Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/1994 z dne 6. 5. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/1994 z dne 6. 5. 1994

Kazalo

1020. Odredba o pristojbinah za veterinarsko-sanitarne preglede živali in živil živalskega izvora, za izdajo dovoljenja za prodajo mleka, za veterinarsko-sanitarne preglede klavnih živali, plačevanje dela stroškov veterinarsko-higienske službe in plačevanje dejavnosti diagnostike kužnih bolezni izven rednega delovnega časa v občini, stran 1473.

Na podlagi 29. in 30. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 4., 5., 6., 7. in 8. člena odloka o pristojbinah za zdravstvena spričevala in potrdila ter o kriterijih in merilih za določitev pristojbin za veterinarsko-sanitarne preglede in dovoljenja (Uradni list SRS, št. 43/85 in 46/86) in 72. člena odloka o pristojnostih in sestavi zborov občinske skupščine (Uradni list SRS, št. 3/90) je Izvršni svet Skupščine občine Krško na seji dne 25. 4. 1994 sprejel
ODREDBO
o pristojbinah za veterinarsko-sanitarne preglede živali in živil živalskega izvora, za izdajo dovoljenja za prodajo mleka, za veterinarsko-sanitarne preglede klavnih živali, plačevanje dela stroškov veterinarsko-higienske službe in plačevanje dejavnosti diagnostike kužnih bolezni izven rednega delovnega časa v občini Krško
1. člen
S to odredbo se določa višina pristojbin za veterinarsko-sanitarne preglede, višina pristojbin za izdajo dovoljenja za promet z mlekom, način in višina zbiranja sredstev za delno pokrivanje stroškov, ki nastanejo pri neškodljivem odstranjevanju trupel in ostankov živalskega izvora ter višina pristojbin za opravljanje diagnostike kužnih bolezni izven rednega delovnega časa iz 29., 30., 48., 55., 57., 59. in 60. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85)
Osnova za določitev višine pristojbin je določena s točkami.
2. člen
Za obvezne veterinarsko-sanitarne preglede pošiljk živali in živalskih proizvodov, živalskih surovin in živalskih odpadkov ob nakladanju, razkladanju in prekladanju, ki se opravljajo ali gonijo iz območja občine, se plača pristojbina na osnovi naslednjega števila točk:
a) za pregled vagonske ali kamionske pošiljke do 10 ton
                                                               točk
– za izvoz                                                   200,00
– za notranji promet                                         175,00
– pregled vsake nadaljnje tone – za izvoz                     20,00
– za notranji promet                                         17,00.
b) za kosovne pošiljke – kopitarjev,
odraslih govedi in jelenjadi (od kom)                         22,00
– telet, prašičev, srednje divjadi in drobnice (od kom)       15,00
– odojkov, psov (od kom)                                       8,00
– za vsako čebeljo družino                                     3,00
– za vsak kos perutnine                                        0,30
c) za meso kopitarjev in parklarjev od kg
– za vsak kg mesa, drobovine ali mesnega izdelka               0,09
– od jajc/kos                                                  0,04
– od svežih ali zmrznjenih rib/kg                              0,04
– od sirov/kg                                                  0,04
Pregled je potrebno prijaviti veterinarski inšpekciji oziroma pooblaščeni veterinarski organizaciji najmanj 12 ur pred nakladanjem, prekladanjem in razkladanjem. Če prijavljena pošiljka ni pravočasno pripravljena za pregled, ne pride ob določenem času na mesto nakladanja, razkladanja, prekladanja, mora tisti, ki je zastoj povzročil plačati zamudnino v protivrednosti 175 točk za vsako začeto uro čakanja.
Lastnik, pošiljatelj ali prejemnik lahko zahteva povrnitev škode, ki bi nastala, če delavec veterinarske inšpekcije ali pooblaščenec veterinarske organizacije po tem, ko je dobil pravočasno obvestilo, brez opravičila ni opravil pregleda v dogovorjenem roku.
Za pregled izven rednega delovnega časa se pristojbine povečajo za 50%. Materialni stroški, to so stroški prevoza in dnevnic, niso všteti v pristojbine in se obračunajo posebej.
3. člen
Za veterinarsko-sanitarne preglede jajc zasebnega in družbenega sektorja, ki se prodajajo strankam v gospodinjstvih ali na tržnici, se plača pristojbina 0,05 točke po kosu.
4. člen
Za veterinarsko-sanitarne preglede mesa živali, zaklanih za gostinsko porabo in pregled divjadi za javno potrošnjo se plača pristojbina na osnovi naslednjega števila točk:
                                                                     točk
– tele/kos                                                             76
– prašiče in medvede s trihinoskopskim pregledom/kos                  159
– za srednjo veliko divjad/kos                                         76
– za odojkov in jagnjeta/kos                                           41
– za meso v sili zaklane živali z odvzemom vzorca za bakt.
preglede brez stroškov b.p./ rež. Uro                                 175
– za perutnino/rež. Uro                                               175
5. člen
Za izdajo oziroma za podaljšanje veljavnosti dovoljenja za promet z vsemi vrstami mleka v javni potrošnji plača proizvajalec mleka mesečno pristojbino v višini 0,03 točke po litru odkupljenega oziroma prodanega mleka. V tem znesku je zajet tudi del pristojbine za neškodljivo odstranjevanje živalskih trupel v višini 20% mesečno zbrane vsote in del stroškov nepretrgane diagnostike kužnih bolezni izven rednega delovnega časa v višini 10% mesečno zbrane vsote. Pristojbino obračunava in pobira organizator odkupa mleka ob mesečnem plačilu mleka. Posestnik, ki daje mleko direktno v javno potrošnjo, plača poleg te pristojbine še stroške obveznega pregleda molznic na kužne bolezni.
6. člen
Za veterinarsko-sanitarni pregled mesa klavnih živali v klavnici ali mleka v zbiralnici, se plača pristojbina na osnovi 150 točk za vsako uro, ki jo prebije pri nadzoru pooblaščeni veterinar.
V tej vsoti niso zajeti stroški zakonsko obveznih kontrolnih pregledov vzorcev, kakor tudi nematerialni stroški prevozov. Sestavni del veterinarsko-sanitarnega pregleda klavnih živali je tudi pregled pri razkladanju živali, surovin in odprema živil ter odpadkov v klavnici. Zaradi tega se v klavnih obratih ne plača pristojbina iz 2. člena te odredbe.
7. člen
Za stalen nadzor na dogonih živine na sejmih se plača pristojbina 175 točk na uro, ki jo pobere pri nadzoru. pristojni veterinar. Če se pri nadzoru zaračunajo pristojbine za preglede kosovnih ali kamionskih pošiljk, se zaračuna urna postavka za znesek, ki je zmanjšan za pobrano pristojbino.
8. člen
Pristojbina za veterinarsko-sanitarne preglede se lahko plačuje tudi v letnem pavšalu, ki ga na podlagi pogodbe sporazumno določita in medsebojno obračunata pooblaščena veterinarska organizacija in organizacija za katero se pregledi opravijo. Letni pavšali se mesečno okontirajo v višini 1/12.
9. člen
Del stroškov neškodljivega odstranjevanja živalskih trupel in odpadkov živalskega izvora plačujejo delovne organizacije in druge organizacije ter posamezniki, ki se ukvarjajo z varstvom in gojitvijo živali, pristojbino za vsako žival na podlagi naslednjega števila točk:
                                                                         točk
– za goveda in konje                                                       20
– za žrebeta in teleta                                                     14
– za prašiče nad 50 kg                                                      9
– za prašiče do 50 kg                                                       4
– za odstreljeno in prodano parkljasto divjad                              20
– za pse                                                                   20
za spremembo kategorije živali:
– za goveda in konje                                                        6
– za prašiče                                                                5
ob izdaji dovoljenja za promet z mlekom oziroma podaljšanju dovoljenja
– od molznice                                                              12
– od motornega vozila (razen traktorjev in motornih koles) ob vsakoletni
registraciji                                                               10
10. člen
Za pokritje dela za zagotavljanje nepretrgane veterinarske diagnostike izven rednega delovnega časa plačujejo delovne organizacije in druge organizacije ter posamezniki pristojbino v višini 7,00 točk.
Ta pristojbina je sestavni del pristojbine iz 2., 3., 4., 6. in 7. člena te odredbe.
Sredstva, zbrana za ta namen, se zbirajo na posebnem računu občine Krško za zdravstveno varstvo živali pri proračunu občine Krško, ki mora voditi evidenco namenske porabe teh sredstev in o temu obveščati izvršni svet občinske skupščine.
11. člen
Posestniki živali poravnavajo svoje obveznosti po tej odredbi:
– pri izdaji zdravstvenega spričevala za živali
– pri prvem vsakoletnem cepljenju in registraciji psov proti steklini
– lovske družine od uplenjene prehrani namenjene divjadi
– pri izdaji dovoljenja za promet z vsemi vrstami mleka
Pristojbine obračunavajo:
1. pooblaščen organ za izdajo zdravstvenih spričeval za žival
2. zavod oziroma organizacija, ki je na območju občine pooblaščena za izvajanje obveznega cepljenja psov proti steklini in registraciji psov
3. lovske družine na območju občine za uplenjeno divjad
4. organizator odkupa mleka
5. pristojni organ ob registraciji motornega vozila.
12. člen
Sredstva po tej odredbi se zbirajo v proračunu občine Krško na posebnem računu za zdravstveno varstvo živali občine Krško in se v okviru sprejetega finančnega plana nakazujejo na pooblaščeni zavod oziroma organizacijo, ki opravlja veterinarsko-higiensko službo in nepretrgano veterinarsko diagnostiko na območju občine Krško Pri nakazilu pristojbin iz 9. člena te odredbe se pri namenu nakazila označi za službo VHS.
Pooblaščeni zavod oziroma organizacija, ki opravlja veterinarsko-higiensko službo, je dolžna vsako leto ob zaključnem računu pripraviti poročilo o realizaciji svojega programa del, predvsem o tistem delu, ki se financira s sredstvi, zbranimi po tej odredbi in ga predložiti v obravnavo izvršnemu svetu skupščine občine.
Do 30. novembra mora predložiti Izvršnemu svetu Skupščina občine Krško svoj program dela in finančni načrt službe za naslednje leto.
13. člen
Vrednost točke za izračun pristojbin znaša 11,90 SIT.
14. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odredba, preneha veljati odredba o pristojbinah za veterinarsko-sanitarne preglede živali in živil živalskega izvora. (Uradni list RS, št. 43/90 in 12/93).
15. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10-403-117/93
Krško, dne 25. aprila 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Krško
Herman Kunej, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti