaciji oziroma pri delodajalcu,
– do treh bruto zajamčenih plač, če se ne izvaja v organizaciji oziroma pri delodajalcu,
– do štiri bruto zajamčenih, če se izvaja v tujini.
4. člen
Prednost pri obravnavi vlog imajo organizacije oziroma delodajalci, ki:
– uvajajo nove, tržno zanimive delovne programe z zagotovljenim tržiščem,
– uvajajo novo tehnologijo ali posodabljajo organiziranost dela,
– posodabljajo delovne procese zaradi zahtev po novih znanjih,
– imajo proizvodnje s pretežno usmeritvijo v izvoz,
– še niso koristile sredstva iz naslova sofinanciranja prekvalifikacije ali dokvalifikacije presežnih delavcev.
5. člen
Organizacija oziroma delodajalec praviloma ne more uveljavljati sofinanciranja stroškov prekvalifikacije ali dokvalifikacije za iste presežne delavce v roku dveh let od prejetja sredstev iz tega naslova.
6. člen
Organizacija oziroma delodajalec, ki je prejela sredstva iz naslova razreševanja presežnih delavcev od zavoda in teh sredstev ni porabila namensko, ne more v roku dveh let ponovno zaprositi za dodelitev sredstev za prekvalifikacijo ali dokvalifikacijo presežnih delavcev.
III. POSTOPEK
7. člen
Organizacija oziroma delodajalec mora vlogi za sofinanciranje stroškov prekvalifikacije oziroma dokvalifikacije priložiti poleg dokumentacije zahtevane v 47. členu zakona tudi:
– poimenski seznam delavcev za vsak program prekvalifikacije ali dokvalifikacije posebej
– opis programov prekvalifikacije oziroma dokvalifikacije,
– podatke o uvajanju novih tržno zanimivih programov ali nove tehnologije.
Organizacija oziroma delodajalec poda vlogo pri Območni enoti zavoda, na območju katere ima organizacija oziroma delodajalec svoj sedež. Območna enota zavoda skupaj s svojim mnenjem odstopi vlogo v reševanje Centralni službi zavoda.
8. člen
Medsebojne pravice in obveznosti dogovorita organizacija oziroma delodajalec in zavod s pogodbo.
9. člen
V roku 30 dni po končani prekvalifikaciji ali dokvalifikaciji mora organizacija oziroma delodajalec predložiti zavodu poročilo o opravljeni prekvalifikaciji ali dokvalifikaciji in ga dokumentirati z ustreznimi obstoječimi dokazili o uspešnem zaključku.
IV. NADZOR
10. člen
Nadzor nad izvajanjem prekvalifikacije ali dokvalifikacije izvaja zavod. Organizacija oziroma delodajalec mora zavodu v vsakem času omogočiti vpogled v dokumentacijo za izvajanje prekvalifikacije ali dokvalifikacije.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. odb-3/94
Ljubljana, dne 11. maja 1994.
Predsednik
upravnega odbora
Miran Kalčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti