Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/1994 z dne 1. 4. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/1994 z dne 1. 4. 1994

Kazalo

668. Sklep o pogojih dodeljevanja proračunskih sredstev za financiranje ustanoviteljskih obveznosti zavodom, ki opravljajo raziskovalno dejavnost, stran 944.

Na podlagi 3. točke 27. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS. št. 8/91) je sprejela Vlada Republike Slovenije na 75. seji dne 24. marca 1994
SKLEP
o pogojih dodeljevanja proračunskih sredstev za
financiranje ustanoviteljskih obveznosti zavodom, ki
opravljajo raziskovalno dejavnost
1. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) dodeljuje iz sredstev proračuna Republike Slovenije za izvajanje nacionalnega raziskovalnega programa sredstva za financiranje ustanoviteljskih. obveznosti javnim raziskovalnim zavodom, javnim zavodom, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, ter javnim zavodom in zavodom s pravico javnosti, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj so visokošolski zavodi ali Slovenska akademija znanosti in umetnosti (v nadaljnjem besedilu: zavod) oziroma druga javna pravna oseba, ki je pretežno financirana iz proračuna Republike Slovenije.
Ministrstvo lahko dodeljuje finančna sredstva za pokrivanje ustanoviteljskih obveznosti tudi raziskovalnim skupinam, ki nimajo statusa pravne osebe pod pogojem, da imajo v okviru organizacije iz prejšnjega odstavka tega člena samostojen obračun.
Če zavodu ali raziskovalni skupini del ustanoviteljskih obveznosti pokriva drugo ministrstvo, se ta del odšteje od zneska, ki ga v skladu s tem sklepom dodeljuje ministrstvo, pristojno za znanost in tehnologijo.
2. člen
Sredstva za financiranje ustanoviteljskih obveznosti javnim zavodom in zavodom s pravico javnosti se zagotavljajo, če kot svojo pretežno dejavnost opravljajo raziskovalno dejavnost ali dejavnost, ki je infrastrukturni pogoj za opravljanje raziskovalne dejavnosti.
V zavodih, ki pridobivajo prihodek tudi iz drugih dejavnosti, se stroški ustanoviteljskih obveznosti pokrivajo sorazmerno deležu raziskovalne dejavnosti ali deležu dejavnosti infrastrukturnega pomena, s katerima se uresničuje nacionalni raziskovalni program, v celotnem prihodku zavoda.
3. člen
Sredstva za financiranje ustanoviteljskih obveznosti zavodom, ki opravljajo pretežno raziskovalno dejavnost, se dodeljuje v obsegu, ki pokriva del fiksnih stroškov poslovanja in delovanja po metodologiji, ki določa kalkulativne elemente stroškov in njihov obseg in jo predpiše minister, pristojen za znanost in tehnologijo.
Sredstva za financiranje ustanoviteljskih obveznosti zavodom, ki opravljajo dejavnost, ki je infrastrukturni pogoj za raziskovalno dejavnost, se dodeljuje na podlagi letnega finančno ovrednotenega programa, če ta dejavnost pomeni več kot 70% programa.
4. člen
Javni zavodi in zavodi s pravico javnosti, ki opravljajo pretežno raziskovalno dejavnost, pridobijo možnost za pokrivanje ustanoviteljskih obveznosti na podlagi pisne vloge in listin, s katerimi izkažejo:
1. da je njihov ustanovitelj ali soustanovitelj Republika Slovenija ali javna pravna oseba, ki se financira iz proračuna Republike Slovenije;
2. da so vpisane v evidenco raziskovalnih organizacij pri ministrstvu;
3. število raziskovalcev v rednem delovnem razmerju za polni delovni čas, število raziskovalcev v dopolnilnem delovnem razmerju ali s trajnejšimi pogodbami o delu;
4. znanstveno kakovost raziskovalcev oziroma raziskovalnih skupin na podlagi metodologije ministrstva o minimalnih standardih za vrednotenje znanstvene kakovosti raziskovalne dejavnosti;
5. opremljenost raziskovalnih skupin za raziskave in razvoj;
6. delež prihodka od raziskovalne dejavnosti v celotnem prihodku;
7. delež prihodka za raziskovalno dejavnost iz proračuna Republike Slovenije;
8. urejeno spremljanje in ocenjevanje kakovosti raziskovalnih skupin, raziskovalcev in drugega strokovnega osebja organizacije, v skladu s predpisi ministrstva;
9. letni načrt zasedenosti raziskovalnih zmogljivosti z obsegom in letni finančni načrt;
10. spoštovanje kolektivne pogodbe za raziskovalno dejavnost.
Javni raziskovalni zavodi pridobijo pravico do pokrivanja ustanoviteljskih obveznosti na način, določen z zakonom in aktom o ustanovitvi.
5. člen
O pokrivanju ustanoviteljskih obveznosti odloči minister, pristojen za znanost in tehnologijo, s sklepom.
S sklepom se določi:
1. višino sredstev za pokrivanje fiksnih stroškov poslovanja in delovanja po vrstah oziroma kalkulativnih elementih in po obsegu;
2. obveznost zavoda, da četrtletno poroča ministrstvu o porabi sredstev za financiranje ustanoviteljskih obveznosti po obsegu in namenu;
3. obveznost zavoda, da najmanj četrtletno poroča o uresničevanju letnega načrta izvajanja programa raziskovalne dejavnosti oziroma dejavnosti, ki je infrastrukturni pogoj za raziskovalno dejavnost;
4. obveznost zavoda, da enkrat letno pripravi poročilo o kakovosti raziskovalne dejavnosti zavoda po metodologiji iz 4. točke 4. člena tega sklepa.
6. člen
Minister, pristojen za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: minister), odloči o dodelitvi sredstev za financiranje ustanoviteljskih obveznosti na podlagi:
– ocene znanstveno-raziskovalne vrednosti raziskovalcev in raziskovalnih skupin,
– ocene pomena znanstveno-raziskovalne ali infra-strukturne dejavnosti za Slovenijo,
– višine deleža prihodka za raziskovalno dejavnost in v tem okviru deleža sredstev iz proračuna Republike Slovenije.
Metodologijo z minimalnimi standardi za izvedbo ocenjevanja kakovosti raziskovalne dejavnosti iz prejšnjega odstavka določi minister.
7. člen
Minister z zavodom, ki mu je odobreno proračunsko pokrivanje ustanoviteljskih stroškov, sklene letno pogodbo, s katero se uredi medsebojne pravice, obveznosti in odgovornosti.
Ministrstvo opravlja finančni nadzor nad porabo sredstev po pogodbi iz prejšnjega odstavka tega člena.
8. člen
Če ministrstvo na podlagi poročil in finančnega nadzora ugotovi, da se sredstva za pokrivanje ustanoviteljskih obveznosti trosijo nenamensko ali če na podlagi rezultatov evalvacije zavoda ugotovi, da kakovost dejavnosti ne ustreza standardom iz predpisane metodologije ministrstva, se lahko kadarkoli enostransko z enomesečnim odpovednim rokom prekine pokrivanje ustanoviteljskih obveznosti.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
9. člen
Pri uvajanju financiranja ustanoviteljskih obveznosti v prvem letu se lahko vračunajo v financiranje ustanoviteljskih obveznosti tudi druge oblike financiranja zavoda po veljavnih pogodbah za izvedbo nacionalnega raziskovalnega programa.
10. člen
Pri prvi odobritvi sredstev za pokrivanje ustanoviteljskih obveznosti zavod najkasneje v roku 3 mesecev od vročitve sklepa predloži ministrstvu evalvacijo znanstvenoraziskovalne ali infrastrukturne dejavnosti, z upoštevanjem metodologije iz drugega odstavka 6. člena tega sklepa.
11. člen
Javni zavodi in zavodi s pravico javnosti oziroma njihovi samostojni deli, ki več kot 50% prihodka dosegajo a trgu, se lahko preoblikujejo v gospodarske družbe s soglasjem ministrstva, pristojnega za znanost in tehnologijo, in ministrstva za finance ter s sklepom Vlade Republike Slovenije.
12. člen
Ta sklep začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 402-04/94-27/1-8
Ljubljana, dne 24. marca 1994.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti