Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/1994 z dne 13. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/1994 z dne 13. 4. 1994

Kazalo

811. Odlok o komunalnih taksah v občini Vrhnika, stran 1157.

Na podlagi 1. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70, 7/72), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 52/85, 47/87, 5/90) in 202. člena statuta občine Vrhnika (Uradni list SRS, št. 31/79, 5/82, 11/86 in 2/87), je Skupščina občine Vrhnika na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne. 17. 3. 1994 sprejela
ODLOK
o komunalnih taksah v občini Vrhnika
1. člen
V občini Vrhnika so predpisane komunalne takse za naslednje predmete oziroma storitve (v nadaljevanju: taksni predmeti):
1. za uporabo javnih površin;
2. za napise, objave in druge oblike reklamnih oglasov;
3. za igralna sredstva in glasbene avtomate v javnih lokalih.
Komunalne takse se ne odmerijo:
a) za taksne predmete, ki se uporabljajo izključno za humanitarne namene;
b) če se materialni stroški taksnega zavezanca financirajo iz proračuna občine Vrhnika,
c) če je tako določeno v tarifi komunalnih taks.
2. člen
Komunalne takse se plačuje po tarifi komunalnih taks.
Višina komunalne takse je izražena s točkami. Tarifo komunalnih taks in vrednost točke določa Izvršni svet SO Vrhnika.
Izvršni svet lahko v primeru vlaganj zavezanca v taksni predmet zniža komunalno takso do 50% največ za dobo enega leta.
Izvršni svet lahko odloči, da se takse ne plačuje za uporabo taksnih predmetov, za katere zavezanec plačuje. najemnino, ki je prihodek proračuna.
3. člen
Taksni zavezanci so pravne osebe, zasebniki in druge fizične osebe, ki uporabljajo taksne predmete.
Taksni zavezanec je lahko tudi lastnik ali najemnik nepremičnine, na kateri se nahaja predmet ali izvaja storitev.
O tem, kdo je taksni zavezanec, odloči upravni organ, pristojen za komunalne zadeve.
Komunalna taksa za določen taksni predmet se lahko odmeri le enemu taksnemu zavezancu.
4. člen
Obveznost plačila komunalne takse nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma pričetka uporabe, preneha pa z dnem prenehanja uporabe oziroma z dnem, ko je taksni zavezanec pisno obvestil upravni organ, pristojen za komunalne zadeve o odstranitvi taksnega predmeta oziroma o prenehanju uporabe.
Kadar je za namestitev ali uporabo taksnega predmeta potrebno dovoljenje po posebnih predpisih, si ga mora taksni zavezanec pridobiti pred namestitvijo ali uporabo, vendar pridobitev takega dovoljenja ni pogoj za nastanek taksne obveznosti.
5. člen
Taksni zavezanec je dolžan prijaviti nastanek taksne obveznosti upravnemu organu, ki je pristojen za komunalne zadeve do dneva nastanka taksne obveznosti.
V primeru, da je za namestitev ali uporabo taksnega predmeta potrebno dovoljenje po posebnih predpisih, taksnemu zavezancu nastanka taksne obveznosti ni potrebno posebej prijavljati.
Prijava nastanka taksne obveznosti mora vsebovati podatke o taksnem zavezancu ter podatke in dejstva, ki so potrebna za določitev višine komunalne takse.
Okoliščina, da taksni zavezanec taksnega predmeta ali storitve začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
6. člen
Komunalne takse plačujejo taksni zavezanci vnaprej.
Komunalna taksa se odmeri z odločbo, ki jo izda upravni organ, pristojen za komunalne zadeve, če je namestitev taksnega predmeta oziroma njegova uporaba trajne narave. V tem primeru se komunalna taksa plača na podlagi obvestila pristojnega upravnega organa.
Če je namestitev ali uporaba taksnega predmeta začasne narave, se taksa plača pred izdajo dovoljenja oziroma namestitev ali uporabo taksnega predmeta. Zavezancu se izda potrdilo o plačani komunalni taksi oziroma se plačilo takse potrdi na dovoljenju.
7. člen
Za leto, v katerem taksna obveznost nastane oziroma preneha, se komunalna taksa plača za čas, ki je sorazmeren času uporabe taksnega predmeta.
8. člen
Če taksni zavezanec ne prijavi taksnega predmeta oziroma ne prijavi pravilnih podatkov in nastanek taksne obveznosti ugotovi služba komunalnega nadzora, se komunalna taksa za tekoče leto odmeri v dvakratnem znesku.
9. člen
Izvršni svet lahko pooblasti pravne osebe, ki opravljajo storitve v zvezi z nameščanjem in uporabo taksnih predmetov, da zavezancu obračunajo komunalno takso in najemnino za uporabo javne površine.
10. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks od zasebnikov in fizičnih oseb se opravi po predpisih o prisilni izterjavi davkov občanov, od pravnih oseb pa po splošnih predpisih o opravljanju izvršbe denarnih obveznosti.
Pravica do izterjave komunalnih taks zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti taksa plačana.
Pravica do povrnitve preveč plačanih taks, zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila plačana.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvajata služba komunalnega nadzora in pristojna inšpekcijska služba.
12. člen
Z denarno kaznijo od 20.00 do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek taksni zavezanec, če v določenem roku ne prijavi taksnega predmeta, oziroma če so podatki, ki vplivajo na odmero komunalne takse neresnični.
Z denarno kaznijo od 5.000 do 10.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba taksnega zavezanca, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
13. člen
Taksni zavezanci, ki so na dan uveljavitve tega odloka uporabljali taksne predmete, pa niso prijavili nastanka taksne obveznosti, so dolžni to storiti v roku 15 dni od uveljavitve tega odloka.
Komunalne takse za leto 1994 zapadejo v plačilo v roku 30 dni od uveljavitve tega odloka.
14. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o komunalnih taksah v občini Vrhnika (Uradni list RS, št. 16/91).
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3/11-012-3/93
Vrhnika, dne 17. marca 1994.
Predsednik
Skupščine občine Vrhnika
Vinko Tomšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti