Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1994 z dne 25. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1994 z dne 25. 3. 1994

Kazalo

650. Odlok o spremembi zazidalnega načrta obrtne cone "Za Mlinom" v Cerknici - cona 2C, stran 920.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena v zvezi s 43. členom zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84) in 4. člena Statutarnega odloka o volitvah v zbore občinske skupščine in o njihovih pristojnostih (Uradni list SRS, št. 1/90 in Uradni list RS, št. 9/90), je Skupščina občine Cerknica na seji Zbora krajevnih skupnosti in Zbora združenega dela, dne 21. 12. 1993, in Družbenopolitičnega zbora dne 27. 1. 1994 sprejela
ODLOK
o spremembi zazidalnega načrta obrtne cone "Za Mlinom" v Cerknici – cona 2C
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se sprememba zazidalnega načrta obrtne cone "Za Mlinom" v Cerknici – cona 2C, ki ga je pod št. U.D./302-80/93 izdelal Domplan Kranj.
2. člen
Podlaga za spremembo zazidalnega načrta obrtne cone "Za Mlinom" Cerknica (v nadaljnjem besedilu: zazidalni načrt) je Dolgoročni plan občine Cerknica za obdobje 1986 do 2000 in Družbeni plan za obdobje 1986 do 1990.
3. člen
Zazidalni načrt določa območje obrtne cone kot optimalno prostorsko izrabo obstoječih površin, skladno s prostorskimi pogoji in tehnološkimi zahtevami ter vsebuje določbe o:
– prostorskih pogojih za realizacijo planskih določitev,
– prostorskih ureditvah po posameznih področjih.
Zazidalni načrt vsebuje tudi:
– načrt parcel in tehnične elemente za zakoličbo,
– etapnost izgradnje območja zazidalnega načrta,
– ocena stroškov za izvedbo zazidalnega načrta,
– soglasja.
4. člen
Ureditveno območje obrtno stanovanjske cone omejuje:
– na severozahodni strani Regionalna cesta 11/372,
– na jugovzhodni strani regulirana struga Cerkniščice,
– na severni strani obstoječe nogometno igrišče,
– na južni strani ograja "Komunale" Cerknica. Območje obsega naslednje parc. št.: 253/2, 2746/11, 994/1, 995/1, 992/1, 991/1, 985/1, 983/1, 978/2, 992/1, 994/1, 275/1, 276/1, 2746/11, vse k. o. Cerknica.
Površina celotnega ureditvenega območja znaša 24.297 m2.
II. FUNKCIONALNE REŠITVE IN NAMEMBNOST OBMOČJA
5. člen
Urbanistična dokumentacija, ki določa pogoje za funkcionalne in oblikovne rešitve območja obrtne cone, prikazuje:
– prostorsko organizacijo,
– namensko rabo površin in njihovo ureditev,
– tipologijo objektov,
– utrjene površine in njihovo ureditev,
– zelene površine.
6. člen
Urbanistično oblikovska izhodišča:
– Obrtna cona Za Mlinom 2C – Cerknica je locirana severovzhodno od območja namenjenega komunalnim dejavnostim. Jugovzhodno od regulirane struge Cerkniščice je obstoječa industrijska cona, severovzhodno nad regionalno cesto (Notranjsko cesto) se nahaja stanovanjska soseska Kamna gorica. Zemljišče je travnik, blago nagnjen proti strugi Cerkniščice in v pasovih obraščen z grmovjem in drevjem. Znotraj območja se nahaja obstoječa stanovanjska hiša z gospodarskim poslopjem. Ti objekti se ohranjajo z njihovo namembnostjo.
Na območju cone 2C Za Mlinom ni objektov naravne ali kulturne dediščine.
– Območje urejanja se navezuje na regionalno cesto II-372 z dvema priključkoma na severozahodnem in severovzhodnem delu. Na ta dva priključka se navezuje napajalna cesta, vzporedna regionalni cesti 11-372, katere oddaljenost od regionalne ceste je pogojena z velikostjo območja, katerega se namenska raba ne spreminja. Napajalna cesta deli območje ZN na dva dela, severozahodni in jugovzhodni del.
– Severozahodni del je omejen z regionalno in napajalno cesto. Območje obstoječe pozidave ga deli na dva dela. Zahodni del obsega 3 parcele za stanovanjsko individualno pozidavo z dopolnilno obrtno ali storitveno dejavnostjo, ki nima prekomernih motilnih vplivov na okolico. Vzhodni del pa obsega, pod istimi pogoji, dve parceli.
Jugovzhodni del območja je namenjen izgradnji objektov, primernih za potrebe obrti, proizvodne in storitvene dejavnosti. Možna je tudi stanovanjska funkcija, vendar samo dopolnilno, v povezavi in podrejena proizvodnim in storitvenim dejavnostim.
– Pasovi zelenih površin se nahajajo ob prometnicah in ob regulirani strugi Cerkniščice.
Zeleni pas ob regionalni cesti je javna zelena površina.
Zelena pasova ob napajalni cesti in ob regulirani strugi Cerkniščice pa sta del parcel v zasebni lasti. Te površine imajo funkcijo sanitarnih zelenih tamponov, obvezne zelenice in imajo funkcijo vizualne in protihrupne zapore.
Zelenice ob regionalni cesti in ob regulirani strugi sta namenjeni drevoredom visokih dreves (listavci).
7. člen
Na območju cone 2C "Za Mlinom" so dovoljene dejavnosti, ki ne presegajo dopustnih obremenitev za okolje, ki jih določajo veljavni predpisi za posamezno področje (zaščita pred hrupom, varstvo zraka, varstvo voda, ravnanje z odpadki itd.).
Vsak investitor, ki bo na območju cone 2C "Za Mlinom" želel graditi objekt za poslovno, proizvodno ali obrtno dejavnost, mora k vlogi za pridobitev lokacijskega dovoljenja priložiti strokovno presojo.
V okviru te strokovne presoje mora biti ugotovljena skladnost nameravane gradnje s pogoji Zazidalnega načrta in proučeni podrobnejši pogoji, ki jih lahko uporabi upravni organ pri izdaji lokacijskega dovoljenja.
III. FUNKCIONALNE IN OBLIKOVNE REŠITVE OBJEKTOV IN NAPRAV
8. člen
1. Situacije objektov, kakor tudi površine gradbenih parcel so prikazane v grafičnem gradivu dokumentacije.
2. Na jugovzhodnem delu gradbene parcele varirajo od 1430 m2 - 3560 m2. Parcele je možno združevati (celotne ali delne) ali pa osnovne parcele deliti. Pri tem je potrebno upoštevati možnost dovoza in dostopa.
3. Obvezna je gradbena linija ob napajalni cesti. Smer slemena mora biti pravokotna na napajalno cesto. Smeri glavnih dostopov in dovozov so določene v karti prometne ureditve.
9. člen
1. Objekti zahodnega dela (3 parcele)
– tlorisni gabarit: 10 m x 16 m (maksimalno)
– toleranca širina: – 10%
– toleranca dolžine: možna faznost izgradnje, maksimalna dolžina 16 m
– vertikalni gabarit: P + N + M
– objekt 1, 2, 3: kota pritličja 568,65rn n. v. kota venca maksimalno 5,60 m nad koto pritličja
– streha: simetrična dvokapnica. Smer slemena pravokotna na napajalno cesto. Naklon strešine 30-35. Kritina temno sive ali temno rdeče barve.
2. Objekti vzhodnega dela (2 parceli)
– tlorisni gabariti: 10 m x 32 m (max.)
– tolerance: 10%, ob upoštevanju odmikov od parcel (karta oblikovske in funkcionalne rešitve)
– vertikalni gabarit: P + N + M
– objekt 1, 2: kota pritličja 568,75 m n. v. kota venca max. 5,60 m nad koto pritličja
– streha: simetrična dvokapnica. Smer slemena pravokotna na napajalno cesto. Naklon strešine 30 do 35. Kritina sive ali temno rdeče barve.
3. Objekti jugovzhodnega dela
– pozidati je možno maksimalno 70% površine parcele, ob upoštevanju odmikov 5 m od sosednjih parcel ter 10 m od napajalne ceste in 10 m od regulirane struge Cerkniščice. Obvezna je gradbena linija ob napajalni cesti.
– streha: simetrična dvokapnica. Naklon strešine 30-35. Kritina sive ali temno rdeče barve.
– kota pritličja objektov: 568,55 m n. v.
– kota venca objektov: 574,15 m n. v. 4. Ostale oblikovne usmeritve
– vertikalni gabariti ne smejo presegati maksimalnih mer.
– horizontalni gabariti objektov severozahodnega dela območja, in sicer širina se lahko giblje v tolerancah 10 m ± 10%, dolžina pa se giblje do max. 18m.
– horizontalni gabariti objektov jugovzhodnega dela območja se lahko gibljejo do maksimalnih dimenzij, določenih v grafičnem delu zazidalnega načrta.
– smeri slemena morajo potekati v smeri pravokotno na dostopno cesto.
-strešna kritina mora biti opečne barve.
– fasade morajo biti izvedene v belem, zglajenem ometu, v kombinaciji z lesom in naravnim kamnom.
– balkonske ograje naj bodo v leseni izvedbi.
– ograje med parcelami so lahko izvedene do višine 2,10 m. Lahko so kovinske v kombinaciji z žično mrežo. Priporočljiva je kombinacija z živo mejo.
– oddaljenost objektov od regionalne ceste mora biti min. 15 m.
– oddaljenost objektov od napajalnih cest mora biti min. 5 m.
10. člen
Požarna varnost:
Makrolokacija obrtno stanovanjske cone ustreza zahtevam glede varstva pred požarom. Odmiki med posameznimi objekti znotraj območja morajo biti taki, da se preprečuje širjenje požara z objekta na objekt, in to:
1. severozahodni del: odmiki med objekti so min. 10 m
2. jugovzhodni del: odmiki med objekti so odvisni od namembnosti objektov, vrste in količine gorljivih materialov v objektu, arhitekture, konstrukcije objekta in požarnovarstvenih ukrepov. Te ukrepe se lahko opredeli šele, ko bo dejavnost in njene potrebe znane v okviru strokovne presoje.
11. člen
Dostop in intervencijske površine za gasilce je potrebno opredeliti v okviru strokovne presoje pred izdajo lokacijskega dovoljenja.
Na obravnavanem območju je predvideno hidrantno omrežje. Razdalja med posameznimi hidranti znaša manj kot 8 m.
12. člen
Zbiranje in odvažanje odpadnih snovi: Komunalni odpadki se zbirajo in odvažajo na centralno odlagališče komunalnih odpadkov, v skladu s Pravilnikom o minimalnih pogojih za ureditev in določitev zbirnega in odjemnega mesta ter o načinu za določanje velikosti in števila posod za zbiranje komunalnih odpadkov.
Zbiranje in odvažanje komunalnih odpadkov se organizira na območju posamezne parcele ob napajalni cesti.
S posebnimi odpadki se ravna v skladu s Pravilnikom o ravnanju s posebnimi odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi (Uradni list SRS, št. 20/86).
13. člen
Ogrevanje objektov: Ogrevanje objektov oziroma delov objektov se rešuje individualno, ob upoštevanju pogojev varstva okolja in zraka.
14. člen
Telefonsko omrežje:
Po odloku skupščine občine Cerknica o načinu in obsegu komunalne ureditve stavbnih zemljišč je za naselje Cerknica predvideno tudi telefonsko omrežje v kabelski izvedbi.
Glede na majhno število telefonskih priključkov, se bo izdelal PZI za telefonske priključke, ko bo izdano lokacijsko dovoljenje.
IV. REŠITVE PROMETA, VODOVODNEGA, KANALIZACIJSKEGA IN ENERGETSKEGA OMREŽJA
15. člen
Komunalna prema:
1. Cestno omrežje: obrtna cona je vezana preko dveh priključkov na Regionalno cesto 11/372.
Posebna priloga: idejni projekt cestnega omrežja za Zazidalni načrt Obrtne cone Cerknica, ki ga je izdelal Domplan Kranj, pod št.: UD/302-80/93, v decembru 1993.
Notranje prometno omrežje tvori napajalna cesta, na katero se priključujejo posamezni objekti.
Na območju ni potrebna gradnja obračališč, ker napajalna cesta omogoča krožni promet.
Ceste so predvidene za promet s tovornimi vozili s prikolicami.
Pešpoti so planirane ob regionalni cesti in ob napajalni cesti.
Interne peš poti se organizirajo v skladu z interno organizacijo posameznih uporabnikov.
Površine za urgentni promet posamezni uporabniki morajo na območju svoje parcele zagotoviti.
Površine za mirujoči promet se organizirajo na posameznih parcelah, v skladu s konkretnimi potrebami.
2. Vodovodno omrežje:
območje se priključuje na obstoječi vodovod, po katerem teče voda iz obstoječega vodohrama na Peščenku.
Vodovodne cevi tvorijo zaključen krogotok.
V območju so razporejeni zunanji hidranti v oddaljenosti max. 8 m. Locirani so na površinah ob cestiščih in so nadzemne izvedbe, zaščiteni pred zmrzaljo.
3. Kanalizacijsko omrežje:
predviden je ločen sistem kanalizacije: kanalizacija meteornih odpadnih voda in kanalizacija sanitarnih odpadnih voda. Izvedba kanalizacije je pogojena z že zgrajeno in že projektirano kanalizacijo.
Meteorne vode s parkirišč in platojev potekajo preko lovilcev maščob z usedalnikom v meteorno kanalizacijo.
Meteorne vode morajo biti speljane v meteorno javno kanalizacijo.
Fekalna kanalizacija mora biti speljana v javno fekalno kanalizacijo.
Kolikor posamezna dejavnost proizvaja onesnaževanje industrijske odpadne vode, mora sama te vode pred izpustom iz obrata nevtralizirati.
4. Električno omrežje in javna razsvetljava: Obravnavano območje bo napajano iz 20 kV transformatorske postaje, ki bo stala ob vogalu hale Komunale.
Razvod bo kabelski. Ob napajalni cesti bo potekala tudi javna razsvetljava. Vklop razsvetljave naj bo izveden tako, da je mogoče ročno ali avtomatsko vklapljanje.
V. ETAPNOST GRADITVE
16. člen
Prva etapa izgradnje obsega pripravo stavbnega zemljišča in izgradnjo komunalne opreme.
Druga etapa predvideva izgradnjo objektov do III. gradbene faze.
Tretja etapa obsega dokončanje objektov izvedbe inštalacij in obrtniška dela.
Četrta etapa obsega ureditev parkirišč in ureditev okolice – ozelenitev predvidenih zelenih površin in drevoredov.
17. člen
Obstoječa namembnost zemljišč in objektov se v času do pričetka realizacije po tem zazidalnem načrtu ne sme spreminjati.
Zavarovanje plodne zemlje pred uničenjem Izvajalec del v skladu z investitorjem in občino določi način odstranjevanja plasti plodne zemlje, njenega začasnega shranjevanja ter njeno nadaljnjo uporabo.
VI. KONČNE DOLOČBE
18. člen
Zazidalni načrt je delovnim ljudem in občanom, ter organizacijam in skupnostim stalno na vpogled pri pristojnem upravnem organu.
19. člen
Investitor in izvajalec morata posege v prostor na območju obrtne cone "Za Mlinom" Cerknica izvajati v skladu s tem Zazidalnim načrtom.
20. člen
Nadzor nad izvajanjem zazidalnega načrta opravlja urbanistična inšpekcija medobčinskega inšpektorata v Postojni.
21. člen
Z dnem uveljavitve tega zazidalnega načrta preneha veljati zazidalni načrt obrtne cone "Za Mlinom" v Cerknici (Uradni list SRS, št. 28/87).
22. člen
Odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 352-3/93-3
Cerknica, dne 27. januarja 1994.
Predsednik
Skupščine občine Cerknica
Janez Okoliš l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti