Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/1994 z dne 28. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/1994 z dne 28. 4. 1994

Kazalo

959. Uredba o požarni taksi, stran 1327.

Na podlagi 59. člena zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93) in 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o požarni taksi
1. člen
S to uredbo se urejajo višina, roki in način plačevanja požarne takse.
2. člen
Požarna taksa se plačuje od zavarovalne premije, ki jo sklenitelj zavarovanja plača zavarovalnici na podlagi zavarovalne pogodbe za zavarovanje požarnih nevarnosti (požarna premija).
3. člen
Zavezanci za plačevanje požarne takse so vse zavarovalnice, ki opravljajo zavarovalne posle na območju Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zavarovalnice).
4. člen
Osnova za obračun požarne takse je plačana zavarovalna premija, ki jo predstavlja:
1. celotna zavarovalna premija pri požarnem zavarovanju;
2. 20% delež celotne zavarovalne premije pri ostalih zavarovanjih, kjer je z zavarovalno premijo pokrita tudi nevarnost požara.
5. člen
Požarna taksa znaša 5% od osnove za obračun požarne takse.
6. člen
Če zavarovalnica zaradi predčasnega prenehanja pogodbenega razmerja ali znižanja zavarovalne premije povrne sklenitelju zavarovanja delno ali v celoti zavarovalno premijo, se v tekočem obračunskem mesecu za ta znesek zmanjša osnova za obračun požarne takse.
7. člen
Zavarovalnica je dolžna plačati požarno takso za mesec, za katerega je bila zavarovalna premija ali njen del plačana.
Zavarovalnice vplačajo požarno takso do 20. v mesecu za pretekli mesec na vplačilni račun odprt pri Službi družbenega knjigovodstva.
Zavarovalnice obračunajo požarno takso po posameznih zavarovalnih vrstah.
8. člen
Zavarovalnice pošljejo za vsako trimesečje Službi družbenega knjigovodstva in Ministrstvu za finance obračun požarne takse po posameznih zavarovalnih vrstah in višini vplačanih zavarovalnih premijah po posameznih lokalnih skupnostih.
Poročilo iz prejšnjega odstavka pošljejo zavarovalnice do 20. v tekočem mesecu po izteku vsakega trimesečja.
9. člen
Nadzor nad obračunavanjem, plačevanjem in izterjavo požarne takse do uveljavitve predpisov o novi organiziranosti davčnega organa opravlja Služba družbenega knjigovodstva v Republiki Sloveniji po predpisih o Službi družbenega knjigovodstva.
10. člen
Z denarno kaznijo najmanj 500.000 tolarjev se kaznuje za prekršek zavarovalnica, če:
1. najpozneje do 20. dne v mesecu ne plača požarne takse za pretekli mesec (prvi in drugi odstavek 7. člena);
2. obračunava požarno takso v nasprotju z določbami 4., 5., 6. in 7. člena te uredbe;
3. do 20. tekočega meseca za preteklo trimesečje ne pošlje Ministrstvu za finance in Službi družbenega knjigovodstva obračun požarne takse po posameznih zavarovalnih vrstah in višini vplačanih zavarovalnih premijah po posameznih lokalnih skupnostih (8. člen uredbe).
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba zavarovalnice, ki stori dejanje iz prejšnjega odstavka tega člena.
11. člen
Z dnem uveljavitve te uredbe se prenehajo uporabljati vsi dogovori, ki so bili sklenjeni na podlagi 76. člena zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 2/76 in 15/84).
Prispevke iz dogovorov iz prejšnjega odstavka do uveljavitve te uredbe poravnavajo zavarovalnice na dosedanji način.
12. člen
Ne glede na določbo 8. člena te uredbe morajo zavarovalnice do 20. junija 1994 predložiti Službi družbenega knjigovodstva in Ministrstvu za finance obračun požarne takse po posameznih zavarovalnih vrstah in višini vplačanih zavarovalnih premij po posameznih lokalnih skupnostih za mesec maj.
13. člen
Ta uredba začne veljati 1. maja 1994.
Št. 423-06/94-4/1-8
Ljubljana, dne 21. aprila 1994.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti