Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/1994 z dne 15. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/1994 z dne 15. 4. 1994

Kazalo

861. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 v občini Mozirje, stran 1212.

Izvršni svet Skupščine občine Mozirje je na seji, dne 8. marca 1994 na podlagi 3. odstavka 40. člena in 1. točke 24. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, 37/85), 2. člena odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) ter 8. člena sprememb in dopolnitev statuta občine Mozirje (Uradni list SRS, št. 30/80) sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 v občini Mozirje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, mora Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje, Poslovna enota Mozirje (v nadaljnjem besedilu: veterinarska postaja) opraviti v letu 1994 s to odredbo predpisane ukrepe.
Imetniki živali morajo izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Veterinarska postaja mora pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe o tem obvestiti občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo. O opravljenem delu mora poročati na predpisanih obrazcih.
3. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat, kot je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
Kontrolo imunosti opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani po programu, ki ga določi Republiška veterinarska uprava v MKG.
4. člen
Veterinarska postaja mora voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma diagnostične preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki cepiva ter rezultatu cepljenja in preiskave.
Veterinarska postaja mora spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in obveščati občinski organ veterinarske inšpekcije o vseh nezaželenih stranskih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
5. člen
Stroški sistematičnega ugotavljanja kužnih bolezni in cepljenja živali po tej odredbi bremenijo posebni račun za zdravstveno varstvo živali proračuna občine Mozirje, razen za preiskave in cepljenja, za katera je izrecno navedeno, da stroški bremenijo imetnika živali.
II. PREVENTIVNI UKREPI
6. člen
Vakcinacija psov, starih več kot štiri mesece, proti steklini mora biti opravljena od 1. 2. do 15. 4. 1994.
Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo štiri mesece starosti.
Proti steklini je treba vakcinirati tudi domače živali, ki še pasejo brez nadzorstva na pašnikih, oddaljenih od naselij.
Stroške vakcinacije iz prvega in drugega odstavka tega člena nosi imetnik živali, vakcinacije opravi veterinarska postaja z inaktivirano (mrtvo) vakcino.
7. člen
Vakcinacijo kokoši in brojlerjev proti atipični kokošji kugi je treba opraviti v perutninskem obratu Merkator-ZKZ Mozirje in pri vseh rejcih kooperantih (farmska reja) Merkator-ZKZ Mozirje.
Vakcinacija iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino, po programu imunoprofilakse (Obvezno strokovno navodilo RVU, št. 322/a-126/82, z dne 11. 3. 1982).
Vakcinacijo opravi veterinarska postaja na način, ki ga za posamezno vakcino določi proizvajalec.
8. člen
Proti prašičji kugi je treba vakcinirati vse prašiče, ki jih krmijo s pomijami ali odpadki živalskih tkiv.
Podjetja oziroma zasebniki, ki oddajajo pomije ali ostanke živalskih tkiv za krmljenje prašičev, morajo sporočiti veterinarski postaji naslove rejcev prašičev, katerim oddajajo pomije oziroma ostanke živalskih tkiv.
Pomije oziroma ostanke živalskih tkiv je treba pred krmljenjem prekuhati.
Cepljenje proti prašičji kugi opravi veterinarska postaja s sevom K lapiniziranega virusa. Cepljenje prašičev, ki se krmijo s pomijami ali odpadki živalskih tkiv, gre na stroške imetnika živali.
9. člen
Tuberkulinizirati je treba: 50% vseh krav in brejih telic (X. tuberkulinizacija).
Tuberkulinizacijo opravi veterinarska postaja.
10. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno 10% rej krav in brejih telic v hlevih individualnih proizvajalcev z 10 ali več krav in/ali brejih telic s serološkim pregledom krvi.
Dvakrat letno je treba klinično in serološko pregledati vse ovne na infekcijo z Brucella ovis.
Klinične preglede in odvzem vzorcev krvi opravi veterinarska postaja, preiskave krvi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
11. člen
Na mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV) je treba preiskati bike plemenjake v naravnem pripustu, 50% rej bikovskih mater sivorjave pasme in govedo na območju naravnega pripusta v Florjanu.
Bike plemenjake v naravnem pripustu je treba pregledati na vibriozo, kampilobakteriozo, leptospirozo, trihomoniazo, levkozo ter opraviti bakteriološki pregled semena glede na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Veterinarska postaja opravi preglede in odvzame vzorce, preiskave opravi Veterinarska fakulteta.
12. člen
Na kužno malokrvnost in theilerozo kopitarjev je treba preiskati žrebce plemenjake.
Vzorce krvi odvzame veterinarska postaja, preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
13. člen
Ob zakolu prašiča na domu, katerega meso je namenjeno za javno potrošnjo, je obvezen veterinarsko sanitarni pregled, vključno s pregledom mesa na trihinelozo.
Pred zakolom živali mora imetnik živali (turistična kmetija, gostinski obrat) veterinarsko postajo obvestiti in zaprositi za veterinarsko sanitarni pregled.
Veterinarsko-sanitarni pregled s trihinoskopskim pregledom opravi na stroške imetnika veterinarska postaja.
14. člen
Proti hemoragični bolezni kuncev je treba cepiti vse plemenske kunce.
Cepljenje opravi veterinarska postaja na stroške imetnika živali.
15. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege je treba pregledati vse čebelje družine na ogroženem območju občine.
Preglede opravi veterinarska postaja, preiskave živinorejsko-veterinarski zavod.
16. člen
V rejah športnih konj je treba opraviti pregled krvi na leptospirozo konj. Pregled je treba opraviti najmanj 50 dni pred tekmovanjem, da lahko pozitivne živali ustrezno zdravijo.
Vzorce krvi odvzame veterinarska postaja, preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani na stroške imetnikov živali.
17. člen
Vse jate okrasnih in sobnih ptic, jate pasemskih golobov ter prodajalne teh ptic v občini Mozirje morajo biti registrirane pri veterinarski inšpekciji občine Mozirje.
Matične reje okrasnih in sobnih ptic ter jate pasemskih golobov morajo biti proste klamidioze. Za reje, proste klamidioze, se šteje reje, v katerih ni bilo opaziti znakov bolezni in ki so bile serološko preiskane in negativne na klamidiozo.
Redno letno je treba opraviti serološko preiskavo najmanj 10% ptic iz rej oziroma jat.
Vzorce krvi odvzame veterinarska postaja, preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani na stroške imetnikov živali.
18. člen
Na vrtoglavost postrvi je treba v ribogojnicah pregledati enkrat letno postrvi, ki se vlagajo, prodajajo ali prenašajo.
Vzorci mladic morajo biti poslani v preiskavo od 1. junija do 31. decembra 1994.
Na virusno hemoragično septikemijo postrvi je treba preiskati plemenske jate postrvi do 15. februarja 1994.
Vzorce rib za preiskavo odvzame veterinarska postaja, preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
19. člen
Na garje je treba preiskati 20% odstreljenih gamsov v občini in vse, za katere se sumi, da so okuženi z garjami.
Za preiskave vzame veterinar vzorec kože s prsnega dela, velikosti 10x20 cm, v primeru, da je koža spremenjena, del kože z roba spremenjenega mesta.
Lovske družine dostavijo živali veterinarski postaji in ta poskrbi, da se vzorci preiščejo na Veterinarski fakulteti v Ljubljani.
III. KONČNA DOLOČBA
20. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-22/94-03
Mozirje, dne 25. februarja 1994.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Mozirje
Jakob Presečnik, dipl. inž. gr. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti