Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/1994 z dne 30. 6. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/1994 z dne 30. 6. 1994

Kazalo

1552. Sklep o prostovoljnem zavarovanju za primer brezposelnosti delavcev, ki se začasno zaposlijo v tujini, stran 2496.

Na podlagi 27. člena statuta Republiškega zavoda za zaposlovanje (Uradni list RS, št. 60/92) v zvezi z drugim odstavkom 15. člena zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91, 12/92 in 71/ 93) je Upravni odbor Republiškega zavoda za zaposlovanje na seji dne 11. 5. 1994 sprejel naslednji
SKLEP
o prostovoljnem zavarovanju za primer brezposelnosti delavcev, ki se začasno zaposlijo v tujini
1
S tem sklepom se določajo pogoji za pridobitev pravic, obseg pravic in obveznosti iz prostovoljnega zavarovanja ter osnove in stopnja prispevka za prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti za državljane Republike Slovenije, ki se zaposlijo v tuji državi, s katero Republika Slovenija nima sklenjenega sporazuma o zavarovanju za primer brezposelnosti.
Ta sklep se uporablja tudi za zakonce državljanov Republike Slovenije, zaposlenih v tuji državi, če so bili pred odhodom v tujino v delovnem razmerju.
2
Osnova, od katere se obračuna prispevek za prostovoljno zavarovanje, se določi v višini:
                                                 SIT
1. za poklice I. zahtevnostne stopnje         35.828
2. za poklice II. zahtevnostne stopnje        39.411
3. za poklice III. zahtevnostne stopnje       44.068
4. za poklice IV. zahtevnostne stopnje        49.084
5. za poklice V. zahtevnostne stopnje         55.533
6. za poklice VI. zahtevnostne stopnje        66.281
7. za poklice VII. zahtevnostne stopnje       75.239
8. za poklice VIII. zahtevnostne stopnje      89.570
9. za poklice IX. zahtevnostne stopnje       107.484
Zneske določene v prejšnjem odstavku usklajuje
Upravni odbor Republiškega zavoda za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod), in sicer vsakih šest mesecev glede na gibanje izhodiščnih plač po Splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo.
Delavec se razvrsti v posamezno zahtevnostno stopnjo poklicev po njegovi stopnji strokovne izobrazbe.
3
Stopnja prispevka za prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti se določi v višini 1,40. Prispevek se plačuje vsak mesec za nazaj.
4
Delavec sklene pogodbo o prostovoljnem zavarovanju za primer brezposelnosti pri Območni enoti zavoda, na območju katere ima stalno prebivališče.
5
Delavec, ki je sklenil pogodbo o prostovoljnem zavarovanju za primer brezposelnosti, ima v primeru, da je postal brezposeln, pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti pod pogoji in v višini, določenimi z zakonom, razen če ni s tem sklepom določeno drugače. Delavec uveljavlja pravice pri Območni enoti zavoda, pri kateri je sklenil pogodbo.
6
Delavec pridobi pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti pod pogoji, določenimi z zakonom, in če je pred prenehanjem delovnega razmerja oziroma pred nastankom zavarovanega primera najmanj šest mesecev plačeval prispevek za prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti po sklenjeni pogodbi.
7
Pri odmeri višine pravice do denarnega nadomestila med brezposelnostjo se kot osnova za odmero šteje zadnja osnova, od katere je delavec plačeval prispevek za prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti.
Pri odmeri dolžine trajanja pravice do denarnega nadomestila med brezposelnostjo se v zavarovalno dobo iz 25. člena zakona šteje čas, ko je bil delavec zaposlen v Republiki Sloveniji, v SFRJ skladno s posebnimi navodili, v državi, s katero ima Republika Slovenija sklenjen meddržavni sporazum o zavarovanju za primer brezposelnosti ter ko je plačeval prispevek za prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti po pogodbi.
8
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. odb-4/94
Ljubljana, dne 11. maja 1994.
Predsednik
upravnega odbora
Miran Kalčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti