Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/1994 z dne 13. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/1994 z dne 13. 4. 1994

Kazalo

782. Zakon o investicijah v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, za obdobje 1994-2008, stran 1118.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena. in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
UKAZ
o razglasitvi zakona o investicijah v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, za obdobje 1994-1999
Razglašam zakon o investicijah v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, za obdobje 1994-1999, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 30. marca 1994.
Št. 0100-40/94
Ljubljana, dne 7. aprila 1994.
Predsednik
Republike Slovenije
Milan Kučan l. r.
ZAKON
O INVESTICIJAH V JAVNE ZDRAVSTVENE ZAVODE, KATERIH USTANOVITELJ JE REPUBLIKA SLOVENIJA, ZA OBDOBJE 1994-1999
1. člen
S tem zakonom se za dokončanje investicij v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija (v nadaljnjem besedilu: javni zdravstveni zavodi), v obdobju od 1994-1999 zbirajo namenska sredstva.
2. člen
Sredstva iz prejšnjega člena se zbirajo na posebnem računu pri ministrstvu, pristojnim za zdravstvo, ločeno od ostalih proračunskih sredstev.
3. člen
Sredstva, zbrana po tem zakonu, bodo namenjena za:
– dokončanje že začetih investicij v nove zgradbe kot nadomestne objekte in v novo opremo v javnih zdravstvenih zavodih,
– rekonstrukcije ali delne rekonstrukcije dotrajanih zgradb v javnih zdravstvenih zavodih v primerih, ko je to neobhodno potrebno za nemoteno izvajanje programa zdravstvenega varstva,
– delne rekonstrukcije in adaptacije poldotrajnih zgradb zaradi spremembe namembnosti prostorov javnih zdravstvenih zavodov,
– zahtevnejše investicijsko vzdrževanje v javnih zdravstvenih zavodih.
4. člen
Investicijska vlaganja v javne zdravstvene zavode bo ministrstvo, pristojno za zdravstvo, zagotavljalo v skladu z mrežo javne zdravstvene službe, določene v Planu zdravstvenega varstva Republike Slovenije do leta 2000.
Za dokončanje investicij v javne zdravstvene zavode bodo v obdobju 1994-1999 zbrana sredstva do skupne višine 15.600,000.000 tolarjev po cenah junij 1993.
Letni program investicij v javne zdravstvene zavode in dinamiko zagotavljanja sredstev določa Vlada Republike Slovenije.
5. člen
Viri sredstev za naloge iz 3. člena tega zakona so:
– del namenskih sredstev, določenih z državnim proračunom,
– sredstva od prodaje in oddaje stavb in opreme javnih zdravstvenih zavodov,
– del amortizacije javnih zdravstvenih zavodov, določen s tem zakonom,
– darila, volila in druga namenska sredstva.
6. člen
Sredstva iz prve in druge alinee prejšnjega člena se nakazujejo na poseben račun ministrstva, pristojnega za zdravstvo, v skladu z določili proračuna Republike Slovenije.
Sredstva iz tretje alinee prejšnjega člena nakazujejo javni zdravstveni zavodi v skladu s posebnim predpisom, ki ga izda minister, pristojen za zdravstvo najmanj dvakrat letno, in sicer ob polletnem obračunu ter ob zaključnem računu.
7. člen
Sredstva iz tretje alinee 5. člena tega zakona se zagotavljajo ne glede na določbo drugega odstavka 7. člena o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 9/92 in 13/93).
Vsi javni zdravstveni zavodi, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija in so zajeti v program investicij po tem zakonu, obvezno odvajajo na poseben račun pri ministrstvu, pristojnem za zdravstvo, del amortizacije, ki je priznana v ceni njihovih storitev. Obvezno odvajanje se nanaša na amortizacijo stavb, s katerimi upravljajo javni zdravstveni zavodi in lahko znaša v povprečju največ 20% celotne amortizacije, priznane v cenah zdravstvenih storitev. Podrobno določi to obveznost minister, pristojen za zdravstvo.
8. člen
Likvidnostne presežke sredstev na posebnem računu mora imeti ministrstvo, pristojno za zdravstvo, do njihove namenske porabe v državnih vrednostnih papirjih.
9. člen
Na poseben račun pri ministrstvu, pristojnem za zdravstvo, se ne prenesejo obveznosti v zvezi z investicijami v javne zdravstvene zavode, ki jih je sprejela Vlada Republike Slovenije, oziroma ministrstvo, pristojno za zdravstvo, pred uveljavitvijo tega zakona.
10. člen
Strokovne, administrativne in tehnične naloge za izvajanje tega zakona opravlja ministrstvo, pristojno za zdravstvo.
11. člen
Za pripravo predloga letnega programa investicij ter za nadzorovanje in spremljanje izvajanja programa investicij se ustanovi pri ministrstvu, pristojnim za zdravstvo, Odbor za investicije v javne zdravstvene zavode.
Odbor ima predsednika in osem članov, ki jih imenuje Vlada Republike Slovenije na predlog ministra, pristojnega za zdravstvo. Sestava odbora mora zagotavljati ustrezno regionalno zastopanost javnih zdravstvenih zavodov in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
12. člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 411-07/93-5/2
Ljubljana, dne 30. marca 1994.
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
mag. Herman Rigelnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti