Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/1994 z dne 26. 5. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/1994 z dne 26. 5. 1994

Kazalo

1220. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Lenart, stran 1855.

Po določbi 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) in 367. člena statuta občine Lenart (Uradni list SRS, št. 4-258/81, 13-801/82, 1-53/83 in 9-524/86) je Izvršni svet Skupščine občine Lenart na seji dne 10. februarja 1994 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Lenart
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morajo pooblaščene veterinarske organizacije opraviti v letu 1994 s to odredbo določene ukrepe zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni. Imetniki živali morajo izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Pooblaščene veterinarske organizacije za izvajanje po 1. členu opisanih del in nalog morajo v letu 1994 izvesti ukrepe za ugotavljanje, odkrivanje, preprečevanje in zatiranje po tej odredbi določenih bolezni na območju občine Lenart.
Posestniki - lastniki živali so dolžni izvajati ukrepe predpisane po tej odredbi in nuditi pomoč ob izvajanju prepisanih ukrepov pri svojih živalih.
3. člen
Pooblaščene veterinarske organizacije so dolžne pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti veterinarski inšpektorat. O vakcinacijah se morajo pooblaščene veterinarske organizacije medsebojno obveščati in o opravljenem delu poročati na predpisanih obrazcih veterinarskemu inšpektoratu. Prijava, evidenca in poročanje so eden od pogojev za plačilo storitev iz namenskih sredstev.
4. člen
Preventivne vakcinacije se morajo opraviti tolikokrat, kolikorkrat je potrebno, da so živali stalno zaščitene. Kontrolo imunosti opravi veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
5. člen
Pooblaščene veterinarske organizacije, ki izvajajo preventivne vakcinacije ali diagnostične preiskave, moramo voditi evidenco o datumu vakcinacije oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki vakcine ter rezultatu vakcinacije in preiskave. Organizacije iz prejšnjega odstavka morajo spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati občinski upravni organ pristojen za veterinarsko inšpekcijo o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
6. člen
Stroški preventivnih cepljenj in preiskav določenih s to odredbo se plačajo s sredstvi iz posebnega računa za zdravstveno varstvo živali občine Lenart, razen za naslednje obvezne ukrepe:
- cepljenje prašičev proti svinjski kugi, ki je obvezno za prašiče lastnikov, ki krmijo prašiče s pomijami oziroma odpadki živalskega izvora, ki izvirajo iz obratov družbenih prehran, gostišč, mesarij, klavnic, predelav mesnih izdelkov in drugod;
- stroški za cepljenje prašičev proti kugi, kadar je v gospodarskih manj kot deset plemenskih svinj oziroma manj kot 50 pitancev;
- cepljenje kuncev proti miksomatozi v farmah in kuncev z območja, ki so bila okužena s to boleznijo ter kuncev, ki jih rejci odpremljajo na razstave, ocenjevanja ali prevažajo izven epizotiološkega otiološkega območja;
- na okuženem in ogroženem območju je treba cepiti živali proti steklini, če se živali prosto pasejo;
- cepljenje goved in drugih živali proti trihofitiji, kjer je bolezen ugotovljena;
- drugo cepljenje lovskih psov proti steklini;
- dehalmintizacijo psov;
- diagnostična cepljenja, preiskave in preglede živali ob kupoprodaji za plemensko in drugo rabo, razstave, športne prireditve, izvoz ali ob uvozu ter za izdajo dovoljenj za prodajo mleka oziroma mlečnih izdelkov, mesa, mleka, jajc in drugo;
- cepljenje plemenskih kuncev proti hemoragični bolezni kuncev;
- preglede in lovljenja potepuških mačk za preglede na mikrosporidiozo, ki se izvajajo zaradi varstva prebivalstva zoper navedeno bolezen plača naročnik preiskav;
- pregled krvi športnih konjev na leptospirozo.
7. člen
Pooblaščena veterinarska organizacija mora opraviti splošno preventivno cepljenje psov proti steklini za obdobje let 1994 v času od 1. 2. do 15. 4. 1994. Zaščitno cepljenje mladih psov proti steklini se mora opraviti takoj, ko dopolnijo psi 4 mesece starosti.
Peroralno vakcinacijo lisic je treba opraviti po programu, ki ga odredi Republiška veterinarska uprava.
Vakcinaciji opravi Veterinarski zavod Maribor z inaktivirano (mrtvo) vakcino.
Vakcinacijo lisic iz tretjega odstavka tega člena opravi Veterinarski zavod Maribor in lovske organizacije cepnega območja v roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava, z vakcino, ki jo dovoli uporabljati minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
8. člen
Preventivno cepljenje kokoši, piščancev, brojlerjev in puranov proti atipični kokošji kugi se mora opraviti:
- v perutninskih obratih združenega dela,
- v naseljih, kjer so perutninski obrati organizacij združenega dela ali večje reje individualnih proizvajalcev,
- v obratih individualnih proizvajalcev, kjer pomeni reja perutnine pomembnejšo gospodarsko dejavnost.
Cepljenje iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse v skladu z navodilom št. 322/A-026/82 z dne 11. marca 1982.
Na območju občine Lenart cepljenje opravi pooblaščeni veterinarski zavod.
9. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo deset in več plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev.
Proti tej bolezni se mora preventivno cepiti prašiče, ki se hranijo s pomijami ali z odpadki živalskega izvora, ne glede na njihovo število.
Rejci prašičev, ki krmijo oziroma bodo krmili prašiče s pomijami oziroma odpadki živalskega izvora, ki izvirajo iz obratov družbenih prehran, gostišč, mesarij, predelav mesnih izdelkov in od drugod so dolžni naročiti cepljenje prašičev proti svinjski kugi pri pooblaščenem veterinarskemu zavodu.
Cepljenje se opravi s sevom K-lapiniziranega virusa.
Pooblaščeni veterinarski zavod mora voditi evidenco obratov, iz katerih se lastniki prašičev oskrbujejo s hrano prašičev.
10. člen
Veterinarski zavod Maribor - Delovna enota Lenart mora v letu 1994 tuberkulinizirati v X. splošni tuberkulinizaciji:
- 50% vseh krav in brejih telic na območju občine Lenart, sukcesivno po četrtletjih ter sanirati okužena oziroma sumljiva gospodarstva;
- plemenske svinje neokuženih rej;
- krave molznice pri lastnikih, ki prodajajo mleko, oziroma mlečne izdelke doma ali na tržnici;
- kokoši v naseljih, kjer je bila ugotovljena tuberkuloza pri kokoših v preteklih letu, in sicer v vseh dvoriščih, ki neposredno mejijo na kužno dvorišče.
Na tuberkulozo je treba na liniji klanja preiskati plemenske živali osnovnih čred prašičerejskih obratov - podjetij. Pregled opravijo veterinarski zavodi s pregledom mezenterialnih, portalnih in drugih bezgavk zaklanih živali.
Veterinarski zavod za diagnostično dejavnost mora pri vsaki patoanatomski preiskavi prašičev opraviti tudi pregled mezenterialnih, portalnih in drugih bezgavk na tuberkulozo.
11. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno:
- 10% rej krav ali brejih telic v hlevih individualnih rejcev z 10 ali več kravami ali telicami s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija;
- 20% plemenskih prašičev s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija;
- dvakrat letno je treba klinično in serološko pregledati plemenske ovne na infekcijo z Brucella ovis.
Vzorce mleka in krvi odvzame pooblaščena veterinarska organizacija, mlečno preiskavo pa opravi pooblaščen laboratorij za diagnostične preiskave, preiskave krvi, semena goved, ovac in prašičev opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
12. člen
Na bolezen Aujeszkega in TGE se mora preiskati 5% plemenskih prašičev s preiskavo krvi v kooperacijskih rejah.
13. člen
Na mehuričasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) se morajo enkrat letno preiskati plemenjaki v naravnem pripustu in 50% rej bikovskih mater svetlo lisaste pasme.
Enkrat letno je treba pregledati plemenjake goved v naravnem pripustu na vibriozo (infekcija s Campylobacter foetus), lepospirozo, trihomoniazo, levkozo, opraviti koprološki pregled semena glede na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Vzorce vzame pooblaščena organizacija. Preiskavo opravi veterinarska fakulteta v Ljubljani.
14. člen
Preiskave na govejo levkozo in preiskave na leptospirozo se morajo opraviti v skladu z določbami 16. in 17. člena v uvodu citirane republiške odredbe.
15. člen
Pregled krvi na leptospirozo pri športnih konjih mora biti opravljenih 50 dni pred tekmovanjem, da lahko pozitivne živali ustrezno zdravijo.
16. člen
Preiskave na kužno malokrvnost kopitarjev, bolezni čebel - hudo gnilobo čebelje zalege, nosemavost, pršičavost in bolezni rib se morajo opraviti v skladu z določbami 18., 19. in 20. člena v uvodu citirane republiške odredbe. Preiskave morajo biti opravljene v predpisanih rokih iz citirane odredbe.
17. člen
Neizvajanje obveznih določb te odredbe se kaznuje po določbi prve točke, prvega odstavka 117. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85).
18. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Izvajanje preventivnih del in nalog, odrejenih s to odredbo poteka od 1. januarja 1994 dalje.
Št. 326-5/92
Lenart, dne 10. maja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Lenart
Avgust Zavernik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti