Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/1994 z dne 15. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/1994 z dne 15. 4. 1994

Kazalo

844. Odlok o zazidalnem načrtu za proizvodno-obrtno dejavnost Rečica KP 2/1, stran 1194.

Skupščina občine Laško je na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93) ter 7. člena odloka o sestavi pristojnosti in načinu odločanja Skupščine občine Laško (Uradni list RS, št. 13/90) na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti ter družbenopolitičnega zbora dne 30. marca 1994 sprejela
ODLOK
o zazidalnem načrtu za proizvodno-obrtno dejavnost Rečica KP 2/1
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se zazidalni načrt za proizvodno-obrtno dejavnost Rečica KP 2/1, ki ga je izdelal KOMUNAPROJEKT Maribor, pod številko 205/48, sept. 1993. Zazidalni načrt je sestavni del tega odloka.
2. člen
    Zazidalni načrt vsebuje:
    A. Tekstualni del
    B. Grafične priloge:
    – izsek iz srednjeročnega družbenega plana         M 1:2880
    – situacija obstoj. stanja širšega območja         M 1:5000
    – geodetski načrt obstoječega stanja               M 1:1000
    – katastrska situacija                             M 1:2880
    – ureditvena situacija z zasnovo zelenih površin   M 1:1000
    – situacija – funkcionalno oblikovalski pogoji     M 1:1000
    – situacija prometne ureditve                      M 1:1000
    – situacija obst. in predvidenih komunalnih vodov  M 1:1000
    – priloge: soglasja, pogoji, smernice geotehnično poročilo, 
Zemljiškoknjižni izpiski, posestni listi
    C. Soglasja
II. MEJE OBMOČJA
3. člen
Obravnavano območje leži v naselju Rečica. Locirano je v ozki dolini in je na zahodni strani omejeno s hudourniškim potokom, na vzhodni strani z lokalno asfaltirano cesto za Šmohor, na jugu s parcelo št. 1008/4, na severu pa z zavojem lokalne ceste. Obsega parcele št. 1155/1, 1155/3, 1155/4, del 1110, 1112, del 1088/1, 1089, del 1087/20 vse k.o. Rečica. Območje obsega ca. 1 ha površin.
III. FUNKCIJA OBMOČJA
4. člen
Območje obdelave je na južnem delu opredeljeno za proizvodno-obrtno dejavnost, severni del pa se ohranja kot rezervat za morebitno potrebno lokacijo za proizvodno obrtno dejavnost. Območje je razdeljeno na šest parcel ob cesti na Šmohor. Parceli št. 1 in 2 sta namenjeni za proizvodno-obrtno dejavnost, v mansardi je stanovanjski bivalni del. parcela št. 3 za proizvodno-obrtno dejavnost, parceli št. 4 in 5 za proizvodno-obrtno dejavnost in ločeno za stanovanjski bivalni del, parcela št. 6 je funkcionalno zemljišče za trafo postajo.
5. člen
Na območju obdelave ni predvidenih rušitev. V rezervatu za proizvodno-obrtno dejavnost je možna rekonstrukcija obstoječega objekta za to dejavnost ali rušitev za izgradnjo tega območja.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNE IN OBLIKOVALSKE REŠITVE OBJEKTOV IN NAPRAV
6. člen
Horizontalni in vertikalni gabariti so razvidni iz grafičnih prilog. Objekti so zaradi nivoja podtalnice pritlični, z možnostjo uporabe mansarde (za spremljajoče funkcije, bivalne prostore). Etažna višina pritličja odgovarja potrebam za posamezno dejavnost.
7. člen
Oblikovanje: objekti, namenjeni proizvodno-obrtnim in stanovanjskim prostorom morajo biti usklajeni z okoljem in avtohtono arhitekturo. Ob upoštevanju terena je smer slemena vzporedna s plastnicami, uporabljeni so avtohtoni materiali in elementi.
Strehe so dvokapnice, naklon streh je min. 35°. Strehe se zaključujejo s "čopi". Barva kritine je temna. Fasade so svetle barve.
8. člen
Ne dovoljuje se gradnja pomožnih objektov, improviziranih lop, drvarnic, skladišč in odprtih deponij.
V. POGOJI UREJANJA ZELENIH POVRŠIN
9. člen
Zelene površine funkcionalno in oblikovno dopolnjujejo program odprtega prostora in imajo mikroregulativno, varovalno in oblikovno funkcijo. Vse zelene površine se gosto zazelenijo predvsem ob cesti, ob parcelnih mejah in opornih zidovih ter med manipulacijskimi površinami in stanovanjskimi objekti.
VI. POGOJI KOMUNALNEGA UREJANJA
10. člen
Komunalna ureditev:
Kanalizacija: meteorne vode iz utrjenih površin se speljejo preko lovilcev olj, tehnološke pa preko čistilne naprave v potok. Do izgradnje kanalizacijskega kolektoraja Rečica – Laško se fekalne vode speljejo v ustrezno dimenzionirane vodotesne greznice brez iztoka.
Med kanalizacijo in vodovodom morajo biti doseženi minimalni horizontalni (3 m) in vertikalni (0,50 m) odmiki, pri čemer mora potekati vodovod vedno nad kanalizacijo. Kolikor teh odmikov ni mogoče doseči, je potrebno vodovod ustrezno zaščititi.
Vodovod: težnostno je možno zagotoviti nemoteno oskrbovanje objektov do kote 261,30 m nadmorske višine. Za zagotovitev vode višje ležečim objektom je možna oskrba z vodo s hidroforji. Za požarno vodo je potrebno zagotoviti ustrezno število hidrantov.
Elektrika: v območju koridorja obstoječih daljnovodov 10 in 35 kV ni dovoljena gradnja objektov. Predvidena transformatorska postaja TP 1 mora imeti ločeno funkcionalno zemljišče.
PTT: obravnavano območje bo možno priključiti na obstoječe telefonsko omrežje.
Ogrevanje: predvideno je individualno ogrevanje (lahko kurilno olje, elektrika), po izgradnji plinovoda pa priključitev na plinovodno omrežje.
Odvoz smeti: za odpadke so predvideni tipski kontejnerji oziroma prekucniki na za to določenih lokacijah. V organiziran odvoz smeti se morajo vključiti vsi predvideni objekti.
VII. POGOJI PROMETNE UREDITVE
11. člen
Območje zazidave se prometno navezuje na cesto Šmohor, ki se na odseku ca. 190 m rekonstruira v šir. 5 m, uredijo se tudi obojestranske bankine v širini 0,50 m. Dostop do prvih treh parcel se izvede direktno iz glavne ceste, za ostale parcele pa se izvede interna cesta. Pri izvozu iz interne ceste se postavi prometna signalizacija - prepovedano zavijanje na levo.
Ob obrtnih delavnicah se izvede več parkirnih mest. Za spravilo lesa in pridelkov iz višje ležečih območij se predvidi pot v širini 2,50 m v zemeljski izvedbi ob potoku, naveže pa se na glavno cesto v dveh priključkih. Pot se uporablja samo občasno in je namenjena izključno lastnikom mejnih parcel.
12. člen
Namembnost zemljišč se do izgradnje predvidenih objektov in naprav ne spremeni.
VIII. VAROVANJE OKOLJA
13. člen
Zagotoviti je potrebno kvalitetne pogoje bivanja in nemotečo proizvodno-obrtno dejavnost. Med te pogoje sodi zaščita pred onesnaženjem zraka, vod, zaščita pred hrupom in požarom, preprečevanje onesnaženja tal in podtalnice.
V izogib onesnaževanja zraka se kot splošno vodilo priporoča ogrevanje individualnih kurišč na plin ali lahko kurilno olje.
14. člen
Obravnavano območje je namenjeno le ekološko čisti proizvodno-obrtni dejavnosti glede na obstoječe in predvideno bivalno okolje.
Pred izdajo lokacijskega dovoljenja si mora bodoči investitor pridobiti od pooblaščene strokovne organizacije mnenje glede eventualnih negativnih ekoloških vplivov na okolje, ki bi jih povzročala njegova dejavnost.
IX. ETAPNOST IZVAJANJA, TOLERANCE
15. člen
Pred pričetkom izvajanja območja je potrebno izvesti še podrobnejše geološke raziskave terena.
Zaradi zamočvirjenosti terena je za znižanje nivoja podtalnice potrebno izvesti odvodnjevalna dela in regulirati potok. Za izvedbo načrtovanih del je potrebno izdelati posebne strokovne podlage za pridobitev dovoljenj.
Pred pričetkom gradnje objektov se izvede prometna in komunalna ureditev območja.
16. člen
Odstopanja od podanih gabaritov so možna le toliko, da ostaja razmerje dolžin in širin nespremenjeno ter da so izpolnjeni sanitarno-tehnični, požarnovarnostni in urbanistični predpisi (osončenje, dostopnost, odmiki). Etažnost ostaja nespremenjena.
17. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri občinskih upravnih organih.
18. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
19. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-2/91
Laško, dne 30. marca 1994.
Predsednik
Skupščine občine Laško
Miloš Veršec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti