Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1994 z dne 17. 6. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1994 z dne 17. 6. 1994

Kazalo

1398. Pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih, stran 2299.

Na podlagi tretjega odstavka 19. člena zakona o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93) izdaja minister za kmetijstvo in gozdarstvo
PRAVILNIK
o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih
1. člen
Ta pravilnik predpisuje minimalne pogoje, ki jih morajo poleg splošnih pogojev za opravljanje gozdarske dejavnosti in posebnih pogojev glede varstva pri delu v gozdarstvu izpolnjevati samostojni podjetniki, družbe ali zadruge (v nadaljnjem besedilu: izvajalci), ki opravljajo dela v gozdovih.
2. člen
Izvajalci morajo izpolnjevati pogoje glede strokovne usposobljenosti, usposobljenosti za varno delo in imeti tehnično opremo, ki zagotavlja varno delo.
3. člen
Izvajalci lahko opravljajo: a) večino del v gozdovih, b) več zaporednih faz s področja izkoriščanja gozdov, c) posamezne faze del v gozdovih.
4. člen
Izvajalci, ki opravljajo dela, navedena v točki a) 3. člena tega pravilnika, morajo imeti zaposlenega delavca, ki načrtuje, vodi in nadzira delo in ima najmanj višješolsko strokovno izobrazbo gozdarske smeri z najmanj tremi leti delovnih izkušenj pri delih v gozdu.
Izvajalci, ki opravljajo dela, navedena v točki b) 3. člena tega pravilnika, morajo imeti zaposlenega delavca, ki načrtuje, vodi in nadzira delo in ima najmanj srednješolsko strokovno izobrazbo gozdarske smeri z najmanj tremi leti izkušenj pri delih v gozdu.
Izvajalci, ki opravljajo dela, navedena v točki c) 3. člena tega pravilnika, morajo imeti zaposlenega delavca, ki vodi dela in izpolnjuje pogoje za opravljanje teh del ter ima najmanj pet let delovnih izkušenj pri delih v gozdu.
5. člen
Izvajalci, ki prevzemajo opravljanje spodaj navedenih del, morajo imeti redno zaposlene ali po pogodbi zaposlene delavce, ki imajo za opravljanje del najmanj naslednjo strokovno izobrazbo:
1. projektiranje gozdnih cest: diplomirani gozdarski inženir s strokovnim izpitom;
2. projektiranje spravila lesa z gozdnimi žičnicami: gozdarski inženir z žičničarskim tečajem;
3. sečno spravilno načrtovanje v zahtevnejših delovnih razmerah oziroma v območjih z več možnostmi za spravilo, organiziranje del in nadzor: gozdarski inženir;
4. vodenje delovnih skupin delavcev, sečno-spravilno načrtovanje v ustaljenih, manj zahtevnih razmerah: gozdarski tehnik;
5. žičnično spravilo, miniranje, nakladanje, razkladanje in prevoz lesa, strojna gradnja in strojno vzdrževanje gozdnih prometnic: delavec s poklicno šolo in s posebnim tečajem za usposobitev za konkretno delo;
6. traktorsko spravilo, sečnja, izdelava in dodelava gozdnih lesnih sortimentov ter nega mladovja: delavec s poklicno šolo: gozdni delavec – gozdar ali kmet – gozdar;
7. sajenje sadik gozdnega drevja, varstvo pred divjadjo, manj zahtevna obžetev, priprava tal za naravno nasemenitev, druga nezahtevna dela z ročnim orodjem: delavec, uveden v delo z inštruktažo ali krajšimi tečaji.
6. člen
Izvajalci dokazujejo izpolnjevanje pogojev glede opreme z urejenimi predpisanimi listinami za varno delo in z listinami o opravljenih predpisanih pregledih te opreme.
7. člen
Izvajalec mora imeti organizirano varstvo pri delu v skladu s predpisi o varstvu pri delu.
8. člen
Izvajalci morajo za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti pristojnemu upravnemu organu predložiti vsa potrebna dokazila, zlasti pa:
– dokazila o strokovni usposobljenosti zaposlenih. delavcev,
– predpisane listine za varno delo in listine o opravljenih periodičnih pregledih za delovna sredstva in opremo,
– dokazila o drugih izpolnjenih pogojih s področja varstva pri delu.
9. člen
Pogoje glede strokovne usposobljenosti iz 5. in 6 točke 5. člena tega pravilnika izpolnjujejo tudi delavci, ki imajo dokazila o opravljenih tečajih za dela v gozdu, ki so jih do uveljavitve zakona p gozdovih organizirale gozdnogospodarske organizacije.
Delavci, ki. so opravljali dela v gozdu, vendar pa ne izpolnjujejo pogojev iz 5. in 6. točke 5. člena tega pravilnika ali prvega odstavka tega člena, lahko opravijo preizkus; strokovnega znanja pri pooblaščeni gozdarski izobraževalni organizaciji. Če uspešno opravijo preizkus do 1. 1. 1996, izpolnijo pogoje iz prvega odstavka tega člena.
10. člen
Izvajalci po tem pravilniku so tudi gozdarska izvajalska podjetja in javna podjetja, ki upravljajo z gozdovi in izpolnjujejo pogoje, ki so določeni s tem pravilnikom.
11. člen
Izvajalci, ki z dnem uveljavitve tega pravilnika opravljajo dela v gozdovih, morajo uskladiti svojo usposobljenost z določbami tega pravilnika najpozneje v enem letu po uveljavitvi tega pravilnika.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 322-103/93-02
Ljubljana, dne 1. junija 1994
dr. Jože Osterc l. r.
Minister za kmetijstvo in gozdarstvo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti