Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/1994 z dne 20. 5. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/1994 z dne 20. 5. 1994

Kazalo

1135. Navodilo za uveljavljanje pravice do uvoza blaga po 5. členu uredbe o merilih, ki se bodo uporabljala pri znižanju carinske stopnje oziroma določitvi carinske stopnje "prosto" pri uvozu blaga v letu 1994 in 50. členu carinskega zakona, stran 1771.

Na podlagi 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o neodvisnosti in samostojnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) ter na podlagi 49. člena in tretjega odstavka 50. člena carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 10/76, 36/79, 52/79, 12/82, 61/82, 7/84, 25/85, 38/86, 28/88, 40/89, 70/89 in 21/90) izdaja minister za finance
NAVODILO
za uveljavljanje pravice do uvoza blaga po 5. členu uredbe o merilih, ki se bodo uporabljala pri znižanju carinske stopnje oziroma določitvi carinske stopnje »prosto« pri uvozu blaga v letu 1994 in 50. členu carinskega zakona
1. To navodilo predpisuje način uveljavljanja pravice do brezcarinskega uvoza surovin in reprodukcijskega materiala (v nadaljnjem besedilu: blago) za proizvodnjo blaga ter dokumentacijo, potrebno za uveljavljanje te pravice.
2. V uvozno carinsko deklaracijo vpiše carinski zavezanec ali vložnik deklaracije v zaglavju klavzulo: »Uporaba 5. člena uredbe ali uporaba 50. člena carinskega zakona«. Poleg listin in dokumentacije, ki jih predloži skupaj z uvozno carinsko deklaracijo, mora carinski zavezanec vložiti:
– Pisno izjavo uporabnika blaga, da bo blago v celoti uporabljeno za proizvodnjo določenega blaga za izvoz, katerega celotna vrednost po vrsti blaga bo najmanj za 30% oziroma za 50% večja od vrednosti uvoženega blaga.
V primeru, če se uvaža proizvod, pri katerem sodeluje več proizvajalcev, mora izjava o uvozu vsebovati vse podatke o vrsti blaga, ki je predmet skupnega izvoza in ime proizvajalca tega proizvoda.
– Specifikacijo blaga, ki bo izvoženo, in sicer po vrstah blaga, tarifnih številkah in tarifnih oznakah carinske tarife z navedbo pričakovane vrednosti posamičnega blaga; pri tem pa mora biti vrednost za posamezno vrsto najmanj za 30% oziroma za 50% večja od vrednosti uvoženega blaga.
3. V zaglavje izvozne carinske deklaracije vpiše carinski zavezanec klavzulo »uporaba 5. člena uredbe oziroma 50. člena carinskega zakona – nima pravice do. vračila carine, uvoznih davščin in drugih spodbujevalnih ukrepov« in ji priloži kopijo/kopije izjav, ki jo/jih je predložil pri uvozu, ter na zahtevo podatke iz evidence, ki jo je dolžan voditi po 4. točki tega navodila.
Pri izvozu blaga, pri katerem je sodelovalo več proizvajalcev, ki so uvažali reprodukcijski material po 5. členu uredbe o merilih, ki se bodo uporabljala pri znižanju carinske stopnje oziroma določitvi carinske stopnje »prosto« pri uvozu blaga v letu 1994 (Uradni list RS, št. 67/93, 14/94 in 19/94) oziroma 50. členu carinskega zakona, je treba v izvozno carinsko deklaracijo vpisati vse proizvajalce, z navedbo vrednostne udeležbe, katerih proizvodi se izvažajo v skupnem proizvodu in priložiti kopije izjav, ki so bile priložene ob uvozu.
4. Uporabnik blaga je dolžan voditi posebno evidenco o uvoženih surovinah in reprodukcijskem materialu; o porabi po normativih za izdelavo blaga, o izvozu proizvodov, ki so izdelani iz uvoženih surovin in reprodukcijskega materiala po izvoznih carinskih deklaracijah glede na posamezne uvozne deklaracije.
Uporabnik je dolžan hraniti dokumentacijo 3 leta po uvozu blaga.
5. Evidenca, ki jo vodi Republiška carinska uprava, vsebuje imeni uvoznika in uporabnika, njuno matično številko, vrednost uvoženega blaga, izkazanega po srednjem tečaju Banke Slovenije, ter učinke carinske oprostitve.
6. Z dnem, ko začne veljati to navodilo, neha veljati navodilo za uveljavljanje pravice do uvoza blaga po 50. členu carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 40/89).
7. To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 418-1/94
Ljubljana, dne 12. maja 1994.
Mitja Gaspari l. r.
Minister za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti