Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/1994 z dne 1. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/1994 z dne 1. 4. 1994

Kazalo

689. Odlok o poslovnem času na območju občine Jesenice, stran 981.

Na podlagi 44. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 14/90, 5/91), 3. in 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90, 10/91, 13/93, 66/93), 5. člena Zakona o prekrških zoper javni red in mir (Uradni list SRS, št. 16/74, 42/86), 118. člena Statuta občine Jesenice (Uradni list vestnik Gorenjske, št. 19/82, 1/85) in 2. člena Odloka o pristojnosti, sestavi in delu Skupščine občine Jesenice (Uradni list RS, št. 16/90, 23/90, 42/90) je Skupščina občine Jesenice na seji vseh treh zborov dne 14. 3. 1994 sprejela
ODLOK
o poslovnem času na območju občine Jesenice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa poslovni čas in merila za določanje poslovnega časa pravnih in fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnosti na področju gostinstva in turizma v občini Jesenice.
2. člen
Pravne in fizične osebe na področju gostinstva in turizma (v nadaljnjem besedilu: zavezanci) določajo poslovni čas v svojih poslovalnicah v skladu ž določbami tega odloka, svojimi poslovnimi interesi, značilnostmi območja ter potrebami potrošnikov in turizma na tem območju.
3. člen
Zavezanci morajo letni razpored poslovnega časa za svoje poslovalnice prijaviti Sekretariatu za gospodarstvo in negospodarstvo občine Jesenice (v nadaljnjem besedilu: pristojni upravni organ) najkasneje do 15. decembra tekočega leta za naslednje koledarsko leto.
4. člen
Letni razpored poslovnega časa poslovalnice mora obsegati naslednje podatke:
– dnevni razpored poslovnega časa,
– tedenski razpored poslovnega časa,
– čas, v katerem bo poslovalnica zaprta zaradi letnih dopustov zaposlenih in zaradi preureditve poslovalnice.
5. člen
Zavezanci, ki pričnejo opravljati dejavnost med letom, so dolžni prijaviti letni razpored poslovnega časa najmanj 5 dni pred pričetkom poslovanja.
6. člen
Zavezanci med letom lahko spremenijo razpored poslovnega časa poslovalnice.
Spremembo morajo prijaviti pristojnemu upravnemu organu najmanj 15 dni pred pričetkom poslovanja po spremenjenem poslovnem času.
7. člen
Pristojni upravni organ z odločbo zavrne prijavljeni letni razpored poslovnega časa, če ta ni določen v skladu z določbami tega odloka ali če je na določenem območju potrebno uskladiti prosti dan v tednu ali čas letnih dopustov zaposlenih oziroma čas preureditve poslovalnice.
8. člen
Zavezanci morajo zaprtje poslovalnice zaradi dogodkov, na katere ne morejo vplivati (smrt v družini, bolezen in podobno), prijaviti pristojnemu upravnemu organu ob njihovem nastanku, najkasneje pa v 3 dneh po tem dogodku.
9. člen
V turističnih krajih zavezanci ne morejo planirati zaprtja poslovalnice zaradi letnih dopustov zaposlenih in preureditve poslovalnice v času turistične sezone.
10. člen
Turistični kraji po tem odloku so:
Kranjska Gora, Podkoren, Rateče, Mojstrana in Gozd Martuljek.
Turistična sezona po tem odloku traja:
– poletna: od 1. junija do 30. septembra
– zimska: od 20. decembra do 20. marca.
11. člen
Zavezanci so dolžni namestiti obvestilo o poslovnem času poslovalnice na vidno mesto ob vhodu v poslovalnico.
Zavezanci so dolžni namestiti ob vhodu v poslovalnico tudi obvestilo o planiranem začasnem zaprtju poslovalnice, in sicer najmanj 7 dni pred zaprtjem.
12. člen
Zavezanci, ki prodajajo in točijo alkoholne pijače, le-teh ne smejo prodajati in točiti pred 7. uro. Obvestilo o prepovedi točenja mora biti nameščeno na vidnem mestu v poslovalnici.
II. POSLOVNI ČAS GOSTINSKI OBRATI
13. člen
Gostinski obrati poslujejo najmanj 6 dni v tednu, poslovni čas pa določijo:
– HOTELSKE RESTAVRACIJE
med 6. in 24. uro, ob petkih in sobotah lahko poslujejo do 1. ure naslednjega dne, poslovati pa morajo najmanj 8 ur dnevno,
– SAMOPOSTREŽNE RESTAVRACIJE
med 6. in 22. uro, poslovati morajo najmanj 10 ur dnevno,
– RESTAVRACIJE, GOSTILNE, PENZIONI, SPECIALIZIRANE OKREPČEVALNICE (pizzerije, fast-food, itd.) med 6. in 23. uro, ob petkih in sobotah lahko poslujejo do 1. ure naslednjega dne, poslovati pa morajo najmanj 8 ur dnevno,
– KAVARNE med 8. in 24. uro,
– OKREPČEVALNICE med 7. in 22. uro,
– SLAŠČIČARNE
med 7. in 22. uro, poslovati morajo najmanj 8 ur, dnevno,
– GOSTINSKI VRTOVI
in podobni spremljajoči objekti – najdlje do 22. ure,
– NOČNI BARI IN DRUGI NOČNI LOKALI (diskoteke, itd.)
v sklopu hotela med 18. in 4. uro naslednjega dne ostali med 18. in 2. uro naslednjega dne. Ne glede na prejšnji odstavek tega člena pa smejo poslovati gostinski obrati ob avtocesti Hrušica – Vrba vse dni v tednu neprekinjeno 24 ur dnevno; gostinski obrati v stanovanjskih objektih ali objektih, ki se nahajajo v strnjenih pretežno stanovanjskih naseljih ali strnjenih pretežno stanovanjskih delih naselja, pa vse dni v tednu le do 22. ure.
14. člen
Ne glede na prejšnji člen tega odloka pa lahko glede na svoje poslovne, turistične in krajevne interese poslujejo gostinski obrati v podaljšanem poslovnem času do najdlje 1. ure naslednjega dne, če za to dobijo dovoljenje pristojnega upravnega organa.
Pristojni upravni organ pri odločanju upošteva krajevne in turistične interese, glede česar dasta svoje mnenje svet krajevne skupnosti, na območju katere gostinski obrat posluje, in turistično društvo, ki deluje na tem območju, lokacijo gostinskega obrata (ali se gostinski obrat nahaja v strnjenem pretežno stanovanjskem naselju ali strnjenem pretežno stanovanjskem delu naselja) in mnenje pristojne policijske postaje.
Pristojni upravni organ izda dovoljenje za poslovanje v podaljšanem poslovnem času z veljavnostjo za tekoče koledarsko leto.
15. člen
Gostinski obrati lahko brez dovoljenja pristojnega upravnega organa poslujejo preko svojega, poslovnega časa na dan pred in na dan praznikov ter dela prostih dni, ki jih kot take določa zakon ter na pustno soboto in pustni torek.
TURISTIČNE POSLOVALNICE
16. člen
Turistične poslovalnice lahko poslujejo vse dni v tednu in tudi med prazniki. Poslovni čas določijo med 7. in 24. uro, v delovnih dnevih pa morajo poslovati najmanj 6 ur dnevno.
V času turistične sezone turistični poslovalnici v okviru turističnih društev Kranjska Gora in Jesenice morata poslovati tudi ob nedeljah in na praznične dneve.
Turistične poslovalnice ob avtocesti Hrušica – Vrba lahko poslujejo vse dni v tednu in tudi med prazniki neprekinjeno 24 ur dnevno.
III. NADZOR
17. člen
Uresničevanje določb tega odloka nadzoruje pristojni inšpekcijski organ ter delavci policijskih postaj na območju občine Jesenice.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
18. člen
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če ne določi poslovnega časa (2. člen odloka)
2. če določi poslovni čas v nasprotju z določbami tega odloka,
3. če pristojnemu upravnemu organu ne prijavi letnega razporeda poslovnega časa ali sprememb letnega razporeda poslovnega časa (3., 5. in 6. člen odloka),
4. če pristojnemu upravnemu organu ne prijavi zaprtja poslovalnice (8. člen odloka),
5. če posluje v podaljšanem poslovnem času brez dovoljenja pristojnega upravnega organa (14. člen odloka),
6. če posluje v nasprotju s poslovnim časom, ki ga sam določi.
Z denarno kaznijo najmanj 5.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
19. člen
Z denarno kaznijo v znesku 20.000 SIT se kaznuje takoj na kraju za prekršek pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če ne namesti obvestila o poslovnem času poslovalnice na vidno mesto ob vhodu v poslovalnico (11. člen odloka),
2. če prodaja ali toči alkoholne pijače pred 7. uro zjutraj (12. člen odloka),
3. če obvestilo o prepovedi točenja alkoholnih pijač pred 7. uro ni nameščeno na vidnem mestu (12. člen odloka).
Z denarno kaznijo v znesku 10.000,00 SIT se kaznuje takoj na kraju samem za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena tudi odgovorna oseba pravne osebe.
Denarne kazni za prekršek iz prvega odstavka tega člena izterjajo takoj na kraju pooblaščeni delavci inšpekcijskega organa in policijskih postaj z območja občine Jesenice.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Zavezanci so dolžni uskladiti poslovni čas v svojih poslovalnicah z določbami tega odloka najkasneje v 3 mesecih od njegove uveljavitve.
21. člen
Zavezanci so dolžni letni razpored poslovnega časa za leto 1994 prijaviti pristojnemu upravnemu organu najkasneje v 2 mesecih od uveljavitve tega odloka.
22. člen
Z dnem, ko prične veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o poslovnem času na območju občine Jesenice (Uradni vestnik Gorenjske, št. 8/89, Uradni list RS, št. 9/91).
23. člen
Ta odlok prične veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 152/003/94
Jesenice, dne 14. marca 1994.
Predsednik
Skupščine občine Jesenice
dr. Božidar Brudar, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti