Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/1994 z dne 30. 6. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/1994 z dne 30. 6. 1994

Kazalo

1551. Pravilnik o usposabljanju in vključevanju mladih raziskovalcev v raziskovalne, visokošolske in druge organizacije, stran 2493.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91) izdaja minister za znanost in tehnologijo
PRAVILNIK
o usposabljanju in vključevanju mladih raziskovalcev v raziskovalne, visokošolske in druge organizacije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa vrsto usposabljanja in način vključevanja mladih raziskovalcev v raziskovalne, visokošolske in druge organizacije, pogoje za vključitev ter postopek odločanja o financiranju usposabljanja, spremljanje usposabljanja.
2. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) financira usposabljanje mladih raziskovalcev z namenom, da se:
– obnovita raziskovalni kader v raziskovalnih organizacijah in raziskovalno-pedagoški kader na visokošolskih zavodih;
– poveča raziskovalna zmogljivost skupin za izvajanje aplikativnih in razvojnih projektov;
– vzpostavijo in širijo raziskovalno-razvojne enote zunaj visokošolskih zavodov in raziskovalnih organizacij.
3. člen
Sredstva za usposabljanje mladih raziskovalcev iz državnega proračuna se dodelijo na podlagi javnega razpisa.
4. člen
Na javni razpis se lahko prijavi:
1. raziskovalna skupina visokošolskega zavoda oziroma raziskovalne organizacije, izvajalke vsaj enega raziskovalnega projekta, ki ga (so)financira ministrstvo (v nadaljnjem besedilu: predlagatelj RS zavoda),
2. podjetnik, družba ali druga pravna oseba, če naroči oziroma ima naročen raziskovalno razvojni projekt pri raziskovalni skupini visokošolskega zavoda oziroma raziskovalne organizacije (v nadaljnjem besedilu: predlagatelj organizacija).
Predlagatelj iz prve točke tega člena prijavi na razpis kandidata za mladega raziskovalca (v nadaljnjem besedilu: kandidat), ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– je slovenski državljan ali Slovenec brez slovenskega državljanstva, ki se lahko izobražuje v Republiki Sloveniji pod enakimi pogoji kot državljan Republike Slovenije;
– ima najmanj visoko strokovno izobrazbo ustrezne smeri;
– ima povprečno študijsko oceno najmanj 8;
– praviloma ni starejši od 28 let.
Predlagatelj iz druge točke tega člena prijavi na razpis kandidata, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– je slovenski državljan ali Slovenec brez slovenskega državljanstva, ki se lahko izobražuje v Republiki Sloveniji pod enakimi pogoji kot državljan Republike Slovenije;
– ima visoko strokovno izobrazbo ustrezne smeri;
– je star do 33 let, izjemoma pa tudi starejši ob predložitvi delovnih rezultatov in ocene le-teh.
5. člen
Sredstva za usposabljanje se dodelijo za določen čas, in sicer za:
– specializacijo do največ dveh let;
– magisterij do največ dveh let in pol;
– doktorat znanosti do največ dveh let in pol oziroma do dveh let, če je bilo financirano že triletno usposabljanje do magisterija;
– doktorat znanosti v tujini do največ treh let. Mladim raziskovalcem s področja medicine, ki poleg doktorskega usposabljanja opravijo tudi specializacijo, je mogoče čas financiranja podaljšati na tri leta in pol.
6. člen
Minister za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: minister) pooblasti uradno osebo ministrstva (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba) za vodenje postopka za financiranje usposabljanja in opravljanje nadzora nad porabo dodeljenih sredstev.
II. JAVNI RAZPIS
7. člen
Ministrstvo objavi javni razpis za financiranje usposabljanja mladih raziskovalcev vsaj enkrat letno v Uradnem listu RS ali v drugih sredstvih javnega obveščanja.
8. člen
Javni razpis mora vsebovati:
1. celotno ime in naslov ministrstva;
2. predmet razpisa;
3. način, kraj in čas za dvig prijavnih obrazcev z navodili;
4. rok in način oddaje prijav (datum, naslov);
5. pogoje za zbiranje prijav;
6. merila za izbiro prijav;
7. rok, v katerem bo predlagatelj obveščen o izbiri in financiranju.
9. člen
Prijava na razpis se vloži neposredno pri ministrstvu ali priporočeno po pošti na obrazcu, ki ga predpiše minister.
Za pravočasno vloženo se šteje prijava, ki je oddana neposredno ministrstvu ali oddana priporočeno na pošti najkasneje zadnji dan razpisnega roka, določenega z javnim razpisom.
Nepravočasno prispele prijave minister vrne predlagatelju.
10. člen
Prijava na razpis predlagatelja iz prve točke 4. člena mora vsebovati:
1. okvirni program usposabljanja v RS zavoda (usposabljanje pri raziskovalnih projektih) in program podiplomskega študija, ki ju podpišejo mentor oziroma mentorja, če sta različna v skupini in na podiplomskem študiju, vodja RS zavoda, poslovodni organ zavoda in kandidat. V primeru, da kandidat v času usposabljanja ni zaposlen v RS zavoda, se pod program usposabljanja podpiše tudi odgovorna oseba iz organizacije kandidatove zaposlitve. Predložiti je treba tudi izjavo te organizacije, da bo kandidata v času usposabljanja razbremenila delovnih dolžnosti, ki niso v funkciji raziskovalno-razvojnega dela;
2. pregled raziskovalnih projektov, ki jih izvaja RS zavoda; pregled vključuje naslove projektov, če jih financira ministrstvo, pa tudi šifre.
Če gre za prijavo za doktorski študij v tujini, je predlagatelj zavod. V tem primeru mora prijava vsebovati:
1. program usposabljanja v tujini na področju, potrebnem vitalizacije;
2. podatke o instituciji in kvalificiranosti tujega mentorja;
3. predvidene raziskovalne zadolžitve mladega raziskovalca po vrnitvi, ter zagotovilo predlagatelja prijave glede potrebne, opreme in druge infrastrukture, ki bo omogočala popolno izrabo in prenos v tujini pridobljenega znanja.
Prijava na razpis predlagatelja iz druge točke 4. člena mora vsebovati:
1. okvirni program usposabljanja:
– usposabljanje pri razvojno-raziskovalnih projektih organizacije in projektih RS zavoda, ki izvaja usposabljanje;
– sodelovanje mladega raziskovalca pri kreiranju in realiziranju razvojnih usmeritev organizacije;
– program podiplomskega študija;
2. pregled realiziranih, v izvajanju ali načrtovanih razvojno-raziskovalnih projektov organizacije;
3. pregled projektov RS zavoda, relevantnih za program usposabljanja mladega raziskovalca in za razvoj organizacije;
4. pisno izjavo organizacije, da bo kandidata v času usposabljanja razbremenila delovnih dolžnosti, ki niso v funkciji raziskovalno-razvojnega dela;
5. razvojne usmeritve organizacije.
Program iz prve točke prejšnjega odstavka podpišejo odgovorna oseba za spremljanje usposabljanja mladega raziskovalca v organizaciji, poslovodni organ, vodja RS zavoda, raziskovalni in študijski mentor in kandidat.
Prijava mora vsebovati tudi pisno izjavo kandidata, da se lahko osebni podatki, navedeni v prijavi, uporabijo za evidence oziroma sezname, določene s tem pravilnikom.
11. člen
Sprejem prijave na razpis se potrdi na prijavnem obrazcu. En izvod potrjenega prijavnega obrazca se vrne predlagatelju.
Če uradna oseba ugotovi, da je potrebno prijavo na javni razpis dopolniti, ker ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov, obvesti predlagatelja o pomanjkljivostih in ga pozove, da jih odpravi v roku 8 dni.
Če predlagatelj pomanjkljivosti v določenem roku ne odpravi, se šteje, da prijava ni vložena. Predložena dokumentacija se vrne predlagatelju.
12. člen
O prijavah se vodi seznam. V seznam se vpišejo podatki iz prijavnega obrazca in podatki izbora. Seznam podpiše uradna oseba. Seznam je javen.
III. OCENJEVANJE
13. člen
Ko uradna oseba ugotovi, da prijava vsebuje vse zahtevane podatke, jo pošlje nacionalnemu koordinatorju v oceno. Prijavi priloži tudi kvantitativno analizo rezultatov usposabljanja mladih raziskovalcev v posamezni RS zavoda.
Nacionalni koordinator oceni:
– ustreznost kandidata;
– program usposabljanja;
– ustreznost mentorja;
– ustreznost RS zavoda oziroma organizacije, kjer bo usposabljanje potekalo.
Ustreznost kandidata se oceni z vidika uspešnosti dodiplomskega študija, starosti kandidata in morebitnih delovnih rezultatov.
Ustreznost mentorja se oceni z vidika mednarodnih referenc in njegove aktivnosti, pri čemer mora imeti doktorat znanosti in mednarodni ugled s publikacijami; izpolnjevati mora pogoje za nosilca raziskovalnega projekta.
Mentor mora biti v delovnem razmerju v RS zavoda in praviloma ne more usposabljati več kot tri mlade raziskovalce.
Ustreznost RS zavoda oziroma organizacije se oceni na podlagi:
– rezultatov RS zavoda pri dosedanjem usposabljanju;
– razvojnih možnosti organizacije;
– ocene kadrovskih potreb in razvojnih možnosti področja.
Nacionalni koordinator pripravi oceno in vrne dokumentacijo uradni osebi v 14 dneh po prejemu dokumentacije.
14. člen
Prijave za doktorski študij mladih raziskovalcev v tujini poleg nacionalnih koordinatorjev ocenijo tudi področni sveti. Ocena mora poleg ocen iz prve, druge in tretje alineje 13. člena tega pravilnika in ocene tuje institucije vsebovati še mnenje o tem:
– ali doma ni ustreznih pogojev za dokončanje doktorata znanosti bodisi zaradi pomanjkanja ustreznih mentorjev ali raziskovalne opreme;
– ali bo pridobljeno znanje pripomoglo k sodobnejšemu razvoju stroke pri nas.
V primeru iz prejšnjega odstavka nacionalni koordinator in področni svet pripravita oceno in vrneta dokumentacijo v 21 dneh po prejemu dokumentacije.
15. člen
Če je ocena negativna oziroma če nacionalni koordinator ali področni svet predlaga določene dopolnitve, se celotna dokumentacija skupaj z oceno in sklepom o zavrnitvi prijave vrne predlagatelju.
IV. ODLOČANJE
16. člen
Uradna oseba na podlagi ocene nacionalnega koordinatorja in področnega sveta ob upoštevanju rezultatov RS zavoda in števila ter obsega sodelovanj organizacije pri skupnih projektih z raziskovalnimi skupinami zavodov pripravi v sodelovanju s področnimi sveti in Nacionalnim svetom za raziskave in razvoj prednostni seznam za financiranje usposabljanja mladih raziskovalcev.
Pri rezultatih RS zavoda se upošteva:
– dosedanje izvrševanje obveznosti mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev;
– prekinitve usposabljanja oziroma prekvalifikacije iz podiplomskega usposabljanja v strokovna v drugem in tretjem letu usposabljanja;
– pretok mladih raziskovalcev in drugih raziskovalcev v gospodarstvo in negospodarstvo (vodilna mesta, sodelovanje skupine z razvojnimi jedri, oblikovanje razvojnih jeder).
17. člen
Prednostni seznam določi minister.
18. člen
Uradna oseba obvesti predlagatelje o rezultatih izbora prijav v 45 dneh od zaključka razpisa.
Obvestilo o rezultatih izbora vsebuje podatke o:
– upravičencu do financiranja;
– vrsti usposabljanja;
– predvidenem trajanju usposabljanja. Upravičenec lahko v okviru danih možnosti izbere datum začetka financiranja.
19. člen
Predlagatelj ima v 8 dneh od prejema obvestila pravico vložiti zahtevo za ponovno ocenitev prijave. V svoji zahtevi mora opredeliti razloge, zaradi katerih zahteva ponovno ocenitev. O zahtevi odloči minister. Odločitev je dokončna.
Postopek in način ponovne ocenitve in priprave predloga za financiranje določi minister za vsak primer posebej.
V. IZVAJANJE FINANCIRANJA
20. člen
Uradna oseba pripravi predlog pogodbe o financiranju najkasneje v 8 dneh od dneva, ko od predlagatelja prejme vse potrebne podatke (predlog datuma začetka, vpis v register raziskovalcev).
Predlagatelj mora vrniti podpisano pogodbo in drugo potrebno pogodbeno dokumentacijo najkasneje v 15 dneh od prejema le-te.
21. člen
Če uradna oseba ugotovi, da je potrebno katero od sestavin pogodbene dokumentacije dopolniti, obvesti predlagatelja o pomanjkljivostih pogodbene dokumentacije in ga pozove, da jih odpravi.
Če predlagatelj v 8 dneh po prejemu poziva za dopolnitev pogodbene dokumentacije ne zagotovi zahtevanih popravkov oziroma dopolnitev, minister lahko najkasneje v osmih dneh po roku. ki je določen za dopolnitev pogodbene dokumentacije, obvesti predlagatelja, da odstopa od sklenitve pogodbe.
22. člen
S pogodbo se podrobneje uredijo medsebojne pravice in obveznosti med ministrstvom in predlagateljem ter drugimi sopogodbeniki.
S pogodbo se lahko določi, da sopogodbeniki krijejo določene stroške pri usposabljanju.
23. člen
Ministrstvo se na podlagi letnega poročila odloči o nadaljevanju financiranja usposabljanja. Za nadaljevanje financiranja usposabljanja pripravi uradna oseba predlog aneksa k pogodbi najkasneje v osmih dneh od dneva, ko od sopogodbenikov prejme popolno poročilo.
Sopogodbeniki morajo vrniti podpisani aneks in drugo potrebno pogodbeno dokumentacijo najkasneje v 15 dneh od prejema le-te. Če uradna oseba ugotovi, da je treba pogodbeno dokumentacijo dopolniti, ravna skladno z določili 21. člena tega pravilnika.
VI. KRAJŠE OBLIKE USPOSABLJANJA MLADIH RAZISKOVALCEV V TUJINI
24. člen
Mladim raziskovalcem, katerih usposabljanje ministrstvo že financira, se lahko omogočijo krajše oblike usposabljanja v tujini (študijski projekti na tujih univerzah oziroma raziskovalnih inštitutih, izdelava eksperimentalnega dela magisterija oziroma doktorata), v prid kakovostnejšega usposabljanja in podiplomskega študija doma, in sicer do enega leta v času magistrskega študija in do enega leta v času doktorskega usposabljanja.
25. člen
Ministrstvo krajše usposabljanje v tujini odobri na predlog RS zavoda, ki izvaja usposabljanje mladega raziskovalca.
Predlog mora vsebovati:
1. okvirni program dela oziroma usposabljanja v tuji raziskovalni instituciji;
2. predvideni začetek in čas trajanja usposabljanja;
3. povabilo oziroma dogovor s tujo institucijo.
Če se predlogu ugodi, minister sklene s sopogodbeniki aneks k pogodbi o financiranju usposabljanja mladega raziskovalca.
VII. SPREMLJANJE USPOSABLJANJA MLADIH RAZISKOVALCEV
26. člen
Sopogodbeniki so dolžni poročati o usposabljanju mladega raziskovalca v roku, ki je naveden v pogodbi oziroma aneksu, in v ta namen poslati ministrstvu letno oziroma zaključno poročilo v skladu z navodili, ki jih izda minister. Priložiti je treba tudi finančno poročilo oziroma obračun.
Če popolna poročila in finančni obračun po navodilih ministrstva niso posredovana do roka, določenega v pogodbi oziroma aneksu, lahko minister odstopi od pogodbe ali skrajša pogodbeni čas.
27. člen
Predlagatelj je najkasneje do desetega v mesecu dolžan sporočiti ministrstvu vsako spremembo v zvezi z usposabljanjem mladega raziskovalca (npr. odhod na vojaško usposabljanje, porodniški dopust, daljša bolezenska odsotnost, sprememba zaposlitve). Zaradi spremenjenih okoliščin se lahko izplačevanje sredstev, dogovorjenih s pogodbo, začasno, v celoti ali delno prekine.
Če predlagatelj predlaga spremembo mentorja ali raziskovalne skupine, lahko uradna oseba sproži postopek ponovne ocenitve.
28. člen
Sredstva ministrstva se smejo uporabljati le za namene in v določenih razmerjih, kot izhaja iz tega pravilnika, pogodbe oziroma finančnega predračuna. Sopogodbeniki so dolžni omogočiti ministrstvu vpogled v porabo sredstev, ki jih prejemajo na podlagi pogodbe.
29. člen
V primeru neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti so sopogodbeniki dolžni takoj o tem poročati ministrstvu. Minister lahko začasno prekine financiranje oziroma odstopi od pogodbe.
Prekinitev usposabljanja v prvem letu financiranja nima posledic za sopogodbenike, razen v primeru nenamenske porabe sredstev.
Odgovornost sopogodbenikov v primeru prekinitve usposabljanja v naslednjih letih se opredeli v pogodbi o financiranju usposabljanja mladega raziskovalca.
Če minister odstopi od pogodbe zaradi nenamenske porabe sredstev, so sopogodbeniki dolžni izplačana sredstva vrniti v celoti.
30. člen
V primeru, da mladi raziskovalec do izteka pogodbe uspešno zaključi usposabljanje, se mu za čas, ki preostane do izteka pogodbe, podeli nagrada v višini 600 DEM neto mesečno v tolarski protivrednosti na dan izplačila.
RS zavoda, kjer je usposabljanje potekalo, se uspeh upošteva pri novih nastavitvah mladih raziskovalcev.
Če mladi raziskovalec opravi magistrsko usposabljanje do izteka pogodbenega roka, ima možnost takojšnje obravnave prijave za nadaljevanje usposabljanja do doktorata.
V primeru, da mladi raziskovalec bistveno skrajša čas usposabljanja (1 leto ali več pred iztekom pogodbe) in doseže odlične rezultate, lahko namesto nagrade iz prvega odstavka tega člena izbira med nagradami, kot sta: podoktorska štipendija v tujini, podoktorski projekt.
VIII. PREHODNA DOLOČBA
30. člen
Za mlade raziskovalce, ki so vključeni v usposabljanje pred sprejetjem tega pravilnika, se financiranje usposabljanja izpelje v skladu z dosedanjimi pravili.
IX. KONČNA DOLOČBA
31. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Prof. dr. Rado Bohinc l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti