Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/1994 z dne 15. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/1994 z dne 15. 4. 1994

Kazalo

847. Odlok o poslovanju na tržnicah ter prostorih za prodajo na premičnih stojnicah v občini Lenart, stran 1199.

Na podlagi 4. člena odloka o pristojnostih in načinu dela Skupščine občine Lenart (Uradni list SRS, št. 1-54/90 in RS, št. 16-782/93), 44. člena zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 14/90 in 5/91), zakona o trgovini (Uradni list RS, št. 18/93) ter v skladu z določbami pravilnika o minimalnih tehničnih in drugih pogojih, ki se nanašajo na prodajne objekte za opravljanje trgovinske dejavnosti in pogojih za prodajo blaga zunaj prodajaln (Uradni list RS, št. 28/93) je Skupščina občine Lenart na seji dne 17. marca 1994 sprejela
ODLOK
o poslovanju na tržnicah ter prostorih za prodajo na premičnih stojnicah v občini Lenart
1. člen
Ta odlok določa pogoje za ustanovitev in način upravljanja in poslovanja na tržnicah (trgih) in prostorih za prodajo na premičnih stojnicah.
I. POSLOVANJE NA TRŽNICI – TRGU
2. člen
Tržnica je posebej organiziran in urejen poslovni prostor, kjer se trguje z blagom (predvsem kmetijsko in drugo blago).
3. člen
Trg mora imeti tržni prostor in pomožne prostore ter izpolnjevati druge pogoje, ki jih določa pravilnik o minimalnih tehničnih in drugih pogojih, ki se nanašajo na prodajne objekte za opravljanje trgovinske dejavnosti in pogojih za prodajo blaga zunaj prodajaln (v nadaljevanju besedila: pravilnik).
S tržnim prostorom je mišljen prostor, kjer se neposredno trguje z blagom. Tržni prostor je lahko odprt ali zaprt.
4. člen
Na trgih se trguje z blagom na prodajnih mestih -stojnicah, prodajnih klopeh (mizah).
Prodajna mesta so na odprtem ali zaprtem tržnem prostoru.
Na trgih se sme trgovati z blagom tudi v kioskih in potujočih prodajalnah, če so izpolnjeni pogoji, ki se nanašajo na kiosk in potujočo prodajalno.
5. člen
Na trgu se trguje na drobno s kmetijskimi pridelki, z živili rastlinskega in živalskega izvora, cvetjem, gozdnimi sadeži, zdravilnimi zelišči, gobami, malimi živalmi, izdelki domače obrti, galanterijskim blagom za gospodinjstvo, izdelki iz plastičnih mas, drobnimi galanterijskimi izdelki, bižuterijo, rabljenim blagom.
Na trgu se lahko prodajajo tudi tekstilni izdelki in obutev, če je trg prostorsko ločen od živil in če je zagotovljen prostor za pomerjanje oblačil in obutve, ter da trgovec izpolnjuje še druge pogoje (registrska blagajna, izobešena firma prodajalca, opremljeno blago z etiketami proizvajalcev).
Živila živalskega izvora se prodajajo v zaprtem tržnem prostoru, na odprtem, a pokritem tržnem prostoru pa le, če so izpolnjeni pogoji pravilnika, in sanitarno-zdravstveni predpisi.
6. člen
Na trgu smejo prodajati blago v skladu s 4. in 5. členom tega odloka kmetovalci ter trgovci in drugi posamezniki.
Kmetovalci in drugi posamezniki morajo imeti za prodajo svojega blaga potrdilo o lastni proizvodnji, ki ga izda pristojni organ lokalne skupnosti in velja eno leto.
7. člen
S trgom upravlja krajevna skupnost ali občina (lokalna skupnost) ali od nje pooblaščen upravljalec.
Upravljalec trga sprejme tržni red, v katerem določi seznam blaga, s katerim se trguje, in dneve za prodajo določenega blaga.
Tržni red potrdi pristojni organ lokalne skupnosti.
Tržni red in urnik obratovalnega časa morata biti razobešena na trgu na vidnem mestu.
II. PRODAJA NA PREMIČNIH STOJNICAH
8. člen
V krajih, kjer ni pogojev za organiziranje tržnice, se lahko na javnih oziroma drugih mestih organizira prodaja blaga na premičnih stojnicah.
Prodajna mesta določi pristojni organ lokalne skupnosti skladno z določili "pravilnika", prostorskimi načrti in drugimi predpisi (varovanje okolja, urejanje naselij).
9. člen
Za prodajo blaga na premičnih stojnicah je treba pridobiti soglasje pristojnega organa krajevne skupnosti oziroma lokalne skupnosti, in sicer za mesto, kjer se bo prodajalo in za blago, ki se bo na ta način prodajalo.
10. člen
Neposredno prodajo blaga na premičnih stojnicah na javnih in drugih mestih opravlja trgovec.
Ob raznih prireditvah (sejmih, shodih) lahko ne glede na prejšnji odstavek, prodaja na premičnih stojnicah tudi vsak posameznik.
11. člen
Na premičnih stojnicah na javnih in drugih mestih se lahko prodajajo: izdelki domače in umetne obrti, razno galanterijsko blago za gospodinjstvo, kot npr. leseni, usnjeni, usnjeno-papirni izdelki, izdelki iz plastičnih mas, bižuterija, dnevni, periodični tisk, revije, časopisi, ilustracije, brošure, vodniki po mestih, vozni redi, načrti mest, turistični zemljevidi, zvezki, drobne šolske potrebščine, beležnice, bloki, papir, razglednice, knjige (znanstvene, leposlovne, antikvarne), umetniške reprodukcije, izdelki iz kristala, keramike, porcelana in cvetja.
III. PREHODNE DOLOČBE
12. člen
Do uskladitve obstoječega poslovanja po dosedanjem odloku o določitvi trgov na drobno, tržnih prostorov in o prometu blaga na trgih v občini Lenart s tem odlokom nadaljuje z delom tržnica v mestu Lenart, in sicer:
– na prostoru za Rotovžem ob poti k blagovnici,
– koristi skupno infrastrukturo in sanitarije,
– z njo upravlja Krajevna skupnost Lenart.
Upravljalec tržnice v mestu Lenart uskladi tržni red z določbami tega odloka in "pravilnikom" 15 dni po uveljavitvi tega odloka.
Upravljalec tržnice skupaj s Skladom stavbnih zemljišč občine Lenart podvzame aktivnosti za ureditev sedanje tržnice tako, da bo urejena v skladu s predpisi ali pa podvzame aktivnosti za določitev lokacije za novo tržnico v Lenartu.
13. člen
Prodaja blaga na premičnih stojnicah v krajevnih centrih se izvaja:
– v mestu Lenart izjemoma na Trgu osvoboditve na platoju (razširjenem pločniku) od hišne številke 8 do 11;
– pri Sv. Trojici na prostoru od javne tehtnice do šole;
– v Cerkvenjaku na pločniku od Zdravstvenega doma do Mesarije Petrovič;
– v Jurovskem dolu. v centru Jurovskega dola;
– pri Sv. Ani na prostoru pred trgovino in pošto ter parkirnem prostoru pri Sv. Ani;
– v Benediktu na prostoru pred šolo;
– v Voličini pri odcepu ceste Voličina-Hrastovec.
Prodajo na premičnih stojnicah organizirajo krajevne skupnosti na svojem območju.
14. člen
Za poslovanje na tržnicah in premičnih stojnicah se plačuje komunalna taksa.
Taksa znaša od m2 prodajne površine:
– od stalne prodaje na premičnih stojnicah 10 točk mesečno,
– od enkratne (dnevne) prodaje na premičnih stojnicah 5 točk mesečno,
– od prodaje v fiksnih objektih 20 točk mesečno.
Taksa je dohodek lokalne skupnosti.
Poleg komunalne takse lahko upravljalec pobira tudi najemnino za oddajo prostora in stojnice oziroma urejenega premičnega ali nepremičnega objekta.
15. člen
Objekte oziroma stojnice na trgih si lahko zgradijo oziroma postavijo tudi posamezniki v skladu s programom oziroma načrtom ureditve tržnice, pri čemer so enako kot drugi prodajalci obvezani plačevati komunalno takso, za fiksne objekte pa tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in morebitne druge dajatve.
16. člen
Nadzorstvo na trgih opravljajo pristojni inšpekcijski organi občine.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
17. člen
Z denarno kaznijo od 15.000 SIT do 45.000 SIT se kaznujejo pravne osebe in posamezniki, če kršijo in prodajajo v nasprotju z določili 5., 6., 10. in 11. člena tega odloka.
Enako se kaznujejo organizacije, ki opravljajo s trgom, če ne skrbijo za ureditev in poslovanje v skladu z, določili tega odloka.
Z denarno kaznijo od 3.750 SIT do 7.500 SIT se kaznujejo samostojni individualni proizvajalci, če kršijo in prodajajo v nasprotju z določili 5., 6., 10. in 11. člena tega odloka.
18. člen
Organi inšpekcije so pooblaščeni, da takoj na mestu izterjajo denarno kazen od tistih, ki jih zalotijo pri prekrških.
Če se kazen ne izterja takoj na mestu ali če je tisti, ki je storil prekršek noče plačati, se pošlje predlog za kaznovanje sodniku za prekrške.
V. KONČNI DOLOČBI
19. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o določitvi trgov na drobno, tržnih prostorov in o prometu blaga na trgih v občini Lenart (Uradni list SRS, št. 31-1702/88).
20. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 331-6/93
Lenart, dne 17. marca 1994.
Predsednik
Skupščine občine Lenart
Jože Škrlec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti