Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/1994 z dne 15. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/1994 z dne 15. 4. 1994

Kazalo

829. Odlok o ureditvenem načrtu za središče Smokuča, stran 1183.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena in 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) in 118. člena statuta občine Jesenice (Uradni vestnik Gorenjske, št. 19/82 in 1/85) je Skupščina občine Jesenice na 27. seji zbora združenega dela, na 26. seji zbora krajevnih skupnosti in na 27. seji družbenopolitičnega zbora dne 14. 3. 1994 sprejela
ODLOK
o ureditvenem načrtu za središče Smokuča
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju usmeritev dolgoročnega plana občine Jesenice za obdobje 1986 – 1995/2000 (Uradni vestnik Gorenjske, št. 20/86, 2/88 in 2/90) in v skladu z odločitvami družbenega plana občine Jesenice za obdobje 1986 – 1990 (Uradni vestnik Gorenjske, št. 8/88 in Uradni list RS, št. 28/90 in 31/90) ter 1. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) sprejme ureditveni načrt za središče Smokuča.
Ureditveni načrt je izdelal Urbanistični inštitut Republike Slovenije pod št. naloge 1646 in obsega:
– besedilo odloka o ureditvenem načrtu,
– grafične prikaze, ki obsegajo prikaz obodne razmejitve v M 1:1440 in v M 1:500, situacijo, prometno ureditev, situacijo – I. fazo, zbirnik infrastrukturnega omrežja in smerno regulacijo, vse v M 1:500,
– povzetek planskih odločitev
– cilje urejanja
– območje urejanja
– obrazložitev odloka o ureditvenem načrtu
– opis ureditve središča Smokuča
– soglasja pristojnih organov in organizacij.
2. člen
Ureditveni načrt določa:
– mejo območja urejanja,
– funkcijo območja s pogoji za izrabo in kvaliteto graditve ali drugega posega,
– pogoje za urbanistično arhitekturno in krajinsko oblikovanje,
– pogoje za infrastrukturno opremljanje,
– zaporednost izvajanja,
– pogoje za začasno namembnost zemljišč.
2. MEJA OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Meja območja urejanja s tem ureditvenim načrtom je prikazana v grafičnem prikazu v merilu 1:1440 in 1:500. Območje urejanja obsega parcele 1693 (del), 1023 (del), 1021 (del), 919 (del), 1025/1 (del), 1024/1 in 1024/2, vse k. o. Doslovče.
3. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZVEDBO IN KVALITETO GRADITVE ALI DRUGEGA POSEGA
4. člen
Območje je namenjeno centralnim dejavnostim za potrebe Smokuča in sosednjih vasi ter ureditvi osrednjega vaškega trga.
5. člen
Za centralne dejavnosti se nameni novopredvideni objekt na parcelah št. 1024/1, 1024/2 in 1025/1 k. o. Doslovče, in sicer za gasilski dom, za trgovino in oskrbo ter za storitve in za potrebe krajanov (dvorana). Dopustne so storitvene dejavnosti gospodinjstvom oziroma takšne storitve, ki ne zahtevajo zunanje deponije in ne vplivajo negativno na sosednja stanovanjska območja. V mansardi ali nadstropju zahodnega dela objekta se dopusti tudi ureditev poslovnih prostorov ali stanovanj.
6. člen
Na trgu se izvede ureditve tlakov, postavitve opreme trga, zasaditev lipe, ureditev nekdanjega, napajališča in postavitev kapelice.
V sklopu rekonstrukcije ceste skozi središče vasi se izvedeta avtobusni postajališči in del rekonstrukcije ceste v območju urejanja. Pri severnem avtobusnem postajališču je dopustna postavitev nadstrešnice.
Dopustne in potrebne so vse infrastrukturne ureditve, ki zagotavljajo izboljšanje razmer v vasi.
4. POGOJI ZA URBANISTIČNO, ARHITEKTURNO IN KRAJINSKO OBLIKOVANJE
7. člen
Oblikovanje novega objekta:
lega objekta:
– vzdolžno v smeri vzhod-zahod in vzporedno s cesto, rahlo lomljen tloris, ki sledi poteku ceste,
– severni rob objekta mora biti postavljen na gradbeno črto, ki mora biti vzporedna z osjo ceste Begunje - Žirovnica na tem odseku in na delu manjše stavbne mase objekta od nje odmaknjena za 11,3 m, na delu večje stavbne mase pa je dopusten odklon smeri gradbene črte za 5°; gradbena črta je določena v grafičnem prikazu,
– vhodi v lokale so s severne strani, vhodi za dostavo so z južne strani;
stavbna masa:
– tloris podolgovat,
– višina P+M do P+l,
– stavbna masa mora biti sestavljena iz dveh volumnov, vendar povezana z eno streho;
streha:
– sleme v vzdolžni smeri objekta,
– naklon strehe 40° do 45°,
– dopustne so frčade, ki morajo biti kompozicijsko usklajene z oblikovanjem fasade in ne smejo preseči tretjine celotne dolžine strehe,
– siva kritina, ki ustvarja drobno teksturo strešin.
8. člen
Oblikovanje trga:
Trg (severno od ceste Begunje-Žirovnica) mora biti tlakovan, asfaltne ploskve ne smejo preseči četrtine površine trga; površina trga mora biti niveletno čimbolj enotna, brez robnikov ali drugih vertikalnih ovir. Površina trga naj se od ceste niveletno loči z robnikom, ki je na območju prevoza severne vaške poti in prehoda za pešce poglobljen. Prevoz severne vaške poti je na površini trga samo označen z drugo vrsto tlaka, ni pa niveletno ločen od površine trga.
Na trgu so dopustne postavitve klopi, informacijske table z načrtom vasi in javnim telefonom, zasaditev lipe pred objektom na parceli št. 1022 k. o. Doslovče, ureditev korita nekdanjega napajališča in postavitev kapelice, prav tako v bližini objekta na parceli št. 1022 k. o. Doslovče.
Nadstrešnica ob severnem avtobusnem postajališču mora biti oblikovana skladno s sosednjimi objekti (naklon strehe 40, siva kritina, manjši strešniki) in materiali, ki bodo skladni z drugo opremo trga.
9. člen
Oblikovanje prometnih površin:
– cesta Begunje-Žirovnica mora biti skozi središče vasi ožja kot na odsekih med vasmi, širina vozišča naj ne presega 6 m, širina pločnikov v središču vasi pa mora biti vsaj 2 m;
– parkirne površine, dostava do novega objekta in manipulativne površine gasilskega doma morajo biti urejene na južni strani novega objekta;
– izvoz za gasilce na vzhodni strani gasilskega doma sme biti uporabljan le v urgentnih primerih.
10. člen
Oblikovanje dvorišča gasilskega doma:
– površine, ki niso asfaltirane naj bodo urejene kot zelenice,
– zid na jugovzhodnem robu parcele gasilskega doma je treba ohraniti in obnoviti.
5. POGOJI ZA KOMUNALNO OPREMLJANJE
11. člen
Pri urejanju tlaka na trgu je treba paziti na zgornjo koto vodovodnega jaška št. 5 ter po potrebi izvesti dodatne ojačitve jaška zaradi osnih pritiskov. O izvajanju ureditev na trgu je treba obvestiti pristojnega vzdrževalca.
12. člen
Postaviti je treba nov hidrant na vzhodni strani predvidenega gasilskega doma in ga priključiti na obstoječo hidrantno omrežje, ki poteka skozi središče vasi med hidrantoma št. 23 in 15. Drugi hidrant je treba postaviti na dvorišču gasilskega doma.
13. člen
Odpadne vode je treba odvajati v ločenem sistemu. Meteorne vode s prometnih površin je treba odvajati preko lovilcev olj v ponikovalnice na južni strani vasi. Fekalne vode je treba odvajati v kanalizacijo in čistilno napravo, do izvedbe le-te pa v greznico, ki se prazni po principu komunalne storitve.
14. člen
Nizkonapetostno prostozračno elektro omrežje je treba pred dokončno ureditvijo trga in drugih površin kablirati.
15. člen
Zemeljske telefonske kable je treba prestaviti izven površine vozišča. Pred dokončno izvedbo vozišča in površin za pešce je treba položiti dodatne PVC PTT cevi. Telefonsko omrežje je treba izvesti v zemeljski izvedbi.
6. ZAPOREDNOST IZVAJANJA
16. člen
Posamezne ureditve v območju ureditvenega načrta se lahko izvajajo neodvisno ena od druge, vendar tako, da ne onemogočajo kasnejših ureditev. Pred ureditvijo površin trga in rekonstrukcijo ceste je potrebno izvesti morebitne potrebne obnovitve ali prestavitve podzemnih napeljav. Izvesti je treba tudi kanalizacijo za kabliranje PTT in elektroomrežja.
7. POGOJI ZA ZAČASNO NAMEMBNOST ZEMLJIŠČ
17. člen
Namembnost površin se do izvedbe posameznih ureditev ne spreminja. Na parceli št. 1024/1, kjer se obstoječi objekt podira, je dopustna odstranitev obstoječega objekta in začasna ureditev parkirišča ter postavitev stojnic za prodajo sadja in zelenjave ali druge občasne storitve.
KONČNE DOLOČBE
18. člen
Ureditveni načrt je občanom, organizacijam in podjetjem stalno na vpogled pri upravnem organu občine Jesenice, pristojnem za urejanje prostora, in pri Krajevni skupnosti Žirovnica.
19. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcijska služba.
20. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-21/82-2
Jesenice, dne 14. marca 1994.
Predsednik
Skupščine občine Jesenice
dr. Božidar Brudar, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti